Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dva důstojníci se vracejí z americké občanské války, jeden z nich však má psychické problémy a druhý se mu snaží pomoci.

Tahákem westernu Muž z Colorada je Glenn Ford v roli plukovníka Owena Devereauxe; ve snímku ovšem neztvárnil žádného hrdinu, nýbrž psychicky vážně narušeného veterána z americké občanské války, který zabíjí jen proto, že mu to přináší uspokojení. Jeho kamarád z armády, kapitán Del Stewart (William Holden), se snaží jeho vražedné sklony zastavit. Owenovo chování je však stále nepředvídatelnější a násilnější. Del se mu přitom zoufale snaží pomoci a když je Owen jmenován „šibeničním“ soudcem v jednom městě v Coloradu, stává se Del jeho zástupcem. Přátelství obou mužů se ovšem rozpadá, když se Del spojí se skupinou nespokojených horníků, které Owen zbavil hlasovacího práva. Pěstní souboj v hořícím domě pak strhující snímek dovádí k nemilosrdnému rozuzlení. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Zcela neprávem pozapomenutý western je skvost s brilatním příběhem o nezahojitelných jizvách z války. Glenn Ford si mě získal svou odvahou zahrát charakter pokřivený v krveprolití bratrovražedné občanské války. Zaryla se mu tak pod kůži, že se ani po jejím skončení nemůže zbavit touhy po zabíjení a absolutní moci, která ho omamuje. Mír mu nepřináší klid, ale další konflikty. _____Ruší se stará, v boji utužená přátelství a navazují nová spojenectví. Přímočarost boje nahradilo zákulisní vyjednávání a čachry se zákonem. Pro válečné hrdiny uspořádá městečko veselici, ale už druhý den veteráni zjišťují, že jejich místo ve společnosti i na jejich majetcích zabral někdo jiný a na válečné zásluhy se nikdo neohlíží. Podstata ale zůstává stejná: plukovník nedokáže přestat bojovat, nedokáže se vzdát touhy po krvi. V čase války jsou to vlastnosti hrdiny, v období rekonstrukce po jejím skončení ale přinášejí jen rozklad. Plukovník ztratil lidskost. ______ Perfektní herecké výkony umanutého, šílícího Forda, loajálního ale později hořce zklamaného Holdena a naivně zamilované Ellen Drew, která bolestně procitá ze snu o věčné lásce k obdivuhodnému muži do drsné reality, rámují příběh, který proti sobě staví ty, kteří se doposud měli rádi a stáli si bok po boku. Občanská válka sice skončila, ale jejich boj teprve začíná a bude krutý. _____ Režie si hraje s detaily, například řetěz nasazený vojákovi je zprvu znamením jeho uvěznění, ale postupně se stane jeho vstupenkou na svobodu a zbraní. ______ Problém je, že film v roce 48 mnohé scény uhlazoval a nezobrazil jejich skutečnou brutalitu (rozstřílený jižanský oddíl vypadá spíš jako malebný obraz padlých hrdinů a ne jako tříšt zkrvavených lidských těl, jak by to nejspíš vypadalo v reálu). Mnohé věci jsou jen řečené nebo naznačené a nikoliv ukázané. Plukovníka třeba nikdy nevidíme v bitvě, přitom by právě tahle část měla jasně zobrazit šílenství války, které ho zlomilo. K dotažení perfektního příběhu mi schází větší míra realističnosti nebo přímo drastičnosti. _____ Přes chválu hereckého mistrovství tehdejších herců si myslím, že by film zasloužil remake - krutý, krvavý a zasahující. /23. 7. 14./ ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Po Ceste do stredu zeme 1959 je toto moj druhy Henry levin. U nas dost neznamy reziser, ktoreho poznaju len artovi divaci a cinefili ako ja. Ktori namiesto kopy planych kecov na filmovej teorii zaviedli filmovu prax. Kazdopadne Glenn Ford /Velky Zatah 1953, Gilda 1946/ sa predstavil tuna v roli krvilacneho veterana z US obcianskej vojny 1861 - 1865, ktory rad zabija a prinasa mu to uspokojenie. jeho kamarat William Holden /Sabrina, Sunset Boulevard 1950/ sa snazi aby sa jeho vrazedne chutky zastavili. velkmi dobry namet na film u mna, aspon co sa tyka westernov za najvacsie klise povazujem kradez koni. Tu nic take nie je, tempo je hned od zaciatku kludne, nikam sa neponahla, miestami na western az cervena knihovna, ale da sa to prezit, ak divak pristupi na reziserovu hru. Atmosfera vsak hustne, a finalny masaker na seba nenecha dlho cakat. Uz len kvoli finale sa oplati film mat a pozerat : 84 % ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem si říkal, že už se na westerny dívat nebudu, že mě už sotva mohou něčím překvapit..., ale překvapují mě stále. Když jsem dělal autoškolu, pochválil mě instruktor tím, že jsem si (podle něj) "čuchl k benzínu". Plukovník Owen Devereaux si "čuchl ke krvi". V postatě se (alespoň v závěru) už ničím nedolišuje od sériových vrahů, u nichž se zabíjení (a to další, co se k tomu váže) stalo základní životní potřebou. Samozřejmě tu jeden základní rozdíl přece jen je; zatímco vrazi konají obvykle v soukromí, ve skrytu, ve tmě, soudce (již) Owen Devereaux k tomu potřebuje veřejnost, pompu a plné slunce (ve tmě se mu nedaří). Tahle překvapivě dobrá studie je trochu rozmazána milostným trojúhelníkem, přijměme ho tedy jako úlitbu Hollywoodu, protože bez něho by to asi nešlo (natočit). A navíc jako každý (dobrý) film vyvolává řadu otázek. Jednou z nich může třeba být: Kolik podobných velitelů, soudců a dalších, kteří mají možnost rozhodovat o osudu svých bližních, netrpí stejnou či podobnou poruchou. Někteří s ní bojují a snaží se ji zvládnout, jijí jen čekají na příležitost, aby se jí mohli podvolit. - Western bez indiánů, ale koně, ti tu byli, a jezdit na nich jako Glenn Ford, to bych se opravdu bál. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Neprávem opomíjený western s velmi kvalitním scénářem, který je svou stavbou dokonalým dramatem. Základní téma spočívající v analýze posttraumatického syndromu po tři roky trvající válce je rozebráno velice pečlivě, stejně jako psychologie všech kolem se pohybujících postav. Na svou dobu naprosto výjimečný film i mimo westernový žánr. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Polozapomenutý western o době po občanské válce, který však dostal cenu za nejlepší scénář (Best Written American Western) a ve kterém hraje slavný oscarový herec William Holden. Bývalý plukovník, nyní mocný hrdelní soudce, je zvyklý tvrdě trestat jakékoliv narušení pořádků a nehledí přitom na vzrůstající nenávist mužů ve svém okolí. Když jsou jeho bývalí vojáci obíráni společností těžící zlato v souladu s nespravedlivým zákonem o své majetky a začnou se bouřit, neprojeví psychopatický soudce s nimi žádný soucit. Jeho protikladem je bývalý kapitán, nyní šerif, který má v povaze se o své lidi starat . Konflikt je nevyhnutelný. Postavy jsou napsány i rozehrány výborně, ale chtělo by to film trochu prostříhat kvůli zvýšení napětí. Ukázka: http://www.youtube.com/watch?v=I762sWjeA60 ()

Galerie (36)

Zajímavosti (1)

  • V soudní scéně přibližně v čase 00:30:10 Del Stewart (William Holden) díky špatnému střihu udělá dvakrát po sobě stejný pohyb. (Mol)

Reklama

Reklama