Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ghettem se šíří panika. Tajemný „Muž“ zásobuje místní sirotčinec heroinem a jím distribuovaný populární alkoholický nápoj způsobuje fatální vedlejší účinky. Poté, co „Muž“ vykoná pomstu na jednom ze svých dealerů, vstupuje na scénu bratr oběti, všemi obdivovaný a zároveň obávaný titulní hrdina. Na cestu za pomstou se vydává vybaven střelnými zbraněmi, nunčaky a neodolatelně břitkými hláškami. Tři desítky let po vzniku nejslavnějších blaxploitation filmů natočil Scott Sanders poctu žánru, jež je zároveň jeho mimořádně povedenou parodií. Tvůrci si utahují z nejednoho klišé, ovšem silný satirický podtón zaručuje, že o zábavu budou mít postaráno i ti, kterým tituly kultovních filmů Shaft nebo Sweet Sweetback’s Baadassss Song nic neříkají. V hlavní roli jednoho z největších diváckých hitů letošního festivalu Sundance se představí herec, scenárista a majitel černého pásu v sedmi bojových uměních Michael Jai White. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (304)

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Black Dynamite byl prvním nočním nedělním filmem, který jsem v letošních Varech viděl a projekci odstartoval sám Scott Sanders. Film se nese ve znamení BTP. B znamená Blaxploitation, T značí tribute neboli poctu a konečně P má prostý význam parodie. Něco podobného se tu více či méně úspěšně snažil udělat např. Tarantino nebo Rodriguez se snímkem Grindhouse. BD ale dle mého názoru uspěl o něco lépe. V případě, že se spokojíte s našlápnutou komedií se skvěle hláškujícím kung-fu ass-kickerem, nebudete rozhodně zklamáni. Vtip je tu povětšinou jen lehce nadprůměrný a úsměvný, ale kromě několika scén jsem se rozhodně nesmál jako někteří jedinci v Thermalu, kteří museli být při naprosto obyčejných a nevtipných záběrech na plátně i jiných projekcí filmů snad na drogách nebo viděli asi svou první komedii v životě. Tento druh filmů rozhodně nevyhledávám, funky hudba mi také není zrovna blízká a některé scény byly až příliš bizarní, divné či kýčovité. Přesto se mi tento snímek líbil, a i když vlastně o nic nejde, působí to po většinu stopáže docela zábavně. Nakonec jsem rád, že jsme si projekci s přítelkyní nenechali ujít a po všech těch těžkých dramatech, které nás teprve čekaly, byla tahle černá jízda velmi osvěžujícím začátkem festivalu. Pokud se vám tedy líbily komedie ve stylu špióna Austina Powerse, tohle pro vás bude jako stvořené a pokud si k tomu dáte ještě pár Anacond, je to již sázka na jistotu. (7/10) [MFFKV 2009] ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Bavil som sa viac, než som predpokladal. Lenže na druhý deň už som si nedokázal spomenúť na jediný gag či hlášku. V pamäti zostala len štýlová atmosféra, šialený záverečný súboj a MJW, ktorý si úlohu maximálne vychutnal. A ešte totálne zmätený scenár, v ktorom sa postavy objavovali a mizli celkom náhodne (ale to bol možno zámer). ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Nepopírám, pár zábavných prvků tam bylo. Ale jelikož nejsem žádným fandou blaxploitation, nemůžu nějak vyzdvihovat ani novodobou poctu tomto sedmdesátkovému black žánru. Snad v žádném jiném filmu jsem neviděl tolik přehrávajících herců - ale budiž, to asi k tomu žánru patří. Bohužel ty v obsahu zmíněné "břitké hlášky" jsou jen bohapustými deklamacemi o boji dobra proti zlu, které navíc Černej Dynamit používá zhusta jen na balení ženských. A akční scénky na mě působily spíše poněkud hloupě... Na parodii tam bylo podle mne sakra málo humoru, sice relativně vtipná pointa - ale to je vše. Ne, tohle dílko v mé filmotéce nenajdete. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Hra na něco, co jsem nikdy neměl potřebu sledovat. Tak proč bych to měl hodnotit pozitivně? Každopádně ten status komedie, parodie, mě mohl překvapit. Nepřekvapil. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

