Reklama

Reklama

Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka

  • USA The Chronicles of Narnia: Voyage of the Dawn Treader (více)
Trailer 3

Vraťte se do světa zázraků a kouzel C.S. Lewise ve třetím pokračování oblíbené série mísící prvky fantasy a dobrodružství Letopisy Narnie. Jednoho dne Lucinku a Edmunda Pevensieovy společně s jejich bratrancem Eustacem spolkne obraz a přenese je zpátky do Narnie. Tady se všichni tři s králem Kaspianem a jeho urozeným myšákem Reepicheepem nalodí na velkolepou loď Jitřní poutník a vyplují na cestu k tajemným ostrovům. Odvážní mořeplavci se utkají s mystickými tvory a znovu se shledají se lvem Aslanem na misi, jejíž výsledek určí osud celé Narnie! (HBO GO)

(více)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (527)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Myslel som, že to dopadne horšie, ale ešte sa to dá pozerať.150 mil. tam našťastie je vidno aj keď miestami sú efekty trošku slabšie. Zo začiatku cca prvá pol hodinka je zaujímavá, ale potom príde to čoho som sa obával. Chýbala mi tam hudba Harry Gregson-Williamsa, scenár trochu začínal slabnúť a efekty spolu sním. No našťastie sa to neskončilo v ešte väčšiu tragédiu a film si už len udržal mierne nadpriemernú rodinnú zábavu. Oproti predošlému dielu som si už na Bena Kaspiana Barnesa zvykol. 55% - 3* ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Jasný komerční král letošních Vánoc, jemuž těžko hledat konkurenci. Třetí Narnie je totiž natolik pro každého, že už to víc snad ani nejde. Sindibádovský feeling má osvěžující šmrnc, Apted přikládá pod kotel slušivou, byť nikterak rozmáchlou akcí (oproti předchozím dílům jde v podstatě o komorní studiovku) a solidní atmosférou, a příběh samotný je i přes dost neomalené prošpikování křesťanskou agitací v podstatě perfektním naplněním schématu mýtického putování, kdy jsou hrdinové přivoláni do fikčního světa, v němž překonají zkoušky a vrátí se domů v jistém směru pozměněni. Jistě, Pevensiovi zažívají něco takového již potřetí, avšak s každým dalším dobrodružstvím se vyvíjejí a "dozrávají", aby tentokrát předali klíče od skříně/obrazu/to je fuk další generaci, jež si sama projde zásadní proměnou. Čemuž dost pomáhají i úpravy oproti předloze, které příběh táhnou k výraznější gradaci a dávají transformaci postav podstatně větší prostor. Tudíž i emocionální dopad je výrazně větší. Jen kdyby se prostotu sdělení povedlo lépe zaonačit, anebo ještě o kousek zkrátit stopáž. Po 90 minutách už nuda nevykukuje, ale z plátna přímo civí. P.S.: Prozatím zdaleka nejlepší 3D konverze. Bohužel jako obvykle úplně zbytečná. ()

Reklama

akisha 

všechny recenze uživatele

Oproti dvojce jasný zlepšení, ale jinak taky žádná sláva. Ze začátku ten kluk na zabití, otravná heroická krysa na zabití a co jako měla bejt ta zelená mlha, co se ve filmech zpravidla používá pro znázornění pšouku? Pak nějaký to svádění ke špatnostem, že, jako například že bys nikdy neměl chtít vypadat jako tvoje sestra, je to totiž hřích. Všechny tyhle věci jsou pro děti výchovný, to jo, ale tohle je prostě moc okatý, skoro jako nějaká zfilmovaná příručka "jak se vyhnout zlu a na co si dát pozor". Symbolismus se naštěstí v příběhu trochu ztratil, takže než se na scéně objeví Aslan (na konci si ho děcka zavolaj a on pomůže, proč to neudělal hned?), dá se i zapomenout, o co tu vlastně jde především. Velký plus je, že krysa odplula na svý pidi-lodičce do země, ze který není návratu. Díky bohu za to. O napětí nemůže bejt řeč, na to je mi až moc jasný, že u filmu pro děti těžko někdo zhyne bídnou smrtí. Linie s drakem se mi docela líbila, konečně aspoň ten drak není hned ztělesnění satanovo. Sem tam i docela fajn scéna se vyskytla a Ben Barnes odhodil image modýlka a nasadil image piráta, což je taky OK. Hudba nic moc, i když scenérie i triky ucházející, ale pro dospěláka nemá Narnie moc co nabídnout. A další velkej problém vidím v postavách, protože krom těch děckejch tam žádná není, a ty děcký za moc nestojí (sláva, že tam nebyl Petr!). Jediná postava, kterou jsem si aspoň trochu oblíbila, je Edmund. No a ten Eustace taky nakonec nebyl tak špatnej, když si přestal stěžovat a na chvíli zklapnul. Takže film se mi vlastně moc nelíbil, ale pak jsem si představila ty děti, tak tohle by je asi mohlo bavit. Myslím, že tak do 12-13 let je to pro ně obstojná zábava. Pak snad budou koukat na něco lepšího. 45% ()

