Salón Cimrman (TV pořad)

Dokumentární

Česko, 1999, 7x43 min

Ján Plesník

V televizi viděno kdysi, na CD připomenuto za volantem dnes, včera a předevčírem. Největší smůla Salónu Cimrman je fakt, že ho chtě nechtě prostě musíte porovnat s DJC. A hned potom označit za prohrávající. Šebánkův humor není špatný, s češtinou a všelijakými slovíčky si hraje mnohdy dost podobně jako pánové Svěrák a Smoljak, ale něco tomu chybí. Ano, jsou to lidé, kteří by ten humor uměli správně podat. Díkybohu se Salónu zúčastnil alespoň Miloň Čepelka, jehož přednášky (ačkoliv jsou psány Šebánkem, stejně jako prakticky všechno ostatní) jsou jasně ze všech nejlepší. Vyloženě trapné byly ovšem písně (ani ta Skoumalova hudba mi k nim moc neseděla) a nijak třeskuté nebylo ani vystoupení vídeňského cimrmanologa vyslaného do ČR samotným profesorem Fiedlerem. Kvůli čemu je třeba Salón alespoň slyšet, to jsou rozhodně díly Cimrmánoce (úvod s katastrofami je skvělý), Cimrman v Novém světě (obzvlášť část s Maryšou a Maryshow) a pak různé útržky ze zbylých představení (třeba Cimrmanův umělý člověk, pomůcka mladých mediků, nazývaný Krankenstein - to je prostě bomba). Celkově tak na tři a kousek hvězdy.(4.8.2010)

Geniální humor "počesku" tak, jak to máme všichni rádi a kdo nerad, není snad ani vůbec Čechem... :-)))(16.7.2010)

• Segrestor

Dokážu si představit, že Divadlo Járy Cimrmana (Svěrák - Smoljak) nalezne v budoucnu i zdatnější následovatele, budeme-li brát tento Šebánkův salón o jakýsi pokus převzetí pomyslné štafetky. A těm, kteří by chtěli být těmi zdatnějšími následovateli, bych doporučil, nelpět tolik na hraní si se slovy a kombinacemi, co všechno Cimrman "vymyslel". Může dojít k docela trapným situacím a diváci budou nucenit srovnávat s chytrým a vtipným vzorem.(8.8.2011)

Ne tak zprofanované jako druhý odštěpek původního stromu Svěrákův a Smoljakův, místy daleko vyhraněněnější.(13.8.2010)

Jedinečný český osobitý humor o tom největším čechovi našich dějin. :)(23.7.2010)

Nesrovnávat s DJC! Jiří Šebánek měl úplně jiný styl humoru, než Svěrák+Smoljak a i díky tomu potom divadlo opustil. Možná, že kdyby ne, mohl Cimrman dneska vypadat takhle.(15.6.2008)

Cimrmany miluji, ale toto je jen nastavovaná kaše, s kterou většina protagonistů původních cimrmanovských her nemá skoro nic společného. Průměrná zábava v porovnání s originálem.(10.3.2009)

In kino veritas! Zvláštní, že jsem Salón Cimrman vždycky přehlížel a nikdy se mi "do něj" moc nechtělo. Nicméně při audio poslechu přednášek jsem zjistil, že nejde o nic menší porci zábavy než u DJC (samozřejmě ochuzenou o hry), takže jsem se konečně dostal i k video záznamu. Pravda, občas to mírně pokulhává, ale většinou jde o parádní cimrmanovské fóry (a dokonce se mi už i začaly líbit některé songy). Jen mě mrzí, že doposud nebyl Český lev nahrazen Českým Járou :-)(20.1.2011)

• Scytale

Járu Cimrmana zbožňuji, ale s tímhle ať jde Čepelka do pr****.(11.7.2010)

2,5* z úcty ke kořenům. Ano, jsem subjektivní, zaujatá a Šebánkův humor mi příliš nekonvenuje.(16.9.2010)

• Kolssteyn

Zdá se to jako sepraná vybledlá kopie DJC... ale docela jiné by to bylo v jiném prostředí (tohle je depresivní, že už jen to samo o sobě odrazuje) a z přednášejících bych nechal pouze M.Čepelku a K.Bartoníčka, ostatní mi tam nesednou ať dělám co dělám. :)(6.8.2010)

Nieje to zlé, ale predsa len tomu chýba humov Zdenka Svěráka a Ladislava Smoljaka.(8.8.2010)

• wlk1

Chyba je že si lidé myslí, že se jedná o Divadlo Járy Cimrmana, což se NEJEDNÁ. Lidi koukněte se co hodnotíte, na tohle se nedá vůbec koukat.(30.7.2010)

líbí a moc....on to járův otec v tom lese znal .on už se tam věšel několikrát....(29.11.2010)