Reklama

Reklama

Město zločinu

  • Hongkong Shin juku ji ken (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

V devadesátých letech se čínský mechanik, přezdívaný Steelhead (Jackie Chan), ilegálně přistěhuje do Japonska, kde pátrá po své přítelkyni Xiu Xiu (Xu Jinglei). Spolu se svým přítelem Jie (Daniel Wu), kterého potká v části Tokya zvané Shinjuku, si najdou práci, aby si vydělali peníze. Jakmile Steelhead zjistí, že jeho přítelkyně je provdaná za vůdce japonské Yakuzy, kterým je Eguchi (Masaya Kato), rozhodne se, že v Japonsku zůstane, aby získal japonské občanství. Zároveň vezme práci jako Eguciho zabiják, ale rychle se stane mocným a zaplete se s Yakuzou tak moc, že už není cesty zpět. (Rockwood)

(více)

Recenze (198)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Příběh měl navíc ve dvou dějových složkách a to ve střetech japonců a činských přistěhovalců a pak naprosto odbytá dějová linie Steelheada, vývoj jeho postavy, to byla hotová scénaristická tragedie. Byla by však chyba tenhle film odepsat, protože je to velmi kvalitně natočená gangsterka v níž dominuje zejména kamera (let kamenů do okna ). Určitě v pohodě odkoukatelný. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na to, jak je to naivní, tak tomu dávám ještě docela dost hvězd. Hlavním bodem je jednoznačně Jackie Chan, který tu pro změnu hraje postavu, která dostává po držce kudy chodí. Takže to ve výsledku vypadá spíš tak, že Jackie dostává všude po držce a je jenom otázkou, jestli tu držkovou přežije nebo ne. Kdyby to nebylo tak hrozně naivní, tak by to bylo i lepší. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Dalsi z "vaznych" filmov Dereka Yee (aka Tung-Shin Yee) vykreslujuci vycleneny a vlastnymi pravidlami sa vacsinou riadiaci mikrosvet v sirsom a preludnenom urbannom prostredi. Tentokrat sa vsak Derek vydava mimo svoju domovinu (Hongkong) a miestami sa to zial podpisuje aj na celkovom vyzneni filmu. Famozny One Nite in Mongkok a z velkej casti aj Protégé boli vdaka vybornej znalosti prostredia kompaktne zovrete (tak v pribehu ako i v style) a zanrove konvencie vyuzuivali v prospech osobitej vypovedi (hlavne Mongkok, Protégé bol v tomo smere uz ciastocne uvolneny). Shinjuku Incident predstavuje vsak opacny pristup. Velmi zaujimava a nedavna historia migracie Cinanov do Japonska je podavana takmer vylucne zanrovo, ako mix socialnej dramy a akcneho thrilleru. Navyse Derek experimentuje aj so zmenami stylu a nalad v ramci jednoho filmu. Stylom oddelene sekvencie sami o sebe funguju velmi dobre (korunou je zaverecna cca 20 minutovka - dokonale vygradovana a natocena) ovsem v ich nadvaznosti to miestami drhne. Bez povsimnutia nemoze ostat ani politicky podtext, zdoraznujuci ze aj napriek moralnej ambivalencii hlavnych postav a nelichotivej situacii v mainland China na konci min. storocia, v sucasnosti je uz krajina z viacerych symptomov "vyliecena" a predstavuje znova miesto, ktore sa o svoje "deti" vie a chce postarat. 7-8/10 ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Náhled na problémy ilegálních přistěhovalců v podobě atmosferické zločinecké ságy, která s přimhouřením obou očí snese srovnání s legendami žánru. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Opravdu se někdo podivuje tomu, proč na svém území Japonci netrpí čínské emigranty, kteří jen co se usadí, zmátoří a seskupí, konkurují samotné Jakuze? Na celém světě se pořád mluví o tom, jak se bouřlivě vyvíjející Čína rychle mění v lídra globálního rozvoje. Přitom jsou kladné projevy tohoto mnohotvárného procesu úzce propojeny se zápornými. Existuje mnoho důkazů pro to, že se při upevňování vůdčí pozice Čínské lidové republiky v globálním hospodářství rozšiřuje i podíl čínského organizovaného zločinu v nadnárodních kriminálních vztazích. V Japonsku potlačily čínské triády domácí mafii, na účet Číňanů připadá okolo poloviny všech trestních činů, které v zemi spáchali cizinci. Čínské mafie kontrolují v Japonsku dvě třetiny obchodu s heroinem. Expanze čínské mafiánské obce nemohla uniknout