Reklama

Reklama

Ctihodný občan je dramatický thriller o muži, který se bez slitování rozhodne pomstít tomu, kdo nechal z vězení propustit vrahy jeho rodiny. A nejen jemu, také městu, společnosti, všem. Město Filadelfii začíná děsit teror a vraždy, které jsou brilantně naplánované a provedené. Pomalu však vychází najevo, že je nemohl spáchat nikdo jiný, než právě člověk, jenž přišel o rodinu a rozhodl se vzít spravedlnost do vlastních rukou. Ten člověk ale sedí ve vězení... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 416)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Wimmerův scénář není bůhví jak skvělý, ale má hodně dobrou myšlenku. Výborný Gerard Butler si navíc okamžitě získal na svou stranu nejen mě, ale i mou sestru a celý film jsme stáli za ním. Osobně jsem chápal proč to dělá. Sakra dělal bych to samé. Bohužel čím blíž jsme závěru tím víc z něj tvůrci dělají zápornou postavu, aby mohli vklouznout do zavedeného mustru. Ne že by tak celý film byl najednou špatný, jen bere Butlerovi určitou auru. Krade snímku něco co z něj mohlo udělat nezapomenutelnou podívanou. Nejde o to, co víte. Jde o to, co můžete dokázat u soudu. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Filmy o pomste mám rád a poviem na rovinu, že som čakal niečo v štýle Rozsudku smrti s K. Baconom. Scény vyvraždenia rodiny bývajú v podobných filmoch naozaj silné, preto ma dosť zaskočilo ako rýchlo a bez emócií to bolo v úvode vybavené. Nakoniec to nebol zlý film, ale množstvo plánov , ktoré vždy vychádzajú na 100% , to je trošku nedôveryhodné. Chýbala mi tam improvizácia, zmena niečoho, čo nevyšlo podľa jeho predstáv, jednoducho vždy sa niečo poserie. Tu nič. Takto to vyznelo dosť nereálne. Režisér mal dobrý úmysel, veď kto by nechcel zraziť na kolená tento systém / u nás je to ešte horšie/, ale v momentoch, keď by ste mali byť na 100% zžitý s hlavným hrdinom, som zrazu začal pochybovať, či tých štátnych úradníkoch nezabil priveľa. Pochybnosti o jeho spravodlivej pomste vyvoláva najmä zbytočná smrť Foxxovej asistentky, ktorá vlastne bola na jeho strane...60-70%. ()

