Reklama

Reklama

Ghetto jménem Baluty

  • Polsko Baluckie Getto (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Příběh jednoho místa, ale tisíců lidí, kteří v Lodži zanechali své stopy a v jejichž životech jsou vepsány kruté dějiny. Dokumentární film přibližující v nadčasovém obrazu ghetto Litzmanstadt z pohledu českých Židů, unikátních archivních fotografií a dnešních obyvatel. (MFF Karlovy Vary)

Videa (1)

Trailer

Recenze (14)

AdaMM 

všechny recenze uživatele

ačkoliv si myslím, že část, která se věnuje současnosti, trochu přehání ve smyslu představení Lodže jako města plného antisemitských zdegerenovaných alkoholiků (ne, že by tam nebyli - ale Lodž není jen tato jedna čtvrť - shodou okolností jsem tam loni byl skoro každý měsíc a "moje" Lodž je úplně jinačí) - film má rozhodně velmi svéráznou a zajímavou poetiku. a samozřejmě silné téma 2. světové války... ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o ghettu v polské Lodži, který mohl být o dost povedenější. Snímek kombinuje dvě dějové linie: vyprávění českých židů, kteří ghetto a válku přežili, což je doplněno dobovými fotografiemi a záběry, druhá se věnuje současné podobě bývalého ghetta. Moc se toho nezměnilo, domy jsou v katastrofálním stavu, polorozpadlé, odpor vůči židům silně přetrvává, zdi jsou pokryty rasistickými nápisy, které ale sprejují fotbaloví chuligáni...Obyvatelé živoří v příšerných podmínkách. ()

Reklama

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Dokument prináša mimoriadny obraz katastrofy. Baluty bola pred 2. svetovou vojnou obávanou zlodejskou štvrťou Lodže. Hneď po okupácii tu nacisti zriadili židovské ghetto pre 160 000 ľudí. O rok neskôr, na jeseň 1941 tu nacisti umiestnili aj 5 transportov z  Čiech, z týchto 5000 Židov vojnu prežilo 240 jednotlivcov. Českí židia boli bedáčení nacistami ale aj židovskou poľskou samosprávou ghetta, obdobná situácia je aj vo filme Moja vojna. ()

BuryGol 

všechny recenze uživatele

Hm? 87 minut? Já měl asi hodinovou verzi nebo co. No nic. Asi 500 km ode mě je jedna část Lodže, kam bych se bál jít i ve dne a to s početnou ochrankou. Tam kde dřív byli zavlečený Židi, žijou dneska Poláci. Já Pšonky nikdy něměl rád a Židy taky moc ne. Takže tenhle dokument byl trochu mimo mojí mísu a pustil jsem si ho jenom ze zvědavosti. Něco bylo chytlavý ale chvilkama jsem usínal..těm lidem jsem to kdovíproč nějak nevěřil. Židi jsou mi volný a Poláci jsou zaostalá skupina lidí na východě. Nic moc dokument, abych řek pravdu. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Minulost versus současnost na jednom místě, kde se odehrálo jedno z velkých a krutých dramat 2. světové války. Obě roviny dokumentu jsou velmi silné. Myslím ale, že stopáž je poněkud přehnaná a chtělo by to kapku prostříhat. Například dlouhý výklad, které šňůry na prádlo komu patří, je vyloženě zbytečný. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama