Reklama

Reklama

Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka

  • USA The Chronicles of Narnia: Voyage of the Dawn Treader (více)
Trailer 1

Vraťte se do světa zázraků a kouzel C.S. Lewise ve třetím pokračování oblíbené série mísící prvky fantasy a dobrodružství Letopisy Narnie. Jednoho dne Lucinku a Edmunda Pevensieovy společně s jejich bratrancem Eustacem spolkne obraz a přenese je zpátky do Narnie. Tady se všichni tři s králem Kaspianem a jeho urozeným myšákem Reepicheepem nalodí na velkolepou loď Jitřní poutník a vyplují na cestu k tajemným ostrovům. Odvážní mořeplavci se utkají s mystickými tvory a znovu se shledají se lvem Aslanem na misi, jejíž výsledek určí osud celé Narnie! (HBO GO)

(více)

Recenze (527)

verbal 

všechny recenze uživatele

Křesťansko - demokratická homofantasy, která donutí člověka přemýšlet, jak by se asi dal nejlíp ukřižovat lev. Nebo proč nevzali na palubu doktora Doolittla, či proč v tom hrají takové nehezké děti? Pan Lewis má tu smůlu, že už si nemůže vykouřit pořádný promotion a donutit ty parchanty nosit trička s Aslanem, chodit do kostela a pištět ve frontě na Vatikánskou premiéru. Vždyť proti Hery Potratovi je to pořád opravdový skvost! ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Bez problému snesitelné. A pokud se má od příště opravdu měnit herecké obsazení, ať jdou klidně do čtyřky. 50% ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Ešte horšie ako Kaspian. Tam sa aspoň bolo na čo pozerať a malo to bombastické finále, tentoraz je z toho len hallmarkovsky lacné a nudne jednotvárne putovanie po neveľmi zaujímavých lokalitách s nevzrušivými hrozbami. Zle animovaná zelená hmla ako hlavný zloduch, zle hrajúce ústredné duo, otravný potkan, ohavne gýčová loď a drak požičaný z Dračieho srdca. Navyše, hoci mi kresťanský duch Narnie inak nevadí, v závere ma tá Aslanova lopata ("Budem vás chrániť aj vo vašom svete, tam mám ale iné meno.") riadne tresla po čele. Pozitívne dojmy? Celková odyseovská koncepcia, odkazy na Raya Harryhausena a spočiatku neznesiteľný bratranec Eustace, ktorý sa svojím prístupom ("Milý denníček, plavím sa na smiešnej lodi s nenávideným bratrancom, otravnou myšou a šialencami, ktorí zrejme v dôsledku zlej stravy neustále blúznia o akejsi zelenej hmle!") nakoniec stáva najsympatickejšou postavou trilógie. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $155miliónovTržby USA $104,386,950Tržby Celosvetovo $418,186,950Tržby za predaj Blu-ray v USA $10,888,825Tržby za predaj DVD v USA $36,099,501║ Neskutočná otravnosť, pri ktorej aj Narnia: Princ Caspian má nejakú tu úroveň, a po Potterovi 7.1 ďalší nepekný kopanec od tvorcov, kde vizuál kazí konverzia do 3D a to fakt dosť bolestne, oči dostali nepekne zabrať, príbeh prvotriedna suchá výplachovosť, režisérska neobratnosť Apteda, trikovo prevažne bezduché tápanie a niektorý herci fakt zlý kastingový výber. /videl v kine 3D verziu: 20%/ __V USA je tržba $24milionov za premierový víkend komerčné fiasko. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Třetí Narnie a konečně atraktivně. Plavba Jitřního poutníka přináší nekonečná moře fantaskního světa včetně všech monster a ostrovů v nekonečných dálkách. První půlka funguje jako "třetí" průvodce Narnií, ale mě ji dost kazil protivný nováček v posádce z našeho světa. Ten jeho obličej dává vzpomenout na obrázky dětí po srážce s betonovou zdí, ale proč ne. Druhá půlka již nabízí zajímavější příběh i svět, který konečně připomíná svůj žánr fantasy. Tajemné ostrovy, čarodějové, neviditelná stvoření a domy... a finále, které někomu připomene Krotitele duchů:). Bezproblémová zábava především pro mladší, které ale závěrečný souboj může trochu vyděsit (ta "hadí zrůda" se povedla). ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,…A TAM SEDM MEČŮ POLOŽÍŠ NA ASLANŮV STŮL. ALE POZOR! BUDETE ZKOUŠENI.....“/// Ble, ble, ble… šup (teda žbluňk) a jsme v Narnii, kde je mír (pro milovníky statistik – už 3 roky). Zatímco mluvící krysa mi připadá normální, se zbraněmi v rukách dětí se stále nemohu smířit (nejsem pacifista!!!). Prostě s nima vypadaj divně. (A vlastně i bez nich....) Z pohledu 11ti letého dítěte je to napínavé dobrodružství s troškou vtipu, ale extra nadšení nepřevládá. Tahle fantasy série v naší rodině moc hlasů nepobere. TO JE NAPOSLEDY CO TU JSME, ŽE ANO? Ne? Ano? Prosím - ANO! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chci vidět bojovat draka s vodním hadem. 2.) Chci adoptovat nesympatický děti (beze zbraně). 3.) Ještě pořád si myslím, že Aslan je princ, bydlící s čarodějnicí ve skříni (a kterýmu uplavala loď). /// PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE ** NAPĚTÍ * ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Tak aj v tretom dieli je vysoká dávka vizuálnych efektov no dej sa ťahá už v inom štýle ako prve dva dieli. Dej je temnejší, zaujímavejší ale pre mňa o niečo slabší ako v prvých dvoch dieloch a taktiež mi tu veľmi chýbal soundtrack z jednotky a dvojky. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak mame tu novyho rezisera, ale ze by se to nejak promitlo na kvalite filmu se rict neda. Je to proste na zhruba stejny urovni, nicmene to v mym pripade znamena vcelku v pohode. Je fajn, ze si Apted uvedomil, ze tu jde hlavne o Narnii, takze se zbytecne nesere v Londyne a behem deseti minut uz uhani lod po mori. Takze tenhle dil zlehka pripomina Piraty z Karibiku. Co se tyce pribehu, trailer to prezentoval jako hromadu zaporaku a velkejch bitev, ale nic z toho se ve vysledku nekona. Bitek tu par je, dostanou se ke slovu i novy potvory typu drak, nejaky sulini s jednou nohou a podobne, ale rozhodne tu neni zadna velka bitva dvou armad a podobne. Ale tak nejak to ani nevadi, film nema ani dve hodiny, takze na nejaky dlouhy okecavani neni cas a jelikoz se lod plavi po ruznejch ostrovech, je to i dostatecne zajimavy. Skoda, ze tu vlastne neni zadnej hlavni zaporak, i kdyz zaverecna bitva se vcelku povedla. Co se tyce technicky stranky, triky neurazi, ale ani nenadchnou, hudba je stejna jak v minulejch dilech a herci ujdou. Samozrejme krome hyper otravnyho novyho malyho zmrda. Takze celkove docela fajn fantasy, navic s trochu drsnejsi atmosferou a na tech 110 minut slusna zabava. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Přestože se jedná o doposud nejlepší díl série, nevystačí to na víc než těch třicet procent. Poprvé jsem ale měl pocit, že z toho šlo něco vymáčknout, což je asi dobře. Poulter je taky první výrazně dobrý dětský herec v sérii. Křesťanská tématika tomu kvůli její očividnosti dost škodí, triky jsou špatné a Spasitel by neměl hrdiny zdravit pozdravem: "Nazdar, mládeži." Časem zvážím druhou hvězdu - vážně to není daleko. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Přesně na půl cesty mezi naprosto bezkrevnou, naivní a zbytečnou jedničkou a nářezovou, relativně drsnou dvojkou. Atmosféra zůstala, a celkové dojmy převládají příjemně... příjemné :), příběh ale tentokrát příliš stránek nepobral a za největší negativum Plavby Jitřního poutníka považuji kromě naproto zbytečného a ne vždy povedeného 3D především naprosto odporný televizní vizuál!! ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Když pominu to, že tu z obvyklý čtverky zůstali jen ta malá holka a Edmund, největší vopruz minulých dílů a opravdu geniálně je tu doplnil odpornej malej parazit, kterej je ještě větší vopruz než Edmund za oba předchozí díly dohromady, tak to v podstatě zůstane průměrnej fantasy snímek, kterej toho nemůže moc nabídnout a za celou stopáž neproběhne ani jediná zajímavější scéna, která by stála za zmínku a místo toho jsem byl nucenej sledovat, jak se napravuje pocit méněcennosti. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Změna režiséra přinesla konečně rozumnou délku výpravy do Narnie, kterou tentokrát nepříjemně okořenil otravný bratranec. Námořní dobrodružství by v Lewisově podání bylo až příliš pohodové, takže muselo vyústit v digitální bitvu s příšerou. Autorův odkaz je cítit až při závěrečném loučení. Celá série se snad jednou dočká důstojného zpracování. Za Narnii! ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Možno je to tým, že som čakal predošlými dielmi nižšie nastavenú latku, možno je to atraktívnym odyseovským konceptom a možno zmenou režiséra ale tretia výprava do tejto rozprávkovej zeme mi sadla najviac. Výsledok tentokrát napriek slušnému rozpočtu síce pôsobí lacnejším a komornejším dojmom a zamrzí aj potencialne zaujímavý, no nevyužitý "záporák" lenže všetko ostané funguje lepšie. Výmena ústredných charakterov, uveriteľnejší Kaspian a výraznejší emocionálny dopad hrajú prím, pričom nedostatky pomáha zaháňať aj rozumná minutáž a digitálny myšiak s hlasom Simona Pegga. I tak pochopiteľne nejde o žiadnu žánrovú klasiku a istá naivita je zrejme zakorenená už v predlohe ale na obyčajnú rozprávku to vlastne nedopadlo až tak zle. 70% ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Jasný komerční král letošních Vánoc, jemuž těžko hledat konkurenci. Třetí Narnie je totiž natolik pro každého, že už to víc snad ani nejde. Sindibádovský feeling má osvěžující šmrnc, Apted přikládá pod kotel slušivou, byť nikterak rozmáchlou akcí (oproti předchozím dílům jde v podstatě o komorní studiovku) a solidní atmosférou, a příběh samotný je i přes dost neomalené prošpikování křesťanskou agitací v podstatě perfektním naplněním schématu mýtického putování, kdy jsou hrdinové přivoláni do fikčního světa, v němž překonají zkoušky a vrátí se domů v jistém směru pozměněni. Jistě, Pevensiovi zažívají něco takového již potřetí, avšak s každým dalším dobrodružstvím se vyvíjejí a "dozrávají", aby tentokrát předali klíče od skříně/obrazu/to je fuk další generaci, jež si sama projde zásadní proměnou. Čemuž dost pomáhají i úpravy oproti předloze, které příběh táhnou k výraznější gradaci a dávají transformaci postav podstatně větší prostor. Tudíž i emocionální dopad je výrazně větší. Jen kdyby se prostotu sdělení povedlo lépe zaonačit, anebo ještě o kousek zkrátit stopáž. Po 90 minutách už nuda nevykukuje, ale z plátna přímo civí. P.S.: Prozatím zdaleka nejlepší 3D konverze. Bohužel jako obvykle úplně zbytečná. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Z nové Narnie jsem si odnesl především zjištění, že Hollywood už musí roubovat populární souboj vědy (Eustác) a víry (Aslan) i na dětské pohádky. Tahle pohádka je sice sterilní až běda (navíc s okázale digitálními kulisami kopírujícími Disneyho Alenku v říši divů, Disneyho Prince z Persie a Disneyho Piráty z Karibiku - pak už jsem jen čekal, kdy Jitřní poutník začne brázdit Tronův disneyovský kyberprostor), v rámci narnijských nudných báchorek ale stojí asi nejvýše. Což ale není výhra. Vůbec. Kaspian byl infantilní a vyprázdněný, Poutník je pak možná vyspělejší, jakékoliv další pozitivum by ale člověk nenašel ani lupou. Hlavní konflikt je vycucaný z prstu, dějové peripetie jsou nepříjemně nesmyslné a repetitivní (ostrov-ostrov-ostrov se zlotřilou zelenou mlhou?), děcka navzájem soutěží v otravnosti a jako velkorozpočtový trikový velkofilm to nestrhne snad ani na minutu… Narnie už asi jiná nebude. Nudí na souši, nudí i na vodě. Uložit k ledu, prosím. Pozn.: Navždy. 50% ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Kdy už jen ta série skončí, ať už to mám za sebou a nemusím dokoukávat pokračování? Žádná kvalitní herecká režie, laciné efekty a příběh jakž takž ujde. Ani u parodie predátora smíchaného s vetřelcím mládětem mě nepobavila. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

