Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V odlehlém koutě Ameriky žijí dvě znepřátelené rodiny, Tolliverovi a Falinovi, jejichž nenávist sahá tak hluboko do minulosti, že už si nikdo nepamatuje příčinu konfliktu. Sem přichází inženýr Jack Hale (Fred MacMurray), aby zde postavil železnici. Snaha vzdělaného Halea naráží na odpor negramotných rodin, do života kterých pokrok vůbec nepronikl. Když se sblíží s June Tolliverovou (Sylvia Sidney), snoubenkou jejího bratrance Davea (Henry Fonda), nechtě přenese do každé z rodin napětí, které přeroste do tragédie. (ilclassico)

(více)

Recenze (4)

ilclassico 

všechny recenze uživatele

Romantické drama, hraničící s červenou knihovnou. Román neznám, ale nemyslím, že by byl o moc lepší než film, jehož scénář chyby předlohy jen prohloubil. Taky režie Hathawaye má daleko k dokonalosti. Takže zaujme jen pěkná příroda v barvě a usměvavá tvářička Sylvie Sydney, na kterou mám, už to tak vypadá, slabost. V rámci žánru za 3. ()

Docflash

všechny recenze uživatele

Tato zvuková verze Trail of the Lonesome Pine je čtvrtá a poslední verze tohoto příběhu,po třech němých čb. filmech 1914-1916 Cecil B.DeMille a 1923 podle románu John Fox, Jr.,.Šlo o první mimo studia natáčený 3-barevný Technicolor, který profituje z jeho umístění v blízkosti Cedar Lake, v Kalifornii v San Bernardino pohoří.Barva dnes standart,byla v té době velká novinka a pro Paramount velký úspěch a kasovní hit.Vůbec první zvukový Technicolor 3-barev byla o rok starší BECKY SHARP(1935) Pioneer Pictures.Westernové romantické drama milostného trojúhelníku na pozadí do minulosti sahajícího sporu a nenávisti dvou horalských rodin Tolliverů a Falinů. Do oblasti přichází outsider Jack Hale (Fred MacMurray) a nechtěně se zaplete do místní politiky.Chce otevřít uhelné doly a stavět železnici přes území obou rodin, což vyžaduje nepřející spolupráci obou rodin. Zpočátku se to většina z nich nelíbí, ale nakonec obě rodiny podepíší smlouvu, i přes pokračující nesouhlas některých z nich.Jack brzy upoutá krásnou June Tolliver (Sylvia Sidney) a zapojí se do milostného trojúhelníku s ní a jejím bratrancem Davem (mladý Henry Fonda) ,který většinu filmu představuje mladou generaci horkých hlav, kteří chtějí pokračovat v jejich životě v zapadlém městečku a primitivním boji mezi klany. Na rozdíl od inženýra Jack Hala (Fred MacMurray) ,který představuje osvícený vnější svět.. Mezitím Hale podnítí zájem June o získání vzdělání v dalekém Louisville. Také její mnohem mladší bratr 7 letý Buddie ('''Spanky'' MacFarland-dětská hvězda známá spolu s Alfalou z OUR GANG serie)má velký zájem o stroje podílejí se na budování železnice a oznamuje, že se chce stát také inženýrem. Je tragické, že někdo (pravděpodobně Falin) stojí za smrtelným zraněním Buddieho. Bylo to míněno jako sabotáž-vražda nebo obojí? Hale se cítí nepřímo zodpovědný. On, Dave a zničená June váhají zda jít pomstít Buddieho. Starší šerif z nedaleké vesnice Gaptown (Samuel S. Hinds) a Melissa (Beulah Bondi) Dava matka, varují mládež,proti jakékoli pomstě. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (4)

  • Jedná se o jeden z více než 700 Paramountem produkovaných filmů, natočených v letech 1929 až 1949, které byly prodány MCA/Universalu v roce 1958 pro televizní distribuci. Od té doby byly vlastněny a užívány Universalem. (Docflash)
  • První barevný film studia Paramount natáčený mimo studio ateliéry na tříbarevný Technicolor Co. film. (Docflash)
  • Jde o čtvrté zpracování dle příběhu povídkáře a novináře Johna Foxe Jr. a první a poslední barevné a zvukové. (Docflash)

Reklama

Reklama