Reklama

Reklama

Za dávných časů vládl zemi české kníže Krok, který měl tři dcery obdařené nadpřirozenými schopnostmi. Nejstarší Kazi měla schopnosti léčitelky, Teta dokázala promlouvat s duchy a nejmladší Libuše viděla do budoucnosti. Po smrti otce převzala vládu na jeho přání právě nejmladší dcera Libuše. Ačkoliv byla Libuše moudrá a spravedlivá vládkyně, muži jí pohrdali. Libuše se tedy rozhodla provdat za Přemysla Oráče ze Stadic, aby s jeho pomocí dosáhla uznání mezi svými podřízenými. Společně se usídlí na hradě Libušín, odkud Libuše předpověděla i založení a slávu města Prahy, které se později stalo sídlem královského rodu Přemyslovců. Po smrti Libuše přebírá vládu její manžel Přemysl, s končícím matriarchátem však stoupá nespokojenost žen, které nakonec vyvolají Dívčí válku. Příběh kněžny Libuše je tentokrát nahlížen nejen z pohledu Jiráskových Starých pověstí českých, ale opírá se i o divadelní hry Franze Grillparzera a Clemense Brentana. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (200)

Ilicka 

všechny recenze uživatele

ATYPický FILM. Distribuční společnost mluví za vše. Nejúchvatnějším komponentem filmu byl střih, v patách se mu držel Pavel Kříž a jeho "I am sorry Kaziiiii", Vašutovo "Yeah", tisíc a jeden záběr na měsíc v úplňku a následné soulože / Přemyslovo vzlykání nad Libušiným šátkem, Přemyslův orál a... No vlastně ono se jedná o soubor dokonale nudných WTF scén. Podtím však hrála obstojná hudba. ()

Crocuta odpad!

všechny recenze uživatele

V souvislosti s bájí o kněžně Libuši nemá smysl naříkat nad przněním historie (byť část americké kinematografie už dávno dokázala zprznit historické náměty od starověku po současnost a nadále v tom bezostyšně pokračuje) - jedná se skutečně o pouhou pověst a zde bychom měli být k tvůrcům patřičně schovívaví. To by ovšem "Kněžna Libuše " musela za něco stát jako film. Ač je herecké obsazení vpravdě mezinárodní (Česká republika, USA, Ukrajina, Chorvatsko, Maďarsko), rozpočet a zejména schopnosti tvůrčího týmu nestačily na víc než na slátání čehosi, co obyčejně nazývám (jakkoliv zde magie nehraje podstatnou roli) "fantasy sračkou". A jelikož ani to, co by snad mohlo být považováno za příjemné osvěžení - sexuální scény - nevyniká nějakou převratnou invencí, celý projekt se zapíše do paměti českého diváka nejspíš jako "ten film, co ho točili na Americe a co v něm Vašut a Kříž ze sebe dělali blbce." ()

Reklama

F.man odpad!

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem se na Kněžnu Libuši alespoň dodívát, ale to prostě nejde. Tohle totiž není ani guilty pleasure snímek jež by pobavil svojí stupidností, tohle je jen veeeeeeeeeeeeeeeeeliká nuda o úplném hovně. Kdyby "režisér" přijel natáčet na angličtinářský tábor pro mírně pokročilé, vznikl by daleko lepší film s angličtinou na vyžší úrovni. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

To je tak blbé, že se na to nedá dívat jinak než na parodii. V takovém případě je to fakt zábava :)) Jirásek transformovaný do neškodného softporna s legračními dialogy a úděsným parodiálním herectvím. Režisér kvalit na úrovni Eda Wooda mi zcela zboural romantickou představu Přemysla Oráče, který zde vypadá jako ta nejnáruživější postava světové mytologie.... :) ()

togaf 

všechny recenze uživatele

No páni, kdyby Jirásek takhle popsal českou pověst o Libuši a "Přemkovi", byla by školní četba mnohem zajímavější. První část je poměrně vtipná - flustrovaný Přemysl je vášně bezva. Pak se to nějak otočí a stane se z toho softporno a konec je už úplně marnej. No byla to katastrofa, co si budeme nalhávat. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (5)

  • Režisér filmu Constantin Werner v rozhovoru řekl: "Jestli se domníváte, že nemám právo natočit film s tematikou Čech, tak to vám musím objasnit. Část mojí rodiny byli česko-němečtí průmyslníci z Ústí nad Labem. Historie Čech a jejich pověsti jsou tudíž i součástí mého kulturního dědictví." (Zdroj: art.ihned.cz) (dinamit_1)
  • Natáčení probíhalo kromě lokací v Praze i v Adršpachu, Uherském Hradišti, Brdech, v okolí Berounky a Dobříše. Pro obydlí byly využity slovanské skanzeny se zrekonstruovanými stavbami. (Zdroj: kinobox.cz, cs.wikipedia.org) (dinamit_1)
  • Snímek byl kritiky hodnocen veskrze negativně. Je srovnáván s nepovedeným domácím videem nebo italským soft-pornem 80. let 20. století. Je kritizován za smíšení historického filmu s ekologicko-feministickými poselstvími, levnou výpravou, špatnou kamerou, chabé herecké výkony či špatnou angličtinu některých herců. (Zdroj: cs.wikipedia.org) (dinamit_1)

Reklama

Reklama