Reklama

Reklama

Ctihodný občan je dramatický thriller o muži, který se bez slitování rozhodne pomstít tomu, kdo nechal z vězení propustit vrahy jeho rodiny. A nejen jemu, také městu, společnosti, všem. Město Filadelfii začíná děsit teror a vraždy, které jsou brilantně naplánované a provedené. Pomalu však vychází najevo, že je nemohl spáchat nikdo jiný, než právě člověk, jenž přišel o rodinu a rozhodl se vzít spravedlnost do vlastních rukou. Ten člověk ale sedí ve vězení... (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (23)

  • Náklady na výrobu byly zhruba 50 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • V pokladnách severoamerických kin diváci nechali 73,4 milionu amerických dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 127,9 mil. (NIRO)
  • Ve Filadelfii (Pensylvánie) se natáčelo na místech Holmesburg Prison na 8215 Torresdale Avenue, Philadelphia City Hall na 1450 John F. Kennedy Blvd., na hřbitově Laurel Hill, v Girard Point a v Glen Mills na 500 Cheyney Rd. (noelcoward73)
  • Když Clyde (Gerard Butler) nabídne spoluvězni ovladač od hudebního přehrávače, začne hrát píseň „Engine No. 9“ od Deftones. (Fenk)
  • Natáčelo se ve skutečném vězení. (Taninaca)
  • Gerard Butler byl původně připravený hrát Nicka Rice, ale Jamie Foxx zavolal producentům a zeptal se, zda by Gerard nemohl hrát Clyda Sheltona, a on Nicka. Když to producenti řekli Gerardu Butlerovi, nadšeně souhlasil. (Taninaca)
  • Režisér se rozhodl použít Del Frisco's Double Eagle Steakhouse k objednání Clydeova (Gerard Butler) oběda do věznice poté, co se zde během natáčení několikrát stravoval. Byla tam i filmová after-party. (c.tucker)
  • Ve filmu malou roli ztvárnil i režisér F. Gary Gray. Objevil se coby detektiv, který přinese úředníkům důkazy, včetně láhve s nápisem "Can't fight fate". (Narcis)
  • Když starostka (Viola Davis) dělá z Nicka (Jamie Foxx) nového státního návladního, je muž držící "Bibli" opravdový tehdejší starosta města Filadelfie Michael Nutter. (c.tucker)
  • Je iróniou, že v skutočnom živote sa Gerard Butler (Clyde Shelton) mal stať pôvodne právnikom, kým sa stal hercom. (Arsenal83)
  • Premiéra filmu sa konala 15. novembra 2009 v komplexe Cineworld v Glasgowe, Butlerovom rodnom meste. (Arsenal83)
  • V scéne vo väzení pri jedle počúva Clyde Shelton (Gerard Butler) pieseň "Eminence Front" od anglickej rockovej skupiny The Who. (RominGusto)

Související novinky

Ctihodný občan se vrátí

Ctihodný občan se vrátí

22.05.2022

Thriller Ctihodný občan z roku 2009 se loni v prosinci stal třetím nejsledovanějším filmem na Netflixu za čerstvě vydaným blockbusterem Red Notice a dramatem se Sandrou Bullock (Nebezpečná rychlost)… (více)

Rychle a zběsile shání režiséra

Rychle a zběsile shání režiséra

06.10.2015

Kdo bude režírovat Rychle a zběsile 8? Máma Vina Diesela chce za kamerou svého synáčka, sám Diesel navrhuje návrat ke kořenům s Robem Cohenem (Rychle a zběsile). Studio Universal ale situaci vidí… (více)

Všichni chtějí Arnolda

Všichni chtějí Arnolda

05.06.2009

Někteří přímo, druzí ho touží pouze remakovat. K těm prvním patří Robert Rodriguez, který prý předělávky nesnáší ještě víc než... než všichni ostatní, a jeho Predators pro studio 20th Century Fox by… (více)

Darabont a další oběť systému

Darabont a další oběť systému

11.10.2008

Frank je má očividně rád. Prosté občany, kteří neudělali nic špatného, ale justiční systém si s nimi přesto důkladně vytřel... ehm, podrážky. Postava, kterou si v jeho psychologickém thrilleru Law… (více)

Reklama

Reklama