Reklama

Reklama

Mongolsko - Ve stínu Čingischána

  • Slovensko Mongolsko - V tieni Džingischána
Trailer

Obsahy(1)

Okouzlující země, hledající vlastní současnou podobu tváří v tvář svému dědictví ze 13. století, byla kdysi největší říší, jakou kdy svět uzřel. Nazývala se Pax Mongolica. Byla obávaná, zatracovaná a často obdivovaná stejně jako její zakladatel a vůdce Čingischán, který se za celý svůj život nedočkal porážky. V průběhu dobrodružného putování nevlídnou krajinou daleko od obvyklých cest objevíme jinou, neznámou a překvapivě nepředpojatou stránku nelítostného dobyvatele, jehož novátorské snahy zanechaly v myšlení a vývoji celé lidské společnosti mnohem hlubší stopy, než jsme ochotní si přiznat. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (29)

triatlet 

všechny recenze uživatele

Čtyřkolový Shaker je po Císařovně (Poslední kabriolet) a Karlovi (Tři kamarádi) můj další oblíbený automobilový hrdina:-) Pokud chcete vědět, kolik významů má slovo kůň v mongolštině, nechte si ujít tento cestopisný film. Krásně podaná každodennost Mongolska se prolíná s davovými scénami, které připomínají Čingischána. Rozprávkove podanie. (Expediční kamera - jihlavské kino Dukla 23.4.2011.) ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Čaro odľahlej a osobitej krajiny, kde ľudia patria prírode a ona im. Mongolsko je krajina, kde sa naozaj nevyberie rádový cestovateľ. Prostredníctvom Barabášovho dokumentu si divák môže vychutnať typickú atmosféru pravej mongolskej divočiny (nakukne do bežného fungovania ľudí v osadách, užije si miestne "zábavky" a rituály a pocestuje naprieč pustej a zároveň krásnej krajine). Ide o dokument s dušou a za každým záberom poznať Barabášové umenie. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Nádherné záběry ze země, kde není vlastně téměř nic. Život mimo města vypadá zřejmě stejně, jako v dobách toho největšího z Chánů. Akorát země už není nasáklá krví a mrtvolek pár stovek tisíc taky ubylo. Absolutně kočovní styl života založený na chovu obrovského množství všemožného dobytka. Převážnou část cesty se výprava drkotá v naprosto šílené káře přes ostré vrcholky skal a všudepřítomný prach. Párkrát oslní tamější obyvatelstvo svým raftem, když frajeři sjíždí pohodové říčky. Moc pěkně se mi na Mongoly žijící v duchu buddhismu koukalo. Rozbalí stany na místě, kde není vůbec nic a až je to omrzí, tak se přemístí na jiné místo, kde není taky vůbec nic. Tam by se cigánům tak moc líbilo. Žádná měď by je nelákala. Mohli by krást pouze beránky a ti nejšikovnější koníky. Dokument je doplněn řadou pěkných výroků Čingischána a vhodnou hudbou. Klaním se před tvůrci, že z krajiny, která toho nabízí tak málo dokázali přivést tak moc. A jak Pavol Barabáš říká. Nebýt jedné blechy a kde jsme dnes mohli být. Všichni bychom měli stejně šikmé oči a nic bychom si nezáviděli. Velmi poutavý a pořádně zajímavý dokument. 4 × hurá. Mimochodem, to "hurá" je prý také mongolské. Stejně jako jméno "Dalajláma", pokud to někomu něco řekne. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

A týmto som uzavrel Barabášovú filmovú torbu. Aspoň doteraz. Pevne verím, že sa dočkám ešte mnoho jeho filmov, ktoré ma potešia, nabudia dobrodružstvom a pokorou a ukážu mi miesta a kultúry o ktorých som ani nevedel že existujú. V tieni Džingischána je road movie o 5-tici kamarátov, ktorý putujú naprieč obrovskou a ľudoprázdnou krajinou Mongolska. Historické fakty o živote tohto vládcu sa prelínajú s dobrodružstvami, tejto pätice, ak nerátame ich Mongolského McGyvera, ktorý je ich sprievodcom. Sledujeme krajinu, zvyky kočovných ľudí aj myšlienky meditatívneho charakteru, ktoré znejú v Barabášovej hlave a ktoré sa týkajú spojenia prírody a človeka. Teda v tom, čo ho vždy ako tvorcu fascinovalo. Film má strašne krásne plynutie a podobne ako jeho ďalšie filmy aj tento je veľmi krátky na to, aby ma ako človeka naplno uspokojil. Toto ale nepovažujem za chybu. Len sa chcem po zhliadnutí týchto filmov vybrať do toľkých miest, že sa bojím, že na to nebudem mať čas. Ďalší výborný filmový zážitok, ktorý postupuje stále vyššie na stupni dokumentárnych filmov – po vizuálnej a technickej stránke, ale pritom zostáva príbehovo a myšlienkovo svojským. Takým, aké sú len filmy Paľa Barabáša. ()

Luke7 

všechny recenze uživatele

Pavol Barabáš opět nezklamal. Přináší nám dokument, který prolíná cestopisné putovaní s historií odkazu Džingischána a současností. Šamani i budhisté, zápasení, jízda na koni, pití alkoholu, auto "shaker", které spravuje místní řidič přezdívaný MacGyver, hlavně velký odkaz Džingischána ze 13.století, který je patrný dodnes nejen jako vojevůdce dobyvatele, ale i jako novátora v nastolení pořádku vydáním zákonů. Shlédnuto v rámci MFOF Opava 2010. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama