Reklama

Reklama

Saturn 3

  • Velká Británie Saturn 3
Trailer

Osamělý měsíc planety Saturn, osamělá laboratoř a dvojice vědců, kteří si tu bezstarostně výzkumnicky žijí. Když se k nim ale nečekaně přidá cizinec se svým robotem, jsou oba nuceni bojovat o holý život. Robot se totiž vymkne kontrole, začne vraždit - a výběr není velký. Britský science fiction horor natočil v roce 1980 režisér Stanley Donen, který se proslavil žánrově zásadně odlišnými filmy jako muzikál Zpívání v dešti nebo hitchcockovský thriller Šaráda. Saturn 3 se nechal inspirovat extrémně úspěšným Vetřelcem, který měl premiéru jen o rok dříve... (Filmhouse)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (76)

obitus 

všechny recenze uživatele

Dokud se robot nenasere, je film poměrně zoufalá nuda, ve které se příliš nedaří budovat atmosféru a která zklame i největší devizou, jindy kvalitními herci. V druhé polovině se to trochu zlepší, ale vzhledem k počtu potenciálních obětí (max. 3) je bodyvount velmi nízký a napětí upadá až na dno. Přesto jsem film dokoukal bez ublinkávání a fandy klasické scifi by mohl možná pobavit. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Popravdě, Saturn 3 je solidní scifárna, u které jsem ale okamžitě ze začátku věděl, co se bude dál dít, takže žádné zásadní překvapení pro mě film neměl, i když vlastně jedno zásadní by tam ještě bylo, až takřka šokující, ale to do sci-fi podobného typu patří, a určitě to za to stojí vidět. Celkově to není špatný film, řekl bych, že na tehdejší dobu to byl film, plný revolučních triků a efektů, zajímavého příběhu, ale hlavně ten zajímavý příběh je v dnešní době krapet omletý, a tak ztrácí na kvalitě, protože fakt, že nějaký robot zmagoří a začne ničit posádku je snad v každé druhé sci-fi z vesmíru, a to filmu hrozně ubližuje. I tak je to ale zajímavé zpestření a pro člověka, který tyto filmy má rád, určitě příjemné překvapení. Na svojí délku to skutečně není nijak hrozné, dobře se na to kouká a svižně to uteče, no a ten konec, ten konec, to je na tom filmu asi to nejlepší, protože narozdíl od celého filmu, ten konec tomu dodal patřičnou šťávu. ()

Reklama

Caelos 

všechny recenze uživatele

Jakmile Harvey Kietel řekl, že to tělo použije, byl jsem doma, jelikož už jsem to jako kluk viděl v televizi. Scifi to není nijak vyjímečné, byť má celkem zajímavý nápad. Harvey Kietel je jako záporák dobrý, naopak robot, který vlastně záporák není, působí trochu směšně, stejně jako mozkovina ve flašce, která vypadala trochu jako polštář. Špetku atmosféry film má, i když je to čistý průměr. Jenže dva a půl hvězdy dát nejde, takže tři. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Hvězdné obsazení někdy opravdu neznamená úspěch, obzvlášť v případě, kdy dva ze tří herců byli nominováni na zlatou malinu spolu s celým filmem. Jde prakticky o ošklivě promrhaný námět. Kdyby nebylo toho pitomého scénáře, mohlo se z tohoto filmu stát klasické béčkové sci-fi. Bohužel, Saturn 3 prakticky postrádá jakýkoli silnější moment a celková zápletka je na 90 minut prostě moc jednoduchá. Navíc jsem tak nějak postrádal záměr postavy Harveyho Keitela, který si sice démonického návštěvníka zahrál s gustem, ale nebylo to moc platné. Pěkná byla aspoň hudba Elmera Bernsteina a barevné interiéry vesmírné stanice, spolu s dobře udělaným robotem. Inu, jak říkám, vcelku promrhaná šance na dobré science fiction. ()

Quint 

všechny recenze uživatele

Hvězdně obsazený eurotrash s áčkovým rozpočtem kombinující frankensteinovské téma s biblickým příběhem Adama a Evy. Psychopatický vědec ze Země stvoří psychopatického robota, který naruší idylku dvou milenců ve výzkumné stanici na třetím měsíci Saturnu. Když si shrneme největší highlighty, tak tu máme divně předabovaného Harveyho Keitela s copánkem v roli chladnokrevného šílence, s kterým v jednu chvíli zápasí zcela nahý 63letý Kirk Douglas. Dále pak nadrženého robota se svítícími baterkami místo hlavy, který po svém tvůrci podědí sexuální fixaci na hlavní hrdinku („Charlieho andílka“ Farrah Fawcett), kterou nahání v rozlehlých extravagantních kulisách. To všechno překvapivě režíroval Stanley Donen, který má za sebou klasický muzikál Zpívání v dešti nebo sofistikovanou komedii Šaráda. Hudbu pak složil oscarový Elmer Bernstein. Donen se k filmu připojil coby režisér až na poslední chvíli a výsledek působí rozpačitě, uspěchaně a v mnoha směrech nedotaženě (některé pohoršující scény byly z filmu vystřiženy). Nezbývá, než si představit, jak by film dopadl, kdyby ho po tvůrčích neshodách s Douglasem neopustil jeho původní režisér John Barry (ne ten skladatel, ale ten výtvarník, co má na svědomí např. výpravu Hvězdných válek), pro nějž byl Saturn 3 vysněným projektem. Jako osmdesátková kuriozita na zahnání nudy to ale zabaví. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (4)

  • Film obdržel 3 nominace v historicky prvním ročníku (1980) Razzie Awards (Zlaté maliny), udělované nejhorším filmům. (Caszidy)
  • Film zpočátku režíroval John Barry, byl ale propuštěn a nahrazen Stanley Donenem. (Caszidy)

Reklama

Reklama