Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1949 a milovnice jídla Julia Childová se stěhuje se svým manželem do Paříže. Být ženou v domácnosti ji však nebaví, a tak se začne věnovat své zálibě, vaření. Anglicky psané kuchařky v Paříži nenajde, a tak se pouští do studia starých francouzských kuchařských knih. O více jak deset let později vychází její kuchařka a Julia Childová se stává celebritou v kulinárním světě. New York 2002. Třicetiletá začínající spisovatelka Julie Powellová, která zrovna pracuje na městském úřadě a pomáhá rodinám postiženým newyorskou tragédií, se jednoho dne rozhodne, že během roku uvaří všech 524 receptů z klasické kuchařky paní Childové. A o svém projektu se rozhodne psát blog. Ten je po těžkých začátcích úspěšnější a úspěšnější. Chodit do práce a k tomu vařit tolik jídel je však obtížné. Julie je svým projektem čím dál více posedlá, nemluví a nepřemýšlí o ničem jiném, ve volném čase jen vaří. Přestává si rozumět s manželem a ten ji nakonec opouští. Je jen na Julii, aby urovnala jejich vztah a dotáhla svůj blog do úspěšného konce. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (387)

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Julie a Julia je přesně tím typem filmu, kterému se obloukem vyhýbám - odpočinková romantická komedie, která je vhodná tak možná jako kulisa k vaření. Navíc se jedná o (netvrdím, že úmyslnou) vymývárnu mozků v americkém střihu, kdy je pro postavy největším neštěstím bydlet nad pizzerií (co by za takové bydlení někteří Američané dali). (792., 17. II. 2013) ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Líbil se mi nápad se sledováním dvou paralerních příběhů. Nejdříve se ocitneme ve Francii v roce 1949, kde se seznámíme s Juliou, která sem právě přicestovala a pak se seznámíme s jejím dokonalým kuchařským uměním, protože ja jinak nazvat ta kouzla, která předváděla s jídlem. Pak se přesuneme do současného New Yorku. Kde sledujeme Julie, která se přestěhovala do nového bytu. Pracuje na plný úvazek v práci, kde po celý den musí odpovídat lidem na jejich všetečné dotazy. Po večerech se odreagovává vařením nejrůznějších jídel. Pak jí napadne, že by mohla vyzkoušet všechny recepty, které napsala Julia. Stanovila si velmi nelehký úkol. Během třistašedesátipěti dní musí uvařit pětsetdvacetčtyři receptů, podotýkám stejně chutných. Příjemně jsem se bavila, ale už příště nebudu sledovat film s prázdným žaludkem, protože se několikrát hlasitě přihlásil o slovo. ()

