Reklama

Reklama

Podstata strachu

(seriál)
  • USA Fear Itself
Horor / Povídkový
USA / Kanada, (2008–2009), 9 h 7 min (Minutáž: 41–44 min)

Tvůrci:

Mick Garris

Hrají:

Jeffrey Pierce, Rachel Miner, Mircea Monroe, Eric Roberts, Cynthia Watros, Clifton Collins Jr., Colin Ferguson, Josie Davis, Nicole Leduc (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

NBC začalo natáčet natáčet třinácti dílný seriál hororových povídek. Producenti svůj seriál vychvalují a prý bude děsuplný. Natáčení jednotlivých dílů se chopili známí režiséři, kteří už mají nějaký ten horror na svém kontě. Např. Stuart Gordon (Mistři hororu, Dagon), Brad Anderson (Mechanik), Mary Harron (Americké psycho), Breck Eisner (Creature from the Black Lagoon), Darren Bousman (Saw II, III a IV), Ronny Yu (Chuckyho nevěsta), John Landis (Americký vlkodlak v Londýně), Larry Fessenden (Jaws).... a další. (LIVINGDEAD)

(více)

Recenze (38)

obitus 

všechny recenze uživatele

Garrisovi nepřiklepli další řadu Masters of Horror a tak sbalil fidlátka a přestěhoval se na jiný kanál. Koncept zůstal stejný, změnil se pouze název a míra tvůrčí svobody, což je samozřejmě také zásadní problém celého seriálu. Dnes už zkušení harcovníci jako Brad Anderson nebo Ronny Yu totálně vyhořeli, jiní odvedli svůj obvyklý standard (Stuart Gordon, John Landis). Překvapením proto je, že ty nejlepší díly mají na svědomí horroroví začátečnící, případně lidé, kteří se kolem žánru sice motají nějaký ten rok, ale nic kloudného z nich zatím nevypadlo. Mám-li vybrat několik nejlepších epizod, tak rozhodně musím vypíchnout Skin and Bones Larryho Fessendena, který staví na skvělé atmosféře a především úchvatné masce záporáka (mimochodem Fessenden má za sebou už horror Wendigo, zřejmě má z dětství nějaký ošklivý zážitek s indiánem). Dalším kvalitním kusem je úvodní Sacrifice, jejíž klady jsou hodně podobné předchozí povídce. Do třetice bych vybral buď Bousmanovu rozcvičku New Year's Day anebo už zmiňovaného Gordona s (opět) vyvedeným záporákem. Ostatní epizody oscilují někde kolem průměru a ničím se neliší od svých starších sourozenců z Krajních mezí a dalších podobných projektů. Na jedno zhlédnutí jistě neurazí. ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

POZOR DÍL 2 až 7 JE TOTÁLNÍ ODPAD !!!! 1x01 The Sacrifice: Tak pokud budou i ostatní díly takové jako tento první, budu velice spokojen. Rozhodně tento seriál vypadá, že bude lepší než "Masters Of Horror"! Těch 40 minut mi uteklo jako voda, bylo napětí, děj se netáhl, dobrý výběr herců, skvělá hudba...... prostě O.K ! Už se těším na další díly. => => => => 1) The Sacrifice - o takovým zvláštním upírovi na samotě u lesa v baráčku s několika blondýnama dávám 5* no a další díl : 2 ) Spooked - TV psychodrama o zakomplexovaném starém poldovi (Eric Roberts), který má vidiny díky prohřeškům z mládí. Děsná nepochopitelná nudná slátanina. Mimochodem, Julie Roberts by měla říct bráchovi, jak něco udělat s tím starým strhaným ksichtem. Je to už starý děděk a ve scénách po 15 letech ho nemuseli ani maskovat. Tomuto dílu dávám ODPAD!! Dávám 5* za díl Fear Itself S01E08 - Skin and Bones - KOST A KŮŽE - Viděl jsem 8 dílů a líbil se mi pouze ten první The Sacrifice. Až do teď. Shlédl jsem totiž KOST A KŮŽI a je to bomba! Napínavý film o tom, jak manžel se svými kamarády v zimě vydal na výpravu. Dlouho se nevraceli a tak si všichni mysleli, že jsou mrtví. On se ale vrátil, jiný, tělo jen kost a kůže...... avšak s ohromnou chutí po ....... (je nutné se na film kouknout a proto nebudu prozrazovat) . Ti co mají AXN SCI-FI doporučuji kouknout 1.1.2009 ve 23:00 hod a v 0:05 hod. Protože český dabing k tomuto filmu je excelentní! Dabér by opravdu měl za dabing obdržet Oscara, protože se opravdu do role vcítil tak, že z toho šla hrůza. Za tento díl dávám celku 5* - prostě mne ohromil. Je nutné ale vynechat díly 2 - 7 !!!!! ()

