Cesta do hlubin Lálovy duše (TV film)

Dokumentární

Česko, 2008, 51 min

Petr Lokaj

• Marthos

Životní osud jednoho z nejvýraznějších představitelů naší divadelní, filmové i televizní Thálie si rozhodně zasluhuje rekonstrukci i pro ty, kteří se s jeho uměním setkávají již jen prostřednictvím archivních záznamů. Bohužel prostředky, jaké zvolili autoři tohoto ostravského dokumentu jsou typickým projevem současného povrchního vnímání kulturních odkazů minulosti. Pachuť bulvárního přetřesu pikantních historek z nejintimnějších sfér Peškova života zde zaznívá v až dehonestující míře, již upevňuje i závěrečný mystický sumář Pavla Jirase, plně dbajícího své pověsti užvaněného Neználka. Jen chabé připomenutí nejslavnějších rolí Peškova divadelního piedestalu, tvořeného mistrovskými výkony v inscenacích Lišák Pseudolus a Komik, k vytvoření celistvého portrétu rozhodně nedostačuje. V tom nijak nepomáhají ani bezobsažné výpovědi žijících svědků Peškova nejslavnějšího uměleckého rozmachu let padesátých až sedmdesátých, ani prapodivná režisérova snaha ve výběru formy celého dokumentu. Divák si po skončení ne náhodou připadá jako ve výprodeji levného zboží. Toho se nám želbohu dostalo v míře ne právě malé.(9.9.2011)