Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavný detektiv Sherlock Holmes je proslulý tím, že využívá svůj pozorovací talent, geniální schopnost dedukce, ale i hrubou sílu svých pěstí. S věrným přítelem Dr. Watsonem dokáže vyřešit i ten nejkomplikovanější případ. Jenže nyní je Londýn v ohrožení a náhlá hrozba je děsivější, než cokoli dříve. Po sérii brutálních rituálních vražd přijíždí Holmes s Watsonem právě včas, aby zachránili před smrtí další oběť a odhalili nebezpečného vraha, zatvrzelého Lorda Blackwooda. Předtím, než je oběšen, varuje Blackwood Holmese, že smrt nad ním nemá žádnou moc. Blackwoodovo slibované zmrtvýchvstání, ke kterému došlo, pochopitelně vyděsí celý Londýn. Pro Sherlocka Holmese je to ale pouhý začátek jedné velké hry. Ponoří se do světa černé magie a ohromujících nových technologií, kde je logika pořád jednou z nejlepších zbraní proti boji se zločinem... (TV Nova)

(více)

Videa (23)

Trailer 2

Recenze (2 272)

Lateef 

všechny recenze uživatele

Vyhovovalo mi to téměř ve všech směrech. Zamračený Londýn obklopený bouřkovými mraky řádně atmosférický, herecká sestava v čele s Downeym Jr. hrozně příjemná, dobře se mi na to koukalo, dialogy smysluplné, spousta sarkazmu, pošťuchování a neverbální komunikace. Holmes v podání režiséra Ritchieho prošel výcvikem krav maga, escrimy, boxu a kdo ví čeho ještě a na jeho bojové a deduktivní schopnosti se sice po celý film fajnově dívá, ale tohle snad už tvůrci přehnali, protože tu spojili dohromady Alberta Einsteina a Scotta Adkinse. Jinak to ubíhá kupředu svižně, je tu dostatek akce, i poměrně slušný záporák, bavil jsem se a to je hlavní. 90 miliónů dolarů(rozpočet)/524 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Mainstreamový pohled na velkého detektiva v hodně špinavém (digitálním) viktoriánském Londýně, který čeká na otevření největších atrakcí, ale to nezabrání Ritchiemu vám je předvést (nedojde jen na královnu). Vadilo mi především několik neoriginální (pár inspirací od vedle) detailů, ale jinak oddechová zábava. Jednoduchost příběhu jde ruku v ruce s dovysvětlením každého detailu, takže i ten nejhloupější divák dostane vše na stříbrném podnose. Někdo, v tom asi vidí plus, ale Robert Downey Jr. se v podstatě převlékl z brnění do obleku a nic víc nezměnil (přesto je casting skvělý, i když Jude výrazně vede). Možná by si postava Sherlocka zasloužila trochu více... Zklamáním je hudba, pod kterou se Zimmer asi podepsal asi omylem (ani jeden silný motiv, pachuť westernu?). Na slavného detektiva a celý Londýn se moc hezky kouká, film rychle utíká a dobře jsem se bavil, ale emoční sucho s nedostatkem nápadů a závěrečným "tohle byl teprve předkrm" mi brání k vyššímu hodnocení. Je to příliš okatá reklama na dvojku nebo scénář patřil k seriálu?:)PS: závěrečné titulky jsou pěkné. Zase po delší době...:) PPS:vtipné to nebylo ani z polovic, jak jsem doufal. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Je mi naprosto u prdele, ze Ritchie sprznil pravdepodobne nejvetsi detektivni postavu, ale co mi u prdele neni, ze to proste neni zadna velka jizda. Jasne, neustale se neco deje, honicky, bitky, premejslejici a hlaskujici Sherlock, ale nic z toho proste nedokaze strhnout. Ty akcni casti vinou prilis pohodovy hudby nejsou vubec vygradovany, navic ta akce stejne neni nijak bombasticka, i kdyz si Ritchie obcas vypomuze stylovou spomalovackou. No a ty komicky casti s hromadou hlasek bohuzel nesahaj co se vtipnosti tyce Ritchieho starsim kouskum ani po kotniky. Dalsi problem je, ze ani ten pribeh neni buhvijakej a ty jakoze carodejnicky casti spis nastvou, misto toho tu mel bejt nejakej fakt mysteriozni pribeh, kde je co vymejslet. Ocekavane to zachranujou herci, sice ani Downey, ani Law se na Holmese s Watsonem absolutne nehodi, zatimco Downey hraje Holmese jako svoji kazdou druhou postavu, takze vypada jak vagus, chova se jak sasek a sem tam prohodi nejakou tu hlasku (i kdyz je fakt, ze dojde i na nejakou tu dedukci), tak Law je v ty roli proste divnej, tak jsou oba na filmu to nejlepsi. No a Strong si hraje na velkyho dabelskyho zaporaka, ale je to jen takovej trapacek. Ale abych jen nekritizoval, vizualni stranka filmu je moc pekna, sem tam se povede uzasnej zaber, ale obcas nektery triky lehce ulitnou. Proste docela zabavnej film, kterej ale bohuzel neni ani moc akcni, ani moc vtipnej a o nejaky napeti to mozna tak lehce zavadilo. Skoda, ze Ritchie vic netlacil na pilu, takle to proste nema koule. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Je fakt, že kdo na princip nespolehlivého vyprávění nepřistoupí hned od počátku a nenechá se unášet iluzorní realitou, tomu se může zdát film poněkud stereotypní a nudný. Robert Downey Jr. (film od filmu ho mám raději) zde představuje totálně racionálního a poněkud sociálně bezohledného Sherlocka Holmese a Jude Law jeho věrného pomocníka, válečného veterána a "vyléčeného" gamblera dr. Johna Watsona. Právě racionalita pravděpodobně odděluje Holmese od většiny publika. Toho, kdo se nechá unášet vyprávěním a zmást se černou magií, pak o to víc překvapí závěr, který Sherlock svým postojem proklamuje vlastně celý průběh filmu a svým silným vrozeným citem pro pozorování à la Mentalista se staví do pozice téměř "vševědoucího", určitě ale o krok napřed jdoucího než je sám divák, který se o průběhu dané scény (akce) dozvídá až zpětně za pomoci krátkého dovysvětlujícího flashbacku (často o nějaké skryté fintě či triku). To je jeden z prvků, který ozvláštňuje celkem přehledné a vyvážené vyprávění. Vzhledem k častému opakování tohoto aspektu může střední část filmu poněkud nudit, nicméně charisma hlavní dvojice na tuto skutečnost dává rychle zapomenout. Druhým z prvků jsou krátké flashforwardy při detektivových boxových vsuvkách, kdy jako zkušený bijec nejdříve ve zpomalených záběrech názorně ilustruje dopady různých úderů na protivníkovo tělo, jeho přemožení a následné zdravotní komplikace a poté jde do pravé bojové akce. Vzhledem k humornému tónu filmu se mohou zdát být tyto vsuvky jako matoucí (Holmes dostane nakládačku), nicméně není tomu tak. Moderní akční háv a další žánrová oscilace zasazené do období britského impéria druhé poloviny 19. století jsou zjevné, inspirace forenzními vědami z mnoha seriálových řad Kriminálek také. Guy Ritchie natočil povedenou poctu literárnímu hrdinovi sira Arthura Conana Doyla, vzkřísil skomírající filmy o době panování královny Viktorie. Anglii při vrcholu průmyslové revoluce zobrazil sice jako prosperující, ale plnou špíny, korupce a zločinu. Právě proto nemohl být Sherlock Holmes zobrazen jako uhlazený elegán a gentleman, ale jako tvrdý, poněkud asociální a vše přeživší jedinec (s dýmkou v ústech samozřejmě). ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

