Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do ospalého zapadákova přijíždí nový strážce pořádku, což se sice zamlouvá starousedlíkům, ale ne muži, který zde doposud platil za hlavní autoritu. Premisa jak vystřižená z klasického westernu; jen tentokrát není dějištěm historická usedlost v Americe, nýbrž současná dánská vesnice v Jutsku obklopená močály. Sem je za trest převelen kodaňský policista Robert, jehož příchod je vítán podivně uspokojeným výrazem místních obyvatel. Konstábl, jehož chování „podle příručky“ je záhy konfrontováno s lokálními zvyklostmi, začíná tušit, že za fasádou zdánlivě obyčejného maloměstského života se skrývají zneklidňující tajemství. Groteskně laděné drama se žánrovými odbočkami ke krimi, westernu či hororu, natočené podle románu Erlinga Jepsena (autora předlohy úspěšného Umění plakat), vyniká originální stylizací a poutavým vykreslením temné atmosféry obestírající podivně vyšinutou komunitu. (Česká televize)

(více)

Recenze (211)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Už je tomu pár pátků, co jsem viděl nějaký skandinávský film. Proto jsem neváhal a vzpomněl si na jeden kousek, který mi dlouhou dobu unikal. Můžu po shlédnutí říct, že Ukrutně šťastni je naprosto precizní Skandinávie ve všech ohledech. Ze začátku film postrádá smysl, asi jako když byste koukali na film Davida Lynche. Ta atmosféra z toho filmu je neuvěřitelně cítit a každý nasnímaný detail přírody ji úžasně podkresluje. Později se to ale překlopí na typické skandinávské drama s brutální porcí ironie a náhod, která v jejich filmech prostě nesmí chybět. A já byl spokojený. Sice to nebylo na plný počet, ale v rámci Skandinávie jsem si to perfektně užil. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Trierovská vertikálmí deviace postav a coenovská falešná nekonfiktnost horizontálního prostoru - a v průsečíku zneklidňující drama náznaků a nehumorného humoru, který je úchylný jako postavy samy. Anticky sošný příběh o střetu řádu a neřádu, spravedlnosti a nespravedlnosti, racionality a impulzu. Dokonale chladné, dokonale přesné, dokonale divadelní. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Westernové schema "new sheriff in town" obohacené o pár originálních nápadů, nekonečně rovnou dánskou krajinu a o bažinu. Jediná kladná postava ve filmu je malá holčička s kočárkem. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Henrik Ruben Genz se ve svém třetím celovečerním filmu po ČÍŇANOVI opět zabývá motivem cizince (ne)schopného se přizpůsobit v určité komunitě a po do oscarového klání vyslaném UMĚNÍ PLAKAT se jedná již o druhou adaptaci knih(y) populárního dánského autora Erlinga Jepsena, pro kterého je typické ohýbání žánrových pravidel, morální ambivalence postav a "severská mentalita", tj. pasivní charaktery ve vyprávění se suchými až černohumornými vtipy._____ UKRUTNĚ ŠŤASTNI jsou vydařenějším filmem než UMĚNÍ PLAKAT, protože nedochází k zjednodušování a dramaturgické nedůslednosti, což je dáno tím, že se nacházíme v ryze žánrových světech. S tím je ale spojena i určitá schématičnost, kdy má příběh dvě možnosti, kterými se bude ubírat (a on se ubere tou nejpravděpodobnější a divácky nejvděčnější), a využívání klišovitých prvků, aby se film mohl posouvat dál. Pomalejší rozjezd následuje vygradovaný zbytek v rejdišti postav, zatímco se střídají jednotlivé žánry (co do stylu a syžetu především western a film-noir + zlá černá komedie, (psychologické) drama a melodram) a nálady. V rámci dánské kinematografie originální počin, v rámci celého světa již nikoliv. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,TEĎ JSI NÁŠ ČLOVĚK...“ /// Sønderjylland, dánský Bohem zapomenutý místo. Vyprávění pomalý a atmosféra parádní. Postavy pro Chocholouška dělaj těžce pochopitelný věci, jenže na fleku, kde může přijít na svět dvouhlavý tele, s jednou hlavou telecí a druhou lidskou, se to vlastně vočekává. Černá (možná i vtipná) povídka. A rozhodně zajímavá, protože bejt ukrutně šťastnej… by chtěl bejt každej. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou novelu, kterou v roce 2004 napsal Erling Jepsen, číst nebudu. 2.) Vždycky jsem chtěl vidět pořádnou dánskou chlastačku. 3.) Thx za titule ,,flashi“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ? AKCE * NAPĚTÍ ne ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Coenovská poetika, humor černější než Usain Bolt a stejně tomu chyběla chemie, která tak náramně funguje u zámořských kolegů. Snad to bylo tím dějem či ukrutnou snahou si pohrávat s žánrovými klišé, ale film si při velkém humbuku udělal procházku kolem mě a zmizel ve stínu zapomnění. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Velmi coenovské (nevzpomenout si hlavně na Blood Simple prostě nešlo), dost dobré. Škoda jen pomalejšího rozjezdu. 70% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ukrutně šťastni patří do kategorie "kafkiád". Jde o snímek, kde určujícím prvkem je pečlivě budovaná atmosféra komunity, která si určuje svá vlastní pravidla hry, řídí se svou vlastní morálkou a ostražitě se chrání před pohledem zvenčí. Cizinec není našinec a je potřeba ho buď vypudit, zlikvidovat nebo uzpůsobit k obrazu svému. Kladem v tomhle případě je, že scénárista ani režisér snad s výjimkou jedné dvou scén moc netlačí na pilu a celé to vypadá civilně a uvěřitelně. Je to vlastně variace na těžce černohumorné severské tragikomedie s těžko napodobitelným stylem a všudypřítomnou absurditou. Pokud v takovém případě přistoupíte na hru, kterou s vámi filmoví tvůrci hrají, můžete se královsky bavit. Pokud ne, můžete jen nad těmi podivíny krčit rameny a ošívat se nad nemorálností těch svérázných antihrdinů. Celkový dojem: 90 %. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Ukrutně šťastni je film především o atmosféře. Ta je velmi specifická (střídá a prolíná se zde hned několik žánrů; drama, krimi, komedie, nechybí dokonce ani prvky thrilleru, hororu či westernu), ale rozhodně magická, dokáže člověka vtáhnout do příběhu. Ostatně o to se postará už uvedení. Společně s hlavním hrdinou-cizincem (do jehož situace je hozen i sám divák) zavítáte do té nejzapadlejší díry, ve které: místní přijímají návštěvníky odjinud s posměškem, despektem a nedůvěrou, nic se v ní neděje, čas tu plyne děsivě pomalu a pořádně znervóznit vás dokáže i malá holčička s kočárkem. A když si k tomu přidáte nevyzpytatelnou a vytrvalou paničku, pravidla, kterými se musíte řídit i proti své vůli a naschvály, jež jsou stále drsnější a přerůstají vám přes hlavu, postupně začnete tuhle zkaženou noru čím dál víc nenávidět a doufáte, že si „šerif“ pořídí napalm a s vaším požehnáním tu všem pořádně zatopí. Divákův vztek a bezmoc navíc výborně napomáhá k tomu, aby si člověk hlavního hrdinu okamžitě oblíbil a maximálně s ním sympatizoval (což je vlastně i potřeba, abyste v určité chvíli „správňáka“ morálně neodsoudili). Ale jen u negativních emocí film rozhodně nezůstává, protože jak jsem již zmínil v úvodu, snímek je místy zároveň i komedií (je však nutné se připravit nato, že humor je hodně černý, morbidní až šibeniční). Výborný průnik nálad se potká v závěru, který je nádherně škodolibý a zlověstný zároveň (s patřičně ironicky použitou hudbou), já se u něj každopádně pobavil (stejně jako u toho nejlepší ve filmu, tedy „hospodského souboje“). Abych jen nechválil, jsou tu přesně 2 místa, která mi nesedla (ano, jsou to ty 2 pasáže, kdy jsou divákovy sympatie k hlavnímu hrdinovi zakoušeny nejvíce), ale tyto 2 „kaňky“ na jinak velmi poutavém počinu srazí hodnocení sice na slabších, ale stejně ještě 5*. A s panem režisérem si plánuju dát v budoucnu další dostaveníčko, třeba u na první pohled zajímavého Číňana. „On se prostě zvedl a odešel z obchodu?“ – „Ne, on zmizel.“ – „Zmizel?“ – „Lidi tu čas od času zmizí. Bude lepší o tom už nemluvit.“ ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Dusivá atmosféra, střídání nálad, "špinavé" postavy - originální a naprosto uhrančivá záležitost, která mi už podruhé dokázala, že adaptace jakékoliv knihy Erlinga Jepsena bude zkrátka mým horkým favoritem (ač je zde mnohem méně černého humoru než v Umění plakat). Pokud jste nenašly souvislosti s westerny v motivu cizince (a zároveň zástupce zákona), který se musí potýkat s pro něj neobvyklými zvyklostmi města a záběrech na rozlehlá a nekonečná pole, stačí se podívat na hlavní postavu, která by z fleku mohla nahradit Clinta Eastwooda v čtrvtém díle dolarové Leoneho série. :) (43. MFF KV - 5.7.08) ()

