Reklama

Reklama

Vlahoš von Rosret přišel jako mladík o oba rodiče a snažil se uživit, jak se dá. Velmi záhy zjistil, že má velké nadání pro podvody, a postupně své „umění“ zdokonaloval. Celou dobu, po kterou páchal tuto činnost, byl přesvědčený o tom, že tím vlastně nikomu neubližuje. Soud na to měl jiný názor a udělil mu trest smrti oběšením. Od jisté smrti ho zachrání lord Havelock Vetinari, který se považuje za jakéhosi anděla spásy a nabízí Vlahošovi místo poštmistra v Ankh-Morporku. Druhá možnost je pád do hluboké propasti a jistá smrt. Vlahoš tedy volí práci na zanedbané poště a doufá, že se mu podaří upláchnout. Hlídat ho bude golem Pumpa 19, který je něco jako probační úředník a ujišťuje ho, že se postará o to, aby neutekl, ale také o to, aby se mu nic nestalo. Na této poště totiž za záhadných okolností zemřeli již čtyři poštmistrové. Na poště jsou dva zaměstnanci. Starý, přesto mladší pošťák Toliver Grešle a mladý Slavoj Zálepka, vášnivý sběratel špendlíků. Protože pošta nedoručuje již léta žádné zásilky, všude jsou miliony dopisů a balíků. Velkým konkurentem poštovního úřadu je Nadosah Pozlátko, který vlastní systém klikacích semaforů, jež jsou mnohem rychlejší v doručování zpráv než pošta. Vlahoš na poště trpí halucinacemi, které mu ukazují, co všechno svými podvody v minulosti způsobil. Jeden z jeho podvodů s cennými papíry ovlivnil i život rodiny v tomto městečku. Pan Srdénko byl vynálezcem a majitelem semaforů, ale neměl dostatek peněz a musel si půjčit u banky. Když Vlahoš svým podvodem banku připravil o peníze, banka na svých klientech, včetně pana Srdénka, požadovala okamžité splacení půjčky, a tím byl pan Srdénko zlikvidován. Jeho systému semaforů se zmocnil podnikatel Nadosah Pozlátko. Pan Srdénko zemřel a na jedné semaforové věži zahynul i jeho syn Jan. Naživu zůstala jen jeho dcera Krasomila Adoráta Srdénková, která se o sebe musela postarat sama a vymyslela obchod s golemy. Vlahošovi se líbí a už kvůli ní se pokusí poštovní úřad obnovit, aby se pomstil Pozlátkovi. Vymyslí systém poštovních známek a nabízí expresní doručení zásilek. Krasomila Adoráta ho zprvu moc nemusí, ale když vidí, že bojuje proti Pozlátkovi, dovolí mu, aby ji pozval na večeři. V tu chvíli již díky halucinacím Vlahoš ví, že nepřímo způsobil smrt jejích blízkých, a chce se od ní raději držet dál. Tím ji však urazí. Na Pumpovu radu napíše na papír pravdu o tom, proč ji odmítl, a díky Pumpovi Krasomila Adoráta přijme pozvání na večeři. Zatímco čte dopis o všech Vlahošových skutcích, na poště začíná hořet. Způsobil to zlý bánší, který pracuje pro Pozlátka a který způsobil i smrt bývalých poštmistrů. Nyní čeká na Vlahoše a dočká se. Vlahoš se vrhne do ohně, aby zachránil Slavoje Zálepku. Bánší se Vlahošovi přizná k vraždám i k tomu, že teď hodlá zabít také jeho. Dojde k explozi a Vlahošův osud je v tuto chvíli neznámý. (TV Prima)

(více)

Diskuze

Dudek

Dudek (hodnocení, recenze)

Myslím, že se to ještě ani netočí, tak těžko říct. Nejdřív 2013.

Splasher

Splasher (hodnocení, recenze)

Zajímavé jak si někteří automaticky spojují britský TV film s BBC. Přitom tvůrcem Barvy, Otce i Pošty je komerční Sky.

 (hodnocení, recenze)

Dobrý dlouhý film... možná bych si víc vyhrála s golemem ale jinak úžasné.

Shizuru

Shizuru (hodnocení, recenze)

Zakat: Děkuju. :) A nestačím se divit, kolik se toho chystá. Jestli to vyjde všechno, tak bude téměř přezeměplochováno.

C.Core

C.Core (hodnocení, recenze)

Dudek: Jn, po Tolkienovi nejznámější a nejúspěšnější spisovatel fantasy má určitě pozornosti málo :)
Pixarovský styl se na to nehodí a hotovo (navíc ho fakt nemám rád)

Dudek

Dudek (hodnocení, recenze)

To já bych s Pixarem neměl problém. Spíš naopak. Pokud by to mělo klasický pixarovský úspěch, mohlo by to natočit k pratchettovkám trochu více pozornosti (a tedy i peněz).