Reklama

dubinak 

všechny recenze uživatele

01x01 The Sacrifice Velice pěkné překvapení a první dojem byl víc než dobrý. Doufejme, že si to producenti s tou fantazií udrží a připraví nám podobně i další díly. Tak trochu upírská epizoda s velice šikovnými maskéry. 80% 01x02 Spooked Pěkně nám to kleslo. Absolutně nesmyslná báchorka o domě, který vám předhazuje vašeho kostlivce ve skříni. Nic na tom nebylo strašidelné a nudou jsem u toho málem usla. Konečná scéna je už pak jen úlevou pro všechny. 55% 01x03 Family Man Asi nejlepší epizoda vůbec. Pěkně zapeklitá situace, ta výměna těl. Tato epizoda byla trochu míchlá s dramatem, ale to mi nevadilo, všechno to pak hezky zapadalo jako ozubená kolečka. 95% 01x04 In Sickness and in health Utahané jak já nevím co. Celou dobu se tam dělo velké hnědé a pointa byla víc než předvídatelná. 40% 01x05 Eater Nevím, jestli se mi to spíš líbilo nebo nelíbilo. Každopádně herci by si zasloužili pěknejch pár na zadek. 50% 01x06 New Year's Day Nuda, trapná nuda. Tu hlavní herečku nemám vůbec ráda a to je další faktor, proč mě tento díl otravoval od začátku do konce. Pointa působila jako pěst na oko, i když se producenti fakt snažili udělat velký boom. 55% 01x07 Community Zprvu šíleně nudné, pak ještě nudnější, ale konec si trošičku vylepšil celkový dojem. Hned od počáteční scény jsem ale, s mým pozdějším údivem, odhadla, co se tam přesně bude dít. Námět jak z Totally Spies a proto to bylo trapné až do nebes. 35% 01x08 Skin & Bones Aspoň něco osvěžujícího po té věčné hrůze. Dialogy teda mohli být peprnější, ale hlavní záporák se mi velice líbil. Ty rysy pravěkého muže mě dokáží docela děsit. 70% 01x09 Something With Bite K tomuhle se snad ani nemá cenu vyjadřovat. Jedno velké WTF s naprosto kreténským příběhem, který se mi doufám vymaže co nevidět z hlavy. 20% 01x10 Chance Týpkovi zmizí odraz v zrcadle a pak ho potkává jako své druhé horší Já. Taky velká trapárna, která nebrala konce. 30% 01x11 The Spirit Box Konečně o něco živější díl, kde jsem se párkrát fakt lekla. Vcelku mě to po celou dobu bavilo. Pointa pak působila trochu přitažená za vlasy, ale protentokrát budu mírná. 70% 01x12 Echoes Že já mám vůbec zapotřebí se na tohle dívat. Nic hororového jsem tam teda nepotkala a příběh byl pěkně postavený na hlavu. 20% 01x13 The Circle Trochu toho mystéria na konec. Nuda, nuda a zase nuda. Kdyby nebylo té šílené pointy, možná bych hodnocení zvýšila. 45% A konečný verdikt: S antologickým seriálem už nechci mít hodně dlouho nic společného. První díl navnadil, ale pak jsme dostali do nebe volající krávovinu. Tři velmi slabé hvězdy. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Konečně jsem měl možnost kompletně shlédnout tuto hororovou sérii a musím říct, že Podstata strachu je určitě slušnou sérií, která by si určitě zasloužila větší diváckou pozornost. Jednotlivé epizody jsou opravdu rozmanité, každý si v nich určitě najde svůj oblíbený příběh (záleží na tom, jaké hororové odvětví preferujete). Samozřejmě že mají i různorodou kvalitu, ale naštěstí se tu většina dílů pohybuje okolo průměru, který neurazí. Některé jsou lepší – jiné horší, ale žádný není dle mého absolutní katastrofa. Nejvíce se mi líbil osmý díl (Skin and Bones), ale ani první (The Sacrifice), pátý (Eater), dvanáctý (Echoes) a poslední (The Circle) nejsou vůbec špatné – lehce nadprůměrné. Každý z nich mě zaujal něčím jiným (některý slušnou atmosférou, jiný svým pojetím, další hereckými výkony). Pak tu máme další slušnou várku průměrných kousků, které měli na to, aby byli lepší, ale tvůrci z nich prostě nedokázali vymáčknout všechen potenciál. No a samozřejmě jsem tu narazil i na pár jedinců, které mě neoslovili skoro vůbec (In Sickness and in Health a Chance). Ostatně o tom jsem se trošku podrobněji rozepsal u jednotlivých dílů. Nicméně zklamán určitě neodcházím, ba právě naopak. Určitě se k této sérii ještě někdy v budoucnu vrátím. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

