Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1949 a milovnice jídla Julia Childová se stěhuje se svým manželem do Paříže. Být ženou v domácnosti ji však nebaví, a tak se začne věnovat své zálibě, vaření. Anglicky psané kuchařky v Paříži nenajde, a tak se pouští do studia starých francouzských kuchařských knih. O více jak deset let později vychází její kuchařka a Julia Childová se stává celebritou v kulinárním světě. New York 2002. Třicetiletá začínající spisovatelka Julie Powellová, která zrovna pracuje na městském úřadě a pomáhá rodinám postiženým newyorskou tragédií, se jednoho dne rozhodne, že během roku uvaří všech 524 receptů z klasické kuchařky paní Childové. A o svém projektu se rozhodne psát blog. Ten je po těžkých začátcích úspěšnější a úspěšnější. Chodit do práce a k tomu vařit tolik jídel je však obtížné. Julie je svým projektem čím dál více posedlá, nemluví a nepřemýšlí o ničem jiném, ve volném čase jen vaří. Přestává si rozumět s manželem a ten ji nakonec opouští. Je jen na Julii, aby urovnala jejich vztah a dotáhla svůj blog do úspěšného konce. (TV Nova)

(více)

Recenze (387)

jhrasko 

všechny recenze uživatele

..len ďalšia kulinárska story s happy endom, ktorá nemá žiaden výrazný presah, ale na ktorú sa, ak nečakáte nič intelektuálne povznášajúce, dobre pozerá. A to mi v nedeľu popoludní úplne stačilo..Post Scriptum k Meryl: ako jej veľký fanda som celý film vyhodnocoval, či ma tá zvláštna (a cielená) preexponovanosť rušila alebo nie. Na rozdiel od DOUBT som ju 100% prijal a i tým si film užil. ()

Caszidy 

všechny recenze uživatele

Příjemná oddychovka. Meryl Streep jako obvykle vynikající. Filmu však škodí přehnaná stopáž. Určitě by mu prospělo zkrácení minimálně o 30 minut. Pak by se ona pohodová atmosféra tolik nerozmělnila a chvílemi nebezpečně nebalancovala na hranici utahanosti. Mimochodem, ze všech věcí, které Julie v průběhu filmu vařila, jsem měl chuť pouze na onen čokoládový dort a topinky, které se objevily hned na začáku... Francouzská kuchyně zřejmě není úplně pro každého. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Chutný filmový počin. Jméno Julia Child mi doposud nic neříkalo, stejně jako postava Julie Powell, přesto jsem si na příběhu pochutnal. Film není jen o vaření, ale i o hledání správného koníčka, smyslu života, lásce, manželství a tvrdé práci, která stojí za každým dílem, i knihou receptů. Meryl Streep a Amy Adams se svých rolí zhostily na výbornou a přiznám se, že jen ony mě k snímku přitáhly. Zároveň film stojí a padá s jejich výkony, které jsou naštěstí většinu času prvotřídní. Příjemné 4*. ()

Avalon820 

všechny recenze uživatele

I kuchařka může být evidentně námětem na film :) Mě tento příjemný snímek velice mile překvapil - jednak skvělým obsazením, ale hlavně konceptem - vzít dvě knihy (u nichž platí, že ta první bez druhé stát může, ale druhá bez první ne), které jsou navíc (i přes ty všechny podobnosti) velice odlišné, smíchat je a stvořit z toho takto povedený a jednolitý film... tomu říkám husarský kousek. Já jsem se skvěle bavil a i když musím přiznat, že nejde o nic vyloženě světoborného, je to prostě dobrá podívaná, kterou mohu (nejen kuchařkám) doporučit. ()

moviesfan 

všechny recenze uživatele

J&J je film ve kterém opět exceluje Meryl Streep výborným výkonem a jež tak obohacuje svou postavu. Ač se jedná o dva příběhy, které se odehrávají v různém čase a jsou si do jisté míry podobné, tak s MS mě zaujala více. Ovšem nelze to srovnávat, protože film ladí jako celek velmi dobře a proto se mi snímek velmi líbil. ()

Terez.S 

všechny recenze uživatele

Takto pozitivní film jsem už nějakou dobu neviděla. Plus mám kladný vztah k vaření a stejně jako hlavní hrdinky ho považuju za určitý druh umění. Herecké výkony výborné, soundtrack taky. Ráda se na to někdy podívám znovu. ()