C.Core

C.Core (hodnocení, recenze)

Mort od Pixaru? Snad to nevyjde, to bych fakt vidět nechtěl. Takhle kdyby to dělal Selick, to by byla jiná

Shizuru

Shizuru (hodnocení, recenze)

Slyšel někdo něco o dalším natáčení? Třeba aspoň pomluvy či šeptání ve větru... :D

SjamK

SjamK (hodnocení, recenze)

Edhelharn: Jj, netrpělivě na něj čekám už skoro měsíc :)

Navazka

Navazka (hodnocení, recenze)

milej film, doufám, že příště bude něco s hlídkou :) Třeba Nočmí hlídka je super.

vanislav

vanislav (hodnocení, recenze)

C.Core: tak zrovna Angua je jedina vec, ktera ve filmu Zaslana posta odpovida knizce. Nados byl treba v knizce blondak.

vanislav

vanislav (hodnocení, recenze)

A kdyz uz jsme u toho, co bych chtel videt jako dalsi  filmovy pocin - tak radsi nic. Jestli to pujde takto dal, budu vypinat film v pulce. Ale kdyz uz neco chteji tocit at je to Posledni hrdina. Stribrnou hordu miluju a postavy jako Jindrich Sery Des nebo Sileny humos jsou naprosto genialni. O Barbaru Cohenovy nemluve.

vanislav

vanislav (hodnocení, recenze)

A to uz naprosto nehodnotim to, ze preklad je naprosto mizernej. CLovek co preklad delal, by si mel knizku predtim precist. Coz ocividne neudelal. Za me palec dolu

vanislav

vanislav (hodnocení, recenze)

Idaho: Angua byla fakt povedena (vzhledove). Jinak film nic moc. Otec Prasatek 100x lepsi. Nesnasim kdyz se film nedrzi knizky a snazi se dej "vylepsovat" nechapu, jak jim to mohl pan Pratchett odsouhlasit. Scenar naprosta hruza. Vsechny sceny na ktere jsem se tesil ve filmu nejsou. Pan Nadosah Pozlatko je naprosto mimo realitu. Kde jsou sceny, kdy se Vlahos s Nadosahem odhaduji jako dva mistri podvodnici? Kde je temer posvatna ucta kdyz Vlahos zjisti, ze jeste pred mesicem by prosil Nadosaha aby ho vzal do uceni?

vanislav

vanislav (hodnocení, recenze)

gwinblade: koukali jsme se na stejny film?? Co se mi libolo predevsim na Otci Prasatek bylo to, ze to je slovo od slova prevypravena knizka. Zaslana posta je takovej 50ti procentni odvar knizky. Jak to ze se Angua meni pred lidma?? Jaktoze Vlahos ma naprosto jine vlastnosti nez v knizce? Kde je naprosto genielni scenka, kdy Slavoj zmlati Bansi pytlem spendliku? Kde jsou lecebne postupy pane Gresleho? Proc si slecna Srdenkova hraje na technika ktery rozumi vezim, kdyz v knizce nic takoveho nedela? Kde je golem Aghamarad? Kde je zasveceni Rosreta na postakove ceste? Proste fuj velebnosti.

vanislav

vanislav (hodnocení, recenze)

Xspy: Nesouhlasim. Tento film je hruza. Naprosto se nedrzi knizky a to v cela zasadnich vecech. Proste zklamani na cele care. Vsechny vtipne momenty z knizky ve filmu nejsou. Je to krasna ukazka toho, jak se da knizka zmrsit.

vanislav

vanislav (hodnocení, recenze)

Tak musim rici, ze film je totaln zklamani. Vse co bylo na knizce suprove - lecebne postupy pana Gresleho, to jak Vlahos prasti Bansi pytlikem spendliku, to jak golemove likviduji pozar (kde je vubec Aghamarad?) proste katastrofa. Film naprosta nuda, misty jsem musel preskakovat nudne pasaze. Knizka naprosto super, 99% ze 100. Film by u me nedostal ani bod.

Xspy

Xspy (hodnocení, recenze)

Kdybych mohl dal bych 4,5 .... přece jen příběh je až moc stereotypní a negraduje jak by mohl, ale každá hlavní i některé vedlejší postavy jsou propracované do detailu . A popkulturní odkazy na fungování komunikace i společností v pozadí spolu s několika ověnčenými moudry ... to dělá tenhle TV film víc než povedeným . Je pravdou , že britům se zatím povedly všechny filmy z Discworld universa a s potěšením bych rád viděl na plátně další Prachettovky .... TDJP je jedním z mála píšících autorů s tak obrovskou fantazií .