ani režisérovi, ideově jde tudíž o film více než problematický. Ba co víc - je to plod úpadkové, dekadentní, ve smrtelném chechotu se zmítající hongkongské kultury. Komunistický hovnivál Jackie Chan není než převrácenou obdobou mandelinky bramborové, imperialistického broučka ze západu. Závěr ve stokách (-spoiler-) by se snad mohl zdát unhappyendem, nebýt toho, že zakončení bez happyendu, nešťastné zakončení, ostentativně idealizuje hrdiny, jejich příběh, nejednou banální, činí vznešeným a ideologie vepsaná do filmu spěchá podat detailní ospravedlnění motivující právě takový smysl zakončení. Lidé dávající rovnítko mezi happyend a pokleslou americkou kulturu jsou jak vidno pravdě na míle vzdáleni. Shinjuku Incident tedy není tak nevinný, jak by se mohlo na první pohled zdát. Na rovině fabule skutečně podává více či méně klasický příběh, ale v hlubokých vrstvách filmového textu sděluje neobyčejně komplikované poselství týkající se základů existence a citlivých otázek mezi Čínou a Japonskem. Obě velmoci jsou přesvědčeny o vlastní nadřazenosti a jedinečné historické misi. Dodnes je rozdělují důsledky odvěké konkurence o nadvládu v Asii; smíření je iluzí, stará hra pokračuje. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Kdo by to byl býval řekl, že nejlepší film Jackieho Chana bude z jeho filmografie nejméně "chanovský"? Neočekávejte žádné komediální vsuvky, které působily místy nepatřičně v jinak dramatické NEW POLICE STORY, ani akrobatické prostocviky při bojových scénách, protože ty jsou drsné, krvavé (vypichují se oči, sekají se ruce), realistické a chaotické (ale přehledné), s nápaditým využitím toho, co prostředí dá (dlažební kostky na házení, stoly ke krytí apod.). Jediným pojítkem s jeho předchozí tvorbou je tak kromě zápletky "jeden (cizinec) proti mnoha" romantická linie (jíž není dán průchod a jediný vztah je navázán s policistou), která vzejde ze sociálního dramatu a vyústí v japsploitation: yakuza-film._____ Jackie zde podává pravděpodobně svůj životní výkon, protože mu věříte nejenom pláč, ale i to, že neumí bojovat a nedokáže se ubránit skupince ozbrojených chlapů. Nehraje už "Mr. Nice Guye", ale psychologicky prokreslenou, komplexní postavu, která je nejdříve vykreslena typicky chanovsky (sympaťák se srdcem na správném místě, které se dostal do nepříjemné situace a přitom se stihnul zamilovat), aby se s přibývající stopáží stala morálně nejednoznačnou. Neocitáme se totiž v akční komedii, nýbrž sociálním dramatu/melodramatu/japspolitationu filmu-noir se všemi znaky, které k tomu patří._____ V první třetině je řečeno, že se "nemůže vrátit a od té chvíle, co je na cestě, která nevede zpět, měl by udělat život lepším pro sebe". Jenom doufám, že se "svých" slov bude držet: pokračovat v cestě, kterou nastolil NEW POLICE STORY (i když nevím, kam dál by chtěl v pohrávání si se svou image po SHINJUKU INCIDENT zajít), protože nedělá život lepší jenom sobě, ale i svým fanouškům. 10/10 ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Utlačováním či potřebami lidí vznikala vojska. Jejich existence dala vzniknout moci. A přesně takto vždy vznikali gangsteři.…… Zpočátku chvíli nevím, co chce film řešit. Jestli ilegální přistěhovalce, jejich místo ve společnosti, podíl na zločinnosti, či mafii. Jako by ,,žlutá“ komunita chtěla za pomoci ikony J.Chana ukázat: TAKTO MY TU ŽIJEM!! (??) Naštěstí on se vydává na dráhu zločinu, protože: ,,PRACHY JSOU PROSTĚ TŘEBA“ a jeho cesta se protne s Yakuzou. Solidní drama, které zaujme nejen charakterní rolí J.Chana, který prostě stárne a tímto směrem by se mohl vydat. Líbila se mi i režie, protože tempo vyprávění je svižné, scénář má velký záběr, ale neunavuje zbytečnostmi. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ *** ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Spíše Thriller/Drama, akce zde moc není a vlastně ani za moc nestála, nebyl to ten pravý Jackie ve svů kůži, každopádně příběh vtáhne, je zajímavý, celé to staví na vyjebávkách a podrazech gangů. Překvapivě jsem se bavil slušně. 75% ()

