Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1974 měla v Divadle na provázku premiéru hra, která se v následujících patnácti letech (do 1989) stala jednou z mezinárodně nejúspěšnějších inscenací divadla uváděnou na řadě evropských festivalů a na zahraničních turné. Byla to Commedia del arte s Bolkem Polívkou v hlavní roli v režii Petera Scherhaufera (narozen 31. července 1942 v Bratislavě). Scherhaufer byl spoluzakladatelem divadla Husa na provázku, byl také vynikající dramatik, pedagog, teoretik a překladatel. Jako spoluautor a režisér měl na svém kontě více než 252 inscenací, z toho 66 jich připravil pro "Husu". Tou poslední byla Škola šašků. Dva měsíce po premiéře, 29. června 1999, Peter Scherhaufer po těžké nemoci umírá. (Česká televize)

(více)

Recenze (19)

Kulmon 

všechny recenze uživatele

To se fakt musí vidět. Zcela netradiční divadelní představení, kde můžeme spatřit legendami opřeného Frantu Kocourka, ale hlavně skvělého Bolka Polívku, ty jeho skeče jsou nezapomenutelné a pokud někdo stále ještě pochybuje o jeho herectví, tady mu prostě musí dát za pravdu. Geniální! ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Je to trochu zbytečně moc ukřičené, ale jinak je to dokonalá klauniáda z dob, kdy byl Bolek Polívka krásný mužský s dokonalou fyzičkou, hýřil nápady a pohyboval se na pomezí mezi pantomimou a klasickým herectvím. Franta Kocourek je druhý takový unikátní zážitek. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavé a pre mňa nepoznané divadelné predstavenie, v ktorom sú zreteľné pantomimické korene súčasného hereckého majstrovstva Bolka Polívku. Je pravda, že predstavenie trpí akousi neusporiadanosťou, ale tá mu súčasne dodáva punc autenticity. Ani Bolkovi spoluhráči sa popri ňom nestrácali a pre mňa bol z nich najcennejší Franta Kocourek, o ktorom Donutil rozprával toľko historiek, že bolo priam neznesiteľné nepoznať jeho podobu. ()

Cubinho 

všechny recenze uživatele

Už jen kvůli Bolka to musíte vidět, protože je opět bezkonkurenční. Ty kreace, které zde předvádí, jsou prostě nezapomenutelné :-D ()

topi 

všechny recenze uživatele

Husa na provázku je mezi divadly originální a doslova kultovní. Hravost, dravost a inteligentní humor! I tato hra je doslova narvaná nepřetržitými skeči a vtípky, zejména improvizací mistra Bolka Polívky. Ten co tam vyvádí, to je fakt radost sledovat, on to tělo má snad opravdu gumový. Ostatní mu zdatně sekundují (Pecha, Kocourek, Donutil), ale Bolek by to představení dokázal utáhnout i sám. Jediný, co mě strašně mrzí je, že jsem neměl možnost tuhle inscenaci vidět v té době na vlastní oči. Tohle musel být zážitek, na který se nezapomíná. ()

Carlossss 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalé skeče v podání Polívky, Pechy, Donutila a spol. dělají z jednoho zdánlivě obyčejného televizního záznamu divadelní hry skvělou zábavu. Bavil jsem se a to tak, že skvěle... ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Měl jsem ohromnou kliku, že jsem mohl párkrát tuhle sebranku popatřit v osmdesátkách a devadesátkách na živo. Jó na živo, je holt naživo. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Inscenace vzniká po velké sérii improvizací, studií a etud podnikaných celým souborem podle původních scénářů v přepisu Miloše Pospíšila. Tenká hranice mezi klauniádou a pitvořením...(na Pechovo nepochopitelné řvaní jsem nikdy fanda nebyl) ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Už léta miluju "Poslední leč" a všem těm, kdo jsou na tom podobně, tenhle záznam představení doporučuji. I "skrz obrazovku" je to úžasný a závidím všem, kdo to mohli vidět naživo! Lidé mladších ročníků, kteří Polívku znají jen z Manéže (nic proti ní, už léta je to nadprůměrný zábavný pořad!) konečně pochopí, proč je takovým fenomémem - a nejen on, ale i celé Divadlo na provázku! ()

