Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jónova první žena tragicky zemřela, nyní se pedagog ve středních letech chystá oženit podruhé – se svou někdejší, o něco mladší studentkou. Hladkému průběhu svatby však zabraňuje množství okolností, jež přinášejí nejednu komickou situaci a napomáhají i charakterizaci hrdinů, kteří se v předsvatebních dnech na osamělém ostrově vyrojili. Nikoli slavnostní ceremonie, ale to, co jí předchází, přináší nutkání k sebereflexi i zlomová rozhodnutí. Komedie s tragickými akcenty inspirovaná postavami Čechovovy hry Ivanov využívá rovněž stereotypy „svatebních filmů“. Událost nahlíží z pohledu mužských hrdinů, pouto mezi nimi pomáhá tmelit i samotný film. Kamarádské popichování i partnerské hašteření probouzí spíše smích než obavy, černé ladění humoru však snímek jasně vymezuje jako neselankovitý a neomylně ho zasazuje do oblasti severských kinematografií. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (77)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Příště mě zase něco doporuč Malarkey, díky, fakt hodnej kluk. Co je mě platná perfektní islandská nátura a styl života, když jsem nepochopil roli té rezavé holky v tom filmu. Přišlo mě to, jako kdyby ta herečka byla dlouho bez práce a režisér jí s lítosti obsadil do svýho filmu, ale už pro ní nezbyla žádná postava, tak jí řekl "prostě tam existuj, nazdařbůh mě pobíhej ve filmu, občas v něm něco zahulákej a kamera si tě čas od času všimne." To je jedna věc, druhá věc je ta, že hlavní hrdina mě byl sympatickej asi jako beďar na penisu a ještě třetí věc, tenhle film je vtipnej, asi jako barák Obama bílej. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Další setkání s Islandem, co dopadlo opět na pět hvězd, jak jinak. Zatím tou severskou kinematografií přesycenej nejsem, tak si to dovolit můžu :). I tak je ale Svatba za bílé noci příjemným zpestřením, už jen z několika důvodů. Za prvé jsem měl tu čest být součástí polárního dne, kdy jsem si uvědomil, že chlastat za světla není žádná radost. Za druhé to byla příjemná cestománie na nejsevernější Islandský obydlený ostrov.....jeden kostel, tři domy a fantastická Islandská pustota. A za třetí jsem si užil perfektní Islandskou náturu, styl života, těch pár herců, co se tam ve filmech motá furt dokola a pořád jsem si to na plno užíval. Proč také ne. Název Svatba za bílé noci to naplno vystihuje. Jen ta komediální vsuvka byla pro mě naprostá novinka. Islanďani to ale s humorem umí. Inteligentní, především. A to i v případě, kdy se hlavní role zchlastaj absolutně do němoty. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Pár povedených fórů to tahá do průměru, ale na film z ostrova, kde jsou jenom tři domy a kostel, už asi nikdy nepudu. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Ejhle Absurdisland... %-))) . . . Jen mi ten film svou formou až moc připomíná takové ty všechny za každou cenu zlomyslné všepojímající nevyrovnané hořké české komedie. Čechov nečechov... . . . Takže poctivé tři hvězdy v temné noci a ženit že se teda svědomí nesvědomí nebudu... ;o[] - - - - - (Poprvé viděno /s původní zvukovou stopou s č. titulky a originálním formátem obrazu/ 7.11.2011 na nočním >severském prostoru< , hodnocení 330., komentář zde lehce zahořklý jako šestačtyřicátý - 8.11.2011) ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Naprostá paráda. Mistrovský mix dramatu, romantiky a cynické, až černé komedie. Překrásná kamera a výborní herci. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Svatba za bílé noci je zlomyslný film. Zlomyslný tím, že se jeho příběh odehrává během jednoho roku, kdy se bez jakéhokoli varování prolínají různé časové úrovně a neinformovaný divák se poměrně dlouho a obtížně orientuje v příběhu a postavách. Navíc je snímek chvílemi stejně nerozhodný a protivný jako jeho hlavní hrdina, který se nevyzná sám v sobě a ve svých přáních. Obsahuje ale melancholickou atmosféru syrové severské krajiny a řadu zajímavých postav, které dokážou udržet divákovu pozornost a vytvořit tragikomický příběh, kde i přes absurdní výjevy a chování těm postavám tak nějak jejich emoce a činy věříte, tedy aspoň já mnohem víc než mnoha pohodovým českým současným komediím. Český divák zvyklý na onu pohodovost může mít zároveň tak trochu problém s tragikomickým vyzněním celého filmu a řekl bych ne právě idylickým romantickým závěrem. Jak sám hlavní hrdina říká, šťastný déle než 10 minut může být jenom blbec... Celkový dojem: 60 %. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

