Reklama

Reklama

Ctihodný občan je dramatický thriller o muži, který se bez slitování rozhodne pomstít tomu, kdo nechal z vězení propustit vrahy jeho rodiny. A nejen jemu, také městu, společnosti, všem. Město Filadelfii začíná děsit teror a vraždy, které jsou brilantně naplánované a provedené. Pomalu však vychází najevo, že je nemohl spáchat nikdo jiný, než právě člověk, jenž přišel o rodinu a rozhodl se vzít spravedlnost do vlastních rukou. Ten člověk ale sedí ve vězení... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 416)

genetique 

všechny recenze uživatele

Grayove filmy ma vždy potešia a jeho posledné štyri celovečeráky ma nesklamali. Je pravda, že každý jeho aktuálny film sa vezie na určitej vlne mainstreamu, ktorá je aktuálne v kurze. The Negotiator ešte naviazal na úspešné deväťdesiate roky a stal sa klasickým oldschoolovým thrillerom, filmom The Italian Job sa rozrástla rodinka lúpežných filmov, ktorej dominuje Danny Ocean a jeho druhovia. 'Law Abiding Citizen' samotný skĺbil hneď dva motívy, dve mánie. Ukázal, že séria Saw môže mať aj inteligentnejšie stvárnenie ako jej samotné bezúčelné diely a naopak, že ako epizódu so seriálu Prison Break by ju asi jej priaznivci vypískali. Zaujímavé žánrové žonglovanie však prináša svoje ovocie. Gray odvádza slušnú prácu, dáva si pozor na to, aby divák nemal pocit zbytočných minút navyše a pomocou prepracovaného Wimmerovho scenára porciuje jednu adrenalínovú scénu za druhou, zvrat strieda zvrat, občas sa pritrafí klišé, našťastie len vo forme nevybrúsených hollywoodskych dialógov. Butler a Foxx bola zaujímavá kombinácia, ale vyšla. Hudba je síce väčšinu času nevýrazná, ale v rozhodujúcich momentoch nesklamala. Výrazne potešil záver, vďaka ktorému sa prikloním k vyššiemu hodnoteniu. 80%. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Představte si opilého fanouška, který sleduje fotbalový mač a co chvíli zapomene, komu vlastně fandí. Tak mi alespoň připadalo myšlenkové podhoubí Grayova filmu, které se snaží tvářit strašně závažně, ale v důsledku končí v náručí osvědčených pravd a klišé. Nažehlených punkáč, co pije coca-colu a při tom sní o absolutní anarchii. Pokud si ale odmyslím od opravdu paskviloidního pohrávání si s motivem zkaženosti systému, jde o docela ucházející thriller. Butler ani Fox nepředvádějí víc, než od nich je člověk zvyklý, Gray drží otěženě uspokojivě a Ctihodný občan se veze spíše na vlně pozitivních dojmů. Jen kdyby se občas netvářil jako chytrolín a přitom nejednal jako vylepaný opičák... ()

Reklama

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Tvrdý, s ničím se nepárající thriller, plný opravdu nechutných drastických, někdy až černohumorných scén s charismatickým Gerardem Butlerem, kterého něco opravdu nasralo (Zase??) a rozhodl se s pár lidmi trochu zacvičit. A začal to dělat v opravdu grandioznim stylu podobném tomu z The Dark Knighta. Celé město v panice, spravedlnost v rozkladu a to vše musí vyřešit jeden ne už tak charismatický Jamie Foxx, který i po deseti letech vypadá úplně stejně. Ano, byly tam nějaké ty nesmysly, logické chybičky a další chybičky, ale jinak to dělá čest žánru. závěrečná pointa mi přišla jemně vycucaná z prstu a ne tak dobrá jakou jsem čekal, ale poslední záběry s Butlerem byly nádherné. V celku tedy ničím neurážející ale ani ničím novátorský thriller ve stylu revenge movies.. normální 4 ()

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 7.3/10] | me: Kvalitný rozbeh, zaujímavý dej, ktorý ponúka priestor na premýšlanie nad množstvom spôsobov konania a realizácie postupov hlavného hrdinu, ALE rozuzlenie je nereálne a záver zdrvujúci. Tak ako má celý film dobrý spád a všetko podstatné je zahalené rúškom tajomstva, napätia a správnej dávky brutality, tak sa celá nadobudnutá atmosféra stratí v čitateľnosti záveru (čo dosť znechutí.) Nereálnosť rozuzlenia by nebola prekážkou ak by to celé nezbehlo do proamerického ladenia a už spomínaného konca, "vďaka" ktorému dávam 3 a pol *. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

"Někdy je malá spravedlnost lepší, než žádná." Tak tuhle větu nechtěl slyšet Ctihodný občan Clyde, kterému zabili ženu a dítě. A jak to tak bývá, naštvaný manžel a otec chce odpl… ne, on nechce odplatu, chce spravedlnost. A chce naučit lidi, jak se mají chovat. Takhle nějak by se dal celý film popsat. Ten, jenž má v některých momentech neuvěřitelné tempo (hlavně začátek byl pro mě šokem, že jsme šli rovnou na věc). Co je mi nanejvýše sympatické není jen obsazení, ale i chytrý scénář, který dává konečně ten správný prostor pro Gerarda Butlera. Možná, že konečně některé přesvědčil, že zvládne i náročnější role. Já to o něm věděl už z jiného filmu (Milý Frankie). Ale musí se nechat, ani Jamie Foxx nebyl špatný, fakt že ne. Ctihodný občan se tak na první pohled může jevit jenom jako pouhá kombinace Saw a Prison Breaku (jak trefně poznamenal choze) ale má něco, co ty dva projekty nemají. Fakt vypointovaný konec. (Nemluvím o Saw 1 a první sérii Prison Breaku). Nedělá mi problém 4,5 * zaokrouhlit nahoru. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (23)

  • V pokladnách severoamerických kin diváci nechali 73,4 milionu amerických dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 127,9 mil. (NIRO)
  • Premiéra filmu sa konala 15. novembra 2009 v komplexe Cineworld v Glasgowe, Butlerovom rodnom meste. (Arsenal83)
  • Režisér se rozhodl použít Del Frisco's Double Eagle Steakhouse k objednání Clydeova (Gerard Butler) oběda do věznice poté, co se zde během natáčení několikrát stravoval. Byla tam i filmová after-party. (c.tucker)

Související novinky

Ctihodný občan se vrátí

Ctihodný občan se vrátí

22.05.2022

Thriller Ctihodný občan z roku 2009 se loni v prosinci stal třetím nejsledovanějším filmem na Netflixu za čerstvě vydaným blockbusterem Red Notice a dramatem se Sandrou Bullock (Nebezpečná rychlost)… (více)

Rychle a zběsile shání režiséra

Rychle a zběsile shání režiséra

06.10.2015

Kdo bude režírovat Rychle a zběsile 8? Máma Vina Diesela chce za kamerou svého synáčka, sám Diesel navrhuje návrat ke kořenům s Robem Cohenem (Rychle a zběsile). Studio Universal ale situaci vidí… (více)

Všichni chtějí Arnolda

Všichni chtějí Arnolda

05.06.2009

Někteří přímo, druzí ho touží pouze remakovat. K těm prvním patří Robert Rodriguez, který prý předělávky nesnáší ještě víc než... než všichni ostatní, a jeho Predators pro studio 20th Century Fox by… (více)

Darabont a další oběť systému

Darabont a další oběť systému

11.10.2008

Frank je má očividně rád. Prosté občany, kteří neudělali nic špatného, ale justiční systém si s nimi přesto důkladně vytřel... ehm, podrážky. Postava, kterou si v jeho psychologickém thrilleru Law… (více)

Reklama

Reklama