Reklama

Reklama

Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka

  • USA The Chronicles of Narnia: Voyage of the Dawn Treader (více)
Trailer 2

Vraťte se do světa zázraků a kouzel C.S. Lewise ve třetím pokračování oblíbené série mísící prvky fantasy a dobrodružství Letopisy Narnie. Jednoho dne Lucinku a Edmunda Pevensieovy společně s jejich bratrancem Eustacem spolkne obraz a přenese je zpátky do Narnie. Tady se všichni tři s králem Kaspianem a jeho urozeným myšákem Reepicheepem nalodí na velkolepou loď Jitřní poutník a vyplují na cestu k tajemným ostrovům. Odvážní mořeplavci se utkají s mystickými tvory a znovu se shledají se lvem Aslanem na misi, jejíž výsledek určí osud celé Narnie! (HBO GO)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (527)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Třetí Narnie a konečně atraktivně. Plavba Jitřního poutníka přináší nekonečná moře fantaskního světa včetně všech monster a ostrovů v nekonečných dálkách. První půlka funguje jako "třetí" průvodce Narnií, ale mě ji dost kazil protivný nováček v posádce z našeho světa. Ten jeho obličej dává vzpomenout na obrázky dětí po srážce s betonovou zdí, ale proč ne. Druhá půlka již nabízí zajímavější příběh i svět, který konečně připomíná svůj žánr fantasy. Tajemné ostrovy, čarodějové, neviditelná stvoření a domy... a finále, které někomu připomene Krotitele duchů:). Bezproblémová zábava především pro mladší, které ale závěrečný souboj může trochu vyděsit (ta "hadí zrůda" se povedla). ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Po příšerném druhém díle o něco lepší - přesto velice průměrné - pokračování. Snad ani nemá smysl se více rozepisovat, prakticky se jedná o kopii předešlých dobrodružství s rodinou Pevensiů v polovičním obsazení, avšak s přidanou hodnotou (brachánek Eustace). Pachuť křesťanské agitky mi zde přišla největší z dosavadních dílů. ()

Reklama

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Bratranec Eustac je tlama k pohledání a svojí protivností představuje pro Lucku vážného konkurenta. Nic proti křesťanské alegorii, ale podávat poselství filmu tak polopatisticky jako zde, to mi připadá že tvůrci už předem považují diváky za blbce, kterým je třeba všechno důkladně vysvětlit a nejlépe několikrát zopakovat. A těch tisíckrát obehraných klišé a patosu bylo v "Plavě Jitřního poutníka" na můj vkus také až příliš. Ale pár slušných okamžiků by se snad našlo a nad celou sérií zatím určitě není třeba lámat hůl - příště to snad bude lepší... ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Chvilku nervní a nudný začátek (díky malému rozmazlenému usmrkanci), pak dlouhá cesta za "dobrodružstvím" a hledáním samotného "ZLA" a když mě to celkem začalo bavit, tak byl konec. Škoda, že film neměl spád od samého začátku a prakticky začal až ve dvou třetinách, jinak by to bylo mnohem koukatelnější a zábavnější. u mě 45% s potenciálem mnohem větším. Ale sledovat se na to dalo bez nervů. ...až tedy na ten začátek (( :: ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Vzhůru za novým dobrodružstvím v kouzelné Narnii, a i když se jedná o "nejdospělejší" příběh, nad jeho zpracováním převládají mírně rozporuplné pocity. Stačí se totiž podívat na filmografii režiséra Michaela Apteda a divák má hned jasnou představu o tom, jaké je třetí pokračování. Edmund s Lucií nám trochu zestárli a jejich pobyt u strýčka a jeho frackovitého syna (Will Poulter podává nejlepší herecký výkon z celého filmu) v Anglii sužované válkou se rázem změní. Tentokrát se se do Narnie nevstoupí skříní, ale kouzelným "oživlým" obrazem s motivem korábu Jitřní poutník brázdícího moře, jehož posádce velí udatný princ Kaspian, který se mezitím stal králem a naše tři hrdiny uvítá s otevřenou náručí. Jeho lodní posádka čítá třeba přerostlou mluvící krysu a do jejich řad přibude hysterický uřvaný bratranec-zbabělec z anglického venkova, kupodivu píšící si deník, jenž dojde k závěrečnému prozření a s jeho nápravou je spojená i milá pointa v příběhu, kterému ovšem zoufale chybí dobrý vypravěčský rytmus a cit pro gradaci, což u Apteda není žádné překvapení. Na téměř nenapínavé dobrodružné plavbě střetneme řadu hustě digi-pohádkových postav, ale vzhledem k tomu, že nějak zásadně nepromluví do příběhu (poté, co odehrají svou scénu, zmizí tím způsobem, že už o nich ve vyprávění nepadne ani slovo) budí dojem, že ve filmu jsou jen proto, aby se splnil rozpočet a nedošlo k nějakým přebytkům v nákladech. Film má nápadů nepřeberné množství, ale ve zkratkovité Aptedově režii nejméně polovina z nich zanikne, příběh tak ztrácí na poutavosti a síle. Na druhé straně, Apted neselhává ve vykreslení postav a nenásilným stylem umí vtisknout postavě rozmazleného kluka vtipnost a stejně neomylný je v líčení vztahů mezi jednotlivými postavami. V závěrečné bitvě na moři za zvolání pověstné věty "za Narnii" z úst hrdinů " už mně neběžel mráz po zádech, jako kdysi a bylo to dáno tím, že v předchozím ději bylo pokušitelské Zlo (jeho vlivem naši hrdinové zatoužili třeba po moci a fyzické kráse) v podobě zelené mlhy spojené s únosy lidí v Narnii, líčeno dost chabým způsobem a závěrečná "monster" bitva s mořskou nestvůrou sice byla po trikové stránce vyvedená, ale nijak nezvýšila matný divácký prožitek. Spíše vyzdvihla dilema nad závěrečným hvězdičkovým ortelem filmu. Trikaři odvedli dobrou práci a ve filmu je na co se dívat, povinné Aptedovi time-outy, kterých si dával až podezřele mnoho, postupně zabíjely scenáristické originální nápady a nezbylo, než si povzdechnout a dotvořit si je ve vlastní mysli podle vlastní představivosti. Ostatně není vyloučeno, že právě tohle bylo záměrem tvůrců, a sice probudit divákovu fantazii a příběh rozvinout tak, jak se to Aptedovi nepodařilo. Jeho angažování pro akční fantasy byl obrovský přehmat. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (8)