[KVIFF 2009] Možná až moc pesimistický, ale vážně skvělý film mistrně kombinující komické a hořké situace. Občas mě mrazilo, ale hlavně jsem se fakt dost nasmál. Zřejmě nejlepší film, který jsem letos ve Varech viděl. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Naprosto jednoduchý děj formálně zmotaný tak, že jsem v tom měla nejmíň celou třetinu totální zmatek, než jsem se zorientovala v těch dvou osudových ženách hlavního hrdiny. Jinak hodně zajímavý "výlet" na Island a nahlédnutí jak tam žijí na malém ostrově v létě (v zimě to musí být totální deprese - proto ten alkohol na každém kroku). Bílé noci mají určitě i své kouzlo, ale souložit během ní na zelené louce pár metrů od kostela i vlastního domu, kde čeká duševně nemocná manželka, to je tedy severský adrenalin... ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Docela zvláštní film, který mi opět potvrdil to, že filmy ze severní Evropy jsou velmi specifické a dost odlišné od filmů, které známe z mnohem profláklejších zemí. Tohle je teprve můj třetí islandský film (prvním byl Albín jménem Noi, druhým byla Zkalená krev) a musím říci, že z těch tří je nejméně atraktivní. Což však automaticky neznamená, že je to film špatný, to v žádném případě. Jen mi přijde, že příběh je vyprávěn v příliš rozvleklém tempu, že je zkrátka hodně roztahaný a postupně udolává divákovu pozornost. Přitom zde bylo mnoho nadějných devíz, které kdyby se zužitkovaly, tak to mohl být film opravdu kvalitní. Předně je tu velká výhoda pro film v podobě úchvatného prostředí islandského ostrova, který vypadá opravdu úchvatně a je to nádhera se na tyto scenérie koukat. Pak je tu i velmi atraktivní námět, který bohužel má tu chybu, že je na střídačku vyprávěn první příběh jak se hlavné aktéři seznámili a zároveň i druhý příběh o tom, co se děje den před svatbou. Díky tomu, že ty příběhy byly vyprávěny zároveň, tak si nejsem jistý, že jsem vše správně pochopil a v ději se patřičně zorientoval. Tohle rozhodnutí vyprávět ty dva příběhy současně bylo bohužel dosti nešťastné a filmu to z mého pohledu jen ublížilo. Ale samozřejmě našly se zde i světlé a vtipné momenty a chvílemi byl ten film nadmíru vydařený, že bych mu s chutí dal pět hvězd, a jindy naopak byl tak nepřehledný, že bych mu stěží dal jednu hvězdu. Prostě tohle je z mého pohledu velmi rozporuplný film, a tak nakonec volím průměrné hodnocení v podobě tří hvězd, i když film měl rozhodně na víc! ()

lenuse 

všechny recenze uživatele

Jen bych dodala, že ta původní Čechovova hra se jmenuje Ivanov. Myslím, že ještě dnes je k vidění v různých českých divadlech. To pokud by si někdo chtěl udělat představu o předloze... ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Sbírka figurek, kde se narozdíl od Smíchu racků smějí racci.. Ačkoli, smějí, netušil jsem, že dokáží racci vyvolat stejnou atmosféru, jako krákající krkavci. Bohužel se rackosmích zjevuje jen v té nejnudnější linii, plné nevtipných flashbacků a sem tam i regulerní nudy (a to to ještě zachraňuje výborná Margrét Vilhjálmsdóttir), jasně, je to potřeba pro děj, ale ne zcela vážná nota ve zbytku snímku je prostě lepší, už jenom díky vedlejším mužským postavám, které svým charismatem předčili hlavní postavu o půl námořní míle. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Divné, asi nejsem na severský humor ještě dost zralý, ale zaznamenal jsem tam jen jednu humornou složku a to toho obézního varhanistu, jinak snímek o životě na islandském venkově apod.. Nic moc a ta kamera, ta byla příšerná pro tento typ filmů..!!! ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Jistě, také mám rád severskou tvorbu. Ale nebudu vydřený z každého takového filmu jen proto, že je jiný nebo divný. Toto byla hra nesympatických herců, kteří humor trousili tak nešikovně, až ho nebylo příliš těžké propásnout. Cením si originality a rozumné metráže. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Na severský film nečekaně lehkonohé a uvolněné. Dialogy mají esprit a při zachování vší vážnosti film rozhodně nepůsobí pochmurně a temně, jak se filmařům od polárního kruhu často stává. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Výborný islandský film, který originálním způsobem kombinuje komiku s dramatickými motivy. Severská kinematografie je pojem a tento snímek je jejím důstojným reprezentantem s celou řadou typických atributů pro filmy z tohoto kouta světa. "Svatba za bílé noci" je skvělý film, jehož závěr mě dojal - a na chvíli donutil i zauvažovat o plném hodnocení, které si možná nechám na příští zhlédnutí. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Poněkud se bojím severského humoru, většinou se míjíme, ale tohle sžíravě cynické drama mě bavilo. Vyprávělo o jedné neortodoxní dvojici, která se rozhodla mít velmi neortodoxní svatbu, kterou vlastně podivně zachránil otec nevěsty. Nejvíce humoru se točí kolem kostela. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Máte snád' nejaký problém? Alebo depku? Pche... Pozrite si tento film a je po probléme! Niekedy mám pocit, že sa zaoberám triviálnymi kravinami... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Už ani neviem, o čom to presne bolo, ale bavil som sa. Skôr na tri, ale pri predchádzajúcich Kormakuroch som isiel zo 70 na 60, takže aby bolo spravodlivosti učinené za dosť. K dokonalosti chýbala nejaká slizká príšera v štýle Carpenterovej veci. Prostredie zapadákova na Islande si o to hovorí.... ()

Reklama

Reklama