DRABIcz

DRABIcz (hodnocení, recenze)

Film mne kupodivu překvapil, přestože nemám rád zasazování moderních vynálezů do improvizované minulosti atd. Finále resp. konec byl na zbytek filmu až moc rychlý spád, přesto "se mi to líbilo" a pokud hledáte něco na odreagování, mě to odreagovalo.

Idaho

Idaho (hodnocení, recenze)

Mám pocit, že hned na začátku, při zatýkání Vlahoše, se změnila. :/

gwinblade

gwinblade (hodnocení, recenze)

Hlavně, že Angua se nikdy neměnila v přítomnosti lidí... Jinak bomba :D

SjamK

SjamK (hodnocení, recenze)

Škoda, že nenechali Vetinariho Jeremymu Ironsovi, ten byl minule skvělej. Hlídku bych taky viděla na plátně moc ráda, ale trochu (hodně) se bojím, aby jí nepokazili (knihy s Hlídkou jsou moje nejoblíbenější). Ona přecejen dost stojí na charakterech postav a hlavně na Elániovi a myslím, že by bylo dost těžké vystihnout jeho povahu/osobnost... ona celá ta řada s hlídkou je taková trochu zdlouhavá a na zfilmování dost nepraktická, řekla bych...

Idaho

Idaho (hodnocení, recenze)

Mně se Angua celkem líbila, ačkoliv nemuseli za každou cenu ukazovat, že je vlkodlakem. Pravda je, že jsem si ji představoval vždy spíše jako typ Pamela Anderson :-D.

C.Core

C.Core (hodnocení, recenze)

Shizuru: Chtít můžeš :) Kdyby ale dělali nějakou hlídku, tak doufám, že neobsadí stejně Nobyho, Tračníka a Anguu. I když Noby nebyl špatný v Otci prasátek, tak bych si ho představoval trochu víc podle ilustrací a Angua byla děsná celkově

Shizuru

Shizuru (hodnocení, recenze)

Making money mi přišlo slabší, je to jen takové lehké předělání příběhu Going postal... Radši bych jako další film viděla něco s Hlídkou.

C.Core

C.Core (hodnocení, recenze)

Já předpokládám, že další udělají Making money. Knihy s Vlahošem jsou na zpracování asi nejlehčí a byl by to logický krok po Going postal. Pak je ještě docela lehká Pravda s podobným námětem

Dudek

Dudek (hodnocení, recenze)

Tak pokud vezmou hlídky, tak je nejspíš vezmou popořadě... hádám. Jinak takovou Noční hlídku bych viděl moc rád. A Muži ve zbrani jsou též výborní.

ZoltanCZ

ZoltanCZ (hodnocení, recenze)

Já bych bral Muže ve zbrani, mou nejoblíbenější Zeměplochu vůbec. Jinak u Svobodného národu se tuším objeví na konci Bábi ze Stařenkou, takže doufám že je tvůrci nevypustí. (Čarodějky na cestách by mohli natočit, ale to by bylo sakra drahé :D )

C.Core

C.Core (hodnocení, recenze)

Je u toho rok 2010, moc tomu nevěřím. Navíc tahle látka je podle mě na TV filmy moc obtížná

Dudek

Dudek (hodnocení, recenze)

No Tonička mě taky zrovna nenadchla. Docela bych si dal dalšího Vlahoše, Going Postal velmi velmi překvapilo.

C.Core

C.Core (hodnocení, recenze)

Idaho: Odkud to víš? Svobodnej národ měl dělat Raimi, ale pokud vím, tak to padlo (sám Pratchett dost zkritizoval scénář, že jediné co to mělo společného s knihou byl název)

ZoltanCZ

ZoltanCZ (hodnocení, recenze)

Idaho : Tak z toho moc nadšený nejsem. Příběhy o Toničce patří mezi mé (v rámci Zeměplochy) neoblíbené knihy.

C.Core

C.Core (hodnocení, recenze)

Pratchettovky jsou nejlepší televizní filmy, to se opět potvrdilo. Dokonalé herecké obsazení, až na Anguu, ta se mi vůbec nelíbila. A samozřejmě byl bych radši kdyby Vetinari zůstal Irons, i když Dance určitě nebyl špatný

Související novinky

Indyho brácha chce vlastní seriál

Indyho brácha chce vlastní seriál

05.04.2012

Nejslavnější filmový archeolog měl spoustu inspirací. Jednou z nich byl lovec Allan Quatermain z románů H. R. Haggarda, který žil na konci 19. století a v Africe pátral po pokladech a ztracených… (více)

Reklama

Reklama