Reklama

Reklama

Sedmé nebe

  • Česko Mrak 9 (festivalový název) (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Inge jde vrátit opravené kalhoty svému zákazníkovi Karlovi. Při předání ale dojde k náhlému vzplanutí a sexu. Inge žije s manželem Wernerem, zpočátku se proto vztahu s Karlem brání, ovšem vzájemná (nejen sexuální) přitažlivost je silnější. Láska přece kvete v každém věku, i v tom důchodovém, v němž jsou hrdinové filmu. (MFF Karlovy Vary)

Recenze (46)

Matty 

všechny recenze uživatele

Pro někoho šokující zjištění, že nejen pohlavní orgány osob mladých a krásných se intimně sbližují, není tím, na čem by film stál. Naopak, soulož je zde pojímána s nádhernou věcností, jako akt zcela přirozený v libovolném věku. Nenucenosti napomáhá bourání ostychu trochu morbidním humorem na oblíbené allenovské téma „sex a smrt“. Právě vědomí aktérů, že už si moc neužijí, že je s příštím orgasmem může trefit šlak, ale že by se vzhledem ke svému věku a společenským konvencím zároveň měli chovat „zodpovědněji“, pozdvihuje Sedmé nebe nad konfekční romance, jejichž hrdinové sice také sem tam řeší otázku bytí, spíše však z principu než z nutnosti. Zásluhou v rolích skvěle usazených herců a nefilmově ošklivé kamery jsem měl místy dojem jako při sledování dokumentu: o tom, co mne taky jednou čeká… jestli se toho dožiji a budu dostatečně fit, aby má druhá polovička nemusela na stará kolena dělat stojky. :-) 75% ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Achich achich, ty věci lidské! Že si staroušci na ta stará kolena včas nepřečetli povídkové "Šílenství lásky" Henriho Barbusse (http://books.google.com/books/about/%C5%A0%C3%ADlenstv%C3%AD_l%C3%A1sky.html?id=rwJdHAAACAAJ), zvláště tedy myslím slepičku Inge... ;-] . . . Každopádně pak tenhle filmek je překvapivě vkusným a inteligentně lidsky syrovým příspěvkem k často tak tabuizovaným tématům sexuálních a vůbec mimomanželských vztahů seniorů v naší kultem mládí a estetikou svěžích krásných těl tak ovlivněné a deformované euroatlantické civilizaci... Jenom se mi trošku nechtěla věřit ta až přílišná počáteční romantičnost Ingridina záletného vztahu, ale to bude asi tím, že sám jsem už přece jen trochu staromladý skeptigik... ;o[] - - - - - (Poprvé viděno 28.10.2011 na >staronebeském prostoru< , hodnocení 212., komentář zde jako jednatřicátý - 28.10.2011) ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Začátkem, kdy jsou ke spatření tři čísla v poměrně brzkém sledu za sebou, jsem byl já, prase, nadšen. Škoda, že pak se z toho stalo natolik rutinní drámo předvídatelné od A až po Z, že jediné, čím se liší od čehokoliv jiného, je průměrný věk protagonistů (včetně komparzu) 75 let. Já bych snad dal i víc, snad dokonce o docela dost víc, ale druhá polovina, kdy v několika scénách patrně celý štáb usnul a až poté scénu uťal, mě trochu rozhodila. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

To stáří je opravdu nechutná záležitost, většinou nás to ale nemine... zůstat .forever young by bylo fajn, láska je ale láska, když choděj babky s dědkama. Každopádně hlavní představitelke má můj obrovský obdiv, že při jejích tvarech odkvetlé Věstonické venuše měla odvahu se vůbec svléknout, o postelových scénách už ani nemluvě. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Zdánlivě provokativním úvodem (explicitní zobrazení milostného aktu Inge s téměř osmdesátiletým milencem) je uvozen netradiční manželský trojúhelník mezi důchodci. Jakkoli se téma může zdát být maximálně bizarním - zvláště v éře kultu mládí a rozjuchanosti -, staví film diváka před velmi zajímavé otázky po soužití a (!) sexuální aktivitě lidí v pokročilejším věku. Vlastní schéma milostného vztahu je klasické a staré jako lidstvo samo. Přínos filmu je však právě v zobrazení milostného života v souvislosti s pokročilým věkem. Nelze samostatně posuzovat příběh a jeho protagonisty. Že je to film o důchodcích, je podstatné! Přestože je film skvěle natočený i zahraný, některé motivace hlavních postav a jejich emocionální prožitky (hlavně v případě Karla a Wernera) nebyly z mého pohledu dost propracované. Důsledky jejich chování byly zřetelně ukázány a měly silný dopad, ale jejich vnitřní myšlenkové pochody zůstaly neodhaleny. 3 a 1/2 * ()

