Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Adaptace oceňované novely Thomase Hardyho popisuje životní cestu dívky Tess (Gemma Arterton), která se narodila do chudé rodiny Durbeyfieldů, a jejího boje za osudovou lásku se synem kazatele Angelem Clarem (Eddie Redmayne). Jejich vztah ale fatálně ovlivní Tessina minulost, v níž účinkuje zlotřilý potomek šlechtické rodiny Alec d'Urberville (Hans Matheson) a jeho nenasytná touha po ní. Angel i Tess oba musí najít schopnost odpouštět, ale i tak jejich příběh spěje k tragickému konci... (Morien)

(více)

Recenze (37)

Morien 

všechny recenze uživatele

Seriál se rozjíždí trochu pomaleji, tvůrci často operují s působivostí jednotlivých záběrů, mnoho faktů není řečeno přímo a je ponecháno vyplynuti ze souvislostí. Herci hlavního trojúhelníku jsou velmi vhodně vybraní, protože působí jak vizuálně krásně (zvláště zuby Eddieho Redmaynea), tak vkládají do svých postav přesně takovou dávku emocí, jakou by od nich člověk očekával, a žádný z nich příliš nezaostává za ostatními. Britská krajina tvoří nemalý podíl celkového dojmu stejně jako poměrně věrohodná dobová výprava, potěší cameo Stonehenge. Celkově Tess plyne pomalu, ale řádně melodramaticky. Občas se sice zdá, že je příběh vykreslen trochu povrchně a že by zasloužilo rýpnout si trochu hlouběji do nitra charakterů, ale myslím si, že mistr Hardy se nemá důvod v hrobě obracet. Dílo pro prožití podzimní depky jako stvořené. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Brilantná adaptácia Hardyho klasiky, ktorá na rozdiel od Polanského verzie zvýraznila nie často videné: sisterhood. Navyše, druhá (zamilovaná) časť je učebnicovou ukážkou romantiky, pri ktorej mi srdce zaberá na vyššie obrátky, bang bang. Opakovane hodená rukavica československým TV, ktorým smerom sa dá v produkcii uberať. ()

Reklama

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Neměla jsem slov, když jsem sérii dokoukala, teď už to snad zvládnu. Geniální. Někteří tu trefně varovali úslovím, že kdo nesnese pomyšlení Lizzie bez pana Darcyho, nemůže se dívat na tento film. Jenže ruku na srdce, stalo se něco drsného Lizzie? Ne, a proto když dobračka Tess byla tak surově zneuctěna, věděla jsem hned, že to dobrý konec mít nebude, nesla si stigma a osud jí dopřál jen pár šťastných dní, než její život předčasně skončil. Přes ne-happy-end to je skvostné dílo, rovné tragédii Romea a Julie, prodchnuté tvrdostí doby a rychlému odsouzení člověka společností. Celé sérii nemám co vytknout, vše bylo přirozené- Tessina naivita, dobrotivost, Angelovo přesvědčení a neústupnost, Alecova zkaženost, snaha Tessiny matky zajistit rodinu. Obzvlášť bych vyzdvihla herecké obsazení a anglickou scenérii. Bez chyby. Tleskám. Brečím. ()

Petrasuvicka 

všechny recenze uživatele

Zahrané je to sice dobře, ale Tess je naivní, až to bolí a zasloužila by trochu proplesknout, aby se probrala. Všeho se bojí a hledá problémy a katastrofy tam, kde nejsou, jen aby si ještě ztížila život. Jako by se prostě nemohla smířit i s faktem, že bude žít šťastně. Tess vyloženě chce žít deprimující život, jinak by se v tom tak nepitvala. Ono by mi ani tak nevadilo, že je tak naivní, stydlivá a vůbec taková, ale jsou nějaké hranice. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

4/4 Díky obsazení Gemmy Arterton, Eddieho Redmayne a Hanse Mathesona se příběh Tess stává velmi aktuálním, protože tyhle tváře jsou ty, které patří k dnešku. Svět Thomase Hardyho nikdy nebyl snadný na porozumění a už vůbec ne na souznění. Je proto velmi důležité stavět se opakovaně k výzvám, které představují adaptace jeho děl. Tato BBC mini série není poskvrněna tragédií Polanskiho života, je pouze velmi věrná. Naštěstí. Ten závěr ve Stonehenge byl epický. Ráda bych se dočkala podobně zdařilé adaptace také Neblahého Judy. #bbc ()

Galerie (66)

Zajímavosti (12)

  • Požár kamionu s kostýmy způsobeným místními žháři se stal u Tog Hill poblíž Bathu (Somerset). Škoda byla vyčíslená na 150 000,- liber. (Lynette)
  • Lokace, kde se natáčely jednotlivé scény: Farma Shaw poblíž Marlborough, Wiltshire (farma Flintcomb Ash); Golden Ball Hill, Wiltshire (údolí velkých mlékáren); velké panství Chalfield, Wiltshire (staré panské sídlo D'Urbervillů a farma D'Urbervillů); Soudleyovské rybníky, jižní Gloucestershire (mlýnský rybník); St. Michael a kostel Všech andělů, Kington St. Michael, Wiltshire (Tessin místní kostel) ; kostel Owlpen, Uley, jižní Gloucestershire (místní kostel Angela Clarea); Corsham, Wiltshire (ulice Casterbridge); Marshfield, jižní Gloucestershire (ulice vesnice); dům Hamswell , jižní Gloucestershire (fara Emminster); dům Chevenage , jižní Gloucestershire (ložnice Angela a Tess); farma Upper Fernley, Ozleworth, Gloucestershire (mlékárna Talbothays, údolí Great Daires); Newark Park , Ozleworth, Gloucestershire (interiéry penzionu Sandbourne ); Stonehenge, Wiltshire (Stonehenge); panství Brampton, Gloucestershire (interiéry domu D'Urbervillů); Clifton, Bristol (ulice a domy Sandbourne ); železnice Bluebell, Sussex (železniční stanice Sandbourne); poloostrov Purbeck, Dancing Ledge, Dorset (květnová denní přehlídka); hrad Corfe, Dorset (exteriéry rodinného domu Durbeyfieldů); park Dyrham, Somerset (různé exteriéry). (Lynette)
  • Filmový štáb během natáčení zažíval doslova extrémy v počasí - často se stávalo, že v rozmezí pouhých několika minut svítilo slunce, pak silně pršelo nebo dokonce přišla i bouře. (Lynette)

Reklama

Reklama