Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Barbara Stanwyck hraje zištnou herečku Jean Harrington. Podle jejího stejně zlodějského otce, "plukovníka" Harringtona (Charles Coburn), by měla oškubat bohatého, naivního Charlese Pikea (Henry Fonda), plachého milovníka hadů, který se vrátil z dlouhé expedice po Amazonce. Tenhle plán ovšem selže. Odhalí ho Pikeův komorník. Naštvaná Jean se do Pikeova života vrátí v podobě odporně noblesní Lady Eve, rozhodnutá ho trápit, jak jen to půjde. Pikeovému otci se Lady Eve velice zamlouvá a chce tento vztah porpořit za každou cenu. Zpletenec příběhů se rozuzlí za pomocí opravdové lásky... (kyselina)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (41)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Máte dar člověka pěkně usadit a hned ho zase vynést do oblak.“ – „A pak ho znovu usadit.“ Po Ztřeštěné jsem se na The Lady Eve velmi těšil a byl zvědavý, jak dopadne další komediálně-romantická konfrontace Stanwyck a Fondy. A teď už vím, že náramně! U Ztřeštěné jsem se sice nasmál více, ale i zde je mnoho velmi vtipných scén (vhodně naladí už skvělé úvodní komentování „zápasu“, hned následované třeba parádní karetní partičkou), akorát důraz na romantiku je zde o něco větší. Ne že by mi však tento trend vadil, když to mezi ústřední dvojicí mile jiskří a je radost se na ně dívat. S tím souvisí i určitá naivita, která nastupuje zejména po „vracení úderu“. Ovšem pokud se někomu nezdá, že je Charles až příliš hloupý a natvrdlý, nutno dodat, že The Lady Eve patří mezi vcelku typické zástupce screwball komedií, takže to má svůj účel (stejně jako fakt, že Jean má stále navrch a s hlavním mužským hrdinou těžce „voře“). Ve filmu se také upozorňuje na dobu vzniku, i když docela nenápadně (pro diváky, kteří nepochopí, proč že neplují ty lodě, je zde ale pro jistotu připravený krátce parodovaný Hitler a narážka na „kříže“). Dohromady mi to dává slabší, avšak ještě plný počet. „Dobré ráno, pane. Ovoce, cereálie, vejce na slanině, vejce s klobásou, palačinky, hemenex...?“ – „Přineste mi lžíci mléka, holubí vejce a čtyři mouchy. Jestli žádné nechytíte, spokojím se se švábem. Budu na palubě.“ ()

pm 

všechny recenze uživatele

Mám problém film ohodnotit už řadu měsíců. Skvělý herecký pár a řadu vtipných scén sprostě devalvuje přístup Prestona Sturgese k postavě Charlese: chlapíka naivního a plachého v závěru proměnil jen v hlupáka. Vadilo mi, jak s ním ona v poslední třetině zachází. Že je děj vysoce nemorální ještě přejdu, ale trapnost už ne. ()

Reklama

KarelR 

všechny recenze uživatele

Plně jsem prozřel jsem až napodruhé. Henry Fonda je ve svém odskoku od vážného herectví neodolatelný (obzvlášť když trhá závěsy), Barbara Stanwyck je bohyně, která měla na svoje půvaby dostat zbrojní pas, a společně s podpůrným ansáblem (moji oblíbenci Eugene Pallette a Eric Blore) stloukla tahle dvojka dohromady nejlepší Sturgesův film. Chytřejší, vtipnější a kouzelnější romantickou komedii aby člověk pohledal. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Konverzační romantické komedie ze zlaté hollywoodské éry miluju, ale tato mi nějak nekápla do noty. Přišlo mi to moc jako červená knihovna, málo vtipné a co je hlavní, vůbec mě nezaujala ústřední dvojka. Barbara Stanwyck měla ještě jakž takž jakési charisma, ale Henry Fonda není jako James Stuart, který uměl i naivní ňoumy zahrát s neodolatelným šarmem, v jeho případě je to pouze...naivní ňouma. A to nemyslím jako kompliment. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kedysi moje prvé stretnutie so Sturgesovou tvorbou a hollywodskou klasicou bláznivou romantickou komédiou všeobecne. Vyvolala vo mne túžbu spoznať aj tie ďalšie a ešte slávnejšie. Možno preto, že tá romantika bola cynickejšia (čiže nie dnešne rádoby cynická) a zároveň inteligentnejšia, ako dnes (samozrejme v globále). Stanwyck manipulujúca s bezmocným Fondou, to musí byť a aj je povinnosťou pre každého bezmocného, zmanipulovaného kinematografiou. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (4)

Reklama

Reklama