Reklama

Reklama

VOD (1)

Ocitáme se na zdánlivě opuštěné palubě vesmírné lodi. Dva členové posádky se právě probouzejí z hlubokého umělého spánku a s hrůzou zjišťují, že trpí podivnou ztrátou paměti. Nemají nejmenší ponětí, kdo jsou a co na palubě vesmírné lodi vůbec dělají. Jediným zvukem je skličující rachot a skřípot ozývající se z centra lodi. Jediný způsob, jak se dostat ven z této cely, je úzký a tmavý světlík. desátník Bower (Ben Foster), mladší z dvojice astronautů, vleze dovnitř, zatímco druhý, poručík Payton (Dennis Quaid), zůstává a snaží se navázat rádiové spojení. Bower proniká hlouběji a hlouběji do centra lodi a odhaluje děsivou realitu. Astronauti si brzy uvědomí, že oproti původnímu zdání nejsou jedinými pozůstalými na kosmické lodi a rozmotávají její šokující a strašlivé tajemství. Přežití lidstva záleží jen na nich. (HBO Europe)

(více)

Recenze (922)

POMO 

všechny recenze uživatele

Našlapaný sci-fi survival, obratně kombinující atmosferické prostředí vesmírné lodi jako od Gigera, psychedelické odstíny Event Horizon a dobře dávkovanou space monster hrůzu s realistickým (a o to děsivějším) základem. Plus dobře napsané i zahrané postavy, kterých vstupy na scénu jsou nečekané a děj posouvají kupředu. Lepší než většina dražších, hvězdněji obsazených kino “trháků” (Sphere, Life). ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Plešouni z dvojky po závěrečných titulkách asi zabili Blejda a dostali chuť spapat pár kosmonautů na lodi Nostromo. Sigurney zrovna ovládala modrého gumídka, tak nepohrdli alespoň Denisem Quaidem. Výsledkem je asi nejlepší scifárna za posleních pár let, pominu li DOKONALÝ District 9!!! ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Chudák Ben Foster vůbec nepochopil, v čem hraje, a proto hraje dobře a svědomitě. Z Pandora je cítit obyčejný bakelitový Anderson s nulovým smyslem pro dobře znějící dialog, "šokující" mytologií, plošnými WTF charaktery (vietnamský predátor a roštěnka s otřesným dialektem v obepnutém tílku, pomoc) a spoustou přestylizovaných lidí nacpaných v kostýmech tak, že se při boji nemohou ani přirozeně hýbat (o špatných úhlech kamery a rychlých střizích - o těch zejména - nemluvě). V dnešní době k uzívání. Úvodní dvacetiminutovka (do prvního setkání) je přitom TAK super. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Další z tajemných scifáren s temným a zvláštní zvuky vydávajícím interiérem veeeelké vesmírné lodi v hlavní roli. Ve vedlejších rolích jsou k vidění (až na Dennise Quaida) neokoukané tváře kupodivu schopně hrajících chlapců a děvčete. Děvče má navíc do vínku dán (sexy) německý přšízvuk a její postava se dá i vzhledem k dějové náplni popsat jako něco mezi běžící Lolou a ass-kicking Alice (z Resident Evil). Skomírající vesmírné koráby filmaři většinou umí využít a u Christiana Alvarta tomu není jinak - atmosféra je správně tísnivá a zmatená, hlavní hrdina dělá co může, aby mu z toho nehráblo, a aby to neměl moc snadné, je najednou všude plno hladových hošanů zběhnuvších z drsného comicsu Uruk-hai meets Mad Max. Postupně se odhaluje minulost postav a průběh mise, přibude ostře nabitý k pos*ání mrštný vietnamský (asi) kickboxer a vy si to začínáte celkem nezdravě užívat:) Jenže pak to začne drhnout - tu o humanistický zkrat někoho, kdo má jinak v prioritách zatraceně jasno, tam o úchylného bráchance Boba Marleyho v potápěčském obleku (na co ho sakra měl???), a už se řítíme do finále, které nejde tak docela odhadnout, ale je pro změnu plné zmatených kydů snažících se diváka neúspěšně přesvedčit, že vám tvůrci chtěli a mohli kromě akční podívané i něco sdělit. A pak vše vyvrcholí velkou závěrečnou scénou, při které vás překvapí dost zábavná myšlenka, a sice "Hehe, now you're fucked:)" A jakmile přijde zatmívačka, začne vám docházet, že to celé vlastně nedává smysl a že to vzato kolem a kolem byla docela blbina. Ale jelikož vám vydrží pozitivní emoce z té "zábavy" a pokud jste jako já, nemáte problém mrknout na to ještě jednou, s klidem dáte i přes výše uvedené výhrady 60%. A jen tak BTW ten první plakát absolutně nesouvisí s obsahem filmu. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Netradičně začnu komentář invektivem: Zabte střihače! Nepřehlednější akční scény jsem už dlouho neviděl, kolikrát jsem si ani nebyl zcela jistý, jestli dostala příšera člověka, nebo člověk příšeru (a na nepřehlednost si zde stěžuje člověk, který zbožňuje REC, Seventh Moon, Cloverfield...!) Vzhledem k námětu mohlo být Pandorum neskutečnou depresí a tísnost vyvolávajícím snímkem, no Alvart to pojal spíše jako akční béčkovou naháněnou (nekoná se nový Alien, ale nový Resident Evil ve vesmíru), která ukáže to, jakým skvostem mohla být, až v samotném závěru. Zápletka ani její vyústění není zas až tak originální - ve filmu tedy možná ano, ale před pár měsíci jsem četl něco dosti podobného v knižní podobě - jak se občas uvádí, ale svěže působí, to ano. Bohužel scénář je nepředkládá s takovou silou, jakou by si bývaly zasloužily. Palec nahoru za námět, atmosféru, příšery, závěrečnou psychotičnost a pointu, palec dolu za střih, nedotaženost, postavy a nedostatek strachu. 70% ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Úplne pochopím divákov, ktorí dajú nižšie hodnotenie, ale... ja to mám takto rád. Pandorum je oldschoolový sci-fi horor, ktorý keby vznikol pred 15 - 20 rokmi, bol by dnes malou kultovkou. Presne ako Horizont udalosti, na ktorý sa Pandorum značne podobá. Primiešajte Resident Evil a ste doma, konkrétne u Paula Andersona, ktorý film spoluprodukoval. Ben Foster a Dennis Quaid sa zobudia na palube gigantickej kozmickej lode a nepamätajú si, aký je cieľ letu. Navyše sa zdá sa, že loď je prázdna, hoci viezla 60 000 ľudí. Lenže v skutočnosti sa jej temné chodby hemžia životom. Na jednej strane bizarní mutant-zombie-cenobiti, na druhej ľudskí lovci s vlastnoručne vyrobenými zbraňami. Mad Max bez púšte, skôr naopak... ale nechcem spoilerovať. Bavilo ma to, malo to atmosféru, dobrý soundtrack, tradične výborného Bena Fostera v hlavnej úlohe a rozkošný záver, na ktorý budú niektorí hundrať, ale mňa potešil. Skrátka a dobre, vzhľadom na chabé komerčné výsledky je Pandorum ďalšia tohtoročná žánrová perla (hoci trochu z bižutérie), hodená americkým sviniam. Mor a choleru na zámorských hororových fanúšikov bez štipky vkusu. 7/10 ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Anderson, Marshall, Cameron… režisér si toho vypůjčil opravdu hodně a za produkčního dohledu prvně jmenovaného natočil působivá hororová jatka, která karty vybalí na stůl bez větších ofrků, a pak si jede ve zběsilém rytmu vesmírného slasheru, na kterém je znát, že režisér si v tomhle žánru lebedí a všechna ta béčková klišé seká vedle sebe jedna radost. Že na divákovy otázky „Co za tím sakra je?“ nakonec odpoví tím nejbanálnějším způsobem, nevadí. Herecká sešlost na tomhle potemnělém vesmírném korábu ze sebe vydává to, co se od ní čekalo a zvláště Ben Foster si pak zaslouží o pár tlesknutí rukou navíc. Není to radikální zářez do dějin hororu, ale jakožto zástupce tematicky podobných kolegů z předchozích let, bude v letošní kino nabídce docela chybět. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Možná bych Pandorum lehce srovnal se Sunshine. Jen mi v tomhle případě chybí dokonalejší příběh a geniální hudební doprovod. Jináč je to sci-fi vyvražďovačka skutečně schopná, ale o tom snad sci-fi není ne? Mimochodem ta první věta...v češtině...na vesmírné stanici mě dost překvapila. Kdo za tím stojí, co? :-) ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $40miliónovTržby USA $10,330,853Tržby Celosvetovo $20,645,327Tržby za predaj DVD v USA $5,942,458 //počet predaných kusov 494,672 ║ Konečne po dlhšej dobe kvalitný sci-fi thriller na čele z výborným Benom Fosterom. To že na projekte sa produkčne podieľal Paul W. S. Anderson je cítiť v tom dobrom svetle, lebo saje z toho atmosféra ako z Horizontu udalostí, v podstate to je taký jeho filmový bratríček z o niečo príjemnejším a prekvapujúcim koncom. Film ovplíva okrem strhujúceho deju, aj výbornými kulisami, trikmi a maskami tých skoro nezničiteľných mutantov... len je škoda že široké publikum o daný žáner moc nejaví záujem, preto aj ten komerční "nezaslúžení" prepad. /80%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Možná je to hype, možná je to realita, ale kvalitních sci-fi hororů je jako šafránu v Himálajích. Pandorum však přináší milovníkům sci-fi příjemné osvěžení a pocit, že jejich žánr má v budoucnu stále, co nabídnout. Co na tom, že tématika je dost podobná Aldisově románu Nonstop (s pár úpravami), něco si bere z Horizontu událostí a takový Scottův Vetřelec taky nezůstal opomenut. Výsledek je velmi zábavný, úderný, má svůj styl, tempo a velmi dobrou (scifi) atmosféru. Někomu to viditelně sedí lépe, někomu hůře, ale dlouho jsem se takhle nebavil v prostředí vesmírné lodi, které má něco do sebe a netěšil se na závěrečné rozuzlení. Závěr se však povedl stejně jako celý (jednoduchý) příběh a jako spokojený divák jsem pouze rád. Rozhodně však nečekejte nějaký velký strach a hororovou atmosféru, tohle je spíše vesmírná záležitost o přežití v uzavřeném prostoru plného vražednými soupeřů, kteří nebudou čekat ve stínech, ale pěkně v davech budou sprintovat za vaším, stále bušícím, srdcem. Žádný druhý Vetřelec. Naštěstí. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Travis Milloy .. Jste poslední z nás. Hodně štěstí. Bůh s Vámi. _ Usnul jsem u toho asi po čtvrthodině. Odpoledne, napoprvé. Toho večera jsem se tak radši věnoval lahvince Svatomartinského a návštěvě. Druhý den už jsem to přečkal. Celé. V paměti mi ovšem na delší čas utkví akorát ta čeština na úvod vysílání a zajímavý nástřel existencionálního příběhu lidstva. Za tím je však hodně slabých míst. Klidně bych si vystačil s minoritní až okrajovou porcí akce a s větším důrazem na atmosféru, strach, tíseň a sci-fi. Hororové příšery jsou totiž dost průměrné a souboje hodně devalvuje špatný střih a nesmysly, jako soucit s potomkem nepřítele a podobné žánrové klišé. Má to celé dost blízko k Event Horizon či Descent a oba tyto filmy považuji za špatné. Pandorum dosáhlo jen o trochu výš.. 50%. Přistání na Pandoře se teprve blíží.... ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Katastroficko-psychologicky-zombie-sci-fi thriller :) Atmosfera z tohto filmu srsi na kilometre a vam po vzhliadnuti nezostane nic len tiesnivy pocit, ze co vsetko nas v buducnosti caka. Priserky boli podla mojho skromneho nazoru skvele, postavy tak isto a nezostava mi nic ine, len dat palec hore, pretoze v tomto zanri sa musi hladat dielko, ktore vas nenuti sa kazdu chvilku pozerat na hodinky, naozaj lupou. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Jak mám taková tématay rád, tak tento film byl pro mě zklamáním. Hlavní důvody jsou střihač a kameraman. Pokud je drtivá většina filmu naprosto nepřehledný zmatek, kdy v akčních scénách není vůbec patrné kdo koho honí, kdo s kým bojuje, pak nastupuje nuda - a to i přesto, že samotný námět mi přišel zajímavý - jeho zpracování to zabilo. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

