Reklama

Reklama

Je rok 1595. Bratři Knut a Erik kdysi dávno nepomohli jedné dívce a tím ji vystavili jisté smrti. Součástí jejich práce pro vládu je i cesta do místa pustých bahenních terénů. Duch dívenky se ale vrací, aby se na mužích pomstil. Utíkajíce před zjevením, narazí na bezejmennou vesnici. Následně pak v sauně, podle finských pověr, mají naději, že smyjí hřích a zlomí tak prokletí z minulosti... (LIVINGDEAD)

(více)

Recenze (177)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

To je ale situace, já si nejsem jistý, zda-li mě ten film zklamal, nebo naopak potěšil. Pokud budu na Saunu koukat z čistě hororového hlediska, pak obstála na výbornou. Po dlouhé době jsem se zase jednou příjemně bál - zimní severská bažina je pro horor luxusní lokace! Film bez problémů funguje i jako alegorie na jednu často řešenou filosofickou otázku. Ovšem alegorie tak očividná, že ji musí pobrat snad úplně každý (a pro ty méně bystřejší to tam i přímo zazní). Problém však nastane, když bych měl Saunu hodnotit jako snímek, jenž vypráví nějaký příběh. V tom případě se o velkém úspěchu bohužel hovořit nedá. Ale i přes mírnou dějovou zmatečnost Sauna potvrzuje vysokou úroveň severské hororové produkce a mám z ní spíše pozitivní pocit... Edit: S odstupem času se pozitivní pocit prohloubil. Horror movie of the year ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Čudesné, depresívne, atmosférické, strašidelné. Zaujímavá práca s postavami a tvrdošijná snaha nevyjadrovať sa priamočiaro a jednoznačne. Horor povýšený na nefalšovaný art - a pritom to stále výborne funguje i zo žánrového hľadiska. Mimoriadny film. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Doteď nechápu, jak mohlo pár českých herců napadnout, že si s finskými kamarády natočí tenhle neuvěřitelně zvláštní horor. Na druhou stranu to nebylo vůbec špatné. Jen jsem většinu času měl problém pochytit, oč se ve filmu vůbec jedná. To všecko mi vysvětlil až samotný obsah filmu, co je napsaný zde, jinak bych se v tom asi ztratil. Každopádně atmosféra byla perfektní a Finové ukázali, že když chtějí, dokáží zabrousit do své minulosti, na kterou neradi vzpomínají. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Prostředí syrové finské krajiny, z níž doslova čpí bláto a beznaděj, dokázal Annila zúročit bezvadně, byť vizuál filmu nenabízí žádné svébytné vidění či obrazové básnění. Kamera je celkem strohá, ale celková stylizace mi svou uměřeností velice lahodila. Stejně tak projev dua Virtanen a Eronen v hlavních rolí – o moc úsporněji a přitom účelněji to zahrát nešlo. Problém je tak, podobně jako ve Valhalla Rising, složka dějová. Ta se sice opírá o zajímavě nedoslovné dialogy a otevřené symboly, problém je, že tahle ambivalence je dokonale zaměnitelná s absolutním chaosem a neuceleností. Je mi líto, ale ten film dává smysl jen pokud nabízený děj bereme jako prostředek pro vizuální gradaci – ta se skutečně daří, ale zdaleka ne natolik, aby Sauna nabídla něco víc než pár hezkých žánrových obrázků a solidních lekaček. Tenhle horor chce být zjevně víc než jen další zkazka o strašidelném místě uprostřed nicoty, ale nerozhodnost a nedomyšlenost maskuje pseudo-intelektuálními třemi tečkami za téměř vším, co se odehraje. Nejsou to však tři tečky dráždivé, ale tři tečky bezradné. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Filozofický, skandinávsko-bergmanovský meta-horor. Užijí si ho zejména tací, kteří nenahlížejí na filmy žánrově-preskriptivně („čím by film měl být“), ale liberálně-deskriptivně („čím film je“). Horor je zkrátka populární žánr s největším estetickým potenciálem, poněvadž pokrývá všechny oblasti krásy i odpornosti, včetně umění kontemplace, vlastní Sauně. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Mám spoustu "teorií" a žádnou jednotnou logickou odpověď. No podruhý na to radši koukat nebudu, moh by mě začít svědit obličej! 8O ... Ale je to skvělý. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