BEWARE THE SPOILERS. Guyi, chlape, dovol mi pogratulovat ti opožděně k rozvodu, protože pokud se tvůj změněný stav na manželském trhu projeví takovou změnou v kvalitě tvých posledních filmů, je ke gratulaci řada důvodů. A pokud jde o ty, kteří tvůj počin v hájemství sira Doyla kritizují, ukaž jim kromě třetího prstu na ruce taky ty stránky v knihách o Holmesovi, na kterých se píše o drogách, organizovaném chaosu přecházejícím v neorganizovaný bordel, vystřílených inciálách Jejího Veličenstva královny Viktorie, buldokovi (ačkoli to, zda nesl jméno ministerského předsedy, známo není), pěstních zápasech a dalších kratochvílích, a pověz jim, že A.C. Doylovi je šumafuk, i kdybys z Holmese udělal pilota Formule 1, protože onen pán své vlastní výtvory považoval za brak dobrý výhradně k tomu, aby ho finančně zabezpečil do doby, kdy bude moci psát hodnotnou uměleckou literaturu, následkem čehož kašlal na časovou kontinuitu a vzdor svému hrdinovi i na elementární logiku, takže dodnes mnozí pátrají s úsilím hodným lepší věci, kolikrát že se to vlastně Watson ženil a proč je Holmes v jedné povídce ujetý misogynní narkoman a v druhé lehce výstřední viktoriánský gentleman s pochopením pro slabosti lidského pokolení, zatímco ty jsi nám pro dobro věci, abych parafrázovala kleopatru, vrátil rockovou hvězdu, z které se po desetiletí nepochopitelně dělal suchar a místy vyčítané omlazení hrdinů poněkud bledne před skutečností, že letošní pětačtyřicátník Downey by byl v Sherlockově době pokládán za důstojného kmeta. Pokud tedy budeš cítit potřebu se hájit, proč tak a ne jinak, k čemuž nevidím důvod, lepší způsob trávení času je vymýšlení zápletky pro další dobrodružství. Já jsem byla spokojená takřka dokonale, takže ti děkuji. Neděkuji pouze za Rachel, takto ztělesnění nutnosti míchat do příběhu milostnou zápletku, i kdyby na pivo nebylo, za poněkud nešťastný nápad pojmenovat jednoho z padouchů lord Srab, a za nepopiratelný fakt, že ve většině zemí by velkého detektiva za záchranu parlamentu dav neoslavoval, ale spíš zlynčoval. A v neposlední řadě díky za to, že i když už nejsem malá holka a nehraju si na to, že s Sherlockem a Watsonem prožívám jejich dobrodružství, protože už jsem velká holka a ty si hrají trochu jinak, mohla jsem ty dvě hodiny vrátit čas nazpátek a nezlobit. Protože kdo si hraje... a dál to znáš. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (55)

  • Když se Sherlock Holmes (Robert Downey Jr.) podivuje, že už je listopad, je v novinách, které drží, napsáno: "pátek 13. listopad 1890". Toho dne však byl čtvrtek. (ZaFi.)
  • Ve scéně, kdy si Sherlock Holmes (Robert Downey Jr.) všimne kapesníku v aréně, dostane ránu a jde k zemi, kapesník střídavě mizí a zase se objevuje. (glumka)

Související novinky

Emily Blunt jako první skutečná detektivka

Emily Blunt jako první skutečná detektivka

19.10.2023

Režisér Jaume Collet-Serra (Mělčiny, Black Adam) si již poněkolikáté zopákne spolupráci s produkční společností Seven Bucks Dwaynea Johnsona a pro studio MGM nyní natočí snímek Kate Warne. Hlavní… (více)

Třetí Sherlock je nyní prioritou

Třetí Sherlock je nyní prioritou

22.04.2023

Dlouhé roky fanoušci čekali, kdy a jestli vůbec se rozjede produkce na třetím Sherlocku Holmesovi s Downeym, Lawem a Ritchiem. Poslední zmiňovaný mezitím od projektu odešel, jelikož měl v poslední… (více)

Sherlock Holmes se dočká spin-offů

Sherlock Holmes se dočká spin-offů

06.04.2022

Streamovací služba HBO Max do toho v posledních týdnech šlape a objednává jeden nový seriál za druhým. Nyní tak s posvěcením od studia Warner Bros. přichází zpráva, že se populární filmová série… (více)

Hugh Grant a Guy Ritchie opět spolu

Hugh Grant a Guy Ritchie opět spolu

23.01.2021

Herec Hugh Grant (Mělas to vědět, Gentlemani) si nejspíš zopakuje spolupráci se slavným režisérem známých gangsterek Guyem Ritchiem (Podfu(c)k, Sherlock Holmes). Natočit by spolu pak měli akční… (více)

Reklama

Reklama