Reklama

italka63 

všechny recenze uživatele

Takový moc milý film podle skutečných životů. Úžasná Meryl Streep jako stejně úžasná manželka velvyslance v Paříži, kde se zamiluje do francouzské kuchyně, tvrdohlavě projde kurzem vaření se samými muži -z ženského ji totiž vyhodili:-) Elegantní padesátá léta a ona se se svojí přítelkyní rozhodné vydat francouzskou kuchařku pro americké ženy, s energií a šarmem sobě vlastním. Amerika, současnost...jedna mladá žena s hodným mužem, s nímž se přistěhuje do podnájmu nad pizzerií, se kvůli osobní nespokojenosti se svým životem rozhodne za jeden rok uvařit úplně všechny recepty a napsat o tom blog. Během této doby se s ní povahově přes několik desítek let prakticky ztotožní...a vaří...takové skvěle odpočinkové, laskavé a určitě vás přepadne hlad nebo začne honit mlsná:-) ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Mám rád jídlo. Mám rád Meryl Streep. Mám rád Amy Adams. Takže pro mě ideální film, kterému jsem ochoten odpustit mnohé. I ty dvě odlišné a nesouvisející dějové linie, které spojuje pouze kniha kuchařských receptů a radost z vaření. Streepová opět předvedla svou schopnost být chameleon a současně Meryl a ještě přitom zahrát Julii Childovou lépe než by to zvládla Julia Childová. Amy Adams je milá a okouzlující a i když její Julie zůstává vedle Childové poněkud nevýrazná, zabrala si pro sebe mnohem víc mých sympatií. Možná pro svou všednost a odhodlání vydržet ve více méně nesmyslné sázce, kterou uzavřela sama se sebou. Občas se zadaří vtípek, občas dialog, některé scény jsou výborné a nad některými pokrmy se sliny sbíhají. A celé dohromady to má příjemné pozitivní a optimistické aroma. ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si to včera pustila před spaním jen s vědomím, že to dle názvu bude o nějakejch dvou ženskejch, z nichž jednu ztvárňuje Meryl Streep, jináč jsem o filmu neměla ani páru. Při úvodních titulkách jsem zjistila, že na režisérské stolici seděla Nora "dám vám tu nejsladší romantiku" Ephron, tak si říkám v souvislosti s názvem filmu a tak...: "To začala na stará kolena točit romantiku o lesbách, či co??". No zase omyl, řekla jsem si ve chvíli, kdy jsem zjistila, že od sebe hlavní hrdinky dělí půl století a dva kontinenty. Takže jsem stále nevěděla o čem to bude, ačkoli mě to pomalu ale jistě začínalo bavit a to díky komediálnímu herectví zmíněné Meryl, pak se příběh začal pomalu klubat, jedna píše kuchařku a druhá se asi o padesát let později rozhodne podle té kuchařky vařit a psát si o tom čím dál úspěšnější blog. Půlka filmu, já se bavím a furt se nemůžu zbavit dojmu, že mi to připomíná Ďábel nosí Pradu, kde špičkovou módu nahradila špičková kuchyně. Ani nevím proč mě to tak příjemně dostalo, filmy o vaření mě nikdy nijak extra nebraly a řadím se mezi ty, co jídlo raději konzumují, než připravují, každopádně jsem se u filmu báječně odreagovala a usínala jsem s takovým tím pocitem, že jsem viděla něco hodně milého. Uvažovala jsem o čtyřech hvězdách, ale ty dávám jen filmům, které buď přinesly něco nevídaného, nebo mě přivádějí k myšlence, že bych je ráda viděla co nejdříve znovu, to ale není tento případ, tudíž dávám jen silné tři kousky a považuji film hned po Samotáři v Seattlu za nejlepší romanci paní Ephronové, v níž druhá polovička byla nahrazena jídlem. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (22)

  • Meryl Streep přibrala během natáčení 7 kilo. (Ernia)
  • Film zajímavým způsobem adaptuje a kombinuje dvoje slavné paměti: Julie & Julia od Julie Powell a My Life in France od Julie Child s Alexem Prud'hommem. My Life in France popisuje léta, která Child strávila v poválečné Paříži jakožto manželka zaměstnance ministerstva zahraničních věcí Paula Childa, kdy byla schopna proměnit svou vášeň pro francouzskou kuchyni v plnohodnotné poslání ve snaze rozšířit ji do amerických domovů. Poté, co se stala první Američankou, která vystudovala slavnou kuchařskou školu Cordon Bleu, popularizovala francouzskou kuchyni v Americe spoluautorstvím kuchařské knihy Mastering the Art of French Cooking. Popularita této kuchařky zahájila její kariéru televizní kuchařky, díky které se proslavila po celé Americe. Child se ze všech sil více než kdokoliv jiný snažila odradit Američany od konzumace konzervovaného a mraženého jídla a polotovarů a prosazovala přípravu čerstvých a chutných jídel. (Martin00x)
  • Meryl Streep byla za roli Julie Childové nominovaná na Oscara v kategorii "Nejlepší herečka v hlavní roli". Je to její šestnáctá nominace na sošku v kariéře. (Sekmen)

Reklama

Reklama