Dokumentární film mapující složitou národnostní situaci v Srbsku v historické perspektivě.
Film Václava Dvořáka přináší nezvyklý pohled na složitou problematiku soužití různých etnik na Kosovu. Nezvyklý v tom smyslu, že zcela úmyslně přináší alternativní pohled proti většinové interpretaci světových i českých médií - ukazuje střet ze srbské strany, vnáší i historický přehled vývoje dané lokality, přináší pro českého diváka málo známé záběry srbské televize. Určitá jednostrannost má provokační potenciál, a proto je nutné vidět tento film v kontextu s druhým zorným úhlem, v tomto případě se zahraničním dokumentem, který také uvádíme v našem dnešním Večeru na téma. (oficiální text distributora)
mandes
objektivitu moc posúdiť neviem ale spracovanie a to jak ma dokument zaujal hej(21.10.2008)
Subjektiv
Tento dokument si o nestrannosti může nechat jen zdát (a ani se nesnaží vyvolat dojem, že je nestranný). Nejsou v něm vyslovené lži, ale spoustu věcí raději neříká, sdělovaná fakta jsou účelově vybrána. Proč tedy přesto dávám ****? Protože fakta, která si vybírá, neměla dosud šanci dostatečně hlasitě zaznít, ač zaznít měla. A to tenhle dokument napravil. Samotný je však k získání objektivnějšího pohledu na kosovský problém naprosto nedostatečný.(25.7.2008)
Kulmon
Fakt dobře udělaný dokument mapující oblast sudu se střelným prachem, tedy Balkánu v jeho nejbouřlivější krajině - Srbsku a Kosovu. Odjakživa to byli cikáni, kteří se mydlili hlava nehlava a bohužel v tom budou pokračovat i nadále. Film ukazuje, jakých krutostí se zde lidé dočkali a divákovi z toho jistě není dobře u žaludku. Zajímavé jsou i nastíněné důvody, proč se v celé události Západ angažuje.(10.5.2009)
CheGuevara
odpad!Nejsem z těch pošetilců, co hledají v dokumentech "pravdu" či nedej bože objektivitu, ale jakákoliv účelová manipulace a interpretace se mi příčí, jak máloco.(3.4.2011)
Flipper
Hrozné čo sa robí len pár kilometrov na juh od nás. Aj keď tento dokument môže vyzerať jednotvárne a jednostranne namierený voči Albáncom, emócie boli skutočné. Tiež treba zbúrať staré domy a "nasadiť" tam mešity a vojenské základne. A OSN sa len prizerá, vlastne tam ani už niet čo robiť, keď človek potrebuje policajnú ochranu na to aby si kúpil chlieb. Čo sa týka dokumentu, chýbalo mi viac informácii, prečo Američania sympatizujú s OČD a iné pozadia politického a medzikultúrneho systému. Inak fakt silná káva. No len silná káva vás poriadne preberie...(4.8.2008)
canakja
Ať už jsou záběry a vyznění dokumentu reálné nebo ne, oceňuji snahu tvůrců vystrčit hlavu z veřejnoprávního hnojiště a natočit alternativu k všeobecně uznávané "pravdě". Po půlnoci samosebou. Dokument mě zaskočil a mile překvapil. Zaměřuje se na proalbánskou kosovskou kliku, UČK, kterou nazývá teroristickou organizací podporovanou a cvičenou v Albánii. Ukazuje OSN, NATO i KFOR v jiném světle. Otázkou je, do jaké míry je taky manipulací. A tady vidíte humanitární bombardování NATO zblízka (zohavené mrtvoly civilistů válející se po ulicích) --- židé jako lakmusový papírek na pohromy balí tóru a odcházejí, vědí co se bude dít dál --- bojovníci za svobodu a demokracii kosovo etnicky dočišťují --- co je etnická čistka? nejdřív pár lidí postřílet, ostatní utečou, domy vyloupit a vypálit, kořist patří vítězům --- OSN teroristické organizace zakázali, ale s jejími vůdci vychází velice dobře --- podivná smrt miloševiče v procesu, který měl ospravedlnit akce NATO v srbsku, zemřel za podivných okolností --- albánci vyhnali z kosova mnoho srbů i jiná etnika, která se nemohou vrátit stejně jako srbové --- rychleji než domy vyrostly v kosovu vojenské základny, je tohle důvod rozvratu jugoslávie? --- srbové v kosovu musí i pro vodu s vojenským doprovodem --- OSN zakázalo řešit všechny procesy vedené proti kosovu --- velký pogrom 2004 - albánští extrémisté opět používají ženy a děti jako živé štíty, opět pálí a vraždí --- srbové se začali vracet, což se albáncům nelíbilo, zorganizovali pogrom a za pomoci KFOR jich většinu vyhnali --- můžete nám vzít všechno, protože jste silní, ale my s vámi nemůžeme souhlasit.... Kdo má zájem, aby se kosovo osamostatnilo a etnicky vyčistilo?(15.12.2009)
flanker.27
Snímek může působit prosrbsky jen do té doby, než přijde debata na konkrétní srbské (zlo)činy, viz např. tyhle linky na debatu na Britských listech k dokumentu. Kromě nepopiratelné hodnoty toho, že dokument jde tak silně proti tahu na bránu v ČT či Junge Front Heute, jejichž přizdisráčskost je skutečně do nebe volající, oceňuji také mnoho záběrů, které se v očesaném zpravodajství propagujícím chirurgicky přesné humanitární bombardování občana Havla nemají šanci prosadit. Ad Boulderman: To opravdu ještě dodnes mají tu drzost přisuzovat tržiště Markala Srbům? Již asi měsíc po události vyšlo najevo, že odpovědnými jsou Bosňané. Update: ČT to nakonec odvysílá, samozřejmě s příslušným "dovysvětlujícím" dodatkem, aby si náhodou někdo neudělal o věci vlastní názor. "Kromě USA jako první uznaly samostatnost Kosova Velká Británie, Francie, Německo a Itálie, státy, které podepsaly Mnichovskou dohodu." Měli bychom si to pamatovat.(1.6.2008)
Zeck
Ačkoliv mám dojem, že mince má dvě strany, toto televizní dílo mě chce přesvědčit, že se pletu. Tento zajímavý dokument jsem sledoval s pocitem, že na Kosovu mi moc nezáleží, tudiž jsem se na nechutnosti v něm díval trochu s odstupem. Byl jsem zaskočen při ukázkách bombardování Bělehradu, bylo mi zle při sledování ohořelých mrtvol ve vlaku, bylo mi líto lidí, kteří museli opustiť své domovy. Záběry byly zkrátka dojemné... Což ovšem nesmaže fakt, že něco podobného se dělo i opačně. Slobodanu Miloševiči je zde věnována nulová pozornost, což by si toto vrahounské prase jistě zasloužilo. Podle mě si obě etnika nemají co vyčítat. Vraždí se neustále a hlavně NAVZÁJEM. Mám dvě možnosti hodnocení - odpad! za neexistující objektivitu, nebo čtyry hvězdy za pěkně natočený a zábavně poskládaný dokument. PS: Tyto dokumenty by se měly točit objektivní, aby si každý člověk udělal svůj názor, pokud se na něj díval někdo, kdo věří i reklamě v televizi, mohlo by to mít špatné následky...(28.7.2008)
Hellboy
Co z tohoto dokumentu vyplývá? Že Balkánci mají horkou krev. Rychle je nastíněna historie Kosova: Srbové byli znevýhodňováni a zabíjeni již v době první světové války, stejně tak nacisty v druhé světové válce. Po vítězství Tita byli bohužel nadále utlačováni, takže se poměr obyvatel v Kosovu postupně obrátil ve prospěch Albánců. (Albánská) Kosovská osvobozenecká armáda UÇK dokonce napadala Albánce, kteří se přátelili se Srby. A pak přišlo "humanitární bombardování" NATO... Situace v Kosovu - respektive po celém Balkáně - je prostě nesmírně složitá a není možné ji bezbolestně vyřešit. ___ Dokument lze označit za poněkud tendenční (srovnání s Mnichovem, chybí informace o Bosenské válce, Miloševićovi a jeho činech) , přesto je bezpochyby přínosné znát pohled druhé strany. Jde mi jen o to, že sami Srbové také nejsou neviňátka, neskutečná zvěrstva na civilním obyvatelstvu páchaly obě strany: s Kosovem to přímo nesouvisí, ale masakr ve Srebrenici, který v roce 1995 vedl srbský generál Ratko Mladić, a který znamenal povraždění asi 8 tisíc Bosňáků - v dokumentu zmíněn není, ačkoliv podle mě by měl být.(14.3.2010)
sportovec
Úkolem tohoto pořadu je podívat se na historický půdorys vygumovávání většiny menšinou a současnost, která je pro budoucnost nejen Balkánu - v rovině precedentu i světa - krajně rozporuplná. Relativní úzkost (jednostrannost) záměru je víc než vyvažována alternativností podávaného pohledu právě v jeho širších souvislostech. Je škoda, že nebude realizován jeho druhý díl. V české televizní publicistice se jedná o ojedinělý, nikoliv náhodou trezorovému pořadu blízký čin.(27.7.2008)
MM_Ramone
Pri tomto komentáry troška poodhalím svoje politické smerovanie, vyhlásením, že sa absolutne stotožňujem s názormi a postojmi tvorcov tohto filmu. My Slovania sme mierumilovné etnikum. Pokorne strpíme veľa útlaku a nezaslúžených rán, ale keď pohár pretečie, tak vieme tiež tvrdo udrieť. To čo páchali smradľaví Albánci celé desaťročia v Kosove na Srboch, už bolo neznesiteľné. Preto sa im dostalo to o čo si koledovali. Do hry však vsúpila mocná Amerika a srbský ľud znova trpí. Hrdinovia tohto národa sú prenasledovaní ako zločinci. Nepatrím k ľuďom, ktorí nemôžu USA ani cítiť. Naopak. Moje zmýšľanie je dosť pro-americké, ale to čo spravili našim bratom Srbom, im odpustiť nedokážem. "Uloupené Kosovo" je pôsobivý dokument, zložený z archívnych autentických záberov, o zúfalstve jedného slovanského národa a veľkých politických hrách. ****(28.10.2008)
gudaulin
Uloupené Kosovo je typický příklad aktivistické publicistiky. Dokumentu nelze upřít zručnost a profesionalitu, ale pravdou je, že zaujatý komentář snižuje jeho kvality. Vysoké hodnocení na CSFD je dáno alternativním úhlem pohledu, který režisér zvolil a který se zásadně liší od oficiálních vládních stanovisek a převažujícího pohledu médií. Jenže když jedna vyhrocená pozice vystřídá druhou, nevzniká z toho objektivní skutečnost. Celkový dojem: 60 %.(1.2.2009)
kinej
Důležitost tohoto filmu spočívá v tom, že se nebojí ukazovat události v Kosovu v jiném světle, než to v jakém je nám tom obyčejně předkládáno. Nechci tvrdit, že Srbové jsou nevinní, ale istinktivně cítím, že Uloupené Kosovo má k pravdě (z pohledu evropana) blíže, než je oficiální pohled USA apod. Uznání autonomie Kosova pod nadvádou albánců, považuji za velký diplomatický omyl, kdy politici v rámci práva na sebeurčení národů, obětují evropské hodnoty, které stojí za zachování a které mohou být trnem v oku náboženských fanatiků. Neustálým ustupováním každému kdo se prohlásí za obět, si pod dojmem politické korektnosti podřezáváme pod sebou větev. Střet civilizací se bohužel jeví jako realistický scénář pro vývoj mezinárodních vztahů. Rozhodně však nesouhlasím s vylíčením Miloševiče, coby oběti. Tento člověk rozhodně patřil za mříže, neboť Kosovo nebylo jediným epicentrem sváru na Balkáně. A i vina Srbů existuje. Ale to jak se události vyvinuly, není správné, ani spravedlivé. Myslím, že to ani tak důsledkem nějakého spiknutí velmocí, ale spíše jejich lemplovství v té době a následné obhajoby svých činů za účelem neztatit tvář přiznáním chyb.(17.1.2011)