Lyli 

všechny recenze uživatele

Tenhle snímek mě vrátil ve vzpomínkách do mých kulinářských začátků... Měla jsem kuchařku Vaříme s Barbie. Bylo mi asi 5 a rozhodla jsem se udělat něco úžasného. Smíchala jsem jablko, Uherák, jahodový sirup a tvrdý sýr. Né, že bych ochutnala, ale bylo to skvostné na oko! Vysoká gastronomie, která byla nedoceněná. Prostě holá nespravedlnost. A k filmu? Byl příjemný...velice. ()

DDT 

všechny recenze uživatele

Tak tohle jsem opravdu nedokázal "skousnout". Asi nemám ten správný vztah k vaření a jídlu, což je hlavní předpoklad pro diváka, který chce vydržet až do závěrečných titulků. A poslední dobou nějak nemusím ani Meryl Streep, která tady svoji diblíkovitou roztomilost (pro mě byla za hranou už v "Mamma Mia") a pozitivní energii rozdává s takovou vervou, že se budu muset jít uklidnit nějakým brutálním satanistickým hororem. ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Poměrně rád sem tam něco uvařím a ještě radši to pak sním :) a to je možná taky důvod proč se mi Julie a Julia poměrně dost líbila. Samotný nápad - blogovat kuchařku není vubec špatný a kupodivu funguje i na plátně. Meryl Streep totiž ze sebe zase dělá toho šíleného "diblíka" a celou "historickou" rovinu tak hodně zesměšňuje a odlehčuje. Hlavní linka s Amy Adams tak stojí na pevných základech a přidává oné šílené Maryl trochu příběhu, obsahu, no prostě té omáčky. Největší problém jsem měl v právě v tom že Julie a Julia je vyloženě ženský film a několik momentů a problému v roce Amy mě vyloženě iritovalo. Přesto jsem se se svou drahou polovičkou poměrně dobře pobavil a o tom Julie a Julia. Nic vážného, ale odlehčení na jeden večer moc dobré... Bon appetit! ()

berny2468 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý námět, který je ovšem utopen v nezajímavém podání. Vypadalo to vskutku zajímavě, ale s postupem času se film pořád dokola opakoval, nepřinesl nic extra, spíš naopak. Stálé žvátlání o vaření by nemuselo být špatné, kdyby bylo proloženo něčím jiným. Postupem času film nudil. Divím se, že to ti manželé přežili ve zdraví, já bych to asi nedal. Naštěstí herecky skvělé, ať Meryl Streep či Amy Adams, jen škoda, že příběh nebyl více inovativní. Ale přesto film zabavil, jen si myslím, že to mohlo být o něco lepší....55%. ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Jen za Meryl Streep bych dal všech pět. Jenže film rozdělený do dvou rovin si jde proti sobě. První rovina sleduje Julii Child v podání naprosto excelentní Meryl Streep. Prostředí Paříže a všech těch pochutin bych jedl po celou dobu. To však by nesměl mít film druhou rovinu. Šedá myška Julie Powell se rozhodně něco už konečně (do)udělat. Veme knihu Julie Child a uvaří vše co tam je. Mám snad jen já ten pocit, že na konci filmu (spoiler) řekne za mě Julie Child druhé Julii totožný názor? Nelíbí se mi to. Nudná Amy Adams (a to se mi tak líbila v Noci v muzeu 2) působila jako výtvor od mcdonalda. Oproti labužnické Meryl Streep! Bohužel film hodnotím jako celek ***. Je to velká škoda, protože být film jen a opravdu jen o Julii Child pak vidím zasloužených ****. ()

Rosana 

všechny recenze uživatele

Meryl zahrála výborně stupidní blbku, ale ta druhá nebyla ani trochu zábavná. Její psychotické až patologické stavy platonické zamilovanosti do autorky kuchařky a manické posedlosti vlastním blogem byly v tak dlouhometrážním snímku až neúnosné. Je ale pravda, že kdo rád vaření, ten rád toto. ()

zahubicku 

všechny recenze uživatele

2 hodiny nudy, kdybych se chtěl naučit krájet cibuli ve velkém, tak si pustím CD - Vaření pro vojáky (nebo tak nějak, viz. Comeback ) a né tento film kde neustále protagonistka Julie řve jak na lesy . ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