Kordus 

všechny recenze uživatele

Tenhle film přinesl minimálně tři důležité věci. Další důkaz, že Jackie Chan se obejde bez věčného tajtrlíkování a zvládne i vážnou roli, ukázku, jak velká moc korumpuje a ubezpečení, že po čínském ekonomickém boomu se počet emigrací zmenšil. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Průhledný gangsterský epos o vzestupu a pádu představuje nečekaně problematické dílo. Úvahy o výjimečnosti Chanovy údajně vážné role a jsou mimo mísu, protože již dříve Chan hrál ve snímcích, kde místo svých fyzických akrobacií a humoru předváděl naopak vážné herectví. Nejen v porovnání s Chanovou famózní vážnou hereckou kreací v "Crime Story" a vrcholnými snímky Dereka Yeeho vyznívá "Shinjuku Incident" sterilně, nenápaditě a především obludně tendenčně a exploatačně. Jestli "Shinjuku Incident" v něčem jde proti tradiční image Jackieho Chana, pak v tom, že se z konzervativního čínského pohledu jedná o jeho jedinou zápornou a opovržení hodnou postavu. Co jiného říct o hrdinovi, který se peleší s bělošskými prostitutkami, paktuje se s japonskými mafiány, přivede své krajany do záhuby, usiluje o japonské občanství a dokonce nechává svou snoubenku, aby se miliskovala s Japoncem. Film ostatně funguje jako nepřímá oslava čínského ekonomického boomu v novém tisíciletí, neboť ukazuje vypjatě tragický osud Číňanů, kteří v 90. letech hledali živobytí v Japonsku, zatímco mohli se svými krajany legálně prosperovat na budování domácí ekonomiky. Je pak jen aburdním paradoxem, že takto postavený film neprošel přes čínský certifikační úřad a nebyl tudíž promítán v Číně v kinech. -- Podrobněji viz recenze na Rejže.cz. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jackie si zase jednou strihnul vaznou roli a dari se mu v ni perfektne. Nesaskuje, nerve se, hraje naprosto prirozene. Pribeh o cinskejch ilegalnich pristehovalcich a jak se postupne zamotaj s gangama je hodne zajimavej, ale hlavne docela drsnej a smutnej. O nejakou akci tu vubec nejde, je tu jen par poulicnich bitek. Proste hodne netypicka chanovka, ale zajimava a hodne dobra, ktera by sla sice lehce zkratit, ale vubec nenudi. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Tohle je takový hongkongský Scarface (1983) nebo potažmo i kultovní klasiku "Kmotr 1 - 3" ... Příběh o čínských uprchlících, z nichž se jeden vypracoval doslova z hoven na absolutní možný vrchol v japonské mafii, následných zradách a pádu... První polovina filmu, kdy se Jackie Chan vypracovává stále výš na pyramidě úspěšnosti, vraždí, kombinuje, dělá si přátele jak u vlivných yakuzáků tak u policie atd. ... ten byl grandiozní a opravdu mi velice připomínal klasiku Scarface ... Druhá polovina , kdy dochází k přiznám jistě přirozené změně bývalých přátel a "rodiny" k horšímu, zvyšování agresivity, podezřívavosti, zradám a vyjebávkám ... ten už se mi líbil méně, navíc netrvá příliš dlouho, protože se rychle změní v dlouhý brutální chaotický masakr ... Výborný film, zvláště pro příznivce žánru. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Jackie Chan a jeho nejlepší (pozor, ne nejzábavnější) film za celou jeho kariéru a to se obešel bez jakýkoliv typických Chanovských šaškáren a bez jakýhokoliv náznaku využití bojových schopností Chana, což je téměř neuvěřitelný a při každý bitce to nehorázně zamrzí, ale je tomu tak a možná i proto je to tak dobrý po příběhový stránce a možná i proto tu Chan působí i jako docela slušnej charakterní herec. Na druhou stranu se ale musí taky říct, že to neni nic extra originálního, sice se to snaží působit trošku odlišným dojmem než ostatní gangsterky, protože tu je základ v tom, že hlavní postava netrpí nenažraným dojmem a vystačí si s málem a nepřistoupí na zabíjení, podvody atd jako na rutinu a nemá problém z toho vystoupit, ale v konečným vyznění to neni o nic lepší než spousta jiných gangsterek, ale taky o nic horší, navíc je to celkem drsně a realisticky pojatý ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Kdepak, i přes solidní hodnocení na CSFD a řadu nadšených komentářů nemám ani ten nejmenší důvod měnit svůj kritický odstup od hlavního proudu asijské kinematografie. Je to prvoplánové, naivní, klišoidní a proto předvídatelné, s nic moc hereckými výkony včetně hlavního představitele. Pravda je, že narozdíl od většiny východoasijských kriminálek to není jen akční, ale je tady cítit ambice natočit zároveň drama se sociálně kritickým podtextem o ilegálních přistěhovalcích a jejich těžkém přežívání. O to rozpačitější je ale výsledek, protože ten film je chytrý zhruba stejně jako rané seagalovky, od kterých se liší především gestem sebeobětování v samotném závěru. Jinak vyčerpávajícím způsobem popisují kvalitu filmu komentáře JFL a Tuxeda. Abych to bral vážně, muselo by se změnit spoustu věcí, scénářem počínaje, přes režijní vedení, až po výběr jiných herců. Celkový dojem: 25 %. Mimochodem, ty dialogy opravdu bolely a kdybych něco takového sledoval na poli evropského filmu, vážně budu uvažovat o odpadu... ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Překombinovaná nadhodnocenost, mátožně poletující mezi autentickou imigrační výpovědí a gangsterským opusem, přičemž nefunguje-li alespoň průměrně žádná z části samostatně, s velkým sebezapřením se pak sleduje celek. Příběh překypuje ambicemi, hromadu nitek však splétá s obratností amatéra. Oním epochálním příběhem s důkladností v popisu mnoha postav (jimž zde shází jak vývin, tak zásadní zlom - zde je bez skrupulí představena až finální proměna) by The Shinjuku Incident byl pouze s jiným scénářem a jiným režisérem, kteří mají na mravenčí práci ty správné předpoklady. P.S. Větším překvapením, než zklámání z novinky Jackieho Chana (jenž nehraje nic moc a momenty, v nichž ho někdo vybízí k boji, jsou z důvodu odpovědi spíše úsměvné), jsou pro mě zdejší nadnesená hodnocení. 