Reklama

Reklama

Zapomenuté transporty do Lotyšska

  • angličtina Forgotten Transports to Latvia (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Režisér Lukáš Přibyl se ve svém dokumentu věnuje transportům Židů a Židovek do ghetta v lotyšské Rize a do tamějšího lágru Salaspils, o němž se mluví méně často než o jiných pracovních, koncentračních a vyhlazovacích táborech. V roce 1942 do něj bylo deportováno na tři tisíce lidí z Čech a Moravy, mužů, žen a dětí. V dokumentu vypovídají přeživší z Československa, Německa a Rakouska, kteří dnes žijí na různých kontinentech. Jejich příběhy doprovázejí archivní záběry míst, o nichž vyprávějí, fotografie obětí i jejich vrahů a detaily důležitých dokumentů. Vzpomínky deportovaných nepatří pouze dnům naplněným smutkem a krutostí, ale i přátelství, láskám či tématům, jako je sexualita a menstruace. Paměti zpovídaných tak skládají mentální mapu, na níž se nepolarizuje zlo a dobro, ale kde se tyto kategorie proplétají ve vztahu k lidských charakterům, národnostem a k jejich životním motivacím. Film tedy není pouze připomínkou toho, že deportační vlaky odjížděly i na východ, ale především varovným světlem v době, kdy někteří lidé ještě stále zpochybňují holocaust. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

Paity 

všechny recenze uživatele

Lotyšsko je z hlediska transportů lidí do nacistických koncentračních táborů pro většinu z nás veliká neznámá, alespoň si to myslím. Tohle rozhodně stojí za shlédnutí. ()

ClimbVibe 

všechny recenze uživatele

Další výborný díl do mozaiky Zapomenutých transportů. Některé výpovědi mě kromě napjatého poslouchání dokázaly dokonce překvapit. ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Hodnotím celou 4-dílnou sérii: I když to byly pouze mluvící hlavy doplněné autentickými záběry, tak to bylo nesmírně dobře sestříhané a člověk se ani chvilku nenudil. Musím obdivovat ty lidi, co dokázali, aby přežili a myslím, že je i 65 let po válce důležité točit takové snímky. Vždyť ani v Anglii v době války nevěděli, co se na východě děje, a když vojákům, kteří jezdili do Murmanska tankovat naftu rusové říkali, že Hitler pálí židy v plynových komorách, nechtěli tomu věřit. Velmi působivý dokument, doplněný skvělou hudbou Petra Ostrouchova. ()

frantad odpad!

všechny recenze uživatele

Svĕdci, kteří ještĕ dnes tvrdí, že v Stutthofu existovala nĕjaká plynová komora, kde byli zabíjeni lidé, když atrapa této plynové komory byla postavena až po osvobození sovĕty a pozdĕji radĕji zase zbořena, jsou pro mĕ krajnĕ nedůvĕryhodní, stejnĕ potom jako celý tento "dokument". Přibyl je tedy pouze falešný historik nebo spíše "historik na objednávku". ()

bambiz 

všechny recenze uživatele

Silné osobní příběhy dokreslují obraz hrůz, které se neděly v koncentračních táborech jen u nás, v Polsku či Německu. ()

Reklama

Reklama