Reklama

Reklama

Dolanův cadillac

  • Velká Británie Dolan's Cadillac (více)

Robinson ztratil ženu svého života, Elizabeth, která měla svědčit proti jednomu z největších zločinců Jimmymu Dolanovi. Než došlo k soudu, zahynula záhadně při „nehodě“. Zoufalý Robinson chce za každou cenu spravedlnost, a když selžou všechny legální prostředky, bere pomstu do svých rukou. Dolan jezdí ve svém cadillacu po dálnici a právě tu si zvolil Robinson jako místo odplaty… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

McCarthy má hraniční trilogii, King má Dolanův Cadillac. A Beesley nemá všech pět pohromadě nebo je geniální fyzik. Dokázal totiž svým filmem relativnost času v praxi. Jedna vteřina v jeho podání je jako celý den. Takže vás ve výsledku neokrade o pětaosmdesát minut, ale o takřka čtrnáct let života. Což je opravdové unikum. Oproti téhle čisté esenci nudy je už pak na hlavu postavané obsazení všech rolí opravdu jen nicotným detailem. Na druhou stranu v sobě Beesley musí mít i špetku umělce, jelikož nápad vzít adrenalinem a atmosférou překypující povídku a rozhodnout se ji zadaptovat jako urychlovač stárnutí, to už rozhodně chce pořádné koule. ()

LIVINGDEAD

všechny recenze uživatele

Tom Robinson (Wes Bentley) je klidný a poctivý učitel. Jeho svět je, ale převrácen vzůru nohama, když se jeho žena stane náhodným svědkem vraždy a následně je pak zabita Jimmym Dolanem (Christian Slater). Jimmy je drsný a nepřemožitelný mafián v Las Vegas. Robinson - posedlý duchem své ženy, přísahá znenáviděnému vrahovi pomstu. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Dávaš mi úplatok, aby si sa dostal do pekla?“ Kingova poviedka ma nebavila; bola z nej príliš cítiť „technickosť“. Aby som to zjednodušil, King od určitej chvíle dej výrazne konzultoval so svojím „inteligentnejším“ bratom Davidom. Napríklad v tom, koľko kíl hliny musíte hodiť na auto v jame, aby z neho neprenikol krik šoféra. Alebo aká široká musí byť jama, aby sa do nej padajúce auto zmestilo, ale zároveň sa nedali otvoriť dvere. Alebo akou maximálnou rýchlosťou musí auto ísť, aby do jamy spadlo a „nepreletelo“ ju. A tak ďalej a tak ďalej a tak ďalej. Učiteľ fyziky by bol z poviedky nadšený. Asi. Ale „normálny“ čitateľ dvíhal rozpačito obočie. Na filmovej adaptácii (s odporne afektovaným Christianom Slaterom, ktorého som nikdy nemal rád) je najlepšie asi to, že nie je prekvapivo taká nudná, ako som čakal. Síce badať, že je film nezmyselne natiahnutý na celovečernú minutáž (u IZBY 1408 mi to neprekážalo), ale mohlo to byť ešte horšie, aj keď asi nie o veľa. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Dobře si pamatuju, že se mi příliš nelíbila ani Kingova předloha, ale rozhodně bych na ní nalezl lecos zajímavého. Ne už tak na jejím celovečerním přepisu, který je nudnější než Panorama (takové to zdlouhavé raní ukazování zamlžených kopců na čt2). Obsazení je sympatické, ale příběh prostě nemá na víc, než na dvacetiminutový kraťas. Nechť ho z toho někdo sestříhá. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Pevně věřím, že tato vynikající Kingova povídka (pro mě určitě jedna z jeho dvaceti, možná deseti nejlepších) se dá natočit tak, aby za sebou nechala Shawshank i Zelenou míli. Nebo se jim přinejmenším vyrovnala. Tady se to sice zdaleka nepovedlo, ale trochu mi uniká, proč to byla pro tolik lidí taková nuda. Já se nenudil ani v nejmenším, spíš naopak. Adaptacím Kingových děl obvykle velice prospívá, když se odchylují od svých předloh (Shining, Carrie). U Dolanova cadillaku se takový postup opět nabízí. Nelze se tedy divit, že ho Beesley alespoň zčásti využil. Ovšem já už od roku 2004, kdy jsem si tuto poctu dvěma horrorovým klasikům najednou (Poeovi a Bradburymu) poprvé přečetl, nosím v hlavě vlastní vizi té nejlepší možné adaptace. Od této se liší diametrálně. Přesto (nebo právě proto?) Beesleymu nadávat nebudu. Neodvedl zas tak špatnou práci. Dle hodnocení a komentářů jsem čekal daleko větší průšvih. Jsem jenom zvědav, zda se někdy v budoucnu najde hlava, která obrovský potenciál této povídky zužitkuje náležitě. Chce to mnohem víc peněz a mnohem víc citu. Bruce Springsteena, partu dělňasů na dálnici, a mezi nimi jednoho, který bude pro diváka velmi dlouho stejnou záhadou, jako pro své spolupracovníky. Každodenní dřina, výrazné chlapské charaktery, slunce nad hlavou, střípky epizodických zážitků... a jedno velké tajemství, které bude odhaleno teprve tehdy, až přijde ta pravá chvíle. To by byl film! ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Vcelku slušné psycho, které by ovšem chtělo vzít a kompletně předělat, aby to byl taky vcelku slušný film. Ve finálním aktu se nachází mnoho potenciálu. Věřím, že nějaký talentovaný režisér a ne pouze televizní rutinář by to dokázal udělat tak, že by půlka kina ještě v půlce titulků zmrzle seděla zaražená do sedaček. Takhle je to nicméně tak, že půlka diváků odejde od televize, ještě než to skončí. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Geniální Kingova povídka o jedné nemilosrdné a velmi originální pomstě, převedena do moderního, digitálního kabátku. Příliš se mi tato soudobá inovace nezalíbila, pro mě tím jakoby ztratila cosi ze svého "retra". Děj se odehrává v aktuálních letech a chybí mu Kingovská "zaprášenost". Slater byl jako krutý mafián dostatečně přesvědčivý. Wes Bentley jako slušný, vyrovnaný občan, jež za svým klidným zevnějškem skrývá touhu po odplatě, ve mě vyvolal rozporuplné dojmy. Kterak se snaží v mimice svého obličeje zápasit se strachem, touhou po odplatě a odvahou, mi místy přišlo až křečovité a spíše k pousmání. Celkové zpracování zapadá do průměru. Závěrečná scéna s mobilní konverzací mi přišla z hlediska vzniku povídky poněkud nejapná:) ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