Reklama

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrný a promyšlený film včele s talentovaným Gerardem Butlerem. Celou dobu jsem ho hltala a žasla. O to víc jsem byla zklamaná koncem. Už se to párkrát stalo, že geniální film byl sražen nesmyslně jednoduchým závěrem. Tady to je ukázkový příklad. Jinak Butler opět skvělý! Zvládne každý žánr levou zadní. 4,5* ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Tvrdý, s ničím se nepárající thriller, plný opravdu nechutných drastických, někdy až černohumorných scén s charismatickým Gerardem Butlerem, kterého něco opravdu nasralo (Zase??) a rozhodl se s pár lidmi trochu zacvičit. A začal to dělat v opravdu grandioznim stylu podobném tomu z The Dark Knighta. Celé město v panice, spravedlnost v rozkladu a to vše musí vyřešit jeden ne už tak charismatický Jamie Foxx, který i po deseti letech vypadá úplně stejně. Ano, byly tam nějaké ty nesmysly, logické chybičky a další chybičky, ale jinak to dělá čest žánru. závěrečná pointa mi přišla jemně vycucaná z prstu a ne tak dobrá jakou jsem čekal, ale poslední záběry s Butlerem byly nádherné. V celku tedy ničím neurážející ale ani ničím novátorský thriller ve stylu revenge movies.. normální 4 ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý kriminálny thriller. Má výborný príbeh o mužovi, ktorému dvojica zločincov zavraždí jeho ženu a dieťa, pričom sú obaja zatknutý, ale vinou nespravodlivého súdneho systému sa jeden z nich už čoskoro dostane na slobodu. Lenže s tým sa muž nehodlá zmieriť a keďže má dostatok financií a skúseností z vládnych operácií, po desiatich rokoch spustí svoju pomstu nielen na zločincoch, ale aj na celom systéme, no skúsený žalobca urobí všetko preto, aby ho zastavil. Spracovanie je celkom slušné, tématika pomsty ma snáď nikdy neprestane baviť, pričom tentoraz je to znovu podané trochu inak. Samotný pomstiteľ je všetkým známy už od začiatku, no hlavne je väčšinu času uväznený a jeho protivníkmi sú ľudia dodržiavajúci zákon, takže sa ho snažia dostať legálnou cestou. Dej je po celý čas dostatočne zábavný a aj dosť dynamický, dobre podaná je samotná konfrontácia medzi žalobcom a hlavným hrdinom, pričom ma zaujalo, že ten začína ako čisto kladná postava a časom je už braný ako záporák, ale aj napriek tomu som mu stále fandil, keďže vo filme je skutočne radosť pozerať na to, ako jeden človek je vždy krok pred ostatnými a dokáže robiť problémy prakticky celému systému, aj keď to stojí životy nevinných. Len ma mrzí, že film nie je ani zďaleka tak inteligentný, ako sa snaží tváriť, keďže sa časom všetko ukáže ako dosť hlúpe, obzvlášť vysvetlenie spôsobov konania hlavnej postavy a aj záver je až príliš umelý, ale keď sa nad to povznesiem, nemám väčší problém, hlavne, že sa na to po celý čas dobre pozerá. Čo sa týka akcie, kvôli uväzneniu hlavnej postavy musí byť dosť odlišná, než je bežné, keďže v tomto prípade zabíja takmer vždy na diaľku, ale aj tak jednotlivé situácie dokážu zaujať a u mňa jasne vedie drsná pomsta vrahovi a scéna s mobilom. Herecké obsadenie je výborné, skvelý Gerard Butler, Jamie Foxx ako žalobca, k tomu potešia aj Colm Meaney, Bruce McGill, Leslie Bibb, ale s nikým nemám problém. Réžia a technická stránka sú na tom dobre, určite to mohlo byť inteligentnejšie, atmosférickejšie a napínavejšie, ale pre potreby filmu mi aj tento štandard vyhovuje. V rámci podobných filmov je množstvo kvalitnejších predstaviteľov, ale aj Ctihodný občan je solídna zábava, na ktorú sa dá pozrieť aj viackrát. 74% ()

Galerie (50)

Zajímavosti (23)

  • Ve filmu malou roli ztvárnil i režisér F. Gary Gray. Objevil se coby detektiv, který přinese úředníkům důkazy, včetně láhve s nápisem "Can't fight fate". (Narcis)
  • V scéne vo väzení pri jedle počúva Clyde Shelton (Gerard Butler) pieseň "Eminence Front" od anglickej rockovej skupiny The Who. (RominGusto)
  • V pokladnách severoamerických kin diváci nechali 73,4 milionu amerických dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 127,9 mil. (NIRO)

Související novinky

Ctihodný občan se vrátí

Ctihodný občan se vrátí

22.05.2022

Thriller Ctihodný občan z roku 2009 se loni v prosinci stal třetím nejsledovanějším filmem na Netflixu za čerstvě vydaným blockbusterem Red Notice a dramatem se Sandrou Bullock (Nebezpečná rychlost)… (více)

Rychle a zběsile shání režiséra

Rychle a zběsile shání režiséra

06.10.2015

Kdo bude režírovat Rychle a zběsile 8? Máma Vina Diesela chce za kamerou svého synáčka, sám Diesel navrhuje návrat ke kořenům s Robem Cohenem (Rychle a zběsile). Studio Universal ale situaci vidí… (více)

Všichni chtějí Arnolda

Všichni chtějí Arnolda

05.06.2009

Někteří přímo, druzí ho touží pouze remakovat. K těm prvním patří Robert Rodriguez, který prý předělávky nesnáší ještě víc než... než všichni ostatní, a jeho Predators pro studio 20th Century Fox by… (více)

Darabont a další oběť systému

Darabont a další oběť systému

11.10.2008

Frank je má očividně rád. Prosté občany, kteří neudělali nic špatného, ale justiční systém si s nimi přesto důkladně vytřel... ehm, podrážky. Postava, kterou si v jeho psychologickém thrilleru Law… (více)

Reklama

Reklama