Reklama

Reklama

Roky prelomu

(seriál)
všechny plakáty
Československo, 1989, 6 h 49 min (Minutáž: 79–88 min)

Režie:

Andrej Lettrich

Scénář:

Jozef Bob, Viliam Plevza

Kamera:

Tibor Biath

Hrají:

Michal Dočolomanský, Ladislav Kočan, Nella Dočolomanská-Valentová, Karel Semerád, Jiří Pleskot, Katarína Orbánová, Jozef Adamovič, Josef Langmiler, Zdeněk Hess, Ján Bzdúch, Štefan Mandžár (více)
(další profese)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Ještě na samém sklonku komunistického režimu vznikl výpravný, avšak popisný a zneživotnělý, poučkami prostoupený projekt, který přibližoval převzetí moci dělnickou třídou, tentokrát ovšem na Slovensku. Československá televize začala tento pětidílný seriál vysílat od října 1989 (u nás ovšem překřtěný na Léta přelomu). Ideologickému zploštění poplatné dílo, pyšně označované za "historickou rekonstrukci", zachycuje první poválečné období, ústící v komunistický puč v únoru 1948. Spojuje osudy prostých lidí s děním v politice, kde se soustředí především na dva ústřední aktéry, váhajícího prezidenta Beneše a průbojného Gustáva Husáka, jenž na Slovensku zjednával sympatie komunistické straně. Herecké ztvárnění obou protihráčů je plně konvenční, Jiří Pleskot i Michal Dočolomanský si své hrdiny zahráli ve vícerých filmech. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tyhle komunistické sračky, ano říkejme tomu pravým jménem jsou vždycky těžko zkousnutelné. Ovšem toto bylo žvýkatelné asi jako podrážka boty. Většinu z každého dílů totiž tvoří různé schůze a rokování. nejen soudruhů, ale ostatních poválečných stran. Sem tam se v seriálu zabočí k jednotlivým epizodkám, ale hlavní lajnu drží příběh kterak se komunisté dostali k moci, přičemž vělkou měrou se věnuje Slovensku. Seriál začíná příjezdem komunistické vlády v době ještě válečné na první osvobozená území Slovenska a končí jak jinak přijetím demise E. Beneše, čímž komančové dostali zelenou pro své reje. Celkem natvrdo film ukazuje jak od prvopočátku to měli s opozicí i církví a jak v posledních únorových dnech měli zejména v Praze obšancované skoro vše. Ale slovo demokracie Gottwald vyslovuje v každé druhé větě. únorem 1948 ,,bez výstřelu'' začíná peklo slušným a úspěšným lidem. Je to začátek doby, které říkáme léta padesátá, doba komunistické tyranie, která ve svém vrcholu už začala po vzoru velkého bratra požírat dokonce i své vlastní soudruhy. Za zmínku určité stojí výkony pana Pleskota v roli Dr. E. Beneše. Šílená doba.. brr... * * ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Podľa hodnotenia väčšina ten seriál nepochopila. Ide naozaj o kvalitne a hodnoverne spracovaný priebeh udalostí 1945-1948, cesta akou sa dostali komunisti k moci bez toho, aby sa to nejak extra prikrášľovalo. Dobre si pamätám, ako ťažkopádnym spôsobom sa tá februárová revolúcia v školách učí a vlastne nikomu nie je jasné, ako sa to celé udialo, ako je možné, že sa komouši tak ľahko dostali k moci. Tento seriál dokonale vystihuje celý ten priebeh, atmosféru i jednotlivých politikov, ktorí sú veľmi dobre zahraní. Odporučil by som študentom dejín, ľahšie pochopia témy ako rozdelenie moci v Československu po vojne, proces s Tisom, nálady vo vtedajšej spoločnosti, odmietnutie Marshalloveho plánu a komunistický prevrat. ()

PatoP 

všechny recenze uživatele

U mňa doma sa nachádza kniha spomienok obžalobcu dr.Jozefa Tisa, Antona Rašlu a obhajcu Ernesta Žabkaya. Podľa ich svedectiev vznikla v roku 1990 kniha s názvom "Proces s dr.J.Tisom". Po prečítaní tejto publikácie som zistil, že tvorcovia seriálu "Roky prelomu" sa veľmi presne pridŕžali skutočnosti, a na základe toho pôsobí seriál pravdivo a verne. Čiže tí, ktorí toto dielo uvrhli do zatratenia, určite nepoznajú našu minulosť a nemajú ani potuchy o čom seriál pojednáva. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Videl som len film, ktorý urobili z tohto seriálu. No vôbec som netušil, že v roku, keď to už vrelo sa natočilo toto dielo. Mám rád historické filmy, netvrdím, že tento nevyšiel zo skutočných udalostí , ale záverečná scéna ma dostala . Naozaj po roku 1948 pokračovala nová vláda v demokratických formách, na tie doplatili aj niektorí ministri tej novej vlády ( Klementis, Masarik ) Dávam tomuto filmu 45%. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Téměř historický dokument o poválečném vývoji především na Slovensku. Režisér Lettrich podal historii poměrně věrně, tak jak to tehdy probíhalo. Dneska se to samozřejmě mnohým nemusí líbit, zejména těm, kteří s oblibou mluví o únoru 1948 jako o komunistickém puči. Pravdou však je, že tenkrát tento "puč" podporovala většina lidí, zejména v Čechách. Omnoho víc, než na Slovensku, kde tehdy komunisté neměli tak výraznou podporu mezi lidmi. Těch 200 000 lidí v únorových dnech na Staromák v Praze nikdo nenahnal, a už vůbec ne komunisti. Přišli sami ve víře v lepší zítřek. A o tom ten seriál je. Obdobné historické seriály budou vždy poplatné době, ve které vznikly, ale je důležitá podstata, kterou divák žijící v oné době spolehlivě pozná. Ke cti tohoto snímku je nutno dodat, že podstatu nezkreslil, ať se to někomu líbí nabo ne. ()

DanušeGr. 

všechny recenze uživatele

Je to dobře propracovaný snímek, který ukazuje znovu upevňování Československa po druhé světové válce a dohady o tom, jak by měla naše republika vypadat. V hereckém obsazení chybí postava Gustáva Husáka, kterou ztvárnil slovenský herec Michal Dočolomanský. ()

Reklama

Reklama