14.2.2010 ~ Romantická komedie s prvky dramatu, která nepřetéká ostrovtipem, romance je tu taky poskrovnu a největší životní drama tu prožívají humři. Film je spíš o lásce. O lásce k jídlu a schopnosti se k něčemu nadchnout. ~ Upřímně řečeno ani nevím, že bych kdy projevil zájem vidět film o dvou nadšených kuchařkách. A ani pořádně nevím, jak se mi tu objevil, ale když už tu byl, byl by hřích ho odepsat. Nakonec, občas zabrouzdat k žánru a filmu, po kterém bych normálně asi zrovna neprahl, uškodit nemůže ;) ~ Julia (Meryl Streep), manželka nepříliš důležitého zaměstnance ambasády si jednoho dne usmyslí, že se naučí vařit. A protože má milujícího a podporujícího manžela, vrhne se do toho se vší vervou a výsledkem je spolupráce na francouzské kuchařce pro Američanky. ~ Jilue (Amy Adams) je kancelářská krysa na nepříliš uspokojující pracovní pozici. A taky se rozhodne jednoho dne, že udělá něco se svým kuchařským uměním. A to tak, že udělá jídla podle všech receptů z kuchařky, kterou pomohla stvořit Julia. ~ Mezi těmito dvěma světy je nějakých 50 let odstup. A v tomhle filmu sledujeme vzestupy i pády obou kuchařinek, jak se jim jejich koníček prolíná s jejich vztahy a zjišťováním, kolik času a nervů jsou tomu všichni ochotni obětovat. ~ Nakonec se z toho vyklubala příjemná nedělní oddychovka, která by bez Meryl sice možná nestála za moc (tu nominaci na Oscara rozhodně nemá jen za sezení v zapěněné vaně ;), a která trvá dvě hodiny. Dvě hodiny jsou vážně moc. Ale co, každý si v tom najde něco a to přesně v takovém množství, aby to nebilo do očí. A ty dvě hoďky jsem ochoten odpustit :) ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Komedie o dvou příbězích a vlastně ani o jednom. Kdybych si měla vybrat, přála bych si, aby byl snímek jen o Julii Child s Meryl Streep. Kdyby tam nebyla ta, těžko by se dalo říct, že se jedná o komedii a ne o nějakou červenou knihovnu, kterak se mladá Julie Powell potýká se svým neúspěšným životem a vybíjí si to na svém manželovi. Taková malá odbočka: je zajímavé si porovnat vztah mezi postavami M. Streep va S. Tucciho v tomto filmu a ve filmu Ďábel nosí Pradu, ale totéž by se dalo vlastně říct i o A. Adams a M. Streep a filmu Pochyby. Bože, já se někdy zaměřím na takové prkotiny :-) ()

mysiak 

všechny recenze uživatele

Príjemne naladená komédia, ktorá sa čiastočne odohráva v dvoch obdobiach..Meryl Streep má divný prízvuk, ale stále je vynikajúcou herečkou...prekvapením je pre mňa Amy Adams...ktorá sa mi v poslednej dobe začína páčiť čím ďalej viacej...z tejto chuťovo originálnej komédie, cítiť prirozdzené nadšenie...čo je fajn, ako aj celý film ()

katasta 

všechny recenze uživatele

Za něco to stálo až tak posledních dvacet minut, jinak by si to spíše zasloužilo o hvězdičku méně. Hlas Meryl je tu fakt otravný a nějaký nečekaný zvrat přijde až ke konci. ()

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Vkusné a uvěřitelné příběhy dvou zdánlivě rozdílných žen. Kvalitní herecké výkony a řada moc a moc dobrých receptů. ()

Alementina 

všechny recenze uživatele

Ten film vlastne neni vubec nijak zvlastni, ale je tak prijemne obycejny a pozitivni, navic jsem mela chut hned zacit varit :) A proste mam rada filmy, po jejichž shlednuti mam ten pozitivni feeling :) A taky se mi libi, ze si ten film na nic nehraje. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Překvapivě záživná kulinářská dvojbiografie s nepřekvapivě ženiální Meryl Streep. Blogující Julie Powell mi byla vesměs ukradená, celek ovšem zdatně vyrovnával rozkošně vykreslený vztah Julie Child a jejího manžela. Doporučuju nejen kuchařkám a bloggerkám. ()

Reklama

Reklama