Opatské sídlo (TV film)

Opátske sídlo

Krimi / Mysteriózní

Velká Británie, 1986, 52 min

Peter Hammond

Ze zacatku paradni detektivka, Sherlock premejsli, zkouma, vyptava se a takhle to jde asi 30 minut. Pak bohuzel pride zaverecny odhalovani a to je lehce nuda.(22.11.2008)

Již několik dní jsem neviděl žádnýho Sherlocka s Brettem a pomalu ale jistě jsem začal dostávat absťák, a proto jsem se dnes rozhodl pro Opatské sídlo. Vím, že se budu opakovat, ale zkrátka, jedná se o skvěle udělanou, věrnou adaptaci Doylova příběhu, která mě nemůže zase tak moc překvapit vzhledem k tomu, že jsem povídku četl. Brett je v nejlepší formě. Je to skvěle natočené. Třeba úchvatná je ta scéna, kde Brett konfrontuje vraha a než se setkají my vidíme pouze Brettovu siluetu z profilu s dýmkou (tvůrci vytvořili téměř ikonický obrázek Sherlocka Holmese, který by měl zavřít pusu všem, co u jiných televizních zpracováních Holmesů s Brettem psali, že se Brett na Holmese svým vzhledem nehodí. Omyl pánové hodí a zde máte důkaz).(4.1.2011)

• Tanmut

Soucitný Sherlock se mi nelíbil. Vyšetřování celkem odsýpá, ale předlouhé odhalení a sebeospravedlňování díl ruinují, nehledě na to, že krom výpovědi zbité dámy chybí napětí.(28.9.2010)

Jeden ze slabších dílů jinak perfektní série. Bohužel v této epizodě chybí jakákoliv atmosféra, tajemno a celkově se taková zbytečná přeslazená zápletka se k formátu Sherlocka Holmese vůbec nehodí. A aby toho nebylo málo, scénaristé se vůbec nesnažili nějak zamaskovat, že to co mladá žena na začátku Sherlocku Holmesovi vypráví, je lež a naopak dávají trochu okatě najevo, že na její průpovídce něco smrdí. Škoda ...(16.7.2011)

Další výborná epizoda, kterou mám za sebou. Sice chybí atmosféra a napětí, ale zato tento díl asi nejvíc ukazuje Sherlockovy schopnosti. Povídka nebyla zrovna nějak extra dobrá ( spíš divná ), stejné je to i s její věrnou adaptací, která mi ale přijde o něco málo lepší, proto ****.(23.12.2011)

Nuže... Mě nezbývá nic jiného, než souhlasit s Dr. Watsonem: "Ještě, že jste tak výjimečný muž, Holmesi!" (Ta scénka, kdy Lady uvede Holmese do rozpaků tím, že ho obejme, je prostě skvělá)! :)(29.3.2012)