Reklama

Reklama

Ten kluk

  • Česko Chlapec A (festivalový název) (více)
Trailer

Eric Wilson vychází po mnoha letech z vězení pro mladistvé a pod jiným jménem se pokouší začít nový život v tichém městečku poblíž Manchesteru. Pomáhá mu v tom sociální pracovník Terry, jenž pro něj najde práci a je nablízku, kdykoli Jack potřebuje podporu. Naivní, citlivý a otevřený mladík, který strávil dlouhé roky v izolaci, se snaží zorientovat se v prostředí, jež je pro něj zcela cizí. Nachází si kamaráda Chrise i přítelkyni Michelle a vrhá se do nového života s nadějí a ochotou vyhovět všem jeho nárokům. Zvládne nástrahy dospělého světa a dokáže se ubránit stínům vlastní minulosti? (Česká televize)

(více)

Recenze (348)

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Po Intermission milé překvapení v podobě postupně gradujícího britského dramatu na základě novely Jonathana Trigella. Příběh o mladíkovi, který se po 14 letech strávených ve vězení pro mladistvé snaží opět zapadnout do společnosti. Znovu "prvními krůčky" objevuje svět kolem sebe a to se mu ze začátku i úspěšně daří, získává prací, navazuje nová přátelství i známost, stane se dokonce místním hrdinou, ale jeho minulost je jako jeho stín a pronásleduje ho na každém kroku. Film mě velmi potěšil a nebudu zde ani skrývat své sympatie, které si u mě mladý Jack získal díky působivému hereckému výkonu Andrewa Garfielda. Příběh jeho minulosti je postupně odhalován v průběhu filmu a dává odpověď na otázku co bylo jeho zločinem. Jack po svém návratu působí jako napravený jedinec konající dobré skutky, puncem monstra byl však neodmyslitelně označen již v deseti letech a většinou společnosti je tak vnímán jako špatný člověk. (9/10) [MFFKV 2008] ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Hrdina stíhaný prohřešky minulosti již zaplnil dějovou prázdnotu nejednoho žánrového snímku. Většinou vyjde najevo, že buď žádný zločin nespáchal, anebo spáchal, aby zamezil zločinu horšímu, případně někomu zachrání život a z psance se stane miláčkem veřejnosti. Nežánrový Boy A na to jde jinak, je mnohem realističtější a společensky kritičtější. Jackovu vinu nezpochybňuje, na druhou stranu jeho zločin ani explicitně nezobrazuje, takže jsme až do konce nuceni čelit nepříjemným pochybám. Co když vlastně vůbec nic neudělal? Boy A představuje pevně sevřený, nelítostný psychologický film s naprostým minimem úsměvných okamžiků. 85% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Abych pravdu řekl, ze začátku jsem nevěděl, na čem si vlastně stojim, protože jsem vlastně nevěděl do čeho jsem se to zamotal, no a tak to všecko na mě vyplyvlo, zničehonic, příběh, který vlastně za shlédnutí rozhodně stojí, jenom mi v tom ze začátku dělal hodně veliký guláš a ten ne a ne setřást, až pak tak po třetině filmu vlastně vím, o čem to všecko vlastně je, a kam to všecko směřuje, protože to není nic jiného než depresivní výpověď, promarněného života, na který ani pes nenachčije, a co se nedá zachránit rozumně, ani lidský mozek nezachrání. Škoda právě toho, jak je film depresivní od začátku až do konce, ale na druhou stranu, díky tomu všemu ho nedokážu setřást na hodně dlouhou dobu. Hlavní role, padla Peterovi Mullanovi jako ulitá, a jak scénáristi příběh sfoukli jako svíčku, tak ani já nevěděl, co si o tom všem myslet, a ten konec, ten konec mě naprosto oddělal. No a možná právě proto dávám čtyři hvězdičky, protože to se prostě musí vidět. Silné a působivé to je, to ano, ale možná až moc. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Mark O'Rowe .. Začátek dění, potažmo celou úvodní část, zvládl John Crowley velice poutavě. Směsice scén z různých období, spousta tajemných náznaků, návrat napraveného do normálního života s mnoha otazníky. Bohužel se později celkem utápí v nevyrovnanosti jednotlivých scén, které jsou postupně až neúnosně natahované a celé kouzlo tím tak trochu ztrácí. Nejvíce však snímek zrazují papírové náhody, které kontrastují (černá - bílá) s chlapcovou minulostí a doprovázení jeho přítomné řazení zpět do společnosti. V herci Andrew Garfield má film dostatečně silnou oporu, aby byl poutavý, námět je také zajímavý, ale zpracováním stojí pouze lehce za hranicí průměru. