Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V okupované Paříži roku 1943 se chystá poprava usvědčeného lupiče a vraha Jeana Picarda (Errol Flynn). Muži se těsně před exekucí podaří uprchnout, jenomže inspektor Marcel Bonet (Paul Lukas), který ho dostal pod gilotinu, ho opět brzy dostihne a zatkne. Při cestě zpět do Paříže projíždějí vesnicí, kde právě hnutí odporu vyhodilo do vzduchu most i s německým vlakem. Okupanti zajali stovku vesničanů jako rukojmí - pokud se do pěti dnů nenajde sabotér, všechny je popraví. Jean Picard nabídne inspektorovi, že se dobrovolně přihlásí na gestapu, vezme vinu na sebe a zemře tak čestnou smrtí. Inspektor souhlasí, protože je to způsob, jak zachránit stovku nevinných rukojmí. Jenomže Jeanu Picardovi nejde o hrdinství, hraje o čas a hledá způsob, jak zachránit svůj vlastní život. (rikitiki)

(více)

Recenze (7)

Flego 

všechny recenze uživatele

Errol Flynn je proste legenda. Strháva na seba pozornosť, je silným ťahúňom príbehu, a ešte aj zvláda ponechať priestor svojim kolegom. Vojnová dráma so silnými dialógmi sa síce v polovici filmu trochu stráca, rozhodne však patrí  do pozornosti diváka. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

S výjimkou úvodního bombardování a jednoho pádu ze schodů nenabízí tentokrát Walsh žádnou akci, ale divákovu pozornost udrží od začátku do konce. Na to, v jaké je situaci, Flynnův antihrdina slušně hláškuje a v okamžiku, kdy se zoufalí vesničané rozhodnou jej kvůli záchraně svých blízkých obětovat jako cizince, který pro ně nic neznamená, připomene Juru Barana z Je třeba zabít Sekala. ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Pro Erolla Flynna se jedná o netypicky vážnou roli. Odsouzený vrah uprchne zpod gilotiny a poté, co je chycen policejním komisařem, rozhodne se "koupit" si čas tím, že se dobrovolně vydá gestapu jako sabotér, který odpálil železniční most. Samozřejmě, že mu nejde o záchranu 100 rukojmích, které gestapo hrozí popravit, ale pouze o vlastní prospěch. Jak celý příběh asi dopadne si v kontextu dobu můžete jednoduše domyslet sami. Nejistá sláva je docela příjemné road movie, oslavující a povzbuzující hrdinství v době WW2. Nejedná se o nic převratného, konec je trochu unuděný, ale koukat se na to dá. 3,5 ()

westerns 

všechny recenze uživatele

Nie je nič lepšie, ako stráviť príjemné popoludnie s červeným vínom, a vychutnávať si Errola Flynna! Proste to bolo hollywoodské eso!!! A to, čo Errol urobí v závere filmu..., tak za to mu patrí môj nesmierny obdiv! ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobrý, sevřený, snímek - nápaditá kamera, inteligentní střih, zajímavý příběh a nejednoznačný charakter hlavního hrdiny, který projde proměnou. Film nabitý emocemi a neurážejícím patosem. Díky za to, že změnu v povaze ústřední postavy nezpůsobila ani tak láska, jako spíše nečekané přátelství s inspektorem, který ho dlouhá léta stíhal. Errol Flynn ve velmi netypické roli člověka, který myslí jenom na sebe a cedí jednu cynickou hlášku za druhou, až do chvíle, kdy zjistí, že ve válečných podmínkách už nechce být tím, který jen zneužívá všechny ostatní. Role bezskrupulózního kriminálníka mu sedla, o to víc mě dostal, když pak zahrál i muže, který se bojí o svůj život a přesto ho dá všanc - v těchhle scénách působil jako malý nevinný kluk. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (2)

  • Prvý film Errola Flynna na základe jeho novej zmluvy so spoločnosťou Warner Bros., ktorá mu umožnila vybrať si film, režiséra a podieľať sa na zisku. (westerns)

Reklama

Reklama