paascha
Známé přísloví praví:"Kdo seje vítr, sklízí bouři". Doslova to platí o Srbech, kteří své mocenské choutky vyzkoušeli již na celém Balkáně. A stejně jako se ubránili i ostatní, ubránili se i Albánci. Fakt, že ty umolousaný cigoše, handlující se vším a beze studu kradoucí cokoli nemám vůbec rád, ale co se týče genocidy a vrahounství nevinných jim nemají Srbíni co vyčítat.(28.5.2008)
JohnnyD
odpad!Často dostáva človek dojem, že keď vidí niečo "cenzúrované", "nezávislé", proste iné ako v hlavných médiách, že je to pravda. Bohužiaľ často sa tá pravá pravda nachádza niekde inde. Uloupené Kosovo je dokonalý príklad manipulácie a demagógie. Pod maskou "nezávislého a zcenzurovaného" sa skrýva všetko len nie úprimná snaha zachytiť pravdu. Chcete rozhovory s veliteľmi NATO, OSN, Albáncami, pohľady historikov, odborníkov, protistrany? Tu ich nájdete iba ťažko. I tie "reportáže" pôsobia ako by ich netočil režisér, ale iba ich prevzal z iných zdrojov. Celý autorský prístup vo filme tak spočíva v zostrihaní vybraných záberov doplnený o komentár "režiséra". Uloupené Kosovo je nebezpečný film (o dokumente nemôže byť reč), je v ňom veľa pravdivých svedectiev, ale aj mnoho lží a hlavne je strašne veľa vecí, o ktorých mlčí. Je to nebezpečný film, lebo je ideologický a hazarduje s ohňom. Lebo problém Kosova nemôže byť riešený ideologicky. Pri skutočnom chcení vyriešiť problém Kosova história a spravodlivosť zohráva (bohužiaľ?) vedľajšiu rolu. Hlavnú rolu musí hrať budúcnosť. A to si tvorcovia Uloupeného Kosova nechcú pripustiť.(22.2.2010)
AGAMENON
Výborný dokument, konečně někdo ukázal i druhou stranu mince, nejenom "chudáky" albánce, ale spíše chudáky srby.(28.7.2008)
Tomco
Kosovo je Serbia!(17.11.2008)
Ampi
Trezorový film České televize. Je hodně prosrbský, ale v mnoha ohledech bohužel pravdivý. Upřímně si myslím, že Česká republika uznaním nezavislosti Kosova porušila rezoluci OSN č. 1244 a tím se provinila proti mezinárodnímu právu. Nocméně velmi nesouhlasím s nacionalistickými výlevy, co tu probíhají z obou stran. A musím uznát, že se jedna o velmi kontroverzní film.(23.5.2008)
Crocuta
Česká televize se po dlouhém váhání konečně rozhodla odvysílat tento snímek, který příliš nezapadá do její převážně protisrbské rétoriky. Dokument ovšem zasadila do patřičného ideologického rámce, aby snad věci neznalý divák nebyl na pochybách, co si má o dění na Balkáně vlastně myslet. K obsahu filmu: je evidentní, na čí straně autoři stojí, ale jejich pohled na věc je alespoň protiváhou jednostranných infromací, které nám o dění na Balkáně po léta nabízí veřejnoprávní média. Rozhodně tu nehodlám obhajovat řezníky typu Karadžiče nebo Mladiče, ale "kompenzovat" jejich zločiny novým bezprávím je počínání značně pošetilé. Komu zatím kosovská variace na Mnichov 1938 prospěla nejvíc, je očividné - jsou to ti kdo stojí v čele nového balkánského pseudostátu: teroristi, pasáci, obchodníci s drogami a lidskými orgány. A právě na to "Uloupené Kosovo" přes svoji tzv. nevyváženost velmi správně upozorňuje.(29.5.2008)
Ivoshek
Zajímavý a hodně odvážný dokument, který ukazuje odtržení Kosova od Srbska ve velmi jiném úghlu, než je v oficiálních médiích zvykem.(28.7.2008)