PANDORUM – orbitální dysfunkční syndrom. Biologické vedlejší efekty v kosmickém prostoru přivodí paranoiu.... Schizofrenická masturbace! Nevím, jestli ,,schíza“ byla někdy zfilmovaná lépe (VÍM!!), ale zde se dostávám do stádia, že vím, že nic nevím. Což mě deprimuje. Ovšem deprese se nevylučují. Zapadají do psychologické hry, odehrávající se na zajímavě vytvořené kosmické lodi. Nikdo (skoro) neví co se děje a ještě ke všemu tu řádí hnusné příšery. Nejde o sci-fi serepetičky, ale o život! A protože i ta loď je poslední dobou náladová, nezbyde jiná možnost, než....... . PANDORUM má šanci zaujmout solidním napětím, příšerami jako v Pádu do tmy a psychárnou. Může však začít nudit, protože hodně věcí se dá očekávat. Unikání příšerám ničím nepřekvapí a psychologická hra bude jen neustále se opakující písnička. Každopádně – pokud se dostanete do stadia ,,vím, že nic nevím“ a mysl se obrátí proti vám, je třeba zmáčknout tlačítko - ,,STOP!“. Proč? Protože PANDORUM. PŘÍBĚH ** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ *** ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

HORROR? ......V žádném případě! CHAOTICKÉ SCI-FI? ......Ano. Tento příběh však neměl ani hlavu ani patu. Děsný chaos. NAPĚTÍ? ......Žádné! Děsivé scény?............Žádné. A přitom prostředí bylo ponuré a dalo se z toho něco vytřískat! Porovnávání s Vetřelcem???............. K smíchu! Vetřelci to nesahá ani po kotníky! Navíc odporné herecké obsazení.......SUMA SUMÁRUM - děsná NUDA! (Dávám pouze 3* za prostředí). ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Michl Britsch: 1. All That Is Left Of Us [2:43] ,2. Pandorum [3:58] ,3. Anti Riot [4:17] ,4. Shape [2:03] ,5. Hunting Party [2:48] ,6. Kulzer Complex [4:40] ,7. Tanis Probe Broadcast [2:01] ,8. Scars [2:20] ,9. F***ing Solidarity [3:28] ,10. Gallo's Birth [2:22] ,11. Biolab Attack [2:25] ,12. Kanyrna [3:22] ,13. The Stars All Look Alike [4:32] ,14. Boom [3:55] ,15. Reactor [4:08] ,16. Skin On Skin [3:21] ,17. Fight Fight Fight [2:56] ,18. Bower's Trip [7:51] ,19. Discovery End Credits [7:55], ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Začalo to Heinleinovými Sirotky Oblohy, pro mě osobně vrcholilo Aldissovým Nonstopem, ale kvalitně žilo dál, třebas v podobě Harrisonova Zajatého vesmíru. Řeč je o kosmické lodi vyslané za účelem osídlení vesmírných dálav, jejíž posádka tak docela neví, co se to nyní s lodí děje. V Pandoru nejsou příčinnou neznalostí řady generací, ale amnézie způsobená dlouhodobou hibernací. Rozdíl je to podstatný jen v tom, že v Pandoru všichni vědí, že jsou na kosmické lodi. Jaký nečekaný faktor však může vyhodit z kolejí největší triumf technického umu všeho lidstva? Je to trapné, ale jsou to zombíci. Sice nejenom oni, ale právě technonemrtví jsou mlýnským kamenem, který Alvart svému filmu přivázal ke krku a ten pak zpola utonul v šestákových vodách. Škoda, první minuty filmu si uzurpovala opuštěná, skřípotem naříkající, blikáním o pozornost žadonící a temná loď, v které se není koho zeptat, co se stalo, natož jak. Uzurpovala je a očarovala. Vidím, pravda, že tu loď navrhovali filmaři spíše než inženýři, ale může mi to vadit, když jako inkubátor strachu a paranoie svůj úkol plnila na sto procent? Nemohla by mít taková loď lepší obyvatele než paranoidní sexy Němku s doktorátem v bojové gymnastice, Vietnamce cvičeného v boji s čímsi na způsob naginaty, kůsy či čeho (jenže zubatější, poněvadž zubaté zbraně jsou filmovější), negroidního gangsta šamana a dva pány piloty? A samozřejmě ty zombíky... Také bych velmi ocenil, kdyby šokující závěrečná odhalení byla šokující i pro ty, kdo již něco o generačních a podobných lodích četli a nějaký ten film viděli. Ale máš kliku, Pandorum, Elysium, ta loď milá, ta ti tu třetí Subjektivovu hvězdu vybojovala. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Boh neprežil. Tak ako ľudstvo.“ Údajne šokujúci koniec ma zasa až tak neprekvapil, niečo podobné som čakal, boli tam dorbné, šikovné, zábavné indície. Páčili sa mi Pád do tmy, borgovský Star Trek: Prvý kontakt, Votrelec, Resident Evil a Horizont udalosti (ktorého režisér Pandorum produkoval), takže musím dať 4*. V neposlednom rade to zo začiatku pripomína kultový český komiks „Galaxie“, ako tu niektorí spomínajú. Mám rád hardcore sci-fi horory a od detstva ma fascinujú gigantické vesmírne lode, v ktorých hŕstka preživších bojuje o holý život. Takže za mňa palec hore. Mínusy? Ben Foster a Dennis Quaid sú fajn, ale tak oni, ako ani nikto ďalší nepodáva žiadne strhujúce výkony (Norman Reedus tu má ledva minútu). Výprava je skvelá, na strane druhej loď Elysium vidíme len na začiatku a na konci a medzi tým občas bije do očí nízkorozpočtovosť. Všetko sa kazí, nič nefunguje, ponuré chodby, staré tunely, smradľavé šachty. Je to pôsobivé, ale na druhej strane vidno, že týmto spôsobom tvorcovia vcelku šikovne ušetrili. Príšery sú fajn hardcore, ale občas aj na nich vidno poslabší rozpočet, možno radšej častejšie mali zostať skryté v tme. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Docela zajimavej sci-fi horor, hlavne teda tim, ze v posledni dobe jich moc neni. Pribeh pusobi dojmem, ze uz to clovek videl nekolikrat a parkrat i v lepsim podani, nicmene hlavni hrdinove jsou porad v pohybu, ubejva cas a nahani je zmutovany kanibalisticky potvory, takze o napeti neni nouze. Navic je vsechno takovy temny, hnusny a spinavy. Ale ze by film mel zase nejak extra strasidelnou atmosferu, to se rict neda, ale par momentu je skvelejch. Prisery jsou docela fajnovy, i kdyz obcas nejaka pusobi lehce smesne a herecka sestava je taky perfektni, hlavne me potesil Quaid v ne zrovna kladny roli. Co se tyce jakoze sokujici pointy, ta ma tu smulu v tom, ze jsem nad nejakou pointou vubec nepremejslel, abych si pak rek, oo boze, no to mi ho teda vyndej, vsechno je jinak, spis to proste pusobi dojmem hm aha tak takle to je, ok no a co jako. No a jinak triky jsou na docela slusny urovni, takze celkove solidni sci-fi horor, ale zadnej extra naklad necekejte. ()

Související novinky

Space opera vrací úder

Space opera vrací úder

22.03.2010

A to hned ve dvou zajímavých filmech. Mezigalaktický Interstellar je jedním z mnoha projektů, jejichž režii zvažuje Steven Spielberg. Někteří tvrdí, že se nakonec rozhodne právě pro vesmírné… (více)

Zamilovaný kosmonaut Keanu Reeves

Zamilovaný kosmonaut Keanu Reeves

28.01.2010

Není snadné se v těchto dnech vyhnout narážkám na Avatara či přímému srovnávání s ním, ale dnes se ho pokusím nezmiňovat ;-). Budu dělat, že „lovestory ve vesmíru“ nazvanou Passengers považuji za… (více)

Vesmírnou Pandořinu skříňku...

Vesmírnou Pandořinu skříňku...

14.05.2008

...otevřou dva muži, kteří se probudí v útrobách kosmické lodi a nemají nejmenší ponětí, odkud se tam vzali, ani co jsou vlastně zač. V temném, klaustrofobickém sci-fi thrilleru Pandorum je ztvární… (více)

Reklama

Reklama