horší tři, i když byl Kaspian možná tupější, měl aspoň fajn akci a ty sympatičtější starší děti. Tady je sice pěkně odlišný děj, ale je zoufale nudný a všechny postavy až na Eustaca otravné a pitomé. Škoda, tenhle díl v knižní sérii je můj oblíbený a s trochou lepších triků a méně debilního zpracování to mohlo být mnohem lepší. Na další díl jsem každopádně stejně zvědavý. Snad to tentokrát vyjde. ()

TeeAge

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Christopher Markus, Stephen McFeely, Michael Petroni / Based on The Voyage of the Dawn Treader by C. S. Lewis | Hudba: David Arnold, Harry Gregson-Williams | Produkcia: Mark Johnson, Andrew Adamson, Philip Steuer | Distribúcia: 20th Century Fox | Štúdio: Walden Media, Dune Entertainment | Rozpočet: 155 miliónov $ | Tržby: 415,686,217 $ || ()

Eliott odpad!

všechny recenze uživatele

Ty ostatní díly ušly, ale tohle je hrůza a zoufalství. Asi nejhorší a nejotravnější postavu zde stvárňuje Will Poulter. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Ať již divák zná nebo nezná Lewisovu knihu, která posloužila filmu za volnou předlohu, bude rozhodně překvapen, že Lucinka a Edmund se ve svém nejnovějším dobrodružství musí postavit..... zelené mlze! Kromě toho je do filmu oproti knize přidána zcela nesmyslná linka s hledáním mečů sedmi ztracených lordů, které jedině mohou zastavit ono zlo za zelenou mlhou. Celý tento pokus o přeměnu poklidné duchovní poutě za nalezením kraje světa a Boha v akční hollywoodsky typizovanou zábavou bohužel nedává smysl. ()

Související novinky

Zemřel režisér Michael Apted

Zemřel režisér Michael Apted

09.01.2021

Ve věku 79 let zemřel britský režisér a producent Michael Apted. Rodák z hrabství Buckinghamshire započal svou kariéru v televizi, brzy se však proslavil sérií časosběrných dokumentárních filmů „Up“… (více)

Narnie dostane další šanci

Narnie dostane další šanci

02.05.2017

Z Letopisů Narnie měla být fantasy série konkurující Harrymu Potterovi, bohužel to ale nevyšlo. Studio Disney značku zařízlo poté, co měla dvojka málem poloviční výdělky, a prodalo práva 20th Century… (více)

Zlatý glóbus 2011 - výsledky

Zlatý glóbus 2011 - výsledky

17.01.2011

Tak jako každý rok, i letos, nám hollywoodští zahraniční novináři připravili nejedno (ne)příjemné překvapení. Pod letošním moderátorským vedením Rickyho Gervaise se stal neúspěšnějším filmem The… (více)

Královské i sociální Zlaté glóby

Královské i sociální Zlaté glóby

15.12.2010

Osmašedesáté udělování „oscarových předskokanů“ se odehraje v lednu, nominace známe od včerejška. Co se týče počtu nominací, vede britské drama s údajně excelentním Colinem Firthem The King´s Speech… (více)

Reklama

Reklama