Reklama

Reklama

Style Wars

  • USA Style Wars
všechny plakáty

Mezní dokument o newyorkských grafitových válkách, který zachycuje energii a kreativitu b-boy kultury těsně předtím než explodovala do celého světa. Rap, breakdance a graffiti - svatá trojice hiphopu. Tento filmový milník svého žánru zachycuje energii a kreativitu b-boy kultury těsně předtím, než explodovala z New Yorku do celého světa. Za doprovodu klasických old-schoolových jamů Sugarhill Gang, Treacherous Three a Trouble Funk a s odbočkami věnujícím se nové breakdancové scéně, Style wars popisují bitvu mezi oficiálními představiteli New Yorku a odhodlanými graffiti umělci (nebo vandaly, záleží na úhlu pohledu), kteří z městských vlaků metra učinili svá plátna. Plné radostných záběrů těchto mladých virtuózů zdokonalujících své umění, Style wars jsou nesmazatelným záznamem umění, které povstalo z ulice. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Dokument, který naprosto vystihuje všechno, co grafity znamenají? Vystihuje svět, v kterém vznikly a ukazuje lidi, které je stvořily? Je to možné, ale pro mě jde spíše o dokument, který poukazuje na nesmyslnost rádoby art/anarchy/rebel/teenager/apod stylu, který v Americe vládl před 30ceti lety a k nám se dostal teprve "nedávno". Amerika je svět zvláštní a dokazuje to i tento dokument. I přes fakt, že mé kořeny ani moje záliby ke graffitům moc nepasují, dokument ukázal zajímavé myšlenky, které jsou při krátkém zamyšlení stejně jen snahou zviditelnit se a dělat něco, co nikdo jiný nedělá. Dokument, který by měli všichni vyznavači tohoto stylu znát nazpaměť a jen si tupě nehrát na rádoby drsné kluky, za které se při pohledu do zrcadla mají. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Nezakrytě oslavný pomníček světa jedné subkultury, která mi je bytostně cizí. Proto hodnotím jak hodnotím. Byť si uvědomuji, řekněme, svou zaujatost, ale nemohu jinak - ačkoli jsem si, třeba i díky zhlédnutí tohoto dokumentu, vědom toho, o jak komplexní fenomén se v případě graffiti jedná, a není ho možné jen primitivně smést ze stolu jako projev vandalství, osobně mi je přes to všechno bytostně protivný, a byl bych radši, kdyby nikdy nespatřil světlo světa. Sledovat ze studijních důvodů tento dokumentární počin pro mě bylo skutečně vrcholným utrpením, nikdy víc! ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Tenhle dokument bych doporučil minimálně všem hip hoperům a undergroundovým umělcům. Ještě bych zmínil vynikající soundtrack. If you want to know what hip hop is realy all about, see a film called Style Wars – KRS-One. ZUPA: Neopisuj. [citát je ze zadní strany DVD] ()

mysiak 

všechny recenze uživatele

Mal som sa dozvedieť niečo o hip-hop a graffiti kultúre?...mne to skôr prišlo ako dokument čo si bežní ľudia myslia o tomto štýle, ako je to zlé...ale na druhú stranu pesničky boli skvelé a tá atmosféra bola zaujímavá v tých rokoch... ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

nechovám nijaký zvláštny obdiv ku grafiti, breakdance ma absolútne neberie, hip-hop je pre mňa synonymom priblblého frajerovania a veľkomestskej dekadencie.... ale tento dokument sa mi páčil. Asi najmä vďaka atmosfére New Yorku, a môjmu obľúbenému obdobiu, ku ktorému sa dokument vzťahuje (70's a začiatok 80's). Ale rovnako rád som nazrel na miesta a tváre, ktoré sú spojené s týmto podivným fenoménom. Film je pomerne tendenčný, odporcov sprejerov (ľudia z ulice, z newyorského metra, detektívovia...) vykresluje skôr ako prudérnych suchárov bez zmyslu pre slobodu ducha. Ale možno sa mi to iba zdalo, lebo sám sa medzi takýchto suchárov zaraďujem :) Proste pocit najväčšej spokojnosti počas filmu som mal, keď v závere za zvukov Wagnera vyšli pekne zoradené súpravy newyorského metra v novom, čistom bielom nátere :D .... ale aj tak som niekde v zapadnutom kúte vlastnej mysle cítil nostalgiu za tou počmáranosťou, neupravenosťou a vzdorom ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Na to, že Style Wars je feature lenght dokumentem roztažený pouze do 70 minut, tak nabízí překvapivě i trochu hlubší pohled na celou subkulturu. V osmdesátých letech se zřejmě méně tlachalo do prázdna a všechno šlo mnohem více od srdce, proto působí snímek upřímně a velmi celistvě (při dnešním datu premiéry bych musel být ale mnohem kritičtější). 80 % ()