První hodina se docela vleče a oproti přímočaré povídce události zbytečně natahuje, ale poslední půlhodinka filmu reputaci docela napravuje. Slater je prima a Wes Bentley se taky snaží. Kingova povídka je o dost lepší i když nepatří zrovna k mým nejoblíbenějším a s filmem je to hodně podobné. Není to nic světoborného, ale za podívaní (přečtení) to stojí. P.S: V úvodu mě naštvalo nenápadné slovní zaměnění hadráka Dolana za megasvini Flagga. Kingovi fandové ví o čem mluvím. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Stephen King pri písaní tejto poviedky dej aktívne konzultoval so svojím technicky zdatnejším bratom Davidom. Napríklad v tom, koľko kubíkov zeminy treba hodiť na auto v jame, aby z neho nebolo počuť krik šoféra. Aká široká musí byť jama, aby sa do nej padajúce auto zmestilo a zároveň sa nedali otvoriť dvere. Akou maximálnou rýchlosťou musí auto ísť, aby do jamy zapadlo a zotrvačnosťou ju nepreletelo. A ďalšie praktické a technické detaily. Učiteľ fyziky by bol z tejto krátkej poviedky nadšený. Na filmovej adaptácii, kde hlavnú úlohu stvárnil Christian Slater,  je najlepšie asi to, že nie je prekvapivo taká odfláknutá a nudná ako som pôvodne očakával. Je trocha vidieť, že film je zbytočne natiahnutý na celovečernú minutáž, ale mohlo to byť aj omnoho horšie. Takže som vlastne vcelku spokojný. *** ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Můj sklerotický asimozek ohledně Kingovy předlohy zprostředkovává matnou informaci, že jsem z povídky zrovna nepištěla nadšením, ale číst se to bez problémů dalo. Ráda bych řekla, že mám z filmu alespoň podobné dojmy... to bych ovšem strašně kecala. Tady nějak selhalo tempo vyprávění, které se vleklo jak důchodkyně na cestě domů z Kauflandu. Casting se taky úplně nepovedl - Wes Bentley může se svým nehybným, podmračeným obličejem hrát podivíny nebo psychopaty, roli zlomeného manžela na cestě za pomstou jsem mu věřila asi jako vítězství lenochoda na chrtích dostizích. Slater se svého padoucha zhostil s až divadelním přehráváním, jeho slizký gangster, zlý pro zlo samotné, neměl nic společného s realitou. Po týdnu od shlédnutí mizí "Dolanův cadillac" zvolna z mé paměti - a tak je to spravne, tak to ma byt! K povídce se v budoucnu pravděpodobně vrátím, k filmu asi jen omylem. 44% ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Pamatuju si, že se mi docela dost líbila původní Kingova povídka. Obzvláště mě bavilo číst, kterak si titulní hrdina všechno plánuje a propočítává údaje o vykopané díře v silnici, aby do ní auto spadlo takovým způsobem, že z něj nebude úniku. Beesley natočil film, jenž trvá hodinu a půl a jediné zajímavé části - tedy chystání a kopání díry - věnoval asi tři minuty stopáže. Zbytek je o motherfuckerovi Slaterovi, který je motherfucker hlavně proto, že střílí asiatky do zad a obdivuje faldy oplácané ukrajinky. A především je o ničem. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. Jednoaktovka o nešťastném svedectví a sladké pomstě, okořeněná dobrými výkony hlavních aktérů, končící tak nějak do prázdna, ale i tak právě včas. Dobrý, obyčejný film ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo příjemné překvápko. Když se Wes Bentley naštve, tak klidně nechá bezcitného obchodníka s lidmi na sex a vraha své ženy Christiana Slatera pohřbít zaživa v jeho luxusním neprůstřelném cadillacu. Pomsta je sladká nebo v tomto případě spíš betonová vzhledem k tomu, že díra v silnici je tak akorát, aby tam auto typu cadillac v pohodě zapadlo a uvězněný maniak prosil o život jako smyslů zbavený. Je znát, že thriller byl natočen podle krátké povídky Stephena Kinga a tomu odpovídá i kratší minutáž. Wesley se Slaterem jsou jako dva nesmiřitelní protivníci opravdu dobří, ale Slater jasně se svými hláškami dominuje a pomalu se stává specialistou na záporné role. K dobru mu lze přičíst i fakt, že svého záporáka nijak nepřehrával. Výsledkem je stylová pomsta v brakovém balení. Mé hodnocení: 100% ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Tvorba Stephena Kinga je fascinující v tom ohledu, že tento spisovatel operuje na brakové půdě, zároveň ale své příběhy povyšuje na vyšší úroveň skrze propracované a umně vyprofilované charaktery, hutnou atmosféru a celkovou konfrontaci béčkové estetiky s reálným světem. Pochopil to Frank Darabont při natáčení skvělé Mlhy, zato Jeff Beesley se nechal snadno lapit do pasti, která čeká na každého filmaře snažícího se zadaptovat některé z Kingových brakových děl (Shawshank a Zelená míle je někde jinde...). Výsledek? Veškeré Kingovy přidané hodnoty se do filmu neotiskly a z Dolanova cadillacu se stalo prachsprosté béčko s lacinou psychologizací a slabou atmosférou. Prosté béčko. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Film je to slušný. Hodně dobrá hudba, ale původní povídka je asi hodně krátká a některé scény se tak pořád opakovaly. Slater přesto válí. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Ale jo tohle se mi líbilo celkem dost, taková lepší konverzačka, hlavně kdy se Slater dostane do díry, to je pak paráda, protože Slatera považuju za dobrýho herce, a i když tu Bantley moc neboduje, tak zahrál svojí roli dobře. ne není to ani zdaleka nejlepší Kingovka, tak jsem si prostě sedl a nechal se unášet. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

King opět nezklamal. Ukázal, že dokáže napsat nejen dobrou hororovou knížku, ale i psycho drama. Tenhle film má už od začátku slušně našlápnuto díky surovosti Slatera a jeho vynikajícímu hereckému výkonu. Jenže zhruba v polovině začala filmu docházet šťáva. Závěr filmu se měl dle mého očekávání proměnit v zuřivou válku nervů a psycho atmosféry, ale místo toho jsem se dočkal jen pořádné dávky sprostých slov a debilního řvaní. Šlo vidět, že i český dabér měl hlasivky v prd.... V celkovém hodnocení u mě film dost pokulhává za svou knižní předlohou. Je to jen lepší průměrné drama ()

Reklama

Reklama