V sauně můžete smýt minulost a hříchy, které jste spáchali…. Chválím atmosféru, několikrát mi přeběhl mráz nejen po zádech, ale po celém těle. Zajímavá je nejen hudba a podivná vesnice, ale i jednoduchý děj, protože má atmosféru. Strach vzbuzují postavy a duchové. MOŽNÁ TO NENÍ SAUNA, ALE NĚCO CO NEUMÍME POCHOPIT! Možná. Protože já to moc nepochopil. Stejně jako to, proč je to finsko - český film. Snad jen pro tohle? PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

LIVINGDEAD odpad!

všechny recenze uživatele

PROBOHA, čím se Češi v tomto filmu přičinili? Tím, že zde hráli nějací neznámí Češi? Dalo se čekat, že pokud film bude mít něco společného s ČR, tak bude stát za hovno. A potvrdilo se to! To byl "SHIT". Na Saunu jsem se díval s třemi přestávkami - to se prostě nedalo vstřebat! NUDA, NUDA, NUDA a ke všemu odporné herecké obsazení...... a s horrorem to nemělo nic společného! To byl jakýsi pomatený rádoby historický film........ HRŮZA! ()

EvilPhoEniX odpad!

všechny recenze uživatele

Tenhle film si zaslouží Odpad!! Jakmile se někde Přiserou Češi.. Stojí to za Hovno! Nesnáším historické Filmy!! Mohl by mi nějaký chytrák vysvětlit.. Co na téhle Dlouhotáhnoucí Gaypíčovině byl HOROR?? ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Temnota neodráža. Temnota pohlcuje.“ Dobrých vojnových hororov nikdy nie je dosť. A fínsko-českých dvojnásobne. Sauna síce nie je zázrak, ale za istých okolností ním byť mohla. Tie okolnosti sa bohužiaľ nedostavili. Scenár je občas nezrozumiteľný, tempo príliš ospalé a ku koncu sa pristihnete pri tom, ako si želáte, aby ste to už mali za sebou. Ale inak je to veľmi nádejné a atmosférické, odohráva sa to v pre horor pozoruhodnej dobe (a na pozoruhodnom mieste), niektoré scény sú značne vydarené a z hercov ma bez debaty potešili Ville Virtanen a Viktor Klimenko. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Nejlepší horror roku. - Čistá esence horroru. Film ve kterém je na prvním místě atmosféra a až někde daleko za ní se krčí příběh (stejně jako svého času u Fulciho). Vynikající herci, podpořeni nádhernou kamerou a hudbou, to vše v prostředí nehostiném jak Finanční úřad. Bláto, zima, voda, osamělá sauna a monstrum z říše snů. O několik stupňů výše, než celá ta adorovaná evropská buransko-mučící produkce. Ovšem pouze pro skalní fandy. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Přes všechen můj nedostatek občasného nepochopení situace musím uznat, že tak dokonale mrazivou, ničivou a temnou atmosféru, kde se ježí chloupky po celém těle, jsem dlouho nezažila. Nevím jestli bylo cílem režiséra v tomto žánru spíš mlžit a jen naznačovat, ale jestli ano, pak se mu to sakra povedlo. Mám takový pocit, že bych měla tenhle film vidět ještě jednou, ale přece jen horor není zrovna moje oblíbená parketa, takže to nechám na odbornících. Za tu úžasnou atmosféru, kameru, vybranou lokalitu (jak už píše eLeR) dávám tři zasloužené hvězdy. Jako hororářka bych asi jinak dala víc...…."Filmová výzva 2019" ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Úžasná atmosféra, prostředí, kamera, příroda a její kamerové záběry dělají samy o sobě z filmu to, co někteří přívrženci zejména "eurohorroru" nazávají "pocitový horror". I to by mi stačilo v pohodě na pěkné 3*. Ovšem obsah filmu je dokonale nastaven tak, aby neznalý a nehledající divák se pouze "kochal přírodou" a lehkým mrazením a divák znalejší filosofie obecně, psychologie a historie našel ve filmu ještě o něco více... Ten film může plnit oba úkoly, pouze mrazit, nebo diváka hluboko vtáhnout do spyrály temné filosofie a podstaty lidské bytosti, lidských sociálních spolků ve svých počátcích a tak jej přenesl i na dnešek. myslím, že řada zdejších komentátorů pochopila dobře, podobně jako já ... Každopádně pravdu o tomto filmu ví na 100% jen tvůrcové sami (a takové filmy jsou nejlepší ...). ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Kvalitní hutná atmosféra a zajímavý prostředí prostě nemůže plně zachránit ten fakt, že se tady děje absolutní hovno a že hororový prvky si film nechal v podstatě až na samotnej závěr. Ale jelikož se na tom podíleli v posledních letech absolutně antihororový češi, tak to zas tak špatný nebylo a mělo to docela slušnej mrazivej nádech ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Předpeklí může mít podobu opuštěného hornického městečka s poletujícím popílkem, gigantické kostky, koncertu Michala Davida, či jako v tomto případě podivné sauny uprostřed mokřin. A teď si představte, že se její architektury chopí mix z ejakulátů Bergmana, Tarkovského, Herzoga a chlapců odpovědných za J-horory. Podle vkusu buď eukalyptovou větvičku rozkoušete, nebo si ji dáte pod hlavu jako polštář, každopádně se budete potit, protože my všichni jsme postavení na špíně.. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, podivné, seversky typicky pochmurné, atmosferické a chladné. Námět o pomstě ducha ztrápené dívky, pronásledujíc celou výpravu mrazivou pustinou, se mi zdál být od začátku jasným a typickým hororovým prvkem. Jenže po uplynutí úvodní části děje, po níž následuje obydlení malé osady, se začne děj jaksi neuchopitelně, mysticky zamotávat a věci z počátku jednoduché a očekávané, se začnou rozrůstat a nabývat poněkud jiných sfér. Saunu nepovažuji za čistokrevný horor... nebo vlastně ani sama doteď nevím, jak bych ji měla popsat. Přišla mi jakoby nějaký duchovně, psychologicky a mysticky propojený celek s kořeny v severských legendách, sahající až kamsi do lidského podvědomí a k jeho samotnému bytí. Zpracováním je snímek podobně laděný jako Trierův Antikrist, a ještě s mlčenlivou psychologickou příchutí a osamoceností Bergmannových děl. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Tak konečne aspoň Fíni pochopili, že zamieňaním námetov typu 'The Ring', 'The Eye' a im podobných, sa u zainteresovaných divákov uznania nedočkajú. Zaujímavý temný horrorček, ktorého atmosféru vytvára ponuré prostredie chladných severských krajín a hlavne príbeh zasadený do špinavého konca stredoveku. Priamočiaru dejovú líniu tu divák nenájde a nechcem hovoriť ani o originalite, pretože tú tvorí film ako celok. Popri tom ako je príbeh navysvetliteľne nevysvetliteľný, je zároveň dokonale ucelený, postavy sú mimoriadne presvedčivo napísané i zahrané a kamera bola zverená do tých najlepších rúk v rámci žánru. Keby sa tvorcovia trošku viac povenovali hudobným motívom a možno trošku zjednodušili vyobrazenie celej pointy, tak by som bol dokonale spokojný. 80%. ()

Reklama

Reklama