Reklama

Reklama

Černá sanitka

(seriál)
Česko, 2008, 6 h 30 min (Minutáž: 26 min)

Předloha:

Petr Janeček (kniha)

Hrají:

Roman Zach, Jitka Schneiderová, Otto Kallus, Svatopluk Skopal, Ilona Holešínská, Bohumila Dolejšová, Kamil Pulec, Bohumil Klepl, Jitka Sedláčková (více)
(další profese)

Epizody(15)

Černá sanitka je fáma, která byla populární v Československu v osmdesátých letech minulého století. Lidé si tehdy vyprávěli o tajemném sanitním voze černé barvy, který jezdí v noci a unáší děti a mladé lidi. Ti jsou usmrceni a jejich orgány pak prodává osazenstvo sanitky boháčům na Západě za účelem transplantace. Folklorista P. Janeček tuto rozšířenou pověru využil k pojmenování svých knih zabývajících se městskými legendami. Podle nich natočila Česká televize patnáctidílný seriál a my jsme pro Vás na závěr letošního roku vybrali čtyři z nich. (Česká televize)

(více)

Recenze (71)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

Černá sanitka sama patří mezi nejznámější městské legendy, a tak si jistě řada z vás vzpomene, jak v osmdesátých letech kolovala Československem fáma o tajuplné černé sanitce, která unášela děti a teenagery, aby jejich orgány prodávala zkaženému západu, proto si také folklorista Petr Janeček vybral pro své velmi dobře zpracované publikace zabývající se právě fenoménem městských legend tento název, který nese i tento pořad coby potenciálně velmi nosný experiment České televize.. Jistě je třeba vnímat podobný hokuspokus veskrze s povděkem, jeho formu a koncept však už nikoliv, když za jeden z mála jeho pozitivních prvků lze vnímat snad jen Romana Zacha, charismatického herce s kvalitní dikcí i výraznou mimikou i gestikulací plnou nadhledu, coby průvodce projektem.. Jinak totiž Černá sanitka platí za nesmírně promrhanou příležitost přijít s něčím opravdu zajímavým a kvalitním a především za až obludně režijně a dramaturgicky (ne)zvládnutou kvazidokumentaristiku bez point dělenou mizerně zahranými krátkometrážními filmovými útvary, navíc bakalářsky banálními a paradoxně nadšeně a diletantsky přecpanými nápady.. ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Cyklus příběhů na motivy všelidových povídaček, u kterých mne překvapilo kolik jsem jich jako v dětství potkal a považoval je za skutečné. Případy jako stopař, který si zapomene kufr se strunou a rukavicemi nebo mrtvá babička převezená ze zahraničí, jsem slyšel už v první třídě. Polovina každého dílu je jednoduchoučká dramatizace každého případu za účasti moderátora R.Zacha , druhá polovina z toho udělá publicistický pořad, kde se k danému problému ( původ historky, reálnost obsahu atd. ...) vyjádří odborníci. Nejedná se o bůhvíjaký filmový zážitek, ale jako perlička celkem milé. ()

Reklama

Zazie 

všechny recenze uživatele

Docela zklamání. Jak ale jednou někdo řekl, za každé zklamání si můžeme sami, protože máme příliš vysoká očekávání. A já jsem čekala českou obdobu Bořičů mýtů. Místo toho jsem se dočkala v každém díle chatrné úvodní povídky někdy nedosahující ani úrovně televizních Bakalářů, následované promluvami odborníků a "odborníků" více či méně k věci. Musím ale přiznat, že postupem doby jsem si zvykla a hlavně jsem se konečně dozvěděla, jak to vlastně je třeba s tím škvorem v uchu. A docela se mi líbí způsob, jakým to moderuje Roman Zach. ()

Oxymoron 

všechny recenze uživatele

Čtyři hvězdy patří hlavně České televizi za odvahu, že do takovéhoto projektu vůbec šla - jsem za to rád. Ale i tak si myslím, že většina příběhů je kvalitně natočených a prolínání s komentujícím Romanem Zachem mi přijde OK. Občas se objeví nějaký vyloženě nepovedený příběh nebo příběh o ničem (ten ale aspoň vyváží tu nepovedenost nějakou pěknou či spoře oděnou herečkou:). Možná bych vypustil i několikrát se opakující "huličské téma". Kdyby se držela Černá sanitka jen těch vyloženě hororových příběhů, bylo by to za pět. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Fenomén městských legend má velký tvůrčí potenciál a potenciálně početnou divácku obec. Jenže mám pocit, že to tvůrci vzali ze špatného konce a především tím kvazidokumentárním apendixem každou historku spolehlivě zabili. Kdyby si nehráli na nějaké vysvětlování a natočili cyklus příběhů ve stylu Velmi uvěřitelných příběhů, mohlo jít o výborný počin. Celkový dojem: 35 %. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (2)

  • V epizodě "Sama v autě" představuje na úvod průvodce (Roman Zach) rok, ve kterém se příběh odehrává. Jedná se o rok 2002. Když ale mladá dvojice vchází do kina, na dveřích můžeme vidět poutač na film Útěk do divočiny, který byl natočen až v roce 2007, tedy zhruba ve stejném období, kdy se natáčel seriál Černá sanitka. (Kirman)
  • Příběh o babičce, která zemřela při nákupech v německu, se má odehrávat v roce 1991. Rodina však vlastní vůz VW Passat B4 Variant a celníci Škoda Felicia Combi, které se v té době nevyráběly. (Martin_Happy)

Reklama

Reklama