  • Mezi filmem a knihou lze najít několik rozdílů. Ve filmu například dostane posádka za úkol položit sedm mečů na Aslanův (Liam Neeson) stůl, aby porazili zelenou mlhu. V knize se však tyto meče vůbec nevyskytují. (Lokitre)
  • Po neuspokojivých tržbách předchozího dílu (2008) chtělo studio Disney zredukovat rozpočet tohoto snímku, a to na 100 milionů amerických dolarů. S tím ovšem nesouhlasila koprodukční společnost Walden Media, která v té době vlastnila práva na filmová zpracování "Narnie" a odsouhlasila rozpočet 140 milionů. Namísto Disneyho se tak koproducentem (a také distributorem) stalo studio 20th Century Fox – paradoxem je, že o pár let později toto studio koupil právě Disney. (fiLLthe3DD)

Související novinky

Zemřel režisér Michael Apted

Zemřel režisér Michael Apted

09.01.2021

Ve věku 79 let zemřel britský režisér a producent Michael Apted. Rodák z hrabství Buckinghamshire započal svou kariéru v televizi, brzy se však proslavil sérií časosběrných dokumentárních filmů „Up“… (více)

Narnie dostane další šanci

Narnie dostane další šanci

02.05.2017

Z Letopisů Narnie měla být fantasy série konkurující Harrymu Potterovi, bohužel to ale nevyšlo. Studio Disney značku zařízlo poté, co měla dvojka málem poloviční výdělky, a prodalo práva 20th Century… (více)

Zlatý glóbus 2011 - výsledky

Zlatý glóbus 2011 - výsledky

17.01.2011

Tak jako každý rok, i letos, nám hollywoodští zahraniční novináři připravili nejedno (ne)příjemné překvapení. Pod letošním moderátorským vedením Rickyho Gervaise se stal neúspěšnějším filmem The… (více)

Královské i sociální Zlaté glóby

Královské i sociální Zlaté glóby

15.12.2010

Osmašedesáté udělování „oscarových předskokanů“ se odehraje v lednu, nominace známe od včerejška. Co se týče počtu nominací, vede britské drama s údajně excelentním Colinem Firthem The King´s Speech… (více)

Reklama

Reklama