Reklama

Reklama

Pět žen se ocitne na francouzském okupovaném území s úkolem zachránit britského geologa a zabít německého plukovníka. A Louise, Jeanne, Suzy, Gaëlle a Maria tvoří úžasný odbojový tým.  Píše se květen 1944 a skupina pěti žen zapojených do odboje seskočí padákem na okupované francouzské území se speciálním úkolem. Mají zachránit britského geologa, který byl zajat v Normandii a zabít německého plukovníka SS Heindricha. Skupinu vede vdova po vůdci odboje Louise (Sophie Marceauová), která prošla střeleckým výcvikem. Jeanne (Julie Depardieuová) je tvrdá holka, která se nerozpakuje zabíjet. Někdejší showgirl Suzy (Marie Gillainová) bývala Heinrichovou milenkou. Gaëlle (Déborah Françoisová) je odbornice na výbušniny, která zoufale touží po akci. A Maria (Maya Sansaová) je italská šlechtična, která v utajení pracuje pro francouzský odboj. Příběh pěti žen, které se staly hrdinkami, byl inspirován skutečným osudem Lisy Villameurové, která působila za 2. světové války ve francouzském odboji. Francouzské válečné drama režíroval Jean-Paul Salomé. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (138)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že konečně někdo natočil příběh z druhé světové války, kde prim hraje ženský odboj, to každopádně. Ano jistě, odvaha, přátelství, čest, to všechno má v celkem napínavém příběhu své místo, ale když je film na motivy skutečných událostí, tak nemůže vypadat jak zfilmovaná představa Hurvínka o válce. Takhle to totiž vyznívá, že by stačilo vzít dvě, tři prodavčky z Alberta a za pár minut by byla celá nacistická říše poražená. Přitom stačilo, aby si někdo víc pohrál s detaily, například s přepadením vozu. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Síla odvahy je neskutečně sympatický film. Líbilo se mě, jak se Francouzi nebáli vystrčit najevo, že špionky, díky kterým se nezhatil plán Dnu D, byli vlastně kurvy. Nicméně i to bylo ve skutečnosti trošku uhozený, a divím se, že to vůbec dopustili. Nicméně se povedlo, i když s velkým štěstím, ale povedlo. Mě ale jen mrzelo, že jedinej člověk, kterej si ve filmu skutečně zasloužil pozornost byla Sophie Marceau. Zbytek je průměr a od toho se pak odvíjí i samotný film. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Tento film je věnován památce žen, které se vzepřely nacistické zvůli… Je jich 5 a vyrážejí na misi do Francie. Elitní komando, které má den na secvičení. První akce – budiž, žádné velké plánování, ale splní to účel. Jak vojenský, tak divácký. Sice holkám moc nevěřím, ale vše táhne S.Marceau, které je v pohodě. Charaktery ostatních jsou naznačeny jen lehce a projevují se až při další akci, respektive při řešení nesnází, které se vyskytnou při plnění dalšího úkolu. Amatérky bez výcviku si však uvědomí, že válka je svině a že bez nich by to nešlo. Ne nebojte se, nestanou se z nich nesmrtelné bojovnice. A snad právě ta naivita dělá film zajímavým. Emočnější představení přináší hlavně výslech gestapa (ještě aby taky ne!). Takže pokud máte rádi příběhy z 2.světový, S. Marceau, příběh, který sice nenudí, ale nepřinutí hledat, co vše v něm je pravda – nebojte se. Jen upozorňuji, že ty ženský chvílemi děsně ,,štvou“. Prostě ženský… PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ *** Co uvidíme (možná) příště? Scénář k akční pecce z téhož období, jen zasazené do Čech s názvem Sebevražedné komando je skoro hotov. V hlavních rolích uvidíme Dolly Buster, Silvii Saint a Ivetu Bartošovou! Koho asi bude hrát J.Pomeje? ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tohle me dost zklamalo, namet pritom vypadal zajimave a hodnoceni ma film taky slusny a vysledek je pritom skoro az podprumernej. Prvni zhruba tretina filmu je pritom celkem fajn. Da se dohromady zensky komando, aby z nemecky nemocnice osvobodilo dulezityho geologa. Naplanujou akci, provedou ji. Proste fajn. Jenze pak az do konce filmu se prakticky nic nedeje. Sice tu jde o zabiti Heindricha, jenze je to cely tak rozvlacne podany a kolikrat sem mel problem se orientovat, co se to zrovna vlastne deje a zaroven me to nudilo, ale aspon, ze film neni nejaka optimisticka podivana. Ani herecky to buhvijak neprekvapi. Marceau je sice docela fajn, jenze ostatni zensky v tymu jsou jen takovy kravky, co nic neumi udelat poradne. No a Bleibtreu v roli Heindricha sice nehraje spatne, ale postrada jakykoliv charisma a ty desny nahody, kdy vzdy jen tak tak unikne smrti, jsou spis k smichu. Proste zkazena sance. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Nevýrazné válečné drama z okupované Francie. Skupina pěti žen, vybíraných většinou nedobrovolně, je vyslána z zachránit důležitého špióna z německé nemocnice a atentátem zabránit vyzrazení plánu na vylodění v Normandii. Nábor i děj připomíná slavný a mnohem lepší film Tucet špinavců, jen ty ženské jsou tady mnohem hezčí a taky dobře hrající. Trailer: http://www.csfd.cz/film/242551-sila-odvahy-femmes-de-lombre-les/videa/ ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kvintet špinavkyň. Pocta statečným dámám ve francouzském odboji, které když padly na kolena, nebylo to kvůli modlení. Když jde o svobodu a život, každý by měl použít tu nejlepší zbraň, co má.. Váleční veteráni Salomému filmu vyčetli, že se do odboje nevstupovalo z donucení, ale patriotismu. Já bych mu vytknul, že se moc nepáral s autentičností a zároveň nebyl schopen přijít s něčím, co by tu už x-krát nebylo a lépe. No nic, Jour J zůstal neprozrazen a ani nebylo potřeba ojet Pétaina.. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Oč břesknější fanfáry reklamy, o to průměrnější a šedší výsledek. Mnohé už naznačují hvězdná příjmení, jež mají SÍLU zaštítit. V syrovém vojenském tématu plně obstojí jen Sophie Marceau, zatímco ostatní protagonistky střídají slabší a silnější okamžiky. Sporné je však i zvolené téma. Bylo opravdu nutné pět více či méně pohlednějších a mravnějších žen navléci do neslušivých stejnokrojů a vyslat je - zčásti pod pohrůžkou a na základě vydírání - na misi, která pro značnou část kvintetu byla vlastně nepřijatelná? A když - do značné míry navzdory všemu a všem - bylo původní poslání splněno, musely opravdu pro svou nenahraditelnost do Paříže? Připočteme-li k těmto zřetelným vadám řadu hluchých scén, ne zcela přesvědčivých dialogů a nevyrovnaných hereckých výkonů, nemůžeme se divit tomu, že značná část diváků propadne zklamání a dá najevo zřetelný odstup. Výsledný stav lze přirovnat k slabší formě kocoviny. SÍLA je v tomto ohledu plně přirovnatelná k režimní československé předlistopadové válečné produkci (DEŇ, KTORÝ NEUMRIE), zčásti dokonce za ní zaostává (ZBRANĚ PRO PRAHU, SOKOLOVO). Vědomí, že i ve špičkových světových produkcích se natáčejí sporná díla, je tak na celkové zklamání jen velmi slabou náplastí. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Tento film som vďaka jeho obsahu deja vopred považoval za fiasko. Skupina žien, ktoré majú ísť do najžeravejšieho ohniska vojnových operácií 2. svetovej vojny zabrániť nemeckým vojakom, aby sa dozvedeli o tajnej operácii, ktorá má byť kľúčová pri úspešnom vylodení spojeneckých vojsk v Normandii. To naozaj zaváňalo prúserom. Našťastie však nebol film v rukách amrickej produkcie a tak sa všetko na dobré obrátilo. A i keď sa nejedná o žiadny filmový skvost, tak sa musím priznať, že som bol spokojný. Scenár je naozaj šikovne napísaný, a zatiaľ určite to najlepšie, s čím sa režisér Salomé stretol. Nadovšetko pútavé sú pasáže, v ktorých hrá úlohu napätie. Akonáhle však prídu na rad scény, ktoré by mali rozvíjať dramatickú stránku filmu, tak tam je režisér bezradný a ani napísané dialógy mu to neuľahčujú. Našťastie ho zachraňuje dobrý výber hudby, herecké výkony a nakoniec aj prítomnosť herečiek samotných. 