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Boy A je jednoznačně silný film, který pokračuje a volně rozvíjí tradici britských sociálních dramat a jeho tvůrci nepokrytě manipulují s divákem - vyprávějí curriculum vitae hlavního hrdiny tak, že se s ním nedá nesympatizovat. Vyprávějí však s citem a zvláště mistrně odkrývají tajemství ústřední postavy, k čemuž využívají kompoziční instrument flashbacků, které patří asi k tomu nejzajímavějšímu v tomhle komorním snímku. Důraz je kladen především na vizuální rozměr díla - často až Rembrandtovská kompozice záběru je barokně výtvarná - pokoj utopený ve tmě a matný pruh světla z okna dopadá na nehybnou postavu ve výseku světelného pole... K tomu minimalistické hudební motivy (jen v prostorách tanečních klubů je sound poplatný manchesterské klubové scéně), pomalá dynamika střihu a úsporné herecké výrazivo s občasnými expresivními momenty zvýrazněnými originálními střihovými přechody. Celý film je ale pomalý, zádumčivý, britsky rozjímavý a především vnitřně moralizující. Co je to vina a kde leží její sémantické pole? Kdo je v tomto příběhu vlastně obětí a kdo viníkem? Jestliže ale vychází v podání vypravěčů tohoto příběhu něco zvlášť negativně, tak je to role bulvárních médií, jejichž hon za senzacemi nerespektuje nic a nikoho. Boy A je skutečně silný film - strhující melancholický film o nespravedlnosti v mnohých životech a nespravedlivé karmě, které se nedá utéci. Jakoby chtěl mimochodem říci - Přemýšlejme, dříve než někoho odsoudíme v mediální zkratce... Podobné filmy: Lilja / Lilya 4ever, Moje léto lásky, Dospívání po americku / Život jednoho chlapce ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,MINULOST NIKDY NEDOBĚHNE BUDOUCNOST…“ /// Pro Jacka by měla bejt minulost mrtvá. Jenže to všechno jsou jen kecy, páč všichni víme, že minulost si vás dřív nebo později najde. A pak je jen na vás, jak se s ní dokážete vyrovnat. O tom je tenhle film. O druhý šanci. O ponaučení. Bohužel ti, co si chyby uvědomujou a litujou svých činů, jsou na tom hůř než ti nepolepšitelní. I o tom je tenhle film. Ne, nefilozofuje se tady. Jen vypráví. Příběh, kterej se může stát i ve vašem okolí a kterej vede k zamyšlení. Mělo to bejt kratší. Některý pasáže k ničemu nevedli a jen ubrali na dramatičnosti. 3a½! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) V osmnácti vo mně psali v novinách (ĎÁBEL DOVRŠIL PLNOLETOST!). 2.) Jsem kurátor. 3.) Thx za titule ,,larelay“; ,,alsy“ a ,,Matt“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem, že mě takhle regulérní Drama bude bavit. Andrew Garfield ve své první roli podává hodně obdivuhodný výkon, který hraje plachého hocha bojujícího s přítomností, kterého dohání i hříchy z minulosti. Smutné, depresivní, poutavé a dobře zahrané. Kvalitní film ve všech směrech.Příběh****, Akce>Ne, Humor>Ne, Násilí>Ne, Zábavnost****, Hudba***, Vizuál****, Atmosféra****, Napětí**. 8/10. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// "Evil becomes of age." Není mnoho, co bych mohl dodat, Garfield podává skvělý výkon, rozhodně nejlepší film, který jsem s ním zatím viděl a o to víc mi je líto, že zrovna on měl tu smůlu, aby stvárnil nového Spidermana. Nu což, Boy A je velice civilní britské drama, jako takové tedy oplývá vším, co by jste čekali.. a proto nečekejte nic víc. PS. Měl Peter Mullan vždycky tak cool hlas? Je to boží, možná ještě lepší, jak Freemanův. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Ten film je skvěle natočený, zahraný... ovšem jak velmi násilně tlačí diváka k sympatizování s hlavním hrdinou (a při vykreslování jeho charakteru ako by 14 let vězení nehrálo roli), je naprosto nevhodné a místy mě to vyloženě iritovalo. Vše je tu v pořádku - možná jen odhadnutelnost děje místy vadí -, ale nepřirozená manipulace s emocemi je tu vážně za hranou. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Snad jenom moje určitá slabost pro britský filmy a jedna dobrá písnička zachránily pro tohle obyčejný drama aspoň průměrný 3-hvězdičkový hodnocení. Dlouho to vypadá jenom jako takovej obyčejnej, nepříliš zajímavej film o životě jednoho skladníka, kterej působí tak trochu retardovaně. Občasný vzrušení přinese jenom pár flashbacků z dětství hlavní postavy. Úplně na konci pak konečně dojde k nějakýmu zvratu a začíná to vypadat celkem zajímavě, jenže to už je moc pozdě. Když jsem tady viděl hodnocení 84%, čekal jsem hodně. A dostal jsem docela málo. Jinak největší masakr z filmu je scéna, kdy fízlové vyšetřujou dopravní nehodu a nejvíc je na tom zajímá, jak je možný, že někdo přeříznul bezpečnostní pás nožem, když v Kingdom of condom je nelegální u sebe nosit nůž :-) 55% ()

charlosina 

všechny recenze uživatele

Dokáže se člověk zbavit své nálepky z dob dávno uplynulých, nebo je jejich trvanlivost nekonečná? Mám-li se ptát sama sebe, zda-li věřím, že se člověk dokáže změnit, že dokáže přijmout své provinění a nést následky, že v sobě dokáže najít tu sílu a postavit hranici mezi tím, co bylo a tím, co je, pak musím odpovědět, že nevím. Nevím, jestli člověk dokáže být tak silný. Nicméně John Crowley a Mark O´Rowe zadaptovali novelu Jonathana Trigella a ukázali mi obraz onoho silného jedince, který se snažil začít znova. Eric Wilson už neexistuje, jeho tělesné schránky se zmocnil Jack Burridge - mladý milý hoch, který si našel práci, přátele, dívku. Vypadá to, že našel klid a štěstí ve svém novém začátku, ale stín minulosti zatemnil pokojnou budoucnost... Příběh "napraveného mladíka" je natočen velmi citlivým způsobem. Nevíme, co Eric/Jack provedl, epizody z dětství se postupně prokládají s dějem současným, čímž je utvářen prostor k tomu, abychom na Jacka pohlíželi jako na Jacka, tedy bez předsudků, neovlivněni vědomím toho, kým "byl". Andrew Garfield se své role zhostil dokonale, věřila jsem mu každý nervózní úšklebek i každou slzu. A v napětí jsem očekávala, kterým směrem se příběh bude ubírat... a závěr mě dostal. Byl to sen? Nebo realita? Byl to film, samozřejmě. Ale výborný. Boy A mě tak vtáhl do své atmosféry, jako už dlouho nic. Nijak mi nehrál na city, nijak ve mně nevzbuzoval lítost... oslovil mě svou lidskostí. A to hlasitě. Tohle se mi vážně moc líbilo... nezapomenutelně. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Vůbec se nedivim, že je to hodně oceňovanej snímek, jelikož se jedná opravdu o špičkový drama, kterýmu dodává na realističnosti ještě takový to britský prostředí a britskej přízvuk většiny postav nebo aspoň mě to tak přišlo a hlavní herec Andrew Garfield je prostě úžasnej. Jinak film si vůbec nehraje na nějaký vyděračský scény a ani nepůsobí jako nějaký silný drama, ovšem v jednoduchosti je síla a tohle to jenom dokazuje, kdy jsem během filmu nezažíval nějakej výbuch emocí, ale přesto to na mě zapůsobilo natolik, že musim dát plný hodnocení ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Film jednoznačně táhne Garfield svým přesvědčivým ztělesněním zakřiknutého lůzra, nešťastné hříčky osudu. Hořkosladké momenty rozhodně potěší všechny tuzemské hřebejkofily; díky jedinečné britské atmosféře a sociální/celospolečenské kritice jde ale naštěstí přece jen i o něco víc. Dvě roviny příběhu do sebe postupně zapadají jako skládanka, jejíž závěrečný dílek možná až příliš tlačí na emocionální pilu. Přesto za 5, nemohl jsem od toho odtrhnout oči. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Asi jsem viděl nějaký úplně jiný film, nějakou hloupou, nudnou, klišovitou vyprávěnku o nějakém chudáčkovi kriminálníčkovi, který se vrátí z basy a diví se, proč ho lidi nemají rádi, a se kterým bych snad měl (aspoň jsem měl ten pocit) podle autorů filmu sympatizovat, což je zcela "pod mou rozlišovací schopnost", protože dotyčný, a spolu s ním i většina ostatních postav, je opravdu velice nesympatický, a chová se jako idiot. Jediné, na co se dalo dívat, byly flashbacky do jeho dětství, ale ty zabíraly jen asi pětinu filmu. Takže někdo mi prosím vás, pošlete ten pravý "Boy A", kterého tu tak vychvalujete, dík. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

"I když utečeme minulosti a žijem budoucností, vždy nás minulost dožene a i když dostaneme druhou šanci, ostatní nezapomínají, tak jak se snažíme zapomenout mi " Výborně natočené drama s opravdu dobrým příběhem. 80 % ()

Související novinky

Saoirse míří do Ameriky

Saoirse míří do Ameriky

06.04.2014

Saoirse Ronan patří mezi současné nejtalentovanější mladé herečky. Již ve svých třinácti letech byla nominována na Oscara za vedlejší roli ve filmu Pokání a od té doby jde z filmu do filmu. Nyní bude… (více)

Reklama

Reklama