Reklama

Reklama

Pět žen se ocitne na francouzském okupovaném území s úkolem zachránit britského geologa a zabít německého plukovníka. A Louise, Jeanne, Suzy, Gaëlle a Maria tvoří úžasný odbojový tým.  Píše se květen 1944 a skupina pěti žen zapojených do odboje seskočí padákem na okupované francouzské území se speciálním úkolem. Mají zachránit britského geologa, který byl zajat v Normandii a zabít německého plukovníka SS Heindricha. Skupinu vede vdova po vůdci odboje Louise (Sophie Marceauová), která prošla střeleckým výcvikem. Jeanne (Julie Depardieuová) je tvrdá holka, která se nerozpakuje zabíjet. Někdejší showgirl Suzy (Marie Gillainová) bývala Heinrichovou milenkou. Gaëlle (Déborah Françoisová) je odbornice na výbušniny, která zoufale touží po akci. A Maria (Maya Sansaová) je italská šlechtična, která v utajení pracuje pro francouzský odboj. Příběh pěti žen, které se staly hrdinkami, byl inspirován skutečným osudem Lisy Villameurové, která působila za 2. světové války ve francouzském odboji. Francouzské válečné drama režíroval Jean-Paul Salomé. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (138)

bartias 

všechny recenze uživatele

Oslavná óda na hrdinství Francouzů a hlavně Francouzek bojujících v druhé světové je skoro stejně šik jako starší filmy stejné provenience a má zdařilé temné stránky. Mučení I mučedníci rozhodně chytnou za srdce, tempo filmu je ale chvílemi uondané a slibně nahozená intenzita se ztrácí. Díky tomu zaslouženému finále chybí velikost a navíc se zdá být v nedohlednu. (3.5/5) ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Charlieho anjeli, tentokrát ich je päť, a dokážu zachrániť vylodenie spojencov v Normandii, teda zásadný obrat vo vojne. Takéto francúzske poňatie vojny aj so všetkou tou neuveriteľnou akčnosťou a hrdinstvom je úsmevné, ale nakoniec to nebolo až také zlé, ako som čakal. Sophie Marceau to pristane takmer vo všetkom, nielen ako stredovekej hrdinke, ale aj ako vojnovej drsňáčke. Len si film nemusel hrať v titulkoch na skutočné udalosti, keď jedinou spojnicou je to, že nejaká žena v tom čase v armáde naozaj bola, môže dôjsť k zbytočnému zmäteniu dôverčivého diváka. Tiež som nepochopil niekoľko vyzliekacích scén, celkom zbytočných, to už režisér nevedel, čo s piatimi ženami na pľaci. ()

Reklama

kinderman 

všechny recenze uživatele

Tak nám zase Den D závisí na výsledku mise "sebevražedného" komanda- tentokrát ve francouzském duchu a s ženskými hrdinkami. Ačkoli přesně synchronizované improvizace vymýšlené pod tlakem nejsou příliš věrohodné, je to silný, napínavý snímek, který diváka táhne s sebou. A protože Dni vítězství nebo Mezi nepřáteli jsem dal za čtyři, tady jdu na plné hodnocení, protože Síla odvahy je lepší než oba jmenované filmy. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Příběh inspirovaný historií, který není vůbec špatný a v němž není o napětí nouze. Je příjemné vědět, že hrdinové filmu můžou být ženské, ale hlavně je podstatné, že nějaký obdobný typ ženského odboje reálně existoval. Taktéž se mi líbily i výkony vesměs neznámých herců a hereček, jejichž tváře nejsou většinou známy. Původní autentický odboj byl potlačen do pozadí a důraz se položil do oblasti akčnosti a trocha válečného dobrodružství. Akce střídá akci a bojovnice, které nejsou pro podobné účely cvičené a mají docela přirozeně nehrdinský strach. Zkreslená realita některých scén směšuje filmovou fikci před nepohodlnou pravdou, nicméně je to jenom film, který se dá chápat různě, nikterak netoužím po samých filmových dílech s velkým D. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Síla odvahy je neskutečně sympatický film. Líbilo se mě, jak se Francouzi nebáli vystrčit najevo, že špionky, díky kterým se nezhatil plán Dnu D, byli vlastně kurvy. Nicméně i to bylo ve skutečnosti trošku uhozený, a divím se, že to vůbec dopustili. Nicméně se povedlo, i když s velkým štěstím, ale povedlo. Mě ale jen mrzelo, že jedinej člověk, kterej si ve filmu skutečně zasloužil pozornost byla Sophie Marceau. Zbytek je průměr a od toho se pak odvíjí i samotný film. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (3)

  • Film podle skutečnosti o Lis Villameurové, která byla ve službách SOE od roku 1942 do roku 1945. (M.B)
  • Když letí děvčata na začátku filmu do Francie, tak má jejich letadlo na sobě pruhy. Jenže tyto pruhy se na letadla malovaly až v den D, kdy došlo k vylodění v Normadii, aby se lépe rozpoznali Spojenci od Němců. (Rodriguez)
  • Louise sa v roku 1949 vrátila späť do Francúzska, kde sa vydala, obdržala Vojnový kríž a získala titul Rytier čestnej légie. Ako 98 ročná a bezdetná v roku 2004 zomrela. (Smok)

Reklama

Reklama