Reklama

Reklama

Ctihodný občan je dramatický thriller o muži, který se bez slitování rozhodne pomstít tomu, kdo nechal z vězení propustit vrahy jeho rodiny. A nejen jemu, také městu, společnosti, všem. Město Filadelfii začíná děsit teror a vraždy, které jsou brilantně naplánované a provedené. Pomalu však vychází najevo, že je nemohl spáchat nikdo jiný, než právě člověk, jenž přišel o rodinu a rozhodl se vzít spravedlnost do vlastních rukou. Ten člověk ale sedí ve vězení... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 416)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Nad ocekavani paradni thriller, kterej se vyviji uplne jinak, nez jsem cekal. Zacatek jeste pripomina stou variaci na klasickej film o pomste, Butler ma fajn rodinku, prilitnou prasata a rozmasirujou mu ji, neni spokojenej s vyrokem soudu a rozhodne se pro pomstu. Jenze tohle vsechno se odehraje behem 10 minut. Pak film dost nesmyslne skoci o 10 let, pricemz vse je naprosto stejny, jako pred deseti lety a postavy nezestarli vzhledove ani o den. Jenze pak to zacne. Butler nejdriv udela svoji pomstu a to tak, ze radne brutalnim zpusobem a pak se zacne mstit ve velkym, nikdo netusi, co se to vlastne deje, umiraj nevinny lidi, obcas dost krvave. Z cloveka, co mel bejt hlavni hrdina filmu, kterymu ste meli drzet palce, se stane vrazdici psychopat, proste jizda. Bohuzel si tim tvurci taky trochu podkopavaj nohy, nejdriv sem fandil Butlerovi a pral mu jeho pomstu, pak ale zacne radit tak, ze uz mu ani moc fandit nejde a v ten moment se proste stane, ze tady neni komu fandit. Navic druha vec, co filmu podkopava nohy, jsou urcity nelogicnosti, neni vysvetleny, proc si vrahove vybrali jeho rodinku, mame tady zahadnou postavu, bez jejiz pomoci by si pravnici ani neskrtli, nektery hi-tech vychytavky spis pripominaj sci-fi, Butler se ne a ne pomstit Foxxovi a zabiji misto toho kolikrat naprosto neznamy lidi. No jenze Gary Gray prekvapil a vse to natocil radne drsne, svizne a napinave, takze jsem byl celou dobu napnutej, i kdyz se dalo vicemene tusit, jak to dopadne a kdyz k tomu pripoctu paradni herecky vykony v cele s Butlerem a ne uplne klasickej pribeh, vychazi mi paradni petihvezdickovej thriller. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Gray je sice těžký rutinnér a zřejmě i navždy bude, ale lhal bych, kdybych tvrdil, že Citizen není v některých momentech zajímavým a relativně napínavým filmem. Překvapila mne brutalita některých scén a erkový rating, nepřekvapila mne trapná pointa a průměrný scénář. Mezi Butlerem a Foxxem to jiskří slušně, nicménně i tak je to pouze 50 procent využitého potenciálu (zdravíme scénaristu) a pyrotechnické efekty ala Backdraft a přestřelka na hřbitově evokující v některých momentech Šerify byly příjemná retro vložka. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

S osudem nemůžeš bojovat !!.... Vražda. Soud. Právní systém je chorý a zkorumpovaný. Zlo poráží dobro. Je čas na vzpouru! Je zatraceně dobře, že při kácení lesa létají třísky! Souhlasím, že spravedlnost by měla být tvrdá a měla by bolet. Taktéž G. Butler je pro mě (na rozdíl od Foxe) chlapem, který utáhne film. Škoda, že se u toho nesmí zbytečně přemýšlet - proč a jak a jestli vůbec. Znáte to. Přitom nosná myšlenka není špatná a nutí mně zamyslet se nad Clydeho činy, které jako by vycházeli z celkové politiky USA. A kdyby neodflákli finále, mohli jsme se bavit o dokonale zábavném filmu. Škoda, protože já se ¾ bavil. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ ** ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $50miliónovTržby USA $73,357,727Tržby Celosvetovo $131,159,781Tržby za predaj Blu-ray v USA $10,798,716Tržby za predaj DVD v USA $22,879,503Gerard Butler strieda lepšie úlohy z horšími, tento krát mal šťastie a úloha čistiteľa "zlého" zákona mu krásne sadla, prvé 3/4 filmu sú fakt delikatesné v poslednej štvrtine to trošku upadne ale aj tak celkovo ide o nezvykle vydarenú snímku, kde nie je núdza o napätie, akciu, dobré smrteľné nápady, dejové zvraty,... /95%/ ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nemesis Butler trestá systém, snižuje stavy státních úředníků a jakožto vyspělý taktik boje na dálku by při korespondenčním šachu snadno porazil i Kasparova, jemuž by v 44.tahu při pohybu královnou na e5 explodovaly do ksichtu ty přesýpací hodiny, ovšem podívat se před tím než otevřu dveře kukátkem, to inženýra nenapadne.. Jak mi ve filmu vadí logické díry, tak tady to byly přímo propasti a nepomáhá ani Grayova rutinérská režie. K tomu mě docela namíchnul konec, neboť jsem očekával půlku Philadelphie srovnané se zemí a Zvon svobody drtící lebku starostky, ale co se dá dělat. Alespoň teď už ponaučený J.Foxx dá přednost koncertu své dcery před sledováním popravy. A hlavně, vyvaruje se při pročítání scénářů jména Wimmer.. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (23)

  • Gerard Butler byl původně připravený hrát Nicka Rice, ale Jamie Foxx zavolal producentům a zeptal se, zda by Gerard nemohl hrát Clyda Sheltona, a on Nicka. Když to producenti řekli Gerardu Butlerovi, nadšeně souhlasil. (Taninaca)
  • Když Clyde (Gerard Butler) nabídne spoluvězni ovladač od hudebního přehrávače, začne hrát píseň „Engine No. 9“ od Deftones. (Fenk)

Související novinky

Ctihodný občan se vrátí

Ctihodný občan se vrátí

22.05.2022

Thriller Ctihodný občan z roku 2009 se loni v prosinci stal třetím nejsledovanějším filmem na Netflixu za čerstvě vydaným blockbusterem Red Notice a dramatem se Sandrou Bullock (Nebezpečná rychlost)… (více)

Rychle a zběsile shání režiséra

Rychle a zběsile shání režiséra

06.10.2015

Kdo bude režírovat Rychle a zběsile 8? Máma Vina Diesela chce za kamerou svého synáčka, sám Diesel navrhuje návrat ke kořenům s Robem Cohenem (Rychle a zběsile). Studio Universal ale situaci vidí… (více)

Všichni chtějí Arnolda

Všichni chtějí Arnolda

05.06.2009

Někteří přímo, druzí ho touží pouze remakovat. K těm prvním patří Robert Rodriguez, který prý předělávky nesnáší ještě víc než... než všichni ostatní, a jeho Predators pro studio 20th Century Fox by… (více)

Darabont a další oběť systému

Darabont a další oběť systému

11.10.2008

Frank je má očividně rád. Prosté občany, kteří neudělali nic špatného, ale justiční systém si s nimi přesto důkladně vytřel... ehm, podrážky. Postava, kterou si v jeho psychologickém thrilleru Law… (více)

Reklama

Reklama