Reklama

Reklama

Ctihodný občan je dramatický thriller o muži, který se bez slitování rozhodne pomstít tomu, kdo nechal z vězení propustit vrahy jeho rodiny. A nejen jemu, také městu, společnosti, všem. Město Filadelfii začíná děsit teror a vraždy, které jsou brilantně naplánované a provedené. Pomalu však vychází najevo, že je nemohl spáchat nikdo jiný, než právě člověk, jenž přišel o rodinu a rozhodl se vzít spravedlnost do vlastních rukou. Ten člověk ale sedí ve vězení... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 416)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Svižné, hravé, s premyslene dávkovanými informáciami. Prinajmenšom pre prvú cca hodinu to platí. Potom sa to začne rozpadávať a rozuzlenie nie je ani tak nelogické, ako skôr brutálne pritiahnuté za vlasy. Ale aj tak som sa bavil výborne - hlavne vďaka Butlerovi, ktorý Foxxa prevalcoval na celej čiare. 7/10 a moja slabosť pre nekompromisne krvavé scény to zaokrúhli hore. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Gerard Butler napravuje skorumpovaný právny systém a to s takou charizmou postavy že prekonáva svojho linajkového Leonidasa ľavou zadnou. Logika, logika, logika. To je slovo ktoré zaznie v každom komente k tomuto filmu. Ale prečo neprižmúriť jedno oko a nenechať sa unášať prešpekulovanou pomstou a po Vyjednávačovi ďalším podareným zárezom F. Gary Graya. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Fanynky "pro přátele Jerryho" Butlera se konečně dočkaly, z jejich objektu touhy se stal regulérní bůh. Co bůh, kříženec Chucka Norrise se Zlatanem Ibrahimovičem. Má tuny peněz, je expert na zabíjení na dálku, a v jednom člověku zastane práci celé hordy profesionálních vrahounů:) Jo a měl by taky vzbuzovat soucit, protože utrpěl hroznou ztrátu a systém s ním vyjebal. Jamie Foxx je proti němu jen klasickým šablonovitým politikařícím Asistentem Distrikta Etornyho (abych držel českou "překladatelskou" tradici), který trousí prázdné kydy slyšené za posledních padesát let asi tak padesáttisíckrát. Mix "gonna get those bitches a svoji spravedlivou pomstu na systému" a jisté mysterióznosti umírá na vykrvácení z děr ve scénáři, který se bohužel jaksi rozlomil vejpůl a nic nedotáhl do toho správného konce. Do poloviny filmu se nám totiž rýsuje slušné kontroverzní - byť krapet moc na efekt a za každou cenu na krev - kriminální drámo, ale pak se to zvrhne v regulérní fantastiku. G. Butler s J. Foxxem holt nejsou S. L. Jackson s K. Spaceym, a F. Gary Gray holt není dost silná režisérská osobnost, aby dokázal šílenství Kurta Wimmera vykompenzovat, a aby z toho byl pořádný thriller. Škoda, kdyby z toho byla další Ultraviolet, a Butler měl fialové háro, byla by to aspoň sranda, a konečně bychom se dočkali té krve, kterou ze svého pseudokomiksu Wimmer laboratorně odpreparoval:P 60% a víc ani ň. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Tak to byla taková docela prima záležitost, která měla ukázat na klasicky naprosto nefunkční justiční systém, kde nejde většinou o skutečnou spravedlnost, ale o boj mezi právníky. Jestli je obžalovaný vinen nebo ne, je zcela vedlejší záležitost. Tak tady to vzal Gerard do vlastních rukou a dal si čas na přípravu své akce a své představě o spravedlnosti. Mělo to náboj, spád, vůbec jsem se nenudila, pochopitelně to bylo místy mírně i více úsměvné a je jen škoda toho konce, který se mně jako obvykle moc nezamlouval, ale v tomhle případě nešlo brát nic vážně, tak z toho nebudu dělat vědu. 3,5* ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

V třech čtvrtinách filmu pronese postava Gerarda Butlera: „Zatím jsem se jenom rozehříval." a divák při těchto slovech začne očekávat nějaké mega destrukční zakončení, jen aby dostal jedno velké.... nic. Posledních třicet minut dosavadní dění tak otřesně převrátí a překombinuje, že z hodného otce rodiny se znenadání stává záporák a ze zlého advokáta hrdina roku, takže jakékoliv šance o vžití se do jednoho z nich jsou ty tam. O (ne)logičnosti finálního "zvratu" se nemá smysl rozepisovat. Po (opravdu blbém) konci se pak pouze sám sebe ptám, zda-li náhodou nemají oba herci zaplatit hypotéku na dům či leasing auta... Jinak totiž nevidím důvod, proč do téhle rutině zrežírované taškařice lezli. Při závěrečných titulcích mi v hlavě vyvstaly pouze dvě otázky: 1. Proč já hlupák si to sehnal v Blu-Ray kvalitě? 2. Jaké z filmu plyne ponaučení, pokud vůbec? ()

Galerie (50)

Zajímavosti (23)

  • Když Clyde (Gerard Butler) nabídne spoluvězni ovladač od hudebního přehrávače, začne hrát píseň „Engine No. 9“ od Deftones. (Fenk)
  • Premiéra filmu sa konala 15. novembra 2009 v komplexe Cineworld v Glasgowe, Butlerovom rodnom meste. (Arsenal83)
  • Gerard Butler byl původně připravený hrát Nicka Rice, ale Jamie Foxx zavolal producentům a zeptal se, zda by Gerard nemohl hrát Clyda Sheltona, a on Nicka. Když to producenti řekli Gerardu Butlerovi, nadšeně souhlasil. (Taninaca)

Související novinky

Ctihodný občan se vrátí

Ctihodný občan se vrátí

22.05.2022

Thriller Ctihodný občan z roku 2009 se loni v prosinci stal třetím nejsledovanějším filmem na Netflixu za čerstvě vydaným blockbusterem Red Notice a dramatem se Sandrou Bullock (Nebezpečná rychlost)… (více)

Rychle a zběsile shání režiséra

Rychle a zběsile shání režiséra

06.10.2015

Kdo bude režírovat Rychle a zběsile 8? Máma Vina Diesela chce za kamerou svého synáčka, sám Diesel navrhuje návrat ke kořenům s Robem Cohenem (Rychle a zběsile). Studio Universal ale situaci vidí… (více)

Všichni chtějí Arnolda

Všichni chtějí Arnolda

05.06.2009

Někteří přímo, druzí ho touží pouze remakovat. K těm prvním patří Robert Rodriguez, který prý předělávky nesnáší ještě víc než... než všichni ostatní, a jeho Predators pro studio 20th Century Fox by… (více)

Darabont a další oběť systému

Darabont a další oběť systému

11.10.2008

Frank je má očividně rád. Prosté občany, kteří neudělali nic špatného, ale justiční systém si s nimi přesto důkladně vytřel... ehm, podrážky. Postava, kterou si v jeho psychologickém thrilleru Law… (více)

Reklama

Reklama