Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1949 a milovnice jídla Julia Childová se stěhuje se svým manželem do Paříže. Být ženou v domácnosti ji však nebaví, a tak se začne věnovat své zálibě, vaření. Anglicky psané kuchařky v Paříži nenajde, a tak se pouští do studia starých francouzských kuchařských knih. O více jak deset let později vychází její kuchařka a Julia Childová se stává celebritou v kulinárním světě. New York 2002. Třicetiletá začínající spisovatelka Julie Powellová, která zrovna pracuje na městském úřadě a pomáhá rodinám postiženým newyorskou tragédií, se jednoho dne rozhodne, že během roku uvaří všech 524 receptů z klasické kuchařky paní Childové. A o svém projektu se rozhodne psát blog. Ten je po těžkých začátcích úspěšnější a úspěšnější. Chodit do práce a k tomu vařit tolik jídel je však obtížné. Julie je svým projektem čím dál více posedlá, nemluví a nepřemýšlí o ničem jiném, ve volném čase jen vaří. Přestává si rozumět s manželem a ten ji nakonec opouští. Je jen na Julii, aby urovnala jejich vztah a dotáhla svůj blog do úspěšného konce. (TV Nova)

(více)

Recenze (387)

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Já to nechtěl. Přítelkyně byla nějak na měkko, odkudsi tohle vytáhla a neobvykle vytrvale se vzpěčovala mým nabídkám - ve formě "The Thing" (té původní samozřejmě). O osobě jménem Nora Efron jsem věděl jen to, že natočila Samotáře v Seattlu, kde Meg Ryan odstraňovala Tomu Hanksovi ze rektálního parazita (alespoň to tvrdí Will Farrell v The Other Guys a potvrzovala to Eva Mendes, takže to musí být pravda, ha ha ha ha ha). Film netáhne. Dokážu si představit, jak Nora vstupuje před zodpovědné osoby studia a bije se do povadlých prsů, že na to přišla: Co je zaručenější, než adaptace jednoho bestselleru? Adaptace dvou bestsellerů - v jednom! Crap. Hlavní hrdinka v podání Amy Adams se tak moc snaží být puťka, že se podezření toho, že je ve skutečnosti hrozná p*ča, málem shoduje s jistotou. Její přítel je trouba a dívají se spolu přiblble na televizi (výstup Dana Ackroyda je jedním z mála zábavných momentů filmu) nebo žerou, aby zapomněli, jak se jim nedaří. Povalují se po posteli a zvlášť ona se po ní debilně převaluje... Nechci bejt zlej, ale dokonalejší by obrázek ubohosti už snad být nemohl. Hlavní hrdinka pochopí, že nahoru se dostane jen přes ramena obrů, a tak začíná vykrádat ikonu americké kuchyně (která loupila pro změnu v kuchyni francouzské...) a psát o tom blog. Tato strana mince je rozhodně rub. Lícem je cca polovička, v níž excelují Meryl Street a Stanley Tucci, ale jen relativně, protože/přestože přinejmenším první z nich je režisérsko-scénáristickým bičíkem popoháněna ke karikatuře a druhý hraje druhý housle. Co do formy to nestojí ani za zlámanou grešli. Nuda nuda šeď šeď. Aby toho málo nebylo a diváci vždycky naprosto přesně věděli, co si mají myslet resp. jak se mají cítit (a mají-li se smát nebo natahovat), vpodstatě celým filmem nás provází příšerný zvukový kýč, za nějž nese odpovědnost jindy slušný Alexander Desplait. Máte-li chuť na romatickou komedii bez špetky originality, nadsázky a ironie, Julie & Julia je přesně pro vás. ()

kedl 

všechny recenze uživatele

I přes tu nominaci na Oscara mi jako největší mínus filmu přišla právě Maryl Streep, která byla místy (skoro pokaždé když se objevila na obrazovce) dost otravná, na rozdíl on Amy Adams , která na plátně jenom zářila a dala snímku ten správnej náboj, díky Amy 4* . ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Úplně jsem při tom filmu dostal hlad. Meryl Streep potvrdila svou super kvalitu. Dokáže prostě zahrát cokoli a tak, že jí to uvěříte bez sebemenší pochybnosti. ()

Bety88 

všechny recenze uživatele

Myslím, že to celé nebylo jenom o vaření, ale hlavně o odhodlání něco dotáhnout do konce a nevzdávat se. Kéž bych měla takové odhodlání jako obě hlavní hrdinky. ()

santiamén 

všechny recenze uživatele

Meryl Streep se opět převtělila jako nějaký lidský chameleon a celý film stojí na jejím hereckém umění. Přesto si zaslouží vyzdvihnout i výborný výkon Tucciho a Adams. Mezi pozitiva pak patří ještě tak celá zápletka s vařením (minimálně pro mě fascinující samo o sobě) a variace na téma "jak najít své štěstí ve světě" v novodobém blogerském podání. Bohužel je navzdory těmto barevným ingrediencím výsledná směs nemastná neslaná. Nemůžu si vybavit silnější scénu, která by odlišila Julii a Julii od stovek jiných filmů, takže průměr. ()

Rejže 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že tento poklidný a univerzálně generační film by mohl být analogický k francouzské produkci. Nejsem odpůrce blockbusterů, ale lidem dnes bohužel chybí pochopit úplně obyčejný lidský komorní příběh. Nemohu tvrdit, že je to špice zároveň, a 5hvězd je zase si myslím dost. 4,5 by bylo to správné. Ale jelikož se kdykoliv ráda podívám znovu a bude delší dobu v srdci, tak 5. Je to zkrátka ten nepovrchní úžasný žánr, který sděluje informaci o "něčem" - životopis trošku praštěné/veselé kuchařky a její obdivovatelky, která se jí snaží pochopit. ()

