Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Matematika a tajemství v tomto filmu spolupracují na poutavém vyústění situace. Sledujeme příběh uzavřený do velmi omezeného prostoru a stejně limitovány jsou i možnosti jeho dramatických proměn, pojednávaných s elegancí, zručností a působivě evokovanou atmosférou dneška. V hlavních rolích vystupují čtyři vědci, bojující o přežití v prostoru, který se smršťuje. Umněle budovaná fabule se vyznačuje důmyslnými logickými zvraty. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (39)

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Čtyři protagonisté, uzavřená místnost, matematické hádanky na časový limit jedné minuty a lisy za každou stěnou, které se postupně přibližují, dokud není otázka zodpovězena správně. Kdo však tahá za nitky a proč je chce zabít zrovna tímto způsobem je divákovi postupně odkrýváno skládáním jednotlivých částí většího celku. Většina matematických kvízů je však známá již ze SŠ a tak se zde ničeho unikátnějšího nedočkáte. Atmosféra je docela napjatá a s příslibem čtyř rozmačkaných hrdinů lisy značky Poseidon postupně nabývá na intenzitě. Ta je ale nakonec rozprášena tristním koncem a tak se nic zajímavého bohužel nekoná. Film se místy snaží i o vtip, a zda se mu to povedlo, posuďte sami z následující citace. "Pressure is unpredictable. It can turn coal into dust or a diamond. Was that Archimedes? No, MacGyver." (6/10) ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Ne a ne a ne. Pro podobné filmy odehrávající se v uzavřených prostorách mám celkem slabost, tohle se ale nepovedlo. Když čtveřice geniálních matematiků řeší hádanky, které znám už z prvních čtyř let osmiletého gymnázia, a tváří se u toho, jako by to pro ně mohl být problém, nelze brát film vážně. Občas se sice vyskytne nějaký náznak, že se nebere vážně ani on sám, ale moc tomu nevěřím. Finální rozuzlení je pak natolik pitomé a pitomě překombinované, že nemohlo fungovat ani na papíře. Smůla. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Určitě souhlasím s tím, že je to zajímavý, neotřelý nápad s rychlým tempem, kde se určitě nestačíte výrazně nudit. Víc než rébusy mě zajímal důvod, který je dostal do Fermatova pokoje. Postupně sice vyplouvá na povrch spoustu zajímavostí z jejich osobního života, ale ve finále jsem byla přece jen mírně zklamaná s vývojem událostí. Ovšem za zkouknutí tenhle film určitě stojí, třeba si na nějakou hádanku vzpomenete a z fleku jí uhodnete. 3,5* ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Jo, hádanky jsou již oposlouchané, má to pár chybek, ale filmu se nedá upřít nesmírná poutavost, hra s divákem, zajímavá zápletka, snadné sžití s postavami, ale také vtipnost vyplouvání minulosti protagonistů na povrch a celkem odbytý konec. Ovšem Fermátův pokoj si mě získal už jen tím prostředím, podobné filmy vyhledávám. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Takýto námet mám veľmi rád - uzavretá skupinka ľudí, ktorá musí na svoju záchranu použiť rozum, alebo šikovnosť. Ale narozdiel od napr. takého Would You Rather (2012) tu chýba thrillerový, prípadne hororový šmrnc. Ani scénok s napätím nebolo bohviekoľko. Obávam sa, že keby bol snímok o čosi dlhší, tak by preto skĺzol do ťažkej nudy. Navyše aj rozuzlenie mi prišlo akési nemastné neslané a hlavne bez nápadu. Slabší priemer. 55/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Bavila jsem a to docela dost dobře. Nesála jsem všechny hádanky spolu s mateřským mlékem (jak se alespoň snaží naznačit někteří další diváci), a proto mne neurážela jejich omšelost. Film nepostrádal napětí, postupné odhalování motivů jednotlivých aktérů a nebýt poněkud překombinovaného konce, mohlo být mé hodnocení i vyšší. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

43rd KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2008 - VARIETY CRITICS´ CHOICE - Dny Kritiků Variety - 90%, AUDIENCE AWARD - Divácká cena deníku Právo (Divácká cena: 1234) - 1.41/281 ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Další z příběhů skupiny lidí, kteří jsou vylákáni neznámým hostitelem na odlehlé místo, ze kterého je problém uprchnout. Téma, které měla tak ráda Agatha Christie a využila je v několika svých úspěšných knihách. Tady navíc jde ještě o hádanky, jejichž uhodnutí má být pro uvězněné cestou k jejich záchraně. Samotný námět mě zaujal více, než jeho zpracování. Celkově mi vychází hodnocení něco mezi 3 a 4 ***, za to, že párkrát zazní i nějaký dobrý fór, dávám za 4. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Posledních 20 minut už je spíš nechtěná komedie se samoúčelnými zvraty, předtím se ale odehrává zábavný thriller, přesně takový, jaký jsem si přál, když jsem přečetl obsah a hned na to film stáhl. A to mi stačí. ()