1x01 The Sacrifice: Docela zdařilý první díl nové hororové série (tzn. není to žádný průšvih), jež navazuje na Masters of Horror (jen na jiné televizní stanici). Námětem (i kvalitou) se The Sacrifice nachází někde na pomezí Hostelu a 30 dní dlouhé noci, samozřejmě v televizním zpracování. Epizoda hororové fanoušky rozhodně neurazí, já se po těch 42 minut bavil celkem dobře. 65% 1x02 Spooked: To nám ta kvalita tedy rychle upadá. Tato epizoda je v podstatě klasickou báchorkou o strašidelném domě, okořeněnou revange zápletkou a tajemstvím z dětství. Nezní to moc originálně, což? No a taky že není. A aby toho nebylo málo, herecké výkony jsou zde velice slabé a dialogy téměř trhají uši. 30% 1x03 The Family Man: Nejedná se sice o nijaký zázrak, ale po předchozí velice špatné epizodě ve mě třetí díl zanechal spokojenost. Originalitou neoplývá, ke kladnému dojmu přispívá především nádherně cynický závěr (i když jsem ho čekal). 60% 1x04 In Sickness and in Health: Strašně utahaná epizoda, která má k hororu na míle daleko. Totálně bez stylu, nemastná, neslaná, ale za to s docela vynalézavou pointou. Poslední dvě sekundy to opravdu celý obrátí na hlavu, že po nich musí člověj přemejšlet, jestli to nakonec vůbec dává smysl. Dává, ale místy to drhne. 45% 1x05 Eater: Zatím rozhodně nejlepší epizoda, ačkoli taky má své rezervy. Chtělo by to trochu vynalézavější scénář a vyhrocenější finále, lepší herci by taky nebyli na škoda. V rámci tohoto seriálu špička, na nejlepší díly MoH se ale nechytá. 70% 1x06 New Year's Day: Docela milé překvapení, objevil se další hororový díl. Vcelku napínavé scény z města obsazeného zombíky jsou prokládány neskutečně otravnými flashbacky. Závěrečná pointa sice působí dojmem "chceme šokovat za každou cenu" a je tak trochu vycucaná z prstu, no ale aspoň něco. Epizoda, na které je nejmarkantněji znát, kdo ji režíroval (jestli je to dobře si rozhodněte sami podle svého vztahu k D.L.Bousmanovi). 65% 1x07 Community: Strašná nuda bez jediného zajímavého nápadu. 25% 1x08 Skin and Bones: Celkem ucházející epizoda. V rámci tohoto seriálu nadprůměr, obecně však průměr. 60% ()

Galerie (86)

Zajímavosti (2)

  • Autorem skladby "Lie Lie Lie" doprovázející úvodní titulky je Serj Tankian, zpěvák skupiny System of a Down. Skladba se nachází na jeho prvním solovém albu "Elect the Dead". (kukentipla)
  • Všechny epizody byly vysílány v Polsku, Rumunsku, České republice, USA a jsou k dispozici na FEARnet. (Chatterer)

Reklama

Reklama