Experiment 

všechny recenze uživatele

Je úplne úžasné, že sa niekto odhodlal urobiť v tom čase takýto dokument a tým priblížiť hip-hopovú kultúru. Ale, čo je ešte lepšie, že takto vznikli pamätné zábery a dokument o kultúre, ktoré by sa časom nezaznamenané zabudli. Každopádne silný dokument pre každého hip-hopového fajnšmekra! ()

Brasi 

všechny recenze uživatele

Take it from the champs, graffiti is for chumps. ;D Exkurse do počátků subkultury, která snad ani nemůže jít víc mimo mě (subkultura, ne exkurse). Neříkám, že ji přímo odsuzuju, ale Style Wars mě mimo jiný spíš utvrdily, že dokonce ani v počátcích graffiti zřejmě nebylo nijak omluvitelný motivací oněch "umělců" (nepokrytých egoistů především). Atmosféra tehdejšího New Yorku ovšem ucházející (a popravdě: kvůli ní jsem si to pustil). ()

nessbeal 

všechny recenze uživatele

They call themselves "writers" because that's what they do. They write their names, among other things, everywhere names they've been given or have chosen for themselves. Most of all, they write in and on subway trains which carry their names from one end of the city to the other. It's called, "bombing," and it has equally assertive counterparts in rap music and break dancing. ()

BeranSon 

všechny recenze uživatele

Hodně povedený dokument o konkurenci mezi jednotlivými umělci, kteří se aktivně věnují malováním grafiků na stěny. Celkem sem se bavil, ale názor a přísnost na dokumenty si pořád zachovávám, ale jsem spokojený se způsobem osvětlení tohohle světa do toho mého. - 6/10 - ()

alanP 

všechny recenze uživatele

Festival moffom 3.4.09 - přemýšlím jestli ty český titulky byly plný hrubek naschvál nebo ne. Dobrej byl policista, co říkal, že neví jestli to je umění, že na to není odborník, ale co ví rozhodně, že se jedná o trestný čin. A pak tehdejší starosta NYC - Koch, ten splet i to heslo první kampaně proti graffiti - “Make Your Mark In Society. Not On Society.” ()

zmess 

všechny recenze uživatele

Kultová graffiti záležitosť, ktorá vás v prvej minúte naloží do vlaku zmaľovaného end-to-end krásne znázornenou atmosférou vtedajšieho NYC a počiatkov graffiti a hip-hopu vôbec, a v poslednej vypľuvne do zamyslenia sa nad tým, prečo to asi tí ľudia robia a že to tu určite bude vždy nech robí kto chce čo chce. ()

gu-staff 

všechny recenze uživatele

Povinnost pro všechny ty, u kterých článek v Mladém Světě na začátku 90. let odstartoval enormní zájem o tento životní styl. Kdo sjížděl každý týden Těšnov, jižák a Vltavskou, později Barranďák, jestli se třebas neobjevilo něco novýho od csa, tcp a ostatních crew té doby, si tenhle filmek dá vopravdu náramně.....Seen byl bůh a Cap svině. ()

ZUPA 

všechny recenze uživatele

If you want to know what hip hop is realy all about, see a film called Style Wars – KRSONE. Tohle je vážně graffiti klasika - starý špinavý NYC underground a počátky všeho...hiphop-ového ! TAKI 183 ()

Reklama

Reklama