Reklama

Reklama

Mé jméno je Nikdo

  • Itálie Il mio nome è Nessuno (více)
Trailer 1

Zkušeného pistolníka Jacka Beauregarda (Henry Fonda) už nebaví být ustavičně ve střehu a dokazovat náhodným mladým puškám svou rychlost. Chce se jen sejít se svým dávno ztraceným bratrem a pak navždy odplout do vysněné Evropy. Do cesty se mu ovšem postaví vynikající střelec a vtipálek, který si říká Nikdo (Terence Hill) a má docela jiný plán ohledně Beauregardova osudu. Začíná záchranou života a končí pistolnickým soubojem dvou modrookých střelců v pravé poledne... Spaghetti western říznutý klasickou italskou komedií natočil v koprodukci Itálie, Francie a Západního Německa režisér Tonino Valerii, někdejší asistent režie u dolarové trilogie Sergia Leoneho. Jeho vliv je patrný zejména v úvodní scéně, namísto opisování jde však u Valerie spíše o poctu a dál se snímek ubírá vlastním směrem. Rozkročený mezi taškařicí nad nejznámějšími westernovými klišé a nostalgií nad mizející érou nespoutaného Divokého západu. (Česká televize)

(více)

Recenze (262)

Matty 

všechny recenze uživatele

Westernová křeč. Ačkoliv film začíná úvodní sekvencí tak dlouhou a uměle natahovanou, až hraničí s parodií, v žádném případě není komedií. Tohle píšu hned zkraje, při plném vědomí i při vědomí faktu, že je všude okolo uváděn opak. Nejde o to, že by mi nepřipadal vtipný, nepřipadal mi vtipný záměrně a často. Nějaký ten „mimoděk“ vtípek sem tam obsahují i zcela vážné Leoneho spaghetti westerny, jejichž styl je zde buď hodně, hodně neumětelsky parodován, anebo obstojně napodobován. Ne všechny filmy, v nichž hraje Terence Hill jsou komedii, ne všechny filmy, v nichž hraje Henry Fonda jsou dobré. Dobrá, a to za jakýchkoliv podmínek, je hudba Ennia Morriconeho. A snad ještě pár starosvětsky leoneovských scén a závěrečné postesknutí nad dobou podléhající neustálým změnám. Ambice tvůrců příběhu o člověku, který si na náhrobek nechá vytesat „Nobody was faster than me“, byly neskromné, v tom bych viděl hlavní kámen úrazu a důvod nefunkčnosti Nikoho jako celku. 55% Zajímavé komentáře: Cervenak, ArdathBay ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

To velké žánrové rozpětí filmu neslušelo. Nejvydařenější tak zůstává celková atmosféra filmu, která z koukání dělá velmi příjemný a pohodový zážitek. Dost mě překvapilo v jak velkým Ternecově stínu tady Henry zůstal. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Jednoducho ten film milujem. Je to scenáristicky roztrieštené, takže ide vlastne len o sériu Hillových skečov a Fondových nostalgických pripomienok klasických leonoviek. Lenže každá z tých scén je nabitá nápadmi a funguje dokonale (súťaž v pití a strieľaní je scéna, ktorú občas predvádzam priateľom :-). Je vidieť, že producent Leone viac než len nazeral režisérovi cez plece - hlavne úvodná prestrelka v holičstve je geniálne natočená a vyrovná sa ktorejkoľvek prestrelke zo slávnejších leonoviek. K tomu Ennio Morricone vo vrcholnej forme, striedajúci klasiku s odľahčenou polohou (ústredný Niktov motív je jednou z vôbec najpríjemnejších a najradostnejších filmových skladieb vôbec). No proste paráda. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Staré dobré filmy mě pořád dokážou překvapovat. Dokonce i v případě mých oblíbených herců. Tady se naprosto nádherným způsobem předvedl Terence Hill, můj oblíbenec s dvojky z Budem. A to ve filmu, který jsem za celých svých 24 let života ještě neviděl. Stydím se, ale zároveň musím říct, že jsem si ten moment užil nejlépe, jak jenom to šlo. Mé jméno je Nikdo je nádherný western s typickými dobráckými a tím pádem i komediálními kořeny. Terence Hill hraje neuvěřitelného dobráka. Henry Fonda zase chlápka, který do westernu vysloveně patří. Tady je ale Terence Hill a celé to nabírá neuvěřitelně krásnou atmosféru, která začíná a končí nejenom na dialozích, ale hlavně, a to především, na nekonečně dlouhých a překrásných pohledech očí mezi Terencem a Henrym. Tak krásné emoce dokáží ve filmu ztvárnit jenom dokonalí umělci. Dnes už se to nenosí, ale dříve bych jim za tyhle zážitky nosil zlaté banány na stříbrném podnose. Krásný zážitek a věřím, že bude krásný i pokaždé, kdy se na něj znovu podívám. Scéna, kde Terence přišel do hospody zedřenej jak kůň, dal si pivo, pak asi dva litry whisky a nakonec ještě byl schopnej zbalit jednu bábu za pultem, prostě nemá chybu. Takhle bych se po dvou litrech tý nejtvrdší whisky chtěl cejtit i já. No, Terence je prostě frajer. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet DEM 8miliónovTržby Celosvetovo $11,200,000║ Terence Hill sa predvádza a do toho chytľavá hudba a lá Ennio Morricone, čo viac si môžeme priať, šmakovalo. /80%/ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