jatamansi 

všechny recenze uživatele

Kdo neviděl v divadle, neviděl vlastně nic, Bolkovy improvizace bývaly neskutečné a každé představení na Provázku bývalo jiné. Ale navzdory tomu, že přepisy většinou nevycházejí, jednoznačně *****. A díky, že vlastně občas někdo legendární provázek natočil. Jirka Pecha je tak boží, vždycky jsem si jej všímala víc než Bolka, a zůstal mým miláčkem doteď. Bylo mi jej líto, že je tak nějak v Bolkově stínu a všichni si všímají spíš jej, a už mi to zůstalo. Někde jsem už psala, že Donutila ráda nemá, ani ve filmu, ani v televizi, ani v Národním, a ta má neláska pochází prosím od roku 1973, kdy jsem byla na provázku poprvé. Ale ani kvůli němu * nesundám, to si ostatní nezaslouží. V některém představení, jestli mne paměť neklame, alternovala i Dáša Bláhová a to byl teprve zážitek. Za nejlepší představení Provázku té doby ovšem považuji Pezza versus Čorba. ()

Kerbello 

všechny recenze uživatele

Bavit se lidi baví. A pokud přitom můžou bavit ještě někoho jiného, je to o to větší pecka. Polívka řádil jak mohl, dělal ze sebe vola pohybově i herecky a z úst mu padala perla za perlou. Těžko říct, kolik z toho byla improvizace, ale to je právě na Commedii dell arte to skvělé. ()

josieaddms 

všechny recenze uživatele

Bolek Polívka a zbytek Provázku se pořádně vyřádili. A je to skvělý, zábavný, vtipný. U nás doma dokonce legendární. Gagy, vtípky, fóry, zábava na úrovni a přesto pro každého. Geniální. ()

113kw 

všechny recenze uživatele

Tento černobílý snímek má silné, k historii divadla vázané, téma. Když přidáme bravurní herecké a akrobatické výkony Bolka Polívky, Jiřího Pechy, Aleny Ambrové, Vladimíra Hausera, Miroslava Donutila, Jaromíra Dulavy a účast Franty Kocourka, je jesné, že diváka zaujme. Ovšem z hlediska filmové řeči je to nudný a fádní záznam. Blíže tuto inscenaci přibližuje kniha OSLZLÝ, Petr. Commedia dell´arte Divadla na provázku (1974 - 1985) : analýza, rekonstrukce, dokumentace inscenace režiséra Petra Scherhaufera & Harlekýna Boleslava Polívky. 1.vydání. Brno : JAMU, Divadelní fakulta, 2010. 283.stran. ()

Joye 

všechny recenze uživatele

Naprosto brilantní....Bolek Polívka mě překvapil, jaký je skvělý herec. Utáhl celé představení na gumovém těle a díky svým improvizacím. Jen mě mrzí, že jsem nemohla být v publiku. ()

MirkaP 

všechny recenze uživatele

Kdyby pro nic jiného, tak pro ten Bolkův astronomicko-astronautický výklad to můžu vidět kdykoliv. Krucifix - chytnu, pustím! ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Budu stručný, představení jsem v televizním záznamu shlédl a upřímně řečeno mě moc nezaujalo. Tehdejší humor, který ale v některých detailech je určitě nadčasový, mě nedokázal příliš přimět ke smíchu. Na druhé straně je třeba ocenit vynikající výkon Bolka Polívky a Jiřího Pechy. Vzhledem ke své docela dlouhé rozmluvě o přistání na měsíci a Americe v obecné rovině se vcelku divím, že byl tento záznam vůbec pořízen a především, že nebyla hra zakázána. Další, co oceňuji ze svého osobního pohledu je účinkování F. Kocourka, o kterém hlavně Miroslav Donutil navyprávěl celou řadu příhod. A opravdu má ten brněnský přízvuk, s jakým ho tak úspěšně Donutil parodoval. A pak je také zajímavá právě krátká přítomnost právě Miroslava Donutila, což svědčí nejspíše o tom, že v té době byl jasnou hvězdou právě Boleslav Polívka a Donutil star teprve vycházející. Z uměleckého hlediska si dílo bezpochyby zaslouží čtyři hvězdy, osobně bych ale dal tři. ()

Reklama

Reklama