prome 

všechny recenze uživatele

Nová Narnie má stejné vady, jako předešlé dva díly. Příšerné hlavní "herce" (tupé, naivní výrazy ve tváři Georgie Henley mě budou nějakou dobu strašit), samozřejmě kromě Bena Barnese, tupé dialogy a strašně umělé kulisy. Chvílemi jsem se všemu smál, ale to asi nebyl účel, chvílemi odvracel zrak a chvílemi jsem si přál, aby byl konec. Z některých dialogů mi málem upadly uši. Přesto všechno dávám 2*, protože je to lepší jak druhý díl. Jestli bude další díl, tak doufám, že vymění celé herecké obsazení a upustí od těch barviček. Režisérovi bych možná dal ještě jednu šanci. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Přestože se jedná o doposud nejlepší díl série, nevystačí to na víc než těch třicet procent. Poprvé jsem ale měl pocit, že z toho šlo něco vymáčknout, což je asi dobře. Poulter je taky první výrazně dobrý dětský herec v sérii. Křesťanská tématika tomu kvůli její očividnosti dost škodí, triky jsou špatné a Spasitel by neměl hrdiny zdravit pozdravem: "Nazdar, mládeži." Časem zvážím druhou hvězdu - vážně to není daleko. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (8)

  • Třetí díl ságy při rozpočtu 50 milionů amerických dolarů první víkend moc nezazářil, když vydělal „jen“ 24 milionů. Nakonec v Severní Americe utržil 104 miliony. Zbytek světa byl štědřejší a tak si snímek celosvětově přišel na 400,6 milionu dolarů. (pavlikv)
  • Architekt Barry Robison chtěl vzdát hold všem, kteří pracovali na titulní lodi, a tak po dohodě s producenty a režisérem nechal pod nápis na vrcholu stěžně vepsat jejich jména. (pavlikv)
  • Filmování mělo začít už v roce 2008. Točit se mělo na Maltě, v Praze a na Islandu – nakonec se kamery rozjely až o rok později a celý snímek byl natočen v Austrálii a na Novém Zélandu. Tvůrci také chtěli využít vodní nádrž v Baja Studios v Mexiku, kde vznikl např. Titanic (1997), což ovšem bylo studiem zamítnuto s ohledem na aktuálně nedostatečnou bezpečnost v této zemi. (fiLLthe3DD)

Související novinky

Zemřel režisér Michael Apted

Zemřel režisér Michael Apted

09.01.2021

Ve věku 79 let zemřel britský režisér a producent Michael Apted. Rodák z hrabství Buckinghamshire započal svou kariéru v televizi, brzy se však proslavil sérií časosběrných dokumentárních filmů „Up“… (více)

Narnie dostane další šanci

Narnie dostane další šanci

02.05.2017

Z Letopisů Narnie měla být fantasy série konkurující Harrymu Potterovi, bohužel to ale nevyšlo. Studio Disney značku zařízlo poté, co měla dvojka málem poloviční výdělky, a prodalo práva 20th Century… (více)

Zlatý glóbus 2011 - výsledky

Zlatý glóbus 2011 - výsledky

17.01.2011

Tak jako každý rok, i letos, nám hollywoodští zahraniční novináři připravili nejedno (ne)příjemné překvapení. Pod letošním moderátorským vedením Rickyho Gervaise se stal neúspěšnějším filmem The… (více)

Královské i sociální Zlaté glóby

Královské i sociální Zlaté glóby

15.12.2010

Osmašedesáté udělování „oscarových předskokanů“ se odehraje v lednu, nominace známe od včerejška. Co se týče počtu nominací, vede britské drama s údajně excelentním Colinem Firthem The King´s Speech… (více)

Reklama

Reklama