Violent Men, The

Western

USA, 1955, 96 min

Rudolph Maté

Max Steiner

Snímáno výhradně ve velkých celkových záběrech, neustálá hřímavá hudba, časté deklamační dialogy, kde postavy obhajují svoje postoje a Barbara Stanwyck jako nudná "černá vdova." Připadalo mi to jako rutina 50. let. Finále odbyté a potenciálně zajímavé motivy (nevěra) nerozvinuté. Naproti tomu Glenn Ford je dobrý v rambovské poloze veterána z občanské války, muže co je tlačen do kouta a co si "rád vybírá svoje vlastní bojiště."(17.1.2009)

Vynikající western přes technicolorovou barevnost značně nasáklý noirem a není to jen kvůli ústřední trojce Ford (mám ho čím dál radši), Stanwyck a Robinson. Klasická westernová zápletka se rozbíhá po nečekaných stezkách, charaktery hlavních postav jsou příjemně nejednoznačné a rozhodně nelze mluvit o klasickém příběhu z Divokého západu, když zde děj výrazně ovlivňují minimálně dvě silné ženské postavy. Nečekané a o to sladší překvapení.(23.3.2008)

• vypravěč

Bídný pokus o western nabírá plnými hrstmi z bohatého slovníku tohoto žánru a skládá z něj směšné fráze. Schematické postavy se pohybují bezživotným světem nepůsobivě poslepovaným z očekávaných kulis, vyjadřují se toporně a jejich chování neodráží vnitřní prožitek. Nedostatečná psychologická kresba, povrchní kontakt hudby a obrazu a především soustavné přehánění a necitlivost pro míru ještě marnost celku posilují.(30.7.2011)