5/10 ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý film s mojim obľúbencom Jackie Chanom, ktorý patrí medzi jeho priemerné filmy. Má veľmi zaujímavý príbeh o čínskych imigrantoch v Japonsku a o ich postupe, ktorý síce nie je tak spracovaný ako by som chcel, ale aj tak som s ním spokojný. Akcie tu moc nie je a aj ked´ vidno, že o ňu v tomto filme nejde, ale aj tak sklame každého fanúšika Jackieho Chana, ktorý sa len málokedy dostane do nejakej akcie a ani vtedy neukáže nič zo svojich bojových schopností. Ale poteší aspoň odseknutie ruky alebo zlomenie väzov v jeho podaní. Zo začiatku pôsobí filme relatívne pokojným dojmom, ale postupne sa zmení na slušný thriller až drámu. Vôbec mi neprekáža, že sa Jackie Chan rozhodol natočiť niečo iné ako pre neho typickú akčnú komédiu, ale myslím si, že ked´ sa už rozhodol natočiť film z prostredia mafie, ktorej sa stane členom, tak určite nemal zostať takým dobrákom, akým tu je, ale skôr chladnokrvným zabijakom. Ale aj tak ma tu jedna scéna veľmi prekvapila, pretože by ma nikdy nenapadlo, že uvidím Jackieho Chana ako využije služby prostitútky. Tento film sa mi páči, ale nie som až tak moc spokojný, pretože nemám rád, ked´ jedineční herci ako Jackie Chan, ktorí hrávajú postavy, ktoré už nedokáže zahrať nikto iný sa rozhodnú hrať postavy, ktoré vie zahrať skoro každý. Objektívna kvalita filmu- 80%, film sa páči mne na 72%. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Jackieho mimoamerická produkcia je vo vrcholnej forme. Skvelý film, ktorý možno sklame fanúšikov jeho akčných scén a krkolomných choreografií súbojov, ale o to viac poteší diváka, ktorý má chuť na plnohodnotnú krimi drámu s množstvom kvalitných hereckých výkonov a skvelým scenárom. 85%. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Docela nezvyk vidět Jackieho v takovém filmu. Žádné vtípky ani kaskadérské skopičiny tu nehledejte a souboje vlastně taky ne. XIN SU SHI JIAN je čistokrevné drama o jednom čínském imigrantovy v Japonsku. Žánrově podobných filmů (či her; GTA IV) vznikla spousta i v Americe nebo v Anglii, ale je to právě asijské prostředí, které místy mění zavedená klišé. Jackie navíc hraje jako o život a zároveň úplně jinak než obvykle. Už jen kvůli jeho proměně a brilantně vygradovanému závěru stojí za to tenhle snímek vidět. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Scorseseovský gangsterský opus vystavaný na veľmi zaujímavom prostredí. Výborná prvá polovica filmu opisuje ťažké začiatky skupiny čínskych imigrantov v japonsku a postupné budovanie autority. Druhá polovica, rozprávajúca veľmi skratkovito, stráca vierohodnosť a len film vedie k očakávanému konci. Samotný záver však nepostráda hutnú dávku osudovosti a po filme prevládajú prevažne pozitívne pocity. Kvalitný, mierne nedotiahnutý film. Prekvapujúco civilný Jackie Chan bez problémov zapadol medzi ostatných, herecky zdatnejších kolegov. (7/10) ()

Související novinky

Jackie Chan nevhodný pro Čínu?

Jackie Chan nevhodný pro Čínu?

10.03.2009

Ačkoli nad kvalitou jeho posledních filmů nelze moc jásat, pětapadesátiletý „princ kung-fu“ je stále obrovským miláčkem šikmookého publika. Jeho nový film Shinjuku Incident se však jako první… (více)

Reklama

Reklama