Reklama

Reklama

Buddha padl hanbou

(festivalový název)
  • Írán Buda as sharm foru rikht (více)

Obsahy(1)

Nejmladší dcera z věhlasné íránské filmařské rodiny Makhmalbafových ukazuje cestu afghánské holčičky za vzděláním. Film výmluvně zasazený do bamjánské vísky, nad níž ze skalní stěny zeje mezera po zdemolované gigantické soše Buddhy, realisticky i metaforicky zobrazuje současnou situaci Afghánistánu. (MFF Karlovy Vary)

Recenze (19)

Lyncha 

všechny recenze uživatele

Kdyby to byl dokument, dám filmu bez rozmýšlení 5 hvězdiček a ještě lituju, že jich nemůžu dát 10. Ale jako drama to moc nefunguje. Dobrý nápad s dětskými herci-neherci. Působivá byla hra dětí na válku, šel z toho strach, tyhle děti nevypadaly, že by si jen hrály, ony to opravdu prožívaly. Jinak byl děj dost vleklý a v druhé půlce jsem pořád sledovala hodinky. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Jeden docela obyčejný den hazárské holčičky jakožto podobenství o traumatech, která si v sobě nese post-tálibánský Afghánistán... Škoda, že malé děti už se stávají tak častý trademarkem íránského artu, až je načase to začít parodovat. A taky je vidět, že mladá Makhmalbafová s těmi nehereckými caparty ještě neumí zacházet tak, jako její zkušenější kolegové. ()

Reklama

sochoking 

všechny recenze uživatele

Mňa to až tak moc nechytilo , ako väčšinu prítomných hodnotiacich . Je to taký polodokument , polofilm o tom , ako malé dievčatko behá po kopcoch a piští ( až by som jej hlavu utrhol ) , že chce ísť do školy . Okrem iného je to i dobrá sonda do debilnej mentality horských buranov v Afganistane , alebo v akej prdeli to bolo , a náhľad do ich spôsobu života . Dve hviezdičky udeľujem za scénky , na ktorých som sa fakt zasmial parádne . Nechcem naznačovať, sú neprehliadnuteľné . ()

fNdEsIECLE 

všechny recenze uživatele

A já také. Přes půlku jsem proplakal. Francouzská Ponette, jež nechce umřít, ale učit se, že je blbě, ale může být hůř. Škoda jen politiky. (Po projekci se snesla kritika z řad přítomných ctihodných filmových theoretiků – vypočítavost, podbízivost, hraní na city, a dětští herci – z každého záběru byla cítit nepřirozenost, před každým záběrem dostávali pokyn co a jak…jasné chmm jo chmm přesně chmm plk plk plk chmm… Ach, ti intelechtuálové.) ()

Raduzka 

všechny recenze uživatele

V roce 2001 byly Talibánem zničeny obří sochy Buddhů v Bamjánském údolí v Afghánistánu. Název filmu se inspiroval tímto činem, nijak se jím ale nezabývá. Je to takové nahlédnutí do života lidí v této oblasti, prostřednictvím hlavní hrdinky, malé holčičky, které se za každou cenu snaží dostat do školy. Není to ale tak lehké. V cestě jí stojí mnoho překážek, například skupinka chlapců hrajících si na ukamenování a svatou válku, nebo prostý fakt, že nemá peníze na sešit. Nicméně všechny strasti viděné dětskýma očima působí nakonec jako hra, i když nám se můžou zdát děsivé. Dokumentární vyznění filmu, dětští herci-neherci a krásná příroda umocňují dojem ze zajímavého filmu. Pro mě určitě 4 hvězdičky. ()

Galerie (21)

Související novinky

Seminář íránských filmů

Seminář íránských filmů

27.02.2010

Filmový klub ve Veselí nad Moravou pořádá ve dnech 19. - 21. 3. 2010 Seminář íránských filmů. Program nabídne nejenom íránské filmy, které se již promítaly v našich kinech jako např. Klíč, Chuť… (více)

Reklama

Reklama