Gimp 

všechny recenze uživatele

Utrpení starého Wernera. Jeho žena Inge se po třiceti letech manželství zamilovala do sportovce Karla. Ten, ačkoliv jeho erekce již není v šestasedmdesáti jistá (Není to top. jak říká Petr Novotný) dokázal jí učarovat vitalitou a bůhví ještě čím. Inge nevydrží tlak (Karlova penisu?) a svěří se o poměru manželovi. Werner to nebere zcela v klidu a dojde i na akt domácího násilí. Následuje dramatický několikaminutový záběr na to, jak někdo pláče a tak... A krajina podél dálnice rozhodně není tak hezká jako podél železnice :((( ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Tyto filmy mají smysl... láska "podzimního věku" zpracovaná po našem-mladistvém stylu, proč to najednou kurňa někomu vadí..?!! Naši dědečci a babičky jsou přeci také milující lidé...nebo ne? :-)) ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Nízkorozpočtové polodrama v podání čtyř herců a hrstky komparzistů, akční a úderné jako překapávané kafe. Sociálně slabí důchodci a jejich milostně-vztahové eskapády, ukončené předvídatelným pohřbem, na opravdové drama nevystačí, ale snaží se, to jo. Ale nnakonec stejně jediné, co utkví v paměti jsou velké prsy Inge, která vypadala jako má bývalá sousedka. Zajímalo by mě, jestli....:-) ()

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Sedmé nebe je především skvěle vystavěným a zahraným milostným příběhem - věk představitelků v tomto případě nehraje roli a všude proklamovaná skandálnost erotických scén se také nekoná. Všechny sexuální scény jsou natočeny velmi vkusně a především přesně zapadají do vyprávěného příběhu. Sedmé nebe je smutným filmem odehrávajícím se v šedých dederonských interiérech s šedými a smutnými východoněmeckými hrdiny. Silná fixace na postavy, tragická eskalace celého příběhu a křesťanský pěvecký spolek komentující svými písněmi průběh děje - to vše upomíná na archetypálnost antických tragédií. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Sedmé nebe je důkazem toho, že láska kvete opravdu (skoro) v každém věku, o čemž se můžete přesvědčit na vlastní oči. Možná pro někoho, vzhledem k věku hlavních protagonistů odvážné, nebo neestetické, ale na to bych vůbec nebral zřetel. V záplavě jiných, podobných filmů s daleko mladšími představiteli rozhodně příjemné překvapení. A hlavní hrdinové, mají můj obdiv, já bych v jejich věku nevlezl před kameru ani náhodou. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Sex se provozuje i v pokročilém věku. Láska kvete v každém věku. Láska je sobecká. Protřepejte, promíchejte a dostanete naprosto běžný milostný trojúhelník. Všechny tři hlavní hrdiny uvidíte poměrně záhy zcela nahé při sexu. Pokud by hlavními hrdiny nebyli důchodci, sotva by to mohlo něčím zaujmout. Nejhorší je hlavní hrdinka, která se chová jako kráva bez kouska empatie či aspoň rozumu. Nakonec se diví, že to celé dopadlo jinak, než si představovala. A přitom je tu vše kromě jejího chování zcela logické. ()

bassator

všechny recenze uživatele

43rd KVIFF 2008 - OPEN EYES - Otevřené oči, AUDIENCE AWARD - Divácká cena deníku Právo (Divácká cena: 1234) - 1.73/132 ()

lena60 

všechny recenze uživatele

Úvodní milostný akt postaršího páru mě poněkud vylekal. Žádné příjemné koukání na milující se stará povadlá těla, řeknu vám... (jsem ještě poměrně mladá :-) ) Měla jsem obavy, že ve stejném duchu se bude odvíjet celý film. O sexu ale Sedmé nebe opravdu není. Spíš se zabývá univerzálním milostným trojúhelníkem. Láskou, která občas přichází ve chvíli, kdy ji člověk už ani nečeká. S ní spojenou nevěrou. Volbou, kterou tak jako tak člověk ublíží milované bytosti. Jedna žena mezi dvěma muži. A tolik složité a bolestné rozhodování. Hra, která nemá vítězů. Nemůže mít. Nemívá... ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Příchod stáři ještě nemusí znamenat, že člověk ztratí schopnost zamilovat se a přijde o sexappeal. Příchod stáří taky samozřejmě nemusí znamenat nástup moudrosti. Bohužel. Jinak by si Inge mohla vystačit s tím, že si popovídá o svém milostném vzplanutí s chápající dcerou a nemusela by vše vytroubit manželovi. Chvíle, ve kterých si matka s dcerou tak trochu vymění roli a svěřuje se jí se svým tajemstvím, se mi z tohoto filmu líbily asi nejvíc. ()

Tatatranka 

všechny recenze uživatele

Staří lidé zamrzají o zimách vrásku po vrásce, po tváři jen stopy po víčkách a rtech./ Starý člověk taje, když po něm nechňape pařát - čas. Touha tváře po vyhlazení, v chůzi, té, co zbývá jen škobrtat, roztoužené šukání po cestě. Fábory Smrti nevlají v bezvětří, semenícím v lásce./ Pohyb krabatých těl starých milenců zastavuje nástěnné hodiny a třicet zažitých let manželství. - ... - V s(S)edmém nebi vyklíčila pravda - začarovaný kruh manželského soužití není začarovaný, pokud se s "láskavostí" krouží v kruzích. Když se však hlava zamotá, láska spadne a zvykne si na zemi. A z cesty obou jsou dvě. Jedna se větví, druhá vede do země. A příběh pěkně vypráví. ()

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

Vizuálne neveľmi príťažlivý film, obsahujúci (ne)obyčajný príbeh o láske a nevere. Zaujme však otvorenosťou zobrazenia sexuality. Žiadny šerosvit, tiene alebo náznaky, ale kamera, ktorá si odvážne nezatvára oči. Samozrejme, že táto otvorenosť sama o sebe ešte nie je ničím zaujímavým a prevratným, keby nesúvisela s vykreslením telesnej lásky milencov, ktorí už dávno prekročili dôchodkový vek. Láska nie je len výsadou Rómea a Júlie, Tristana a Izoldy, či mladých a krásnych ľudí, ale kvitne v každom veku. V tomto filme ide o niečo iné ako o estetický zážitok z nádherných a vyšportovaných tiel, ktoré môžu byť vystavené na všeobecný obdiv a posudzované aj kolektívne. V tomto prípade ide o skutočne intímny film, ktorý prináša až zarážajúci pohľad do súkromia na starobou zdevastované nahé telá milencov. Práve tento pohľad desí aj povznáša. Na lásku a sex má človek nárok kedykoľvek a v ktorejkoľvek etape svojho života. Film pekne dopĺňa hudba: znejú tu staré nemecké ľúbostné šlágre! ()

Premiere_* 

všechny recenze uživatele

Že je to film o sexu starých lidí, by vás nemělo příliš odradit. Ale ani nalákat. Až příliš obyčejná, smutná love story. ()

anniehall 

všechny recenze uživatele

4,5* Film natočený v duchu bratří Dardennových, popřípadě podle většiny pravidel Dogma 95. Dokumentární styl vyprávění, chvílemi naturalisticky syrový. Absence veškeré hudby, přirozené světlo, žádné příkrasy ani efekty. Film, ve kterém jen pravidelné schůzky seniorského pěveckého sboru dávají povědomí o tom, jak uplývá čas. A přesto jsem dlouho neviděl nic tak zneklidňujícího a působivého. Milostné vzplanutí k jinému muži a rozhodnutí, ke kterým se musí hlavní hrdinka postavit mohou potkat kohokoliv a v jakémkoliv věku. Jen v tomhle věku je to obzvlášť složité. A že jí to rozhodování nezávidím, je věc druhá. Má sledovat nejistou cestu krajinou srdce nebo se má ohlížet na morálku, etiku a kodexy, které nám všem linkují životy? Má právo na nový život? A v případě, že by znala sled věcí, rozhodla by se stejně? Jak byste se rozhodli vy? (A ještě něco, jestli jde někdo na tenhle film jen proto, ža zobrazuje tabuizované téma seniorského sexu a vnímá jej pouze touhle optikou, bude zklamán, o čemž svědčí i některé zdejší komentáře. Upřímně mi je líto, že někdo, kdo se absolutně nepotká s tématem filmu, pak hodnotí jednou či dvěma hvězdičkami.) ()

Reklama

Reklama