Wishkah 

všechny recenze uživatele

Mě se to celkem líbilo. Taková jednoduchá, pohodová, filmová jednohubka. Rozdělení příběhu na dvě rovnoměrné části je hodně kostrbaté a o životě Julie Child, s výtečnou Merryl Streep, bysme se mohli dozvědět víc než o vcelku zbytečné části s Amy Adams. Myslím, že kdyby se dala přednost životopisu Julie Child s mírnými odskoky do současnosti, bylo by to lepší, než když jsou obě tyto části naprosto vyrovnané. Slabší 4 hvězdy, ale kdykoliv se rád kouknu znova ()

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych si nepomyslel, že by mě takovýto druh filmu mohl nenudit.. Ale nenudil. Rozhodně stačí jedno shlédnutí, nic zázračného to není ani náhodou, ale šlo to.. Meryl Streep je zde sice značně upištěná, ale k roli se to hodí. Ona nikdy nezklame! ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

Gurmánské dobrodružství popularizující staré tradice vaření srdcem a líčící touhu po životním sebenaplnění dvou žen, dvou generací. Nakonec proč ne, ale přes nespornou přítomnost filmového řemesla a dobré dvojice dam Adams – Streep, „Juliím“ chybí aspoň trocha výraznější chuti a koření, abych si vypůjčil něco z kulinářské terminologie. Po celou dobu jsem na film zíral pouze očima, nikoli srdcem – nedokázalo to plně vtáhnout. Už jsem viděl lepší filmy mířené na chuťové receptory. ()

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Nesnáším jakékoli pořady a filmy o vaření, kuchařkách, receptech a podobně  (jediná výjimka je Křidýlko nebo stehýnko Louis de funésem). Když jsem tedy na začátku filmu zjistila, že bude o žrádle, chtěla jsem to přepnout, ale nakonec jsem to vydržela celý-  asi díky poměrně svižnému a přívětivému začátku a hudbě Alexandra Desplata. A Stanleimu Tuccimu. Meryl samozřejmě taky jako herečku moc uznávám, ale tady mi přišla až moc uječená a moc razantní a napadlo mě, jestli jenom tak brutálně přehrává nebo jestli ta skutečná žena z předlohy byla takhle monstrózně excentrická. Váhám mezi dvěma a třemi hvězdami ale jelikož jsem to dokoukala a necítím se tím nijak uražená, ušpiněná nebo ošizená, tak dávám trojku. ()

KatRi 

všechny recenze uživatele

Zneuznaná a zatrpklá spisovatelka nemá jinou životní náplň než parazitovat na někom slavném a honit se za rádoby rekordy. Američané jí to zřejmě žerou, jak příznačné, nicméně pro mě je to naprosto nepochopitelné. To se opravdu v Americe stanete celebritou, když zvládnete uvařit podle kuchařky? Už to je celé postavené na hlavu. Ale pojďme k filmu - Neříkám to moc často, protože to málokdy platí, a tak si to náležitě vychutnám - v porovnání s tragickou knižní předlohou jde o úžasný film (a s ohledem na tři hvězdičky je zřejmé, jak moc mě iritovala předloha). To, jak jsou obě ženy i doby, ve kterých žijí, rozdílné, dodává filmu jisté kouzlo. Meryl Streep se v roli svérázné a velmi osobité Julie Child vyžívá a má také na svědomí několik málo komických situací. Na rozdíl od Amy Adams má její vztah s manželem jiskru a působí spolu velmi uvěřitelně. A to se o těch dvou třicátnících z Brooklynu 2002 nedá říci. A nejen kvůli tomu je celá linie rozpačitá, jako zásadní vidím, že chyběly dramatičtější okamžiky (které však v knize jsou) a větší spád. ()

MkSallam 

všechny recenze uživatele

Nejdřív byly dvě knihy, první vyprávěla o vzniku třetí, a druhá o blogovém potácení se s tou třetí. A někoho napadlo že by je mohli všechny nacpat do jednoho filmu. A tak sledujeme příběh dvou hospodyněk, které bojují s jídlem, nacházejí díky němu životní pravdy a životní energii, překonávají problémy a celkově se polepšují (v povětšinou dost podobných situacích). A já, nechápu proč, jsem u toho zas až tolik netrpěl, byť se musí uznat, že u přímíchávání utahaných klišé v druhé polovině jsem párkrát nepříjemně křičel na obrazovku televizoru aby se "to" nestalo. A stalo se, ale Meryl a Amy to ustáli s grácií..... ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Bylo to miloučké a byť nehorázně dlouhé (jak si dnes někdo může dovolit natočit dvouhodinový film???), uteklo to docela rychle. Meryl byla neskutečně šarmantní a "lobster killer" byla bezkonkurenčně nejlepší scénkou. Zajímavý komentář: Autenticita. ()

gocatgo 

všechny recenze uživatele

Dvě hodiny pozitivní atmosférou nabyté nudy. Bohužel film o mě nic neříkající kuchařce nemá k nabídnutí nic víc než 524 receptů. Linie blogerky Julie se mi líbila mnohem víc než ta s přeafektovanou Streep, kde mě ale zase bavil Tucci. Pro Julii Powell to byla aspoň výzva, něco chtěla dokázat, ale Julia Child vařila jen protože se nudila. Jako bych se díval na dva filmy sestříhané do sebe. ()

Reklama

Reklama