Reklama

Reklama

3:10 Vlak do Yumy

  • Česko Cesta za záchranou (více)
Trailer

VOD (1)

Sám proti přesile i vlastnímu strachu. Padesátá léta byla ve Spojených státech dobou velkého rozmachu televize. Úbytek diváků v kinech si vynutil čerstvé tvůrčí impulsy i u zavedených a úspěšných žánrů. Novému přístupu se neubránil ani western. Už nestačila jednoduchá akce a vítězství dobra nad zlem, korunované objetím hrdiny s jeho vyvolenou. Jedním ze směrů, jímž se tento populární žánr začal ubírat, byl tzv. psychologický western. Jeho klasickým příkladem je V pravé poledne (1952), v němž hlavní hrdina čelí vlastním pochybnostem i zbabělosti svých soukmenovců, a i když zůstane sám, přesto se postaví desperátům, kteří se mu chtějí pomstít. Film Vlak do Yumy (1957) má se zmíněným Zinnemannovým snímkem dost společného. I tady hraje důležitou úlohu vlak, který tentokrát nepřiváží zlosyny, ale naopak má jednoho padoucha odvézt před soud. Hlavním hrdinou je prostý farmář Dan Evans (Van Heflin), který se z existenčních důvodů nechá najmout jako eskorta nebezpečného lupiče Bena Wadea (Glenn Ford), s nímž čeká v hotelovém pokoji na odpolední vlak do Yumy. Stejně jako šerif ve filmu V pravé poledne i Evans zůstává sám proti přesile Wadeovy bandy, která začne jejich hotel obléhat. A stejně jako on najde dostatek vnitřní síly, aby se hrozícímu zlu postavil… Film natočil westernový specialista, režisér Delmer Daves, podle povídky známého autora Elmora Leonarda. Oblíbený westernový hrdina Glenn Ford si překvapivě vybral roli Bena Wadea, ač mu byla nejdřív nabídnuta postava farmáře Evanse. Toho ztělesnil převážně charakterní herec Van Heflin. Snímek nezaznamenal v době svého prvního uvedení větší ohlas a byl náležitě oceněn až s časovým odstupem. V roce 2012 byl zařazen jako dílo trvalé hodnoty do Národní filmového registru při Knihovně kongresu. Po padesáti letech vznikl zbytečný remake, který se hrál v našich kinech pod názvem 3:10 Vlak do Yumy a který režíroval James Mangold s Russellem Crowem (Wade) a Christianem Balem (Evans) v hlavních rolích. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (55)

farmnf 

všechny recenze uživatele

Western s režií a stavbou příběhu poplatným r. 1957. Americkou demokracii a zákon musí hlídat dědek s hvězdou zvaný šerif. Pokud potřebuje policii, najme si za 50 USD, které patří zpravidla okradenému, partu 5 rozklepaných dědků s puškami. Když ti dědkové zjistí, že by mohlo jít do tuhého, na šerifa se vyserou, nebo zhebnou. Jeden blbec vyšťavený dlouhým suchem(Van Helfin) tam potom zůstane sám se zločincem inteligentním a zkušeným. Život mu zachrání jeho žena, ztrhaná ale půvabná farmářka. Zločinec ho nechá žít pouze ze soucitu, že té ženě nechce způsobit bolest. A na takovýhle bordel v historii jsou američané hrdí. Nepochopím, tady přestávají i hovna smrdět... ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Dobrý western v štýle NA PRAVÉ POLUDNIE. Čiže takmer bez akcie a stojaci na charizme jedinej postavy a na finálnom strete pri vlaku. Postave farmára chvíľu trvá, kým si získa divákove sympatie, ale o to viac vyniká skvelý Glenn Ford. Mangoldov remake bol akčný a hravý, ale (hlavne vďaka záveru) naivne béčkový. Davesov originál je omnoho uveriteľnejší, aj keď možno pre omnoho menej komerčné publikum... ()

Reklama

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Ben Wade je zrejme jednou z najambivalentnejších postáv žánru. Antagonista s tvárou Glenna Forda, ktorý je nenapraviteľným milovníkom, zlosynom a rozumným mužom, preferujúcim pokojné riešenie pred násilím v jednom. Záver je tak trochu morálny over-the-top, ale zodpovedá celkovému ladeniu, takže toľko nezamrzí. Inak veľmi dobré, navyše námetom nie príliš prevarené. 80% ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Western, který si dává na čas. Krom jiného osvětluje, nakolik je obávaný desperát s vemlouvavým hlasem cynickým mluvkou a nakolik lupičem-gentlemanem ... a jen tak mimochodem odpovídá na otázku, zdali jeho předání do rukou světské spravedlnosti může přímo či nepřímo ovlivnit lokální počasí. Neboť i zápletka je patrně v samotném závěru nadmíru uondána žhnoucími slunečními paprsky, které nemilosrdně spalují vyprahlou krajinu. Jak jinak vysvětlit nedostatky finální dramatické scény, která detailně přibližuje poslední úsek cesty ku vlaku ? Zjevná neschopnost desperátovy bandy v některých okamžicích působí přece jenom maličko komicky. Ne že by se remake z roku 2007 dokázal vyvarovat menších i větších nelogičností, ale jeho tah na branku je o poznání drtivější ... 3,5* ()

classic 

všechny recenze uživatele

Takmer geniálny, nadčasový ( toto čarovné slovíčko, nepoužívam často ), až majstrovský western s parádnou kamerou a réžiou, i scenárom, či bravúrnymi hercami, Glenn Ford a Van Heflin, to sú veľké - PLUS, pozitívna vec, ktorá ma ohromila + o 50. rokov neskôr, vznikol REMAKE - filmu s Christianom Baleom a Russellom Croweom, pod rež. taktovkou - Jamesa Mangolda, kde, bohužiaľ mu kvalitou - nesiaha ani po členky ! Ako vravím, je to tak perfektne zvládnutá filmárčina, až mi rozum, niekde ostáva, stáť, ALE... Našiel som dve - zásadné logické filmové diery, ktoré mi nedovolili udeliť plný počet, i keď som chcel tak urobiť, neprezradím, ktoré sú to, ale skrátka, veľmi mi prekážali, len naznačím, že sú za väčšou polovicou filmu, už keď ide do tuhého. Ale inak, je Davesov film, silne návykový, ani na okamih som nespustil oči, najmä, pohodový Ford a so silnými nervami, pôsobiaci Heflin, predvádzajú ukážkový herecký koncert, hm... , škoda tých, zbytočných logických dier. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (8)

  • V roce 2012 byl film zařazen do Národního filmového registru USA, který je součástí knihovny amerického Kongresu. (Snorlax)
  • Glennovi Fordovi byla původně nabídnuta role Vana Heflina. On odmítl a navrhl pro sebe roli Bena Wadea. (Delock)
  • Průměrná délka záběru je 6,4 vteřiny. (Mol)

Reklama

Reklama