Reklama

Reklama

Dům loutek

(seriál)
Drama / Mysteriózní / Sci-Fi
USA, (2009–2010), 20 h 59 min (Minutáž: 43–50 min)

Tvůrci:

Joss Whedon

Hrají:

Eliza Dushku, Harry Lennix, Fran Kranz, Tahmoh Penikett, Enver Gjokaj, Dichen Lachman, Olivia Williams, Reed Diamond, Amy Acker, Brett Claywell (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(27)

Dollhouse je přísně tajné a velmi ilegální. Je to místo, kde se plní přání. Klienti s dostatkem peněz a správnými kontakty si můžou najmout "Actives" nebo "Dolls". Dolls mají kompletně vymazanou paměť, čili jim můžou být vtisknuty vzpomínky, schopnosti a jazyk pro různá přiřazení. Na misích je kontrolují "Handlers" a po dokončení úkolů jsou opět vymazáni a udržování ve futuristické laboratoři Dollhouse. Jsou to lidé, kteří se rozhodli, pro vlastní důvody, vzdát se svých těl. Můžou být kýmkoliv. (dresi)

(více)

Recenze (168)

Djkoma 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Obrovský potenciál v rukou mistra. Josh Whedon má další ze svých velkých příležitostí k dalšímu kroku k věčné slávě. Dollhouse má velký potenciál, ale po třech dílech zatím nedokázal dostatečně přesvědčit. některé okamžiky připomínají Alias, ale to je pouze kosmetický defekt, způsobený geniální koncepcí Abramsova seriálu. Casting je podřízen hlavním myšlenkám, přestože na první pohled působí amatérsky, z herců se vyklubali vynikající osobnosti, které do svých rolí zapadali (ať Frank Kranz nebo Eliza nebo Enver Gjokaj). Ve stínu první sezony slušné 2* za potenciál, který nebyl využit a díly, které jsou fajn, ale nepřináší nic objevného a slabé finále, které zamrzí. Foxové to s chutí zruší a pár fanoušků bude nadávat, ale nezaujatý divák, který se nemodlí v Boha, Spielberga a pak Whedona tento seriál s klidem odepíše. Firefly byl prostě lepší seriál a příjemnější podívaná. Whedon první sezonu pojal prostě špatně. Málo chutné šťávy, hodně prázdné vaty a čekání na smysluplnou hlavní linii, které se v podstatě první sezona nedotkla. První sezona měla být poslední, nebyla. Naštěstí. Whedon od 5tého dílu druhé sezony rozjíždí svoje božská kola chytrosti, vkusu a osudu loutek na plné obrátky. Možná za to může podepsaný papír od studia, že je tohle skutečný konec seriálu a má to už ukončit. Tu ránu, jak mu spadl kámen ze srdce slyšeli i na Měsíci a konečně vystavil své skutečné umění na odiv světu. Vysoké tempo, hromada nápadů, využití dřívější vaty pro své účely... ale stále tu jsou silné nedostatky a stín první sezony. Potenciálem nejnabitější seriál posledních let však teď už zůstane v podkroví... (Seriál viděn celý) S01=2*,S02=4*, Epitaf1+2=3*(tuto myšlenku nevyužil Whedon příliš dobře...) ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Pilot Dollhousu slibuje velké věci, ač sám o sobě rozhodně není žádné terno. Tu a tam se válí něco povědomého a do ideálního whedonovského mixu chybí kapka humoru, jenže rozestavení figurek zvládl Joss na jedničku a opět si dokázal vytvořit prostředí, ve kterém může rozjet svoje boření klišé a posouvání hranic. ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Než bych vyjmenoval, podle jakých všech kritérií se dají dělit seriály, pěkně by to trvalo. Dají se dělit podle žánru... Netrvalo to tak dlouho, jak jsem myslel. Nicméně já osobně ještě dělím dramatické seriály na ty, které jsou založené na osobnostech postav, a ty, které jsou založené na zápletce. Zatímco první jmenované se většinou bez velké zápletky obejdou, ty druhé dříve či později potřebují pracovat s charaktery postav. Proto je zajímavé, že seriálový mág Joss Whedon založil zápletku svého dalšího díla na faktu, že jeho postavy žádné osobnosti nemají, respektive můžou mít jakoukoli je zrovna potřeba. Dollhouse je místo splněných snů, kde si klienti mohou na míru nechat naprogramovat kohokoli od pravé lásky po specialistu špionáže. Do Dollhousu se po spáchání jistého zločinu dostává nová hračka Caroline (Eliza Dushku), které je na stopě agent FBI, a legrace může začít. Ze svojí podstaty je Dollhouse hlavně experiment a herecká výzva pro všechny dolls (Dichen Lachman a další), především pak samotnou Dushku, která v roli Echo/Caroline stihne vystřídat zhruba dvacet osobností. Většinou se s tím pere (někdy i doslova) zdatně, občas bohužel zbytečně selhává (jako starší sofistikovaná dáma se mohla skvěle předvést... a nepředvedla). Podpůrný cast je ovšem z velké části vynikající a přesný, minimálně Olivia Williams a Enver Gjokaj si kradou všechny scény pro sebe. Příběh po nejistém začátku nabere správný směr i tempo, a tak většina linek spolehlivě baví a zvraty potěší. Sem tam zakolísá a občasně i otravuje (postava potrhlého vědce Tophera je po pár dílech prakticky nesnesitelná), svižné a inteligentní scénáře to ale dostatečně vynahradí. Díly 6-11 z první série jsou malý seriálový poklad, zbytek potom platí za velice dobrý nadstandard. Je trochu smutné, že Whedonova originální a inovativní díla nepřežijí víc než pár sérií, zatímco takový Law & Order ve všech svých odnožích čítá už víc než 50 sezón. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

