Prázdný dům (TV film)
Prázdny dom
Krimi / Mysteriózní
Velká Británie, 1986, 51 min
Howard BakerObsah
Vlna protestů a nevole, která se spontánně zvedla, když se Arthur Conan Doyle rozhodl sprovodit ze světa svého hrdinu Sherlocka Holmese zkušenou rukou melodramaticky démonického profesora Mariartyho (Vzpomínky na Sherlocka Holmese), překvapila patrně i autora a při vší grotesknosti zůstává dodnes čítankovým příkladem známého faktu, s nímž se v dějinách literatury setkáváme nejednou: románová postava, spisovatelem vytvořená fikce, jakmile na ni čtenář přistoupí a oblíbí si ji, vymkne se autorovi z rukou, přestane být jen jeho a začne „žít“ podle vlastních, nezadatelných zákonů, na svém tvůrci už víceméně nezávislých. (oficiální text distributora)
burina
Návrat Sherlocka Holmesa vo veľkom štýle.:)(28.7.2008)
liquido26
Další ze skvělých povídek převedená na plátno. I když jsem věděl, že se Holmes objeví stejně jsem měl ohromnou radost, když se poprvé setkal s Watsonem. Brett je prostě nepřekonatelný.(3.9.2010)
Cimr
Když si chci pustit něco starosvětsky milého a chytrého, něco co neurazí a u čeho si člověk příjemně odpočine, sáhnu po Sherlockovi. Mladý muž v tomto příběhu je sice brutálně zavražden, ale oku diváka není ukázána ani kapka krve, což je příjemná změna oproti současné kinematografii, kdy chtějí tvůrci ukázat pořád víc a víc.. Příběh je tentokrát vážně slabý, ale to nevadí. Jak Jeremy Brett sám řekl, příběhy s Sherlockem Holmesem jsou hlavně příběhy o velkém přátelství. A právě vztah Holmese a Watsona se v tomhle dílu dost řeší, takže i bez větší zápletky je docela fajn. Nový Watson není až takový problém, protože vypadá hodně podobně jako Watson starý. Hardwicke je navíc v této roli možná ještě trochu lepší.(20.6.2008)
Rabina
Jedna z nejlepších holmesovek vůbec!(14.4.2012)
Bobšule
Můj nejoblíbenější příběh v knižní podobě, podle mého neobyčejně zdařile natočený. Člověk se znovu a znovu raduje nad návratem Sherlocka.(21.3.2009)
Tanmut
"Return of the gangsta thanks ta' them niggas that get the wrong impression of expression"... no, to sem nepatří... Určitě bych Prázdný dům nazval excelentní epizodou, kdyby sekundární zápletka s vraždou Adaira nebyla podána tak lajdácky. Nejdojemnější bylo setkání s paní Hudsonovou.(28.9.2010)
Fanak
Hlavním tématem je zde "zmrtvýchvstání" geniálního detektiva a případ zastřeleného člena karetního klubu stojí v pozadí, i když, jak říkali marxisti, vše souvisí se vším,že? Poněkud rušivá je změna představitele doktora Watsona, nepochybně však k ní tvůrci měli důvod.(5.5.2008)
Nut
Na zfilmovaný návrat SH ze záhrobí jsem musela čekat pomalu stejně dlouhou dobu jako Watson, teď chápu jeho utrpení!(5.11.2008)
filmmovier
Sherlock Holmes se vrací v nové sérii detektivního cyklu. A jak jinak než na výbornou, tahle epizoda mě totiž bavila víc než povídka. Brett je opět geniální a jako Watson se poprvé představí Edward Hardwricke, který mi oproti Burkeovi připadá o dost lepší. Přesto se mi zdá, že v té scéně, kdy popisuje Sherlock svůj příběh stojí na tom šutru ještě Burke. Nebo ne? Příběh sice nic moc, ale v tomto případě to vůbec nevadí. Pro mě to je jedna z nejlepších sherlokovských epizod. Jeden z nejlepších filmových návratů. Jak já jsem se tlemil, když tam byl za toho knihkupce!(22.12.2011)