44. MFF KV .. Scénář: Michael Jai White, Byron Minns, Scott Sanders .. Tahle sedmdesátková nálož mne skutečně pobavila. Ve Varech jsem byl tou dobou jen prvních pár hodin, takže proslulá (před)půlnoční nálada přítomna nebyla. To jen aby se vše nesvádělo jen na ni. I tak ale vše fungovalo a bavilo, jak se patří (včetně stylového předfilmového úvodu). Snímek sám je pak neskutečná jízda, nemá výrazně slabé a tempem povadlé místo. Černá parodie, která rozděluje publikum. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Obvykle mi nevadí levné produkce, ale tahle parodie a zároveň pocta žánru je tak trochu výjimkou, neboť chvílemi mi některé herecké či produkční nedostatky rušily výsledný dojem z filmu. Black Dynamite ocení jistě hlavně ten, kdo vyhledává staré béčkové filmy, neboť pro toho je taky především určen, pro sedmdesátkovou béčkovou produkcí nezasaženého diváka je v Černém Dynamitovi pohříchu málo skutečně nosného humoru, pouhá nadsázka přece jenom nestačí. Objektivně je tenhle parodující snímek přeci jenom místy až příliš divný a především tak nějak kýčovitý, Scottu Sandersovi se nepovedlo to, co třeba tvůrcům klipu Sabotage slavných Beastie Boys či třeba seriálu Police Squad!, tedy překročit hranice žánru a vdechnout život kultovnímu diváckému prožitku, na Black Dynamite se nebude i po letech nostalgicky a s úsměvem vzpomínat (leda tak s mírně potutelným). Škoda. Podobné filmy a seriály: Sabotage, Police Squad! ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Smála jsem se. Ale asi tak desetkrát méně než zbytek karlovarského Thermalu. Málo koukám na béčka, neujíždím na háčku a nedá se o mně říct, že bych blaxploitation žánr znala od A do Zet. Připadalo mi to jako černé Komando, ve kterém se míň melou protivníci a víc mele pantem. Ale za mimořádně encyklopedické rozluštění pointy palec mírně hore. 50 ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Téda Popravdě jsem nevěděl, do čeho Jdu.. Film jsem si Pustil ze zvědavosti.. Proč házejí všichni 5ětihvězdy a 4hvězdy.. Ono se jedná o starý Film ze 70 Let.. Čiže Hudba, Karate celé to působí Směšně, Komicky.. Místy mi to přišlo až trapné a vadilo mi To, že se jedná o Parodii jsem Zjistil až TU!! Jejich Humor mě silně Oblétl, těšil jsem se až Film Zkončí, nebudu to popírat, nicméně do sebe to něco Mělo, ale už Nikdy více ! ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Sanders před projekcí popsal blaxploitation coby filmy, které nebyly ani zdaleka tak dobré jako jejich trailery. V tomto ohledu plně dostál svým vzorům. Slibný projekt zaujme především tím, že se narozdíl parodie, kterou zvěstují propagační materiály, jedná o karikaturu. Film nadsazeně zveličuje určité obecné aspekty blaxploiatation – především přepjatý patos, bombastický machismus a fušerskou lacinost. Díky tomu ale nabízí spíše pobavené uznání nad sofistikovaností a důsledností, s nimiž tvůrci přistupují ke specifické éře americké kinematografie, než slibovanou hurónskou zábavu. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No ale kurva, takovejhle giga masakr jsem fakt necekal. Cernej Dynamit je nejvetsi frajer pod sluncem, kterej celej film nedela nic jinyho, nez ze suka kozaty cernosky, hazi jednu hlasku za druhou, v jednom kuse nekoho mlati pomoci svyho kung-fu a nema problem ani popadnou pistole, samopaly nebo nejakej tezsi kalibr. Sice samotnej pribeh se v ty zaplave napadu lehce ztraci, ale na tom fakt nezalezi, cely je to natoceny spravne stylove, herci hrajou priserne, ale typove jsou vybrany hodne dobre, urvana hudba celej dej spravne doplnuje. Nemuzu proste jinak, ale super cool Cernej Dynamit me svejma naprosto ultimatnima hlaskama a rubanim nepratel totalne dostal, ja se skoro celou dobu smal a na sceny typu premejsleni nad kodem nebo bitka s prezidentem jen tak nezapomenu. Tohle ma nabeh na kultovku. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Stylová černošská ghetto verze Ramba, největší krutofrajer a ultimátní obšťastňovač - BLACK DYNAMITE! Jako film je to hodně parádní tribute sedmdesátkovým blaxploiťákům, zábavný a dobře vypadající (pozor, jedny z nejlepších animovaných závěr. titulků co kdy), takže u mě jen a jen spokojenost. Uvidíte kungfujícího prezidenta Nixona a dozvíte se, co má společnýho ďábelský plán na masový zmenšování černošských pyjů s aférou Watergate:) Chuťovka. "I swear on the ghost of Abraham Lincoln, I'm coming to emancipate... and proclamate... on your ass!" [HD] ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Absolutně super - cool stylová pocta starým 70.kovým grindhousům a exploiťákům, zejména pak blackploiterům!!! Ale nejen z těch film čerpá, ten tobogán, kterým nás film proveze nám připomene mraky filmů spíše béčkových kategorií, ale i kultovek Bruce Leeho (např. Whiteův styl boje apod.), Sonnyho Chiby (brutalita, absurdní akční scény, ...) atd. Čekal sem na ten film snad 3/4 roku a sláva, ne že mne díky Bohu nezklamal, ale dostal mne a pobavil ještě víc, než jsem vůbec čekal!! Zahoďte mozek, vypněte intelekt, tohle je prostě naprosto dokonalá a špičková MEGA-AKČNÍ NÁLOŽ s neuvěřitelnejma hláškama, zpracováním připomínající staré nedotaženosti v technickém zpracování, prezentaci ... prostě absolutí BOMBA .. ne, tohle je prostě DYNAMIT!!! Michal Jai White je fakt borec a jeho jak herecký, tak fyzický výkon opět bere dech!! Špičkové hlášky, neuvěřitelné přehrávání herců, vystředění celého filmu na hlavní postavu tak, že z ní dělá největšího filmového tvrďáka a "maséra všech dob" ... Obrovská porce humoru a parodie na mraky filmů mne nutila se smát od začátku do konce ... Ten film prostě nemá chybu, v pohodě konkuruje "Tarantinovkám", pro mne osobně je to nejlepší parodie jakou znám ... Akční scény jsou naštěstí docela umírnné a vtip háží opravdu přesně tam, kde má být, ale nepřehánějí to ... dyž ale něco v soubojích vtipného příjde, tak je to doslova na posrání (např. Dynamitův tréning kung-fu ve svém bytě s bandou roztřesených asiatů atd. ..). Naprostá PECKA!!! I když ten film asi spousta lidí nepobere ... ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Černej Dynamit je stylová parodie, která mě dokázala rozesmát jen "old schoolovým" záběrem dialogu, jízdy autem, nebo střílením. Vše je to děsně vtipné, bohužel jsem si na to během půlhodiny zvyknul a doufal, že stopáž bude co nejkratší. Naštěstí stejně uvažovali i tvůrci a zbytečně film netáhli do ztracena. Neklidná kamera a zběsilý střih, zkoušel diváka udržet v pozornosti. Stejně jsem se občas nacházel ve slepých místech a přemýšlel nad něčím jiným, než nad filmem. Každý dialog "Black Dynamita" zní stejně a jeho husté pohledy se za chvíly okoukají. Po hodině už to začíná být otravné. Zápletka byla geniální, nikdy by mě nanapadlo, že si pustím film, kde hlavní hrdina bojuje proti tvůrcům látky, která zmenšuje péra a díky přidání do populárních limonád, má zmenšit průměry černošských penisu na minimum. Pokud jste film neviděli, tak se nebojte, tento malý spoiler poodhalující důvod zabíjení, zapadne mezi další stovkou důvodů, proč Dynamit tasí pistoli. 70% 17.01. 2010 ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Je to tmavější než cikánský baron, má to větší kolt než Dirty Harry, má to zbrojní pas na všechny končetiny, spolehlivě to uspokojí jakýkoli počet žen najednou přítomných v náhodně vybrané posteli a jeho brilantní mozkové dedukce musí ohromit nejednoho teoretického fyzika. Co to je? No přeci Blek dajnamaaajt! Poklonit se žánru, zároveň ho zesměšnit a vyslat do boje neporazitelnou armádu jednoho muže, tak to chce mít koule - nejlépe černé barvy. A Scott Sanders je evidentně má. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

70% Ne kdovíjak převtipná, ale rozhodně parádně stylová pocta-parodie. Škoda jen, že chyběla kočka parametrů božské Pam Grier. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Příjemně a především v rámci možností DECENTNĚ stylizovaná pocta filmům, které nemusíte mít nakoukané, abyste pochopili o co v nich jde. Michael Jai White výborný, choreografie soubojů super, hudba parádní a pointa megalol. ()

Související novinky

Reklama

Reklama