castor 

všechny recenze uživatele

Holčička tu po večerech tlačí rozvrzaný kočár, opravář kol prostě zmizel, doktor kouří jednu za druhou a žena místního násilníka nového policejního náčelníka ráda provokuje. Ten se snaží v jednom bažinatém zapadákově probojovat skrze složité mezilidské vztahy a zvyklosti. Všichni tu vědí všechno, ale nikdo nehne ani prstem. Jen chlemtají to svoje pivo a opakují, že takhle to tady prostě funguje. Asi netřeba nějak rozebírat, že Dánové mají vytříbený smysl pro černý humor. Tahle maloměstská deprese má solidní scénář, typově přesné herce, coenovskou atmosféru, mísí několik žánrů a nabízí takový ten podivný severský opar. Je samozřejmě patrné, že se strážce pořádku velmi brzy zaplete do smyčky drbů a nešťastných náhod a nadobro se ocitne v šachu vesničanů. Po určitou dobu velmi dobré, ale postupně to s přibývajícími minutami ztrácelo jakousi jiskru, a nakonec přišlo jakési rozčarování. A ty tři (silné) hvězdy mi k tomu prostě sedí víc. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Dánska podivnosť na "pohľadanie", ktorá dokonale vystihuje kvalitu Dánskej filmovej tvorby. Ťažko sa popisuje snímok, ktorý dialógmi či samotným vývojom deja, nepripomína nič obdobné, s čím sa divák bežne stretáva. Vrelo však odporúčam nie len pre samotný kriminálny nádych, no najmä pre odlišnosť pohľadu na dianie v samotnej story, ktorá je pre severskú tvorbu tak špecifická. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších kousků MFFKV 2008, průběh filmu sice čas od času může leckterého diváka lehce unavit, ale vynahrazuje to skvělou pseudowesternovou atmosférou, humorem, skvělými charaktery a především závěrem! Příběh byl natočen podle skutečné události... ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem hledal od začátku roku 2008 - od té doby, co jsem o něm poprvé četl v PREMIERE, a kdy jsem velmi zatoužil jej vidět. Bohužel se mi vypařil z hlavy název, a já na Frygtelig lykkelig :-) narazil po dlouhé době až minulý týden na ČSFD -> okamžité sehnání. Na ponurou dánskou atmosféru, sympatického hlavního hrdinu a bažinu jsem se těšil moc... a zklamaný naštěstí nejsem. I když bych osobně uvítal více hororovějších prvků a hudby, jsem vcelku spokojen. Největší radost mám z toho, jak moc se od sebe liší evropské a americké dramatické snímky, a že mám možnost podobnou změnu sledovat a posoudit. Zatímco amíci sází většinou na efekt, my, evropané, nedáme dopustit na patřičně dávkovanou atmosféru. Příběh o mrazivě tajemné komunitě lidiček z jedné zapadlé vesnice rozhodně nezapomenu. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Film o kľudnom mestečku, kde sa nič nedeje? Filmové pravidlo hovorí, že sa tam určite každú chvíľu niečo stane. Severania sú známy svojim profesionálnym a často originálnym prístupom a v momente, keď hlavná postava policajného veliteľa nekompromisne strelí po hube malému chlapcovi mi bolo jasné, že tu sa to ešte poriadne zamotá, pretože režisér sa vydal cestou, ktorú mám rád. Cestou, ktorá sa nedá predvídať ( až na ten záver) a rozhodujú náhody. Aj keď tu prevláda pochmúrna atmosféra, tak je občas pretkaná príjemným čiernym humorom. Obyvatelia malého mestečka stoja pevne pri sebe a sem tam im pomôže močiar. Ten vyrieši všetky problémy....80%. ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

"Welcome to the village, Sheriff". Úkrutne pokušiteľská kavaléria danského negativizmu zapasovaná do coenovskej kurióznosti/bystrosti. Šťastné to uznesenie adorovať veškeré tie žánrové slučky a utvoriť z nich podmanivé divadielko. Za úporného vŕzgania kolies kočárika (alegória), za účasti malomeštiackej garnitúry (anomália), vžite sa do útrap Kodaňského policajta Kariho a zasadnite k stolu-karty sú rozdané... ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Chceš-li s burany žíti, staň se jedním z nich. Mohla to být pěkná balada, jenže Dánové z toho udělali špinavou frašku ze života. OK, mě to ale moc nebavilo a do vraždy jsem přemýšlel, že to ani nedokoukám. I tak m to moc nenadchlo. Přitom ta nádherná pustá krajina a temné bažiny nabízely mnohem více. Postavy krajně nesympatické, tak to ale asi mělo být. Škoda, že vše nešlo do temnějšího bizáru, když už si zábavy jeden moc neužil. ()

Související novinky

Český herecký úspěch v Karlových Varech

Český herecký úspěch v Karlových Varech

13.07.2008

Přestože si nejnovější režijní počin Michaely Pavlátové Děti noci samotný cenu neodnesl, hlavní herečtí představitelé filmu Martha Issová a Jiří Mádl doslova ovládli podium velkého sálu hotelu… (více)

Reklama

Reklama