Idée_fixe 

všechny recenze uživatele

Filmy typu skupinky lidí bojucících o přežití či vysvobození, plnící různé úkoly, hádanky, event. kdy je třeba dávat bacha na nějaké ty pasti, pasti, pastičky, mám velice v oblibě. Tento nabízel v jednom jediném malém prostoru hodně věcí. Napětí, akci, neotřelé a velice zajímavé úkoly, tuze překvapivé zvraty a skutečnosti, inteligentní humor. Všichni se tam chovali (i vzhledem ke své situaci) racionálně, normálně, uvěřitelně. Žádní namyšlení šašci, povrchní slepice, trapáci, apod. Možná proto, že se jednalo o vědce. Jen víc takových filmů s vědci. :-) Nebo prostě s lidmi, co mají mozek. Pak se neřeší chujoviny, ale záležitosti ryze k věci. Nerozjíždí se to hodinu, ale jede se v podstatě velmi brzy po začátku (který mne taky bavil). Moc se mi líbily tuze rafinované hádanky. A pro ty, co zde lamentují, že všechny znali, a to snad už od kolébky. Jistě, v nějakých variacích jsem pár z nich znala taky, což však neznamená, že i odpovědi. Navíc je třeba vzít v potaz, že osazenstvo bylo pod velkým tlakem, čas jim běžel, a na každou měli jen velice omezenou dobu (a to čtení taky nějakou zabere). No a v neposlední řadě - však oni měli šanci se z pokoje dostat, takže by bylo nelogické dávat jim hádanky, u kterých by byla jen pramalá šance, že by je vyřešili. A doufám, že Fermat si připnul ten bezpečnostní pás až když už vzdálenost byla kratší, než dvě minuty... ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

"Tlak je nepředvídatelný. Může přeměnit uhlí na prach a nebo na diamant. To řekl Archimedes? Ne, McGyver" :D Celkem zajímavý hádankový počin. Ale přijde mi, jako by to nebylo hlavní náplní filmu. Přijde mi, jako by to bylo spíše v pozadí. ()

Bakllazaan 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem shlédl ve Varech a jen potvrdil ono pravidlo, že těm popiskům v brožurce se nedá věřit! Pravda, byl to celkem odpočinek mezi dramaty a podobně, ale namíchl mě scénarista který zřejmě navštívil pár fór s názvem -Hádanky- a vygůglil několik rébůsů co nás obklopují od ranného dětství, připsal pár nechtěně vtipných dialogů a měl vyděláno. Očekával jsem rozhovory matematiků na úrovni, zatímco mi naservírovali pár mladíků(+ 2 vyjímky) recitujících ty nejstarší hádanky co se na netu povalují. ()

Naslund 

všechny recenze uživatele

Profláklé otázky, vtipy, spousty logických chyb, mizerný smysl pro dramatičnost a nevysvětlení spousty klíčových věcí. Přes toto vše jsem se celou dobu bavil. Pokud jde o uzavřené prostředí, tak se v budoucnu raději znovu podívám na Kostku. ()

stration 

všechny recenze uživatele

Celkem mě tyto typy filmů baví. Tady se to ale ne úplně povedlo. Všechny zvraty jsou předvídatelné, hádanky uhodne každý, kdo byl někdy na nějakých manažerských školení nebo dává pozor ve škole a konec je přinejmenším odfláknutý. I tak se na to dívá celkem příjemně. Jenom si s tím tvůrci mohli víc vyhrát. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Matematický rozměr filmu byl levnější, o tom žádná, ale celkově mě to bavilo. A pro Španěly mám prostě slabost :-)) (43. KVIFF) ()

Cafú 

všechny recenze uživatele

Zápletka nereálná a děj místy nelogický. Předvidatelnost příběhu je dána tím, že je vykrádačkou mnoha předchozích filmů a seriálů. Proto dvě hvězdy. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tenhle film dost ztrácí na dvou věcech - hádanky, které jsou jak ze střední a čtveřice matematiků s nimi zápolí, jak kdyby se to sotva učili a závěrečné vysvětlení a obecně konec jsou hloupé a odbyté. Proč nikoho nenapadlo tu stěnu rozbít dřív? Těch nelogičností je víc, ale nechci spoilerovat. Ještě úvod je trochu utahaný, to mi taky vadí. Jinak to je celkem poutavé, nápad s pokojem je dobrý, ale je tam tolik chyb, že to je jenom na 3* ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Velkou předností tohoto kousku je dynamika. Utíká to opravdu svižně. Samotné story by si zasloužilo vypilovanější scénář a hlavně hutnější atmosféru. Potenciál se podařilo využít zhruba na polovinu. 68%. ()

Reklama

Reklama