I mistř tesař se někdy utne. Naštěstí když se utne režisér Leonova formátu, tak vznikne stále ještě dostatečně kvalitní snímek (jakkoli v něm ve výsledku neměl asi prsty zase až tak moc). Rozpačitý výsledek zapříčiňuje špatně obsazený, a zde zoufale nevýrazný, Henry Fonda. V jeho roli by to chtělo spíše někoho formátu Clinta Eastwooda. Druhým a podstatnějším problémem je nerozhodnost filmu čím chce být. Jsou tu dramatické, oddychové, čistokrevně komediální i parodické prvky, ale dohromady dvakrát moc neštymují. I když odkazy (nejen) na Sama Peckinpaha jsou vydařené. Přesto jde o dobrý western, který však funguje spíše v samostatných scénách (a těch dobrých tu nakonec není zrovna málo - již jen ta úvodní sekvence je dokonalost sama) než-li jako celek. Ovšem ke kameře a hudbě Ennia Morriconeho, byť i ta nedosahuje kvalit jeho nejlepších kompozic, nelze mít žádné výraznější námitky. Slabší čtyři *. ♫ Hodnocení OST: 4/5 ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No je to slusnej western, ale urcite sel udelat lip. Prestrelek je tu dost, ale mohlo by jich bejt vic a nejaky rvacky tu skoro nejsou, ale neni se co divit, kdyz chybi Spencer. Misto nej tu je Henry Fonda, kterej je takovej nemastnej neslanej, ale dava si to slusne. Film samozrejme tahne Hill, kdyz tam neni, tak to je prumer, ale jakmile se objevi na scene, kvalita filmu dost stoupa. Do toho hodne dobra hudba, zajimava kamera, docela slusnej pribeh. A pak tu je zaverecnej souboj, na kterej jsem se fakt tesil, ze zacatku to vypadalo hodne dobre, jenze pak tam soupli fotky a bylo to v haji. Tak jsem se aspon tesil na zaverecnej duel, ale ani ten neni nic extra. Sice jsem po celou dobu filmu vahal mezi 4* a 5*, ale diky tomu zklamani na konci se priklonim k lepsim 4*. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Překvapivě vynikající western, výborný scénář, kamera i režie. Režíroval hlavně Valerii, ale je poznat že mistr Leone režíroval části filmu a napsal námět. Trochu jsem se obával spojení komediálního Hillova herectví ve spojení s klasickým Henry Fondou, fungovalo to však dobře. I vedlejší role byly obsazeny výraznými týpky. Spousta promakaných scén - bezpečné holení u nepravého holiče, prostřelování klobouků, soutěž ve střelbě na hozené sklenice v saloonu kombinovaná s Hillovou fackovací exhibicí, rozhovor hrdinů u kulečníku, scéna pískání na záchodku s mašinfírou, závěrečná přestřelka pod dozorem fotografa... K tomu pohřbený Sam Peckinpah a odstřelování jeho Divoké bandy, vše s Morriconeho nádhernou hudbou evokující bez foukačky jeho předchozí Harmoniku i Wagnera. Trailer: http://www.trailerfan.com/movie/il_mio_nome_e_nessuno/trailer ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Váš klobouk už si říkal o další kulku." Je někdo rychlejší střelec než Jack Beauregard? Já myslím, že je to Nikdo, ale jasnou odpověď na tuto otázku dá až tento nejpomalejší souboj o nejrychlejší kolt Divokého západu. Mě v něm pobavily scény s holičem, bombou, střelecko-alkoholickou soutěží či fackovacím panákem a taky jsem si odnesl poučení, že usměvavý pistolníky v bílejch kulkou nedotčenejch kabátech, není radno vyzývat na souboj. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Nepříliš vtipná, ale zatraceně vymazlená leonovská westernová komedie s Morriconeho mistrovskou hudbou. Úvodní přestřelka v holičství patří k těm nejlepším, jaké Leone natočil, zato závěrečná scéna 1 proti 150 je bohužel nedotažená. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Film je jakousi parodií na western, přitom to jako klasický western funguje skvěle. Člověk si až říká, kdyby takové byly všechny westerny. Veselé a parodické. I když, všeho moc škodí, podobně jako i v tomto filmu, který jen dokresluje vtipnost Maria Girotiho alias Terence Hilla. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Místo nádražní stanice holičství, pouť s domem hrůzy, tikající hodiny a nájezdy Divoké bandy Valkýr pod taktovkou mistra Morriconeho, náhrobní kámen Sama Peckinpaha, parodické scénky, Leoneho námět a spousta hluchých míst v posledním westernu Henryho Fondy. Řekl by někdo, že se tohle všechno vleze do jednoho filmu a bude to konzistentní? Nejspíš Nikdo.. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Na tento film mám priam nostalgické spomienky. Bol to asi môj prvý western s Hillom a dlhé roky som mal na stene prilepený biely plagát s deravou ponožkou. Po dlhej dobe sa už naň však pozerám inak. Asi najnetradičnejšie spojenie westernu a komédie už len z pohľadu dvojice Hill-Fonda, z pohľadu hudby a samozrejme režiséra. 70%. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem viděl kdysi dávno, kdy mi ke štěstí stačilo jen to, že tam hraje Terence Hill. Mám dojem, že tehdy mě jen překvapovalo, proč tam neni také Bud Spencer. No a dnes, když vím, kdo je to Sergio Leone, Ennio Morricone, Henry Fonda, Sam Peckinpah a Jízda Valkýr, tak to najednou dává docela nový rozměr. Líně plynoucí film o namachrovaném frajírkovi (T. Hill), přičemž příběh hraje spíš až vedlejší roli... Celou první hodinu se vlastně nic neděje. Dokonce celých prvních deset minut je jen takový vtípek, který nemá žádné velké opodstatnění, ale stejně ukazuje režijní mistrovství Leoneho a Valeriiho. I dnes se na snímek koukám především jako na komedii. Je tu sice dost vážných momentů, ale spíše parodicky-vážných, než vážně-vážných. A Terence Hill, ačkoliv hrál i vážné role, působí už od pohledu komicky. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Dobrá westernová komedie o zrodu jedné legendy Divokého západu. Kdo čeká nějakou další Leoneovku, bude nejspíš sklamán. Je to oddechovka, která se chvílemi bere vážně, chvílemi je to parodie, a to je právě na tomto snímku to nejzajímavější. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