70%. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Najprv som si nebol isty, ci je to iba vymysleny pribeh, alebo podla skutocnosti, ale pri filmoch z 2. svetovej vojny by to bola skoda, ak by to bolo vymyslene (cest vynimky Tarantinovi HANEBNI PANCHARTI (2009) a nastastie v zaverecnych titulkoch bolo napisane, co sa stalo s niektorymi postavami. Sophie Marceu mi asi navzdy utkvie v pamäti z filmu STATOCNE SRDCE (1995) a tak som si ju nevedel predstavit so zbranou v ruke, ako striela po nacistoch, ale zahrala to uzasne a bola neuveritelne odvazna. A nielen ona, ale aj dalsie hrdinky, ktore mali obrovsky strach o svoj zivot (kto by nemal). Moritz Bleibtreu v ulohe Heidricha je znamy nemecky herec hlavne v Nemecku, ktoreho som este nikdy nevidel v zapornej ulohe, takze akosi mi tu nesedel do tej ulohy, avsak film ako celok ma nenudil ani chvilu. Bol napinavy, mucenie zien nacistami bolo otrasne, ale dobre natocene, scenar taktiez dobry. Jednoducho som cakal priemerny francuzsky film a nakoniec sa z toho vyklubala kvalitna spionazna vojnova drama... 21.11.2010 ________ Sophie Marceau - (Louise Desfontaines) +++ Julie Depardieu - (Jeanne Faussier) +++ Marie Gillain - (Suzy Desprez) +++ Moritz Bleibtreu - (Karl Heindrich) +++ Déborah Francois - (Gaelle Lemenech) +++ Maya Sansa - (Maria Luzzato) +++ Hudba: Bruno Coulais +++ ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Lehce nadprůměrný snímek, který chvályhodně zpracovává filmaři zatím víceméně opomíjené téma ženského odboje (Charlotte Gray jsem zatím neviděl). Problém je v tom, že děj občas vypadá přitažený za vlasy, což by se u filmu podle skutečné události stávat nemělo. Nicméně v rámci válečného žánru - příjemné zpestření. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý sa hral na to, že bude zobrazovať vojnu aj z pohľadu žien - bojovníčok. Avšak trápne scény typu : dvaja rukojemníci pripútaní na jednej reťazi bez nemeckej hliadky, nemecký plukovník s mozgom zatemneným láskou ku Francúzke, odstreľovačka, držiaca pušku voľne v rukách, Bleitreuove naivno nepresvedčivé stvárnenie plukovníka, a bonbónik v podobe dialógu: (rok 1944) .... *** Kedy ste mali naposledy menštruáciu? *** Pred vojnou ..../// .... Nie, nie, nie ... Toto nie je hodné ani komédie typu Bažantov. Tí boli aspoň komickí, ale nehrali sa na vážny film. Toto sa hrá na vážne dielo a takmer z každej scény trčí slama naivity a prostoduchosti. Ani dramatické sekvencie ma nepresvedčili, aby som to mohol ohodnotiť ako priemerne dobrý film .... ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Příběh inspirovaný historií, který není vůbec špatný a v němž není o napětí nouze. Je příjemné vědět, že hrdinové filmu můžou být ženské, ale hlavně je podstatné, že nějaký obdobný typ ženského odboje reálně existoval. Taktéž se mi líbily i výkony vesměs neznámých herců a hereček, jejichž tváře nejsou většinou známy. Původní autentický odboj byl potlačen do pozadí a důraz se položil do oblasti akčnosti a trocha válečného dobrodružství. Akce střídá akci a bojovnice, které nejsou pro podobné účely cvičené a mají docela přirozeně nehrdinský strach. Zkreslená realita některých scén směšuje filmovou fikci před nepohodlnou pravdou, nicméně je to jenom film, který se dá chápat různě, nikterak netoužím po samých filmových dílech s velkým D. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Až prekvapivo kvalitný, vojnový film,opäť od francúzov,ktorí za posledné roky vyprodukovali pomaly viac vojnových filmov ako holywood /Príliš dlhé zásnuby,Štastné a veselé,Medzi nepriateľmi,Deň vítazstva/.Vyrozprávať príbeh štyroch žien,ktoré najali na zvláštnu akciu,bolo iste aj nejakým zadosťučinením a prejavom vďaky a uznania,veď takýchto žien padlo určite dosť.Film určite pripomenie Čiernu knihu alebo čiastočne Charlotte Gray.Film zbehne ako voda,nenudí ani nachvíľu,akcia je dôveryhodná a to pokladám pri prevažne ženskom obsadení za najväčšie plus.Málokedy sa mi stáva aby ma pri ženskej streľbe neoblieval pocit trápnosti.Tu sa to nestane,a vy veríte že sú toho schopné.Dej filmu je dosť nepredvídateľný,každú chvíľu je gestapom zatknutý a mučený niekto iný a to nevydrží každý...,zvlášť keď ženám trhajú nechty.Zrada a podrazy prichádzajú z každej strany.Silou odvahy by som nazval aj ťah akým tvorcovia prístupili k jazykovej verzii.Francúzi hovoria po francúzky,Nemci-nemecky a Angličania- anglicky.Divák má prehľad a je to určite dobrá voľba.Výborný vojnovo-špionážny film.Odporúčam.80%. ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Po propadáku Belphegor: Fantom Louvru se znovu sešli netalentovaný režisér Salomé a talentovaná herečka Sophie Marceau. A hle, vznikl inteligentní a napínavý válečný film. Škoda jen nevýrazného Moritze Bleibtreu v roli Heindricha a sestupné intenzity snímku. Jinak (překvapivě) nemám, co bych kritizoval. Síla odvahy je dobrý film, i když pravda, nijak nevybočující z řady válečných špionských dramat. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to vypadá jako příběh, který jako by z oka vypadl filmu Tucet špinavců, akorát místo legendárního Lee Marvina nastoupila dominatní Sophie Merceau a její čtyři "ovečky", ale nenechte se zmýlit, zdaleka tomu tak není! Film se po pár minutách přehoupne do silného dramatu, kde jsou rozdány ty nejvyšší karty. Láska, věrnost, faleš, lži, odvaha, zrada a to všechno je situováno do druhé poloviny druhé světové války ve Francii. Píši situováno, protože ne úplně věřím, že se tenhle příběh stal stejně, jako je to ve filmu. ___ Čekal jsem víc než standartní, koncentrátovou podívanou. Herecky nikterak výrazné. Průměrné. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že předlohou k filmu byla skutečná událost, měl bych možná hodnotit jednou hvězdičkou navíc. Jenže porovnávám s jinými snímky a vyplývá mi staré dobré rčení "když dva dělají totéž, není to totéž". Vadily mi herecké výkony, které mi přišly takové nevýrazné, nudné, mnohým jsem jejich role nevěřil, přišlo mi, že se se svými postavami nesžili. Je to ovšem jen můj subjektivní názor. Napínavý snímek to byl, jak vše dopadne, jsem netušil, tudíž dávám lepší 3,5*. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Viem si veľmi živo predstaviť ako by dopadlo, ak by tému odvahy, priateľstva a vnútornej sily na pozadí druhej svetovej vojny zrežírovala americká produkcia. Nič také sa našťastie nedialo. Ústredné miesto majú vo filme ženy so zbraňou v ruke, v ktorých sa miesi odvaha a zraniteľnosť zároveň. Námet je celkom zaujímavý, film má dobré tempo a všetky filmové prostriedky, ktoré využíva stačia akurát na dobrý priemerný dojem. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Úžasný film. Predpokladal som, že keď je to francúzsky vojnový film z obdobia druhej svetovej vojny, tak že to bude veľmi slabé, ale pravý opak bol pravdou. Bolo to fakt skvelé a od začiatku až do konca som pri tom sedel ticho a s napätím. Sophie Marceau podala brilantný výkon ako vždy a aj tri ďalšie spoluhrdinky boli po hereckej stránke v úplne pohode, rovnako tak ako po tej druhej stránke. Dokonca by som napísal, že podali rovnako skvelý výkon ako Sophie a dlho som sa nevedel rozhodnúť, ktorej fandím najviac. Odporúčam s nadšením a verím, že tento film bude u divákov známy a bude sa šplhať stále vyššie a vyššie. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Francouzský odboj to neměl jednoduché. Z filmu se dalo vytřískat víc. Námět zněl bombasticky a namlsal mně včetně pěkně provedeného DVD coveru. Stále krásná Sophie v battledressu se Spitama nad hlavou... hm. Výsledek mne zklamal. Tři hvězdy dávám za Sophii a neotřelý námět. ()

Reklama

Reklama