O uchopení ženských postav a práci s pamětí v rámci whedonovského universa bych si chtěl přečíst nějakou delší odbornou práci... nebo ji sám napsat. :) Kdyby bylo možné si nechat vymazat prvních pět dílů z hlavy, šel bych na plné hodnocení. P.S. Po opětovném zhlédutí všech 12 dílů - seru na to, jdu na plný, protože DOLLHOUSE navrací seriálům formální inovativnost, kterou si "uzurpovaly" poslední dobou narativní blockbustery inspirující se v "nové seriálové vlně". P.P.S. Z hyperbolizace žánrových klišé i schémat a intertextuální provázanosti by si ustříkli do kalhot i Abrams a Tarantino dohromady. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

1. série - 90% - Další žánr pod nadvládou seriálového krále. Jedna budova, nespočet misí a neodvratné poznání, že svět agentů, klientů nebo špionů ještě nikdy nebyl takhle úžasný a tajemný. Nejvíc samozřejmě učaruje mytologická linka osudů loutek, Ballardova pátrání nebo aury samotného Alphy, ale Whedon překvapuje hlavně tím, že i převážně epizodické missions of the week jsou žánrovými všehochutěmi a napětím zaostávají jen o chlup. Díky záchraně druhé série tak budoucnost zůstala ještě otevřenější. 2. série - 100% - Kdo ztratil pozornost byť jen na pár minut, ztratil se v Podkroví. Kdo boj s Rossumem vzdal úplně, ten udělal chybu přímo neodpustitelnou. Whedon, Minear a spol. dobojovali bitvu se sledovaností na úplném vrcholu a potenciál rozvedli tak velkolepě, jak snad ani nejvěrnější fanouškovská základna nedoufala. Ani nevím, co vyzdvihnout dřív. Jestli dokonalé výkony herců, lehkost, s jakou se jednotlivé mise proplétají s hlavním příběhem nebo smrtící gradaci, která provází závěrečné tři epizody. Nejhlubší dojmy samozřejmě zanechává finální Epitaph Two. Tolik překvapení, dojetí a nesmrtelnosti vyprávění snad ani na první zhlédnutí nelze pojmout. Událost sezóny je tedy za námi a nejchytřejší seriál svého období se loučí. A my můžeme usnout. Třeba znovu na tu malou chvíli, která trvala krásných šestadvacet epizod. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Joss Whedon sa po upírskej tematike a vesmírnej soap-opere vrhol na nový televízny projekt ale navzdory vysokým očakávaniám spojeným so silným námetom priniesol niečo odlišné ako zrejme väčšina čakala. Napriek tomu sa určite nedá hovoriť o sklamaní, po sľubnom rozjazde síce dejová línia dočasne zvoľní ale neskôr sa zaradia vyššie obrátky a príbeh razom dostáva ešte zaujímavejšie kontúry ako v začiatkoch. Samotné epizódne misie aj napriek výnimkám patria pritom k tomu slabšiemu čo seriál ponúka ale zaujímavo načrtnuté postavy s často prekvapujúcim pozadím, ktoré si nejde neobľúbiť a veľmi sľubne sa vyvíjajúca mytológia naznačujúca veľký potenciál, utvrdzuje v tom, že Dollhouse si zaslúži šancu na viac ako pár dielov. Zmlsaná divácka obec túžiaca po neustálom tempe, či humore z neho odviazaná spočiatku možno nebude ale jeho druhá polovica už môže aj ju zaujať ďaleko viac. Anarchia smerujúca pomaly k apokalyptickej budúcnosti je totiž presne tak znepokojivá ako len byť može a divácky zážitok neustále rastie. A naviac to finále je dokonalé. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Kdepak, už to dál nejde. Zajímavej nápad jen přetavenej v to, že si Eliza Dushku hraje na velkou holku. Přitom když se pokouší o svoje akční scény, padám smíchy ze židle, jak trapně u toho vypadá. Whedon je na to ale evidentně zatíženej, protože potřetí předvádí de facto to samý. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Dollhouse určitě má co nabídnout, bohužel jeho směřování a hlavní klady se tak nějak míjejí s mými představami a požadavky. Vyhovovalo by mi, kdyby seriál svůj příběh rozehrál jako kyberpunkovou jízdu, bohužel Joss Whedon ho kormidluje směrem k mainstreamovému dobrodružnému seriálu, kde se to jen hemží tajnými agenty, intrikami, krásnými ženami a vztahovou chemií mezi muži a ženami. Trpí obvyklými nedostatky současné americké seriálové produkce, tzn. epizodičností, zjevným kalkulem na co největší počet sérií, takže si tvůrci spoustu překvapení nechávají do budoucna, vyskytuje se tam až příliš mnoho exkluzivně pohledných mladých lidí jako vějička pro teenagerské publikum. Seriál má pomalejší tempo a v některých momentech to vypadá, že Whedon tápal, kam příběh dál nasměrovat. Na druhou stranu, z vizuálu je znát slušný rozpočet a mezi hlavními hereckými představiteli nepřevažují manekýni, ale kvalitní a často i zkušení herci. Nemůžu se ale zbavit dojmu, že potenciál byl daleko větší a za určitých okolností se seriál mohl stát nedostižným kultem. V průběhu druhé série Dollhouse rezignoval byť jen na zdání jakékoliv logiky a návaznosti, až se nakonec dostal tam, kam si to namířila dvě nastavená pokračování Matrixu... Celkový dojem: 40%. ()

Psema 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Až do poloviny druhé série průměrná rutina, po přechodu do čistě béčkových vod, kdy se absolutně neřeší logika a vše je řešené především tak, aby měl výsledek spád, ovšem přišlo razantní zlepšení. Škoda, že takový nebyl Dollhouse od začátku. Mohl si pobyt na obrazovkách užít mnohem déle. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Did I fall asleep? Přes takovou smršť nápadů, invence a originality, výborných zvratů, zajímavých postav a chytlavého děje v klidu odpustím to mírné váhání v prvních pěti dílech. Proč bych to měl Whedonovi zazlívat, když za to vlastně ani nemohl. Nechápu uživatele, kteří kvůli tomuhle dají seriálu dokonce jenom 3 hvězdy. "Do you trust me?" With my life, Whedon. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

První řada - 60%: Faith versus nadnárodní korporace. Otázka zní, kdo je zde loutkou? A odpověď na ní je vice něž snadná - geniální tvůrce Joss Whedon, kterému Foxové ze strachu, že by se opakoval stejný neúspěch sledovanosti jako v případě Firefly, udělali z promyšleného díla sci-fi variaci na CSI. Druhá polovina už sice nabírá vítr do plachet, hlavně díky herecky zkušené + atraktivní Elize, rozvedení dějové linky okolo záhadami obestřeného Alphy a vůbec silnějšímu feelingu „whedonovské" atmosféry, ale za těch prvních pět dílů by studio zasloužilo postavit před popravčí četu. Po první řadě tak není Dollhouse ve finále horší ani lepší jak většina současných seriálů.... je hlavně úplně jiný. Druhá řada - 100%: Whedonův tým dostal absolutní svobodu, Echo čtyřicet osobností a uživateli s nickem Arachneuss se splnil sen. Sen o tom, jak by to vypadalo, kdyby jste smíchali dohromady psychologii postav z Buffy, nápaditost ála Firefly a kick-ass akci ve stylu Angela. Druhá a poslední série Dollhouse je totiž tou nejlepší seriálovou řadou z „whedonovského univerza", která kdy spatřila světlo světa. Během pouhých třinácti dílů seriál bez sebemenších problémů přebíjí vše za poslední rok a nechává za sebou ty nejsilnější emoce, jaké je lidská mysl schopna absorbovat. Geniální v každém detailu! Takže... „Did I fall asleep?" ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Mohl to být zázrak, mohlo to být temně depresivní nebo psychologicky propracované, ale je to jen zajímavý experiment s emocemi diváka k bezcharakterní postavě. Od čtvrté epizody to docela jde, od šesté až do konce vznikající. Potenciál Dollhousu v počátečních dílech je tak nevyužitý a casting tak mdlý, že se divím, že Fox Whedona nestopl... Druhá série kvalitativně kopíruje první. Jak mě to ze začátku nebavilo, tak mě teď mrzí, že toho neuvidím víc. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Joss Whedon už má za sebou sice lepší kousky, i tak se ale jedná o velmi zajímavý seriál. Prvních pár dílů jsem byl sice trochu rozpačity, ale od nějakého šestého dílu se to pořádně rozjelo a Whedon svůj slibnej námět vytěžil celkem slušně. Eliza Dushku má sice v pár dílech docela rezervy a každou tu postavu zahrát nedokáže, ale na nervy mi překvapivě nelezla. Navíc tu jsou,jak je Whedona zvykem, výborné vedlejší postavy, které se mnohdy pořádně projeví až ke konci. A zmínit si zaslouží také rolička Alana Tudyka, který si to vyloženě užívá. Celkově asi jeden z nejzajímavějších nových seriálů sezóny 08/09 a doufám, že Jossovi vydrželo ještě hodně trumfů do další série. ()

JAn 

všechny recenze uživatele

Ani po slibované šesté epizodě nenastal žádný boom. Eliza je sice pořád k nakousnutí, ale společně s Whedonem se topí v neslaném, nezajímavém moři klišé, (téměř) bez jediného whedonovského aspektu. Kdyby se Joss vydal jinou stezkou, mohl z Dollhouse být velice zajímavý cyberpunk. Takhle jenom přemýšlím, jestli se do jeho nového vesmíru chci vůbec ještě někdy vrátit. ()

sheen 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po výrobném a nedoceněném Firefly další seriál od Josse Whedona, který jsem si zamiloval, dokonale do posledního puntíku promyšlené dílo, nový a svěží vánek na poli seriálů. Poslední? 13tý díl první série..to jsem teda nečekal..takový vývoj..no moc nadšený z toho nejsem ale určitě tomu dám šanci. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 8/10 Děj 6/10 Hudba 6/10 Efekty 7/10/// +Eliza Dushku(Pach krve), Summer Glau(Terminátor: Příběh...), Reed Diamond(Cestovatel), Tahmoh Penikett(Battlestar Galactica) a hodně dalších zajímavých tváří, někdy atmosféra a pár zajímavějších dílů, námět -naprosto nevyužitý potenciál!!! často nudné díly, nebo epizody o ničem potácející se v kruhu postav, často nevíte kdo na čí straně stojí/// Nejlepší byly zhruba první tři díly a potom závěrečný z první a druhé řady. Ty první díly mi velmi připomněly seriál Chameleon. I zde dokázal hlavní hrdina vykonávat jakoukoliv profesi a stát se kýmkoliv chtěl. I zmíněný seriál byl později hodně zamotaný, ale nechápu proč u seriálu Dollhouse tvůrci nezkoušeli první 2, 3 řady postavu Echo k různým misím, ale naopak hned ve čtvrté části začali drbat do Společnosti, do jejího vedení apd. Celý zbytek seriálu pak byl jen o tom, kdo je vlastně ten špatnej, ale stejně se pořád nedařilo vyhrát a bylo to stále dokola. Poslední díl první řady byl vůbec nejlepší. Byla to taková postapokalyptická část o tom jak to vše může skončit. V tu chvíli jsem zbystřil a začal se neuvěřitelně těšit na druhou řadu. Jenže ouha, druhá řada se nesla v duchu té první a až poslední díl tuto loutkovou taškařici nějak uzavíral. Mohl to být suprovej seriál, ale jsem z něho spíš otráven a divím se, že jsem to nezapíchnul hned na začátku. Kdybych to jen věděl./// Celkem 65%/// ()

Brygmi 

všechny recenze uživatele

Na první pohled se může zdát nejkonvenčnějším Whedonovým seriálem. Zatímco ostatní jeho počiny překvapí určitou žánrovou progresivností a stylistickou originalitou, Dollhouse je v tomto spíše umírněný. Jeho nejzajímavější složkou je ovšem narativ společně s významovou složkou. Ústředním tématem seriálu je okouzlení i strach z médií, takže se dá říci, že Dollhouse je mediafobický i mediafilní zároveň. Skvělé ženské hrdinky, neotřelá akce, schizofrenička se čtyřiceti osobnostmi. Já jsem spokojená. ()

Související novinky

Joss Whedon prolomil mlčení

Joss Whedon prolomil mlčení

18.01.2022

Je to zhruba rok, co jsme psali sérii článků na téma pozadí vzniku filmové Ligy spravedlnosti, kde po odchodu Zacka Snydera vznikl obří střet mezi hercem hercem Rayem Fisherem a zastupujícím… (více)

Whedonův marvelovský seriál? S.H.I.E.L.D.

Whedonův marvelovský seriál? S.H.I.E.L.D.

30.08.2012

Dlouho se spekulovalo, o čem přesně bude televizní seriál, jehož rozjetí má Joss Whedon v exkluzivní smlouvě s Marvel Studios. Inu, bude o tajné vojenské obranné organizaci S.H.I.E.L.D. (Strategic… (více)

Zamávejte Dollhouse na rozloučenou

Zamávejte Dollhouse na rozloučenou

24.10.2009

Nový seriál Josse Whedona od začátku bojoval o přežití. Druhá sezóna byla schválena jen s odřenýma ušima a s nadějí, že se sledovanost zvedne. Opak je pravdou a tak už všichni čekají, kdy Fox seriál… (více)

Joss Whedon má chatu v lesích

Joss Whedon má chatu v lesích

10.07.2008

A v ní, jak jinak, straší. Tvůrce megaúspěšné Buffy a rychle stopnuté, ale přesto kultovní Firefly, startuje v lednu na Foxu nový seriál Dollhouse (Eliza Dushku jako členka party mladých lidí, kteří… (více)

Reklama

Reklama