70%. Reziser Sergio Leone je znamy tym, ze rad nechava sceny natahovat dlhymi zabermi na tvare bez dialogov, pripadne nechava v pozadi bezat napinavu hudbu, v tomto pripade to bolo spojene s tykajucimi hodinami alebo je hrobove ticho a divak sa ma stopercentne sustredit na to, co sa tam vlastne ma stat, alebo kto ma co v plane. Vo chvili, ked sa na scene objavi Terence Hill sucasne s veselou hudbou Ennia Morriconeho som si uvedomil, ze sa divam na westernovu komediu a nie na westernovu dramu typu TENKRAT NA ZAPADE (1968) od toho isteho rezisera. Opät ako pri mnohych filmov urobila hudba Ennia Morriconeho film lepsim, nez bol, pretoze ta melodia nemala chybu. Neviem, ci bol problem v scenari alebo v com, ale na to, aby som mu dal 4 alebo 5* by ma to muselo viac bavit a bolo tam zial par nudnych chvil... 02.09.2010 ________ Terence Hill - (Nikto / Nessuno) +++ Henry Fonda - (Jack Beauregard) +++ Jean Martin - (Sullivan) +++ R.G. Armstrong - (John) +++ Karl Braun - (Jim) +++ Leo Gordon - (Red) +++ Produkcia: Sergio Leone +++ ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Herec Mario Girotti, všeobecne známy pod pseudonymom Terence Hill, sa stal svetovo populárnym predovšetkým vďaka tomu, že vytvoril dvojicu s kolegom Carlom Pedersolim alias Budom Spencerom. Spolu si zahrali v mnohých filmoch, ktoré sa stali klasikou na poli groteskných fackovacích komédií (slapstick comedy). Avšak aj jeho sólová kinematografia nie je nezanedbateľná. Stvárnil viacero výrazných úloh. Jednou z nich je aj postava svojrázneho pištoľníka, ktorú si zahral v snímku "Moje meno je Nikto" (Il mio nome é Nessuno). V roku 1973 ho natočil taliansky režisér Tonino Valerii. Terence Hill tu vytvoril tandem s americkým hercom Henry Fondom. Perfektne im to spolu šlapalo. Je to parádny spaghetti western. Zábavný, ale zároveň aj drsný. Veľkým plusom je aj monumentálny soundtrack z dielne geniálneho Ennio Morriconeho. **** ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Rok po Podivném dědictví se rozhodl Terence Hill podívat do míst Tenkrát na Západě. K filmu samozřejmě musí odkazovat již sama přítomnost Henryho Fondy. Kolem jeho postavy se snaží Nikdo vytvořit legendu. Ten film mě určitě baví. Není to sice Tenkrát na Západě, ale až na scénu v zrcadlovém bludišti ukázkově odsýpá a přitom nikam moc nespěchá. Za nejlepší scénu považuji návštěvu baru, ve které musí Terence Hill ve vzduchu sestřelit každou vypitou sklenici. 75% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Povinnost k shlédnutí tohoto již dnes klasického spaghetti s lehce humorným podtextem je neoddiskutovatelná. Je to pamlsek mezi pamlsky od mistra Leoneho a mistra "M